Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Διεθνές Φεστιβάλ Λευκάδας – Παρελθόν και παρόν θα συναντήσουν το μέλλον!

Διεθνές Φεστιβάλ Λευκάδας – Παρελθόν και παρόν θα συναντήσουν το μέλλον!

0
https://www.mylefkada.gr/2012/June/festval_522.jpg

50 χρόνια συμπληρώνει το Φεστιβάλ Φολκλόρ.

Προ ημερών μας κάλεσε ο αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κος Αναστάσιος Γαζής προκειμένου να μας ενημερώσει για το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν αυτό το καλοκαίρι στη Λευκάδα. Ένα πρόγραμμα το οποίο όλοι περιμέναμε με μεγάλη αγωνία. Μεγάλο είναι το στοίχημα φέτος για τη Δημοτική Αρχή η επιτυχία όσον αφορά τα 50 χρόνια Φεστιβάλ Φολκλόρ αλλά και τις Γιορτές Λόγου και Τέχνης. Και όπως είναι αναμενόμενο και οι δύο αυτές σοβαρές πολιτιστικές εκδηλώσεις πρέπει να προσαρμοστούν στις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες. Ο αντιπρόεδρος όμως εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς το πρόγραμμα μιας και έγινε μεγάλη προσπάθεια να γίνουν όσο το δυνατόν λιγότερα έξοδα για τη διοργάνωση και τις επιλογές σε θεατρικές παραστάσεις αλλά και στο μουσικό κομμάτι και να δοθεί η μεγαλύτερη βαρύτητα στο Φεστιβάλ και στις Γιορτές. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει ένα αποτέλεσμα που θα αφήσει εποχή. Θα χρησιμοποιηθούν δύο χώροι για να καλυφτούν οι ανάγκες των εκδηλώσεων, το Κηποθέατρο Άγγελος Σικελιανός και το ανοιχτό θέατρο στο οποίο σύντομα ξεκινάνε εργασίες φρεσκαρίσματος.

Τα μεγάλα λόγια να φοβάσαι. Η Εθνική Τράπεζα κάπου κολλάει…..

Με την ευκαιρία της παρουσίασης του προγράμματος μάθαμε επίσης ότι η Εθνική Τράπεζα την οποία από πέρσι περιμένουμε να ξεκινήσει τις εργασίες ανακαίνισης της οικείας Άγγελου Σικελιανού μέχρι τώρα δεν έχει δώσει σημεία ζωής. Όπως λένε και από παλιά τα μεγάλα λόγια να φοβάσαι γιατί οι υποσχέσεις ήταν πολλές και πολλά και τα ευχαριστώ από πλευράς Δήμου. Όμως προς το παρόν δεν έχει ξεκινήσει κάτι και η διαδικασία ανακαίνισης ενός τόσο σημαντικού κτιρίου όπως είναι το σπίτι του μεγάλου Άγγελου Σικελιανού δεν φαίνεται να ξεκινάει. Το θέμα όπως πάντα είναι οικονομικό μιας και η πίστωση που διαθέτει η Τράπεζα για το συγκεκριμένο έργο και ο προϋπολογισμός του έχουν μια διαφορά μερικών χιλιάδων ευρώ. Δύσκολα τη βλέπουμε την ανακαίνιση να προχωράει….

Η Λευκάδα έχει ταλέντο, και πλούσιο μάλιστα!!!

Μπορεί οικονομικά να μην είμαστε και στα καλυτέρα μας, όσον αφορά όμως το πολιτιστικό κομμάτι, την ιστορία και την παράδοση μας θα αποδείξουμε σε όλους ότι η Λευκάδα έχει ταλέντο, και πλούσιο μάλιστα!!! Λόγω της οικονομικής δυσπραγίας θα δοθεί φέτος η δυνατότητα στα σωματεία και στους συλλόγους του νησιού να αποδείξουν ότι η τέχνη και η παραγωγή πολιτισμού δεν έχουν ανάγκη από υπέρογκα ποσά. Οι ακριβοπληρωμένοι καλλιτέχνες φέτος θα εκλείψουν και θα στηριχτούμε στα δικά μας ταλέντα, σωματεία και συλλόγους που θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους μέσα από θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής αλλά και παρουσιάσεις βιβλίων! Και έτσι πρέπει! Με αυτή την ευκαιρία θα ανακαλύψουμε όλοι το εντός νησιού δυναμικό που ποτέ μέχρι τώρα δεν είχε προβληθεί όσο του αξίζει. Βέβαια για τόσο σημαντικές εκδηλώσεις χρειάζεται και η συμμετοχή εκ των έξω, θα έρθουν λοιπόν και κάποια μεγάλα ονόματα και έτσι θα παρακολουθήσουμε την θεατρική παράσταση «Η κωμωδία του Τυχαίου θανάτου ενός Αναρχικού» με τον Σπύρο Παπαδόπουλο, συναυλία του Μίμη Πλέσσα και της Σόνιας Θεοδωρίδου, θεατρική παράσταση με την Άννα Βαγενά, και θεατρική Παράσταση με τον Πέτρο Φιλιππίδη και τον Γιάννη Ζουγανέλη. Θα έχουμε επίσης συναυλία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα – TONINO CAROTONE Δημήτρη Σταρόβα – Piluka Aranguren και μια παιδική θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Χάρη Ρώμα.

Βραβείο στην Φιλαρμονική Εταιρία Λευκάδας!!!

Λόγω του επετειακού χαρακτήρα οι Γιορτές Λόγου και Τέχνης και το Φεστιβάλ Φολκλόρ θα έχουν φέτος μια συνέχεια. Έτσι θα ξεκινήσουν από τις 12 Αυγούστου και θα διαρκέσουν έως τις 26 Αυγούστου. Οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις εκτός Φεστιβάλ ξεκίνησαν ήδη με τα εγκαίνια της Έκθεσης Ζωγραφικής της Βούλας Ροντογιάννη στις 5 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 11 Αυγούστου όπου στο ΙΣΤ΄ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΛΕΥΚΑΔΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ με θέμα: Σύγχρονοι Λευκάδιοι Δημιουργοί θα βραβευτούν στον τομέα της Λογοτεχνίας ο συμπατριώτης μας Σωτήρης Χαλικιάς και στη Μουσική η Φιλαρμονική Εταιρία Λευκάδας!!!

Ανοίγουν επιτέλους οι αποθήκες.

Οι Γιορτές Λόγου και Τέχνης θα διεξαχθούν φέτος από τις 12 Αυγούστου έως τις 19 Αυγούστου στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου και στο ανοιχτό θέατρο και θα ξεκινήσουν με τα εγκαίνια της έκθεσης ενθυμημάτων του Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ. Το Πνευματικό Κέντρο όλα αυτά τα χρόνια έχει δημιουργήσει μια πλούσια συλλογή ενθυμημάτων από όλες τις χώρες του κόσμου που έχουν πάρει μέρος στα Φεστιβάλ. Επίσης θα εκτεθεί η ιδιωτική συλλογή του Αντώνη Τζεβελέκη, του μεγάλου ιδρυτή αυτών των εκδηλώσεων. Όλα αυτά τα ενθυμήματα θα προετοιμαστούν για την έκθεση σε συνεργασία με το Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών που αφιλοκερδώς θα μεταφέρει την εμπειρία του και τις γνώσεις του για τέτοιου είδους διοργανώσεις.

Διάσπαρτο υλικό του Φεστιβάλ σε πολλά χέρια!!

Αξίζει να αναφερθούμε στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται από το Πνευματικό Κέντρο και με το ελάχιστο προσωπικό που διαθέτει να στήσει ένα πρόγραμμα που αν μη τι άλλο θα συγκινήσει πολλούς μιας και σε αυτό θα αποτυπώνεται το μεράκι και η δουλειά όλων όσων συμμετέχουν. Είναι σίγουρο ότι στα εγκαίνια των Γιορτών Λόγου και Τέχνης όπου θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ το οποίο επεξεργάζεται και δημιουργεί το Πνευματικό Κέντρο και ιδιαίτερα η κα Ιωάννα Φιλλίπα για τα 50 χρόνια Φεστιβάλ Φολκλόρ θα δούμε αρκετά μάτια να βουρκώνουν από χαρά και νοσταλγία. Το ντοκιμαντέρ είναι μια δουλειά που είναι πολύ δύσκολη και αυτό τόνισε και ο αντιπρόεδρος με παράπονο διότι το υλικό βρίσκεται διάσπαρτο σε πολλά χέρια. Όπως είπε κάνουμε αγώνα δρόμου και μεγάλη προσπάθεια να συλλέξουμε κομμάτια αυτού του υλικού. Ο κος Γαζής δεν θέλησε να δώσει συνέχεια αλλά αναφέρθηκε στο πόσο δύσκολο είναι να συγκεντρωθούν όλα τα κομμάτια του παζλ ώστε ο επισκέπτης να έχει μια όσο το δυνατόν πιο πλήρη εικόνα για την ιστορία του Φεστιβάλ.

Βραδιές γεμάτες μουσική – 75 χρόνια Ορφέας Λευκάδας

Τη βραδιά των εγκαινίων θα ακούσουμε την Φιλαρμονική Εταιρεία Λευκάδας η οποία θα πλαισιωθεί από τις χορωδίες του Ορφέα και της Νέας χορωδίας. Επίσης μια σημαντική εκδήλωση θα είναι το διήμερο Διεθνές Επετειακό Συνέδριο για το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ το οποίο πραγματοποιείται για πρώτη φορά και αξίζει και εδώ να αναφέρουμε τη δουλειά που έχει κάνει όλο το ανθρώπινο δυναμικό του Πνευματικού Κέντρου, η κα Βερύκιου και ειδικότερα η κα Φιλίππα. Το βράδυ της 18ης Αυγούστου όπου και τελειώνει αυτό το Συνέδριο θα δοθεί μια μεγάλη συναυλία από τον Ορφέα ο οποίος γιορτάζει τα 75 χρόνια λειτουργίας του. Προκειμένου λοιπόν να τιμηθεί αυτό το ιστορικό σωματείο της Λευκάδας εντάχθηκε η συναυλία σε αυτή την εκδήλωση.

Όλος ο κόσμος στην Λευκάδα!

Οι χώρες που θα μας τιμήσουν φέτος με την παρουσία τους έρχονται από όλα τα μέρη του κόσμου. Το κριτήριο για την πρόσκληση τους ήταν να συμμετέχουν στο Φεστιβάλ συγκροτήματα που έρχονται από το 1962 που ξεκίνησε και έχουν αφήσει εποχή.

Έτσι θα δούμε επί σκηνής: Βενεζουέλα, Βουλγαρία, Γεωργία, Εσθονία, ΗΠΑ, Ινδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κίνα, Κύπρο, Λευκορωσία, Μεξικό, Παλαιστίνη, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρωσία, Σενεγάλη, Σερβία, Τουρκία, Φιλιππίνες .

Ελλάδα : Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης, Το Φιόρο του Λεβάντε(Ζάκυνθος), Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικοχορευτικής Παράδοσης «Χορεία», Πολιτιστικός Οργανισμός Λαγκαδά «Η Μυγδονία».

Λευκάδα : Ορφέας, Νέα Χορωδία, Πήγασος, Απόλλων Καρυάς, Φωτεινός Σφακιωτών, Αλέξανδρος Νυδριού, Χορευτικό Τμήμα Τσουκαλάδων

Είναι Τιμή μας!

Το Πνευματικό Κέντρο θα διοργανώσει και μια βραδιά αφιερωμένη σε όσους έχουν δαπανήσει μεγάλο μέρος της ζωής τους για την λειτουργία του θεσμού και για να βοηθήσουν να διατηρηθεί ζωντανός. Θα απονεμηθούν τιμές είτε σε ανθρώπους που δεν είναι πια στη ζωή είτε σε ανθρώπους που ακόμα και αυτή τη στιγμή δρουν για χάρη του Φεστιβάλ, κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια.

Ο Δήμος στηρίζει τα σωματεία.

Ο αντιπρόεδρος κος Γαζής αναφέρθηκε και στις σημαντικές για το Δήμο μας εκδηλώσεις που γίνονται στην Περιφέρεια , δηλαδή στα χωριά. Το Πνευματικό Κέντρο θα έχει υπό την αιγίδα του και τις παράλληλες εκδηλώσεις που θα γίνουν εκτός της πόλης της Λευκάδας δηλ. στην Καρυά, στο Νυδρί, στον Κάλαμο, στην Καστό και στη Βασιλική. Θα στηρίξει το Παιδικό Χορευτικό Φεστιβάλ Καρυάς, την Αναπαράσταση του Γάμου Καρυάς και τη γιορτή της Φακής καθώς και άλλες εκδηλώσεις που αποτελούν ένα εξίσου σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού μας.

Ο κος Γαζής θέλησε να ευχαριστήσει ειδικά το προσωπικό που διαθέτει το Πνευματικό Κέντρο, την κα Βερύκιου και την κα Φιλίππα για την προσπάθεια που καταβάλουν παρά τις όποιες δυσκολίες. Στο τέλος του Φεστιβάλ θα μοιραστεί και ένα Λεύκωμα αφιερωμένο στα 50 χρόνια.

Φετινή πρωτοτυπία.

Κάτι επίσης καινούργιο για το φετινό Φεστιβάλ Φολκλόρ είναι πως βρίσκεται υπό την αιγίδα της UNESCO σαν αξιόλογο πολιτιστικό γεγονός. Το ίδιο ισχύει και για το Υπουργείο Πολιτισμού και ελπίζουμε ότι θα τεθεί και υπό την αιγίδα του Πρόεδρου της Δημοκρατίας ο οποίος και θα κληθεί να παραστεί.

Ούτε 10 Ευρώ! Οι τράπεζες στη Λευκάδα δεν μας στηρίζουν!

Κλείνοντας ο κος Γαζής αναφέρθηκε και στην προσπάθεια που γίνεται να βρεθούν χορηγοί που θα στηρίξουν οικονομικά αυτό το μεγάλο γεγονός. Με παράπονο ανέφερε ότι όλες οι τράπεζες τις Λευκάδας αρνήθηκαν να δώσουν έστω και 10 Ευρώ για να στηρίξουν αυτή τη διοργάνωση, οι εκπρόσωποι των τραπεζών αρνήθηκαν να συμμετέχουν έστω και συμβολικά σε αυτό το τόσο σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για τη Λευκάδα.

Τα έξοδα μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Το κόστος για το Φεστιβάλ θα κυμανθεί τελικά γύρω στις 150. 000 Ευρώ. Ένα ποσό με το οποίο εκτιμάται ότι είναι εφικτό να καλυφθεί ο σχεδιασμός του. Αυτά τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα και είναι έξοδα που μπορούν να αντιμετωπιστούν παρά τις αντίξοες συνθήκες.

Πλούσιο πρόγραμμα με πολύ Λευκάδα μέσα!!!

Τα 50 χρόνια του Φεστιβάλ Φολκλόρ λοιπόν γιορτάζονται φέτος και είναι ένα γεγονός που αναμένουμε όλοι με μεγάλη αγωνία και χαρά. Οι προετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, σύλλογοι, σωματεία, χορευτές, μουσικοί, ηθοποιοί, όλο το καλλιτεχνικό δυναμικό, όλο το οργανωτικό δυναμικό, εθελοντές και άνθρωποι που χρόνια τώρα αγαπούν και στηρίζουν το Φεστιβάλ, όλη η Λευκάδα βρίσκεται και θα βρίσκεται στο πόδι. Το παρελθόν θα συναντήσει το παρόν και όλοι μαζί το μέλλον. Παρά τις γκρίνιες που σίγουρα θα υπάρξουν και παρά το γεγονός ότι πάντα υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να γίνει καλύτερα, η όλη διοργάνωση αξίζει τη στήριξη από όλους! Γιατί έτσι θα προβληθεί με τον καλύτερο τρόπο το νησί μας, η Λευκάδα!

Κατερίνα Μεσσήνη

Προηγούμενο άρθροΕμπειρογνωμοσύνη για προσδιορισμό θέσης εξυπηρέτησης κρουαζιερόπλοιων στη Ζάκυνθο
Επόμενο άρθροΣυνάντηση του Περιφερειάρχη με το Διοικητή της ΔΕΗ