Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Περιφερειακό «Waterloo»

Περιφερειακό «Waterloo»

0
ps16

 

 ps16

 

Ζήτω τα ψηφίσματα

«Έκαμε ο Θεός»…….. όπως λέγανε και παλιά να δει  και η Λευκάδα ένα Περιφερειακό Συμβούλιο! Και το περιμέναμε πως και τι!!! Γιατί να έχουν μόνο τα άλλα νησιά αυτό το προνόμιο και όχι και η όμορφη Λευκάδα; Αφού τώρα έχουμε και τους χώρους  και τις απαραίτητες εγκαταστάσεις, όλα τα έχουμε!! Εγκαινιάστηκε επιτέλους και η αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου, γενικά σαν θέαμα ήταν αξιοπρεπέστατο. Αυτό βέβαια που ανακαλύψαμε εκ των υστέρων, αφού μας δόθηκε η ευκαιρία να «απολαύσουμε» και εμείς από κοντά όλο αυτό το θέαμα, είναι ότι και αυτή η παράσταση ανήκει στην κατηγορία θέατρο του παράλογου. Αυτή την φορά όχι Δημοτικού αλλά Περιφερειακού επιπέδου, για να το πω απλά,  έτσι όπως το άκουσα και στους διαδρόμους, «πολύ μπλα, μπλα και λίγη ουσία»

 

Δώσαμε το Παρόν!!!

 

Και ποιος δεν ήρθε λοιπόν για να ρίξει μια ματιά από κοντά στα «καμώματα» της Περιφέρειας. Πρώην και νυν πολιτικοί παράγοντες, υποψήφιοι σε προσεχείς εκλογές, Δήμαρχοι και Σύμβουλοι. Τη  συνεδρίαση χαιρέτησε ο βουλευτής Λευκάδας κος Σπύρος Μαργέλης (ο οποίος είχε μια θερμή υποδοχή με αγκαλιές και χαμόγελα από τους περισσότερους συμβούλους και επικεφαλείς) και ο δήμαρχος Λευκάδας κος Κώστας Αραβανής. Αυτοί που δεν έδειξαν το παραμικρό ενδιαφέρον για  το γεγονός είναι αυτοί για τους οποίους γίνονται οι συζητήσεις και για τους οποίους θα παρθούν και οι αποφάσεις. Οι πολίτες για άλλη μια φορά γύρισαν την πλάτη στους πολιτικούς και τις «πολιτικές» τους, πλην των ψαράδων που ήρθαν από το Μεγανήσι να διαμαρτυρηθούν κατά της απαγόρευσης της αλιείας με βιντσότρατες.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο «λειτουργεί ρολόι»!!

Το «Περιφερειακό καραβάνι» έκανε στάση στη Λευκάδα και ανακαλύψαμε κάτι που για εμάς είναι σχεδόν εξωπραγματικό!!!! Υπάρχουν και Συμβούλια όπου σε γενικές γραμμές τηρούνται οι χρόνοι!! Βοηθά βέβαια και το χρονόμετρο….. Σίγουρα ήταν ένα «καλό μάθημα» για την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου μας. Ο πρόεδρος κος Άνθης πάντως κρατάει γερά τα ινία, είναι αυστηρός και  γενικά δεν δέχεται μύγα στο σπαθί του. Δεν θα εξετάσουμε καν βέβαια πόσο δημοκρατικός είναι ο τρόπος που κάνει τις  όποιες παρεμβάσεις του, αν κρίνει κανείς από το πως έληξε η συγκεκριμένη συνεδρίαση. Πολλά σημαντικά θέματα δεν συζητήθηκαν, γιατί το προεδρείο διέκοψε τη συνεδρίαση επικαλούμενο  έλλειψη χρόνου. Για «πραξικόπημα του Πρόεδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου (αυτή τη φορά σε αγαστή συνεργασία Άνθης και Γιαννάτος)» μίλησε σε ανακοίνωση της η παράταξη ΑΝ.Α.Σ.Α. Αντιδημοκρατική χαρακτηρίζει  τη συμπεριφορά του Προεδρείου.

Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο – Βίοι Παράλληλοι …

Dejavue!! Και για άλλη μια φορά η συνταγή ήταν η ίδια: Tα θέματα ήρθαν πάλι χωρίς εισηγήσεις, οι φωτοτυπίες που μοιράστηκαν ήταν της τελευταίας στιγμής… Τα ντεσιμπέλ πότε ανέβαιναν και  πότε κατέβαιναν  και ακούστηκαν και  ειρωνείες  του στιλ «δεν προβλέπεται δαπάνη για ωριλά από τον   προϋπολογισμό της περιφέρειας». Έγιναν βέβαια και τα κλασσικά και από τους μεν και από τους δε, δηλ. ενστάσεις και καταλογισμός ευθυνών στην κυβέρνηση/αντιπολίτευση για όσα προβλήματα υπάρχουν στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Φυσικά, όπως πάντα ευθύνονται όλοι οι άλλοι εκτός από τη «δική» μας παράταξη.

«…στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα»

«Όλα γίνονται για το καλό μας».

Απολαύστε μια σκηνή όπως εξελίχτηκε στο Π.Σ και εξαλείφει κάθε αυταπάτη σχετικά με  το τι μπορεί να καταφέρει η οποιαδήποτε Περιφέρεια στη χώρα μας.

Ταραχή!!

Ταραχή προκάλεσε η ερώτηση του κου Λευτέρη Γιαννάτου, Σύμβουλου Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου προς τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Σπυρίδωνα Σπύρου και την Θεματική Αντιπεριφερειάρχη και Πρόεδρο της Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής Μικρών Νησιών & Συγκοινωνιακής Σύνδεσης Μεταξύ των Νησιών & της Π.Ι.Ν. Σμαράγδας Σαρδελή. Ο κύριος Γιαννάτος θέλησε να ενημερωθεί γιατί ακόμη δεν υπάρχει  επαρκής συγκοινωνιακή σύνδεση μεταξύ των νησιών και γιατί «σχεδόν ένα έτος μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας, δεν καταφέρατε ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ για τη βελτίωση της αεροπορικής σύνδεσης των νησιών μας.» Γεγονός που δίνει άλλο ένα επιχείρημα σε όλους όσους «αντιτίθενται στην ύπαρξη της Περιφέρειάς μας και υποστηρίζουν το διαμελισμό της και την απορρόφησή της από άλλες Περιφέρειες της Χώρας…»

Η κα Σμαράγδα Σαρδελή απάντησε μεταξύ άλλων ότι έχουν γίνει αρκετές συσκέψεις και ότι η ίδια είναι σε καθημερινή επαφή με τα αρμόδια Υπουργεία για την έκθεση των προβλημάτων και την διερεύνηση των καλύτερων πιθανών λύσεων.
«Όσες πόρτες συναρμόδιων υπουργείων κι αν χτυπήσαμε δεν βρήκαμε πότε  καμία μα καμία ανταπόκριση. Μια παροιμία λέει: «στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα»

Τα παράπονα στον πρωθυπουργό σας!!!

Η κα Σαρδέλη συνέχισε με τα εξής «επιχειρήματα»: «Μήπως κατά τύχη κ. Γιαννάτε καταλάβατε πως ήταν  λάθος σας να στείλετε σε μας την επιστολή  ενώ έπρεπε να τη στείλετε στην καταλυθείσα κυβέρνησή σας;  Ο καθένας από μας πρέπει να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί. Και δεν παύουμε να είμαστε συνυπεύθυνοι, όταν απλώς δε μιλάμε αλλά ρίχνουμε τα βάρη αλλού. Θα σας παρακαλούσα λοιπόν επανεξετάζοντας τις σκέψεις και τις  απόψεις σας να αναλογιστείτε ποιοι στήριξαν  την κυβέρνηση που μας έχει φτάσει στο χείλος του γκρεμού μήπως καταλάβετε τελικά «τις πταιει» για όλα όσα συμβαίνουν  σχετικά με τις  συγκοινωνίες των νησιών μας και όχι μόνο.»

 

Να συστηθούμε, να γνωριστούμε και στη συνέχεια….

Μαζί με πολλούς άλλους και εμείς τρέξαμε για να δούμε από κοντά όλους αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι  συμμετέχουν και αποτελούν το τόσο σημαντικό Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο όπως διαβάζουμε στα χαρτιά έχει την κύρια ευθύνη για την χάραξη περιφερειακών πολιτικών αλλά και για την επίλυση προβλημάτων. Είναι αυτό που θα πρέπει να συμβάλλει στην ανάπτυξη μιας βιώσιμης οικονομίας, και ένας από τους  στόχους του θα πρέπει να είναι η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη και η δημιουργία των προϋποθέσεων για την ύπαρξη  μακροχρόνιας ευημερίας των νησιωτικών κοινωνιών…..

Στα χαρτιά όλα καλά, στην πράξη όμως…

Πώς να αποκτήσει αυτή η Περιφέρεια συνοχή και ενότητα; Οι περισσότεροι που συμμετέχουν σε αυτή την Περιφερειακή Ενότητα μας είναι άγνωστοι και όπως φαίνεται έτσι και θα παραμείνουν. Έτσι λοιπόν μην έχοντας  μεγάλες προσδοκίες από την αρχή δεν περιμέναμε να πάρουμε και τόσο μεγάλη απογοήτευση. Και όμως, η απογοήτευση ήταν μεγάλη, οι περισσότεροι σύμβουλοι στάθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων αφού δεν κατάφεραν  να ανταποκριθούν στο ρόλο που τους εμπιστεύτηκε ο λαός της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Σε αυτή την τόσο άσχημη και κακή συγκυρία για τη χώρα μας, μπροστά στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να διατηρήσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο παραμένοντας μοχλός ανάπτυξης. Δυστυχώς όμως για άλλη μια φορά οι πολίτες είδαν τις προσδοκίες τους να πέφτουν στο κενό. Το συγκεκριμένο διοικητικό Σώμα δεν  μπορεί να λειτουργήσει όπως πρέπει και να πάρει ουσιαστικές αποφάσεις για τον τόπο. Και εδώ κυριαρχούν οι πολιτικές σκοπιμότητες, οι προεκλογικές φιλοδοξίες, «τα λόγια του αέρα» και οι αλληλοκατηγορίες. Ποιος φταίει; Ο Καλλικράτης φταίει!!! Το λύσαμε και αυτό!!! Πολλοί θέλουν τελικά η πολυδιαφημισμένη «μεταρρύθμιση του Καλλικράτη» να αποτυχαίνει όσο αφορά την επίλυση των προβλημάτων της αυτοδιοίκησης.

Περιφέρεια; Ποιά Περιφέρεια;

Στα πλαίσια του Περιφερειακού Συμβουλίου ρωτήσαμε τους πολίτες τι γνωρίζουν για τον ρόλο της Περιφερειακής αρχής. Η απάντηση ήταν μια και ξεκάθαρη: «Περιφέρεια; Ποια Περιφέρεια; Δεν υπάρχει!» Ο ρόλος της Περιφερειακής Αρχής δεν είναι να κάνει δημόσιες σχέσεις ή να υιοθετεί γενικόλογες διακηρύξεις, ο ρόλος της είναι να επιλύσει προβλήματα σε βασικούς τομείς, να βοηθήσει την τουριστική ανάπτυξη όλων των νησιών. Να βρει λύσεις  για κοινωνικά θέματα, για  την συγκοινωνία και να προάγει την απασχόληση.  Όπως φαίνεται πάντως ακόμα δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στο ρόλο της και αυτό ήταν ξεκάθαρο στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Υπάρχει έλλειψη οργάνωσης και περιορισμένη προετοιμασία των συνεδριάσεων του ίδιου του οργάνου. Για να μην είμαστε όμως άδικοι, για να μπορέσει να ανταποκριθεί σε όλα αυτά η Περιφέρεια θα πρέπει να έχει και την δυνατότητα για κάτι τέτοιο. Διαπιστώνουμε όμως ότι η κεντρική εξουσία μετάνιωσε μάλλον για την εκχώρηση κάποιων αρμοδιοτήτων στην Αιρετή Περιφέρεια και σταδιακά τις παίρνει πίσω. Ο Αντιπεριφερειάρχης κος Σπύρου επανειλημμένα  έχει αναφερθεί στην προσπάθεια που καταβάλλει ώστε να υπάρξει συνοχή της Περιφέρειας.  Σε πρόσφατη δήλωση του όμως διαβάζουμε ότι όπως και ο ίδιος διαπιστώνει: «η γραφειοκρατία αυξήθηκε, η κηδεμονία του Κράτους – μέσω των αποκεντρωμένων διοικήσεων – επιβεβαιώνει ότι η κεντρική εξουσία μετάνιωσε για την εκχώρηση κάποιων αρμοδιοτήτων στην Αιρετή Περιφέρεια και σταδιακά τις αφαιρεί, προσπαθώντας να κατεδαφίσει το τελευταίο ανάχωμα εμπιστοσύνης των πολιτών.»

Για να μην φτάσουμε λοιπόν στο σημείο η Περιφέρεια να αρκείται σε ψίχουλα πολιτικής, πόρων και αρμοδιοτήτων όλοι όσοι συμμετέχουν θα πρέπει να αφήσουν πίσω τους τις όποιες σκοπιμότητες και να δουλέψουν για αυτήν με οργανωμένο σχέδιο δράσης, καλύτερη προετοιμασία και ουσιαστική διαβούλευση. Έτσι μπορεί κάποια μέρα και οι πολίτες να καταλάβουν και να βιώσουν στην πράξη την έννοια της Περιφερειακής Ενότητας, πράγμα που αυτή τη στιγμή αδυνατούν να κάνουν. Όσοι θέλουν να νιώσουν συνοχή θα πρέπει όμως να βιαστούν διότι  ήδη υπάρχουν σημάδια ότι μελλοντικά η Περιφέρεια μας θα αλλάξει μορφή……..

«Από τα ποιο άτονα συμβούλια που έχω δει!!»

Πίσω στο Π.Σ και στα όσα συνέβησαν εκεί να πούμε ότι ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας κος Βερύκιος σχολίασε την όλη συνεδρίαση ως εξής: «Από τα ποιο άτονα συμβούλια που έχω δει!!» και αυτό γιατί όπως μας εξήγησε σε άλλα Συμβούλια γίνεται χαμός, φωνές, κακό… Προσωπικά είχα μείνει κάποιες στιγμές άναυδη ακούγοντας τις σπόντες, τα σχόλια και τα υπονοούμενα που εκτόξευαν οι Σύμβουλοι μεταξύ τους. Βέβαια, η συνεδρίαση τραβούσε σε μάκρος και οι  αντοχή λιγόστευε, άρα δεν πειράζει και να σερφάρουμε λίγο στο Internet, να δούμε ποιος μας έχει στείλει μήνυμα στο Facebook και στην συνέχεια να ψηφίσουμε ή να καταψηφίσουμε τα όποια θέματα συζητήθηκαν….

«Το μπάχαλο που επικρατεί και η απουσία οποιουδήποτε σχεδιασμού τουριστικής ανάπτυξης…»

Πιπέρι στην συνεδρίαση  πέταξε κατά διαστήματα και ο δικός μας Αντιπεριφερειάρχης, ο οποίος με τα όποια σχόλια του  προκαλούσε τις αντιδράσεις των συναδέλφων αν και φρόντιζε ως «οικοδεσπότης» να υπάρχουν και στιγμές με «χιούμορ»….

Υπάρχει άμεση ανάγκη να συζητηθεί και να αποφασιστεί ποιό μοντέλο τουρισμού θέλουμε να υποστηριχθεί από την Περιφέρεια στα επόμενα χρόνια. Καταλυτικές είναι οι αλλαγές στον τουρισμό με σοβαρές οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις και ακόμα δεν υπάρχει συγκροτημένο σχέδιο για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Πώς να αναπτύξουμε συνοχή σαν Περιφέρεια όταν απέχουμε όχι μίλια αλλά όπως αποδείχτηκε έτη φωτός το ένα νησί από το άλλο; Έτσι ο κος Βερύκιος αντιλαμβανόμενος «το μπάχαλο» που επικρατεί και την απουσία του όποιου σχεδιασμού τουριστικής ανάπτυξης της Περιφέρειας αποφάσισε να εισηγηθεί την εκπόνηση Εμπειρογνωμοσύνης – Σχεδίου Δράσης για την ανάπτυξη Θαλάσσιου Τουρισμού στο Ιόνιο, με κέντρο τη Λευκάδα.

«Δεν είμαστε όλοι το ίδιο!»

Θέλοντας να απαντήσει στις αντιδράσεις που υπήρχαν σχετικά με τη εισήγηση του και το γεγονός ότι χρειάζεται ένας κεντρικός σχεδιασμός για τον τουρισμό στη Περιφέρεια, ο Αντιπεριφερειάρχης τα είπε έξω από τα δόντια: «Το μόνο που κάνουμε είναι να σχεδιάζουμε! Δεν είμαστε όλοι το ίδιο! Ποιό άλλο νησί έχει θαλάσσιο τουρισμό; Έχει φεστιβάλ Θαλασσινών σπορ κάποιο άλλο μέρος; Έχει Kite surf?? Ποιά κεντρική μελέτη θα τα αναδείξει αυτά; Αυτές οι μελέτες θέλουν πάνω από 150.000 ευρώ!! Τι έκαναν οι παλιές Περιφέρειες τόσα χρόνια για τον τουρισμό; Ένα μπάχαλο!!! Έχουμε 100 αρμόδιους φορείς και τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι τώρα  και μιλάμε για κεντρικό σχεδιασμό!! Αυτός ο σχεδιασμός θέλει λεφτά, και που θα τα βρούμε; Και πότε; Και με τους ρυθμούς που δουλεύουμε θα συζητάμε, θα συζητάμε και τίποτα δεν θα γίνεται! Δεν θα ήθελα να προβάλλω μόνο την Λευκάδα για όλα τα άλλα  όμως χρειάζονται υπέρογκα ποσά!! Εγώ σαν Περιφερειάρχης θέλω να κάνω κάτι για το νησί μου! Εγώ δεν θέλω να γίνω Κομμουνιστής μετά από 40 χρόνια, αν ήθελα θα είχα γίνει στα 18 μου!!»

«Τα συμφέροντα κάθε ενός βρίσκονται αλλού!  Εγώ θα κοιτάξω τα του οίκου μου!»

Ο Αντιπεριφερειάρχης συνέχισε: «Ναι μεν είμαστε μία εταιρία αλλά είμαστε διαφορετικά μαγαζιά, μπορεί να ανήκουμε σε μια Περιφέρεια αλλά τελικά τα συμφέροντα κάθε ενός βρίσκονται αλλού!!  Άλλο πουλάει η Λευκάδα, άλλο η Κέρκυρα, άλλο η Κεφαλονιά, άλλο η Ζάκυνθος, είμαστε παρόλα αυτά όμως μια εταιρία. Εγώ οφείλω να κοιτάξω τι μπορώ να κάνω για το μαγαζί της Λευκάδας! Αυτή την στιγμή για την Λευκάδα δεν υπάρχει τίποτα!!! Εγώ θα κοιτάξω τα του οίκου μου προσπαθώντας βέβαια να μην παραβλέψω τα συμφέροντα της Περιφέρειας μας.»

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας, Θοδωρή Βερύκιου.

«Μετασυμβουλικό-τσουνάμι» ανακοινώσεων….

Πολλά ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στο Π.Σ, δεν μπορούμε εδώ βέβαια να αναφερθούμε σε όλα   παρόλα που είναι σημαντικά! Πιστεύω όμως ότι το «μετασυμβουλικό τσουνάμι» Δελτίων Τύπου θα βοηθήσει όλους όσους θέλουν να ενημερωθούν σχετικά με το θέμα.  Προσοχή όμως γιατί  κλασσικά παρατηρείται μια μονόπλευρη παρουσίαση των γεγονότων από τη μία αλλά και για το που ανήκουν τελικά οι όποιες δάφνες από την άλλη….

Τα του οίκου μας:

Σχετικά με τη Λευκάδα τα σημαντικότερα που μας αφορούν είναι η απόφαση για μελέτη για σύνταξη φακέλου υποστήριξης για την ανάδειξη και ήπια αειφόρο χρήση του δάσους Σκάρων Λευκάδας κόστους  9.500 ευρώ με Φ.Π.Α. Επίσης εγκρίθηκε ομόφωνα η εκποίηση ακινητοποιημένων και άχρηστων μηχανημάτων που χρησιμοποιούνταν για έργα της Π.Ε Λευκάδας. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, μετά από πρόταση των επικεφαλής των παρατάξεων «Επτανησιακή Αναγέννηση» Γιώργου Καλούδη, «ΑΝ.Α.Σ.Α.» Θόδωρου Γαλιατσάτου και «Αριστερής Κίνησης Ιονίου» Σωτήρη Βλάχου, εξέδωσε ψήφισμα που «πέρασε» κατά πλειοψηφία σχετικά με τις ιχθυοκαλλιέργειες. Ζητάμε την ανάκληση της απόφασης αυτής επειδή: «Θεωρούμε ότι χωροθετεί  ιχθυοκαλλιέργειες αγνοώντας τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου που σαφώς όριζε το καθεστώς των ιχθυοκαλλιεργειών στην  Π.Ι.Ν. Να προσφύγει νομικά κατά της ΚΥΑ στο Σ.Τ.Ε ζητώντας την ακύρωση της.»

Η Λευκάδα δεν «μελετάει σωστά»!! Τελικά θα μείνουμε χωρίς Θέατρο και εγκάρσιο Άξονα;

Κλείνοντας την ανταπόκριση μας από το Περιφερειακό Συμβούλιο αξίζει να επισημάνουμε άλλα δυο σημεία. Το πρώτο αφορά το γεγονός ότι τελικά και παρά τα όσα ακούμε σύμφωνα με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων δύο από τα σημαντικότερα έργα για το νησί μας δεν είναι ώριμα και δεν έχουν ενταχθεί στο «περίφημο», «παντοδύναμο» και «πάμπλουτο»  ΕΣΠΑ! Το ένα έργο αφορά την  ολοκλήρωση του Θεάτρου της Λευκάδας, για το οποίο έχουν ξοδευτεί εκατομμύρια ευρώ και παραμένει ημιτελές, και το δεύτερο έργο το οποίο δεν πέρασε το casting αφορά την  ολοκλήρωση του Εγκάρσιου Οδικού άξονα  Νυδρί –Άγιος Νικήτας.  Αυτά προέκυψαν μετά από πρόσφατη σύσκεψη των στελεχών της ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ στη Λευκάδα, και τη σχετική εισήγηση του υποψήφιου Αντιπεριφερειάρχη της Παράταξης κου Γιώργου Κούρτη, ο οποίος και τα «αποκάλυψε».

Ποιός, ποιός, ποιός δεν έκανε σωστές μελέτες, ποιός; Οι ευθύνες στην πρώην  Δημοτική Αρχή

Για άλλη μια φορά αναρωτιέται ο πολίτης ποιος τελικά δε μελέτησε σωστά, ποιος φέρει την ευθύνη; Ο Περιφερειάρχης εξήγησε τους λόγους για τους οποίους τα δυο αυτά έργα δεν πέρασαν στο επόμενο στάδιο: Η απόρριψη είχε να κάνει με  την πληρότητα της πρότασης, ο πρώην Δήμος Λευκάδας υπέβαλε το φάκελο, υπήρχαν όμως σημαντικές ελλείψεις που αφορούσαν τις τεχνικές και υποστηρικτικές μελέτες, τις απαιτούμενες άδειες, τα στοιχεία κυριότητας του οικοπέδου κλπ. Τώρα έχει σειρά η Νέα Δημοτική Αρχή να κάνει μια προσπάθεια…. «Εφόσον και αν οι παραπάνω ελλείψεις αντιμετωπιστούν το έργο μπορεί να υποβληθεί εκ νέου για να αξιολογηθεί.»

Ευθύνες και στην Πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση

Για τον Εγκάρσιο οδικό άξονα Λευκάδας ο κος Σπύρου επισήμανε ταεξής:
«Ο φάκελος του έργου υποβλήθηκε για πρώτη φορά από την Ν.Α. Λευκάδας. Η απόρριψη είχε να κάνει με την πληρότητα και την ωριμότητα της πρότασης δεδομένου ότι διαπιστώθηκαν ελλείψεις στις μελέτες, απόκλιση από τους εγκεκριμένους Περιβαλλοντικούς Όρους, έλλειψη εγκεκριμένου κτηματολογίου κλπ.
Στη συνέχεια η Ν.Α. Λευκάδας υπέβαλε εκ νέου φάκελο για το παραπάνω έργο, ο οποίος αφού αξιολογήθηκε, απορρίφθηκε ξανά!!!!! Εφόσον και αν οι παραπάνω ελλείψεις αντιμετωπιστούν το έργο μπορεί να υποβληθεί εκ νέου για να αξιολογηθεί.»

Ο Περιφερειάρχης προειδοποιεί:

«Βέβαια, και στις δύο περιπτώσεις και παρά τις δεσμεύσεις, τα χρονικά περιθώρια δεν είναι ανεξάντλητα.»

Και για να ξέρουμε που να επιρρίψουμε τις όποιες ευθύνες ο κος Σπύρου μας θυμίζει ότι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, δια του Περιφερειάρχη, έχει μια πιο άμεση εμπλοκή και  ευθύνη για την πορεία του Προγράμματος  μόνο κατά τους τελευταίους 4-5 μήνες.

Ήρθε η κα Λαχανιώτη να μας θυμίσει τα παλιά….

Το Νοσοκομείο Λευκάδας βρέθηκε και πάλι στο προσκήνιο και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Τα γνωστά σε όλους μας προβλήματα ήρθε να θυμίσει η κα Αντωνία Λαχανιώτη, επικεφαλής της «Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στα Ιόνια». Ήρθε να μας θυμίσει «το σφαγείο του Λοβέρδου», το οποίο δεν έχει σταματήσει και ενδεχομένως η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της υγείας θα συνεχιστεί ακόμα πιο έντονα». Πολύ σωστά ήρθε να μας θυμίσει ότι «αν δεν έχεις χρήματα μπορείς πολύ απλά να πεθάνεις.» Μας θύμισε τις μεγάλες ελλείψεις σε επίπεδο υλικοτεχνικού εξοπλισμού και προσωπικού, τα προβλήματα που αυξάνονται καθημερινά στη μονάδα τεχνητού νεφρού. Και ήρθε να μας θυμίσει ότι η ιατρική περίθαλψη στη Λευκάδα συνεχίζει να πραγματοποιείται σε ένα κτίριο έτοιμο να καταρρεύσει με τον επόμενο σεισμό, θέτοντας σε κίνδυνο προσωπικό και ασθενείς. Πάνω από όλα όμως μας θύμισε η κα Λαχανιωτη ότι προφανώς οι δικοί μας περιφερειακοί  εκπρόσωποι  είτε τα έχουν «ξεχάσει» όλα αυτά, είτε για κάποιο λόγο περιμένουν έναν «εξωτερικό παράγοντα» να δώσει τον δικό τους  αγώνα αφού ήταν αρκετά διστακτικοί να συζητηθεί το θέμα. Από την άλλη βέβαια και κρίνοντας από την συμμετοχή του κλάδου στη στήριξη της εισήγησης μάλλον άλλο σκοπό είχε η κα Λαχανιώτη. Όχι πως δεν είναι απαραίτητο και ίσως επιβεβλημένο  σε μια Περιφέρεια να μην νοιάζεσαι μόνο για τα δικά σου προβλήματα αλλά και για τα προβλήματα του γείτονα όπως και το  να διεκδικούμε όλοι μαζί ένα καλύτερο αύριο και άλλα πολλά…. Κάπως «στραβά» όμως επιτρέψτε μας να πούμε μας «έκατσε» να μάχεται η κα Λαχανιωτη όπως η ύαινα για το παιδί της και οι δικοί μας να απαντούν τα εξής:

Το Νοσοκομείο Λευκάδας έχει….δεν έχει πρόβλημα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κος Βερύκιος μας ενημέρωσε ότι: «Το νοσοκομείο Λευκάδας δεν έχει πρόβλημα, δεν είναι καν στο κίτρινο και είναι σε καλύτερη κατάσταση από πολλά άλλα κτήρια. Οι Λευκαδίτες όπως όλοι οι Έλληνες θέλουμε και ονειρευόμαστε μεγαλεπήβολα τεράστια έργα. Λιμάνια, αεροδρόμια, νοσοκομεία. Ευθύνη για την κατάσταση φέρουν οι διοικήσεις των νοσοκομείων γιατί χρόνια τώρα δεν γινόταν καμία παρέμβαση στο κτήριο, εάν είχε γίνει τότε θα ήταν πολύ καλό. Το αφήσαμε όμως γιατί πάντα διεκδικούσαμε ένα καινούργιο νοσοκομείο! Και αυτό πάντα ενταγμένο στην τοπικιστική λογική και όχι  στη λογική ενός κεντρικού σχεδιασμού. Τα καταφέραμε και εντάξαμε ένα έργο 36 εκατομμυρίων στις δράσεις μας και είμαι σίγουρος ότι θα τελειώσει κιόλας. Είμαστε τώρα στη φάση που εξετάζονται οι ενστάσεις. Είναι θέμα παζαριού μεγαλοεργολάβων.»

Και μιας και μιλάμε για το νοσοκομείο να αναφέρουμε ότι: «Δεν έγιναν μεγάλα βήματα στην επίλυση των προβλημάτων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με τον Καλλικράτη. Είμαστε και αναρμόδιοι να μιλάμε για αυτό το θέμα, δείχνουμε βέβαια την καλή μας θέληση αλλά αυτά είναι θέματα που διαχειρίζονται συγκεκριμένοι φορείς. Κάποιος  που είναι ρεαλιστής βλέπει την υπάρχουσα κατάσταση και τα γενικότερα χάλια, όχι μόνο στην υγεία αλλά και στην οικονομία και στην αποδιοργάνωση του κράτους, και καταλαβαίνει τι γίνεται. Το πότε θα παραδοθεί το νέο νοσοκομείο και το πότε θα στελεχωθεί και με ποιούς αυτό είναι το ζητούμενο! Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα κτήριο για το οποίο εάν είχαν δαπανηθεί στο παρελθόν ένα εκατομμύριο ευρώ, θα ήταν σήμερα σε πολύ καλή κατάσταση.»

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου Λευκάδας η οποία κλήθηκε να παραβρεθεί στο συμβούλιο απάντησε γραπτώς ότι έχουν δρομολογηθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για τις απαραίτητες προσλήψεις και για τη βελτίωση της όλης κατάστασης….

 

 

Νέο ή παλιό, τι Νοσοκομείο θα έχει τελικά η Λευκάδα;;

 

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος κος Άγγελος Βλάχος αποφάσισε να μιλήσει για το μείζον θέμα του Νοσοκομείου ρίχνοντας τα βέλη στην κατά την άποψη του υπεύθυνη Αρχή.

«Το Νοσοκομείο έχει υποστεί ζημιές μετά τους σεισμούς. Σχετικά με τα όσα αναφέρει η κα Λαχανιώτη για  τη στελέχωσή του συμφωνούμε απόλυτα. Θα ήθελα όμως να βάλω και μια άλλη διάσταση. Όλοι εμείς που ασχολούμαστε με τα κοινά πάντα θεωρούμε ότι φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από εμάς. Οι εκάστοτε διοικούντες του Νοσοκομείου τι έχουν κάνει για να διορθώσουν αυτή την κατάσταση; Να σας ενημερώσω λοιπόν ότι ακόμα δεν ξέρει η Διοίκηση του Νοσοκομείου ποια είναι η περιουσία του Νοσοκομείου. Και πως αξιοποιείται αυτή η περιουσία; Θα μπορούσαμε να έχουμε πολλά έσοδα έτσι ώστε να μην υπάρχουν ελλείψεις σε υλικά, φάρμακα και λοιπά. Ας αναλογιστούν αυτοί που είναι  στη Διοίκηση του Νοσοκομείου τι έχουν κάνει τόσα χρόνια.»

Κλείνοντας αναφέρθηκε στην πρόταση που υπάρχει εδώ και πολύ καιρό του βουλευτή Λευκάδας κου Σπύρου Μαργέλη προς την Διοίκηση του νοσοκομείου :«να κάνει μελέτη ώστε να επισκευαστεί το υπάρχον κτήριο μέχρι να ολοκληρωθεί το καινούργιο και ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα!!»

 

Ξαφνικά εκεί που όλοι είχαν συμφωνήσει ότι σύντομα κιόλας η Λευκάδα θα έχει καινούργιο νοσοκομείο, άρα δεν θα «σπαταλήσουμε» χρήματα για το παλιό, ο κος Βλάχος επαναφέρει στο τραπέζι την επισκευή του παλιού Νοσοκομείου Λευκάδας. Προφανώς και θα καθυστερήσει  η ανέγερση του νέου μιας και περιμένουμε όπως μας ενημέρωσε ο κος Βερύκιος την εξέλιξη των παζαριών των μεγαλοεργολάβων. Είναι προφανές ότι θα περάσουμε ακόμα κάποια καλοκαίρια με το παλιό, άρα καλό είναι να το «φρεσκάρουμε» λιγάκι γιατί αυτή τη στιγμή που μιλάμε το Νοσοκομείο Λευκάδας βρίσκεται στην χειρότερη του περίοδο. Έχει πιάσει  πάτο.

 

Άλλο ένα ψήφισμα για το αρχείο μας

 

Τελικά το Περιφερειακό Συμβούλιο ψήφισε την εισήγηση της κας Αντωνία Λαχανιώτη, επικεφαλής της «Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στα Ιόνια».

Έτσι προστέθηκε άλλο ένα ψήφισμα στις δεκάδες των άλλων. Όπως πάντα  ο κάθε ένας έχει τους λόγους του να εισηγείται θέματα και να δίνει αγώνες, στην προκειμένη περίπτωση το νοσοκομείο Λευκάδας ήταν ιδανικό για να εξυπηρετήσει τον αγώνα που δίνει η συγκεκριμένη παράταξη ενάντια στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, όχι βέβαια πως έχουν άδικο, αλλά…..

 

Να επισημάνουμε ότι στη συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα δεν παραβρέθηκε κανείς εκπρόσωπος από το νοσοκομείο Λευκάδας εκτός από έναν.  Ζήτω τα ψηφίσματα!!!

 

Συγχαρητήρια στην οργάνωση!

 

Κλείνοντας  να αναφερθούμε και να πούμε ότι αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσοι βοήθησαν στη διοργάνωση του Περιφερειακού Συμβουλίου στο νησί μας. Μεγάλη προσπάθεια κατέβαλαν ειδικά η Περιφερειακή Σύμβουλος Μαρία Καββαδά, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Δήμος Στέφανος και ο Τάκης Κοψίδας, οι οποίοι καθόλη την διάρκεια του Συμβουλίου φρόντιζαν και πρόσεχαν τους καλεσμένους μας. Όλοι έμειναν ευχαριστημένοι και εκτίμησαν την όλη προσπάθεια!

 

 

Κατερίνα Μεσσήνη

 

gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
Προηγούμενο άρθροΈκθεση βιβλίου από τους Αγιοπετρίτες Αττικής
Επόμενο άρθροΕγώ γιατί δεν είμαι μέσα;