Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Μαραθώνιες οι συνεδρίες στο περιφερειακό συμβούλιο

Μαραθώνιες οι συνεδρίες στο περιφερειακό συμβούλιο

0

«Το δάνειο δεν πάρθηκε για να αγοράσουμε αυτοκίνητα και Rolls Royce, έγινε μια παραγωγική επένδυση»

Ψηφίστηκε με 25 υπέρ και 5 κατά ψήφους η εισήγηση του αντιπερηφερειάρχη Λευκάδας κου Θοδωρή Βερύκιου για «Συστέγαση στο Διοικητήριο Λευκάδας Υπηρεσιών Περιφερειακής Ενότητας & Δήμου Λευκαδας.»

Στο περιφερειακό συμβούλιο στην Κέρκυρα παραβρέθηκαν σήμερα ο αντιπερηφερειάρχης κος Θοδωρής Βερύκιος μαζί με τους συμβούλους του όπως και ο περιφερειακός σύμβουλος κος Άγγελος Βλάχος. Ένα από τα θέματα (και για εμάς τους Λευκαδίτες σίγουρα από τα ποιο «καυτά») αφορούσε την πρόταση για συστέγαση Δήμου και Περιφέρειας στο Διοικητήριο Λευκαδας. Στην συνεδρίαση παραβρέθηκαν επίσης ο Δήμαρχος Λευκάδας κύριος Κώστας Αραβανής μαζί με το αντιδήμαρχο κύριο Λευτέρη Αραβανή για να παρακολουθήσουν από κοντά τις εξελίξεις και τοποθετήσεις των περιφερειακών συμβούλων. Πριν λίγα λεπτά λοιπόν ψηφίστηκε η εισήγηση που ειχε ετοιμάσει ο αντιπερηφερειάρχης μας για «Συστέγαση των υπηρεσιών Δήμου και Περιφερείας.» «Παραδοσιακά» πλέον και σε αυτή τη συνεδρίαση το θέμα του διοικητηρίου φαίνεται να «άναψε τα αίματα» των παρευρισκομένων. Δεν έλειψαν εκ νέου λογομαχίες για το επίπονο θέμα.

Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Μαλακάσης στην τοποθέτηση του μίλησε για «μια αμαρτωλή ιστορία που αφόρα την Λευκάδα.» Τοποθέτηση που δεν «άρεσε» στον Δήμαρχο Λευκάδας, ο όποιος και αποχώρησε από την συνεδρίαση. Ο κύριος Μαλακάσης αναφέρθηκε στις παλιές διαδικασίες που ακολουθηθήκαν από την πρώην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και κατά την άποψη του πάσχουν από διαφάνεια: «Εμάς μας μένει το κτήριο με το δάνειο.» Καυστικός και επιθετικός με το θέμα του διοικητηρίου Λευκάδας φάνηκε ο περιφερειακός σύμβουλος κος Θ. Γουλής από την Λαϊκή Συσπείρωση,

«Ήρθε ο Δήμαρχος μας πλασάρει ένα δάνειο και φεύγει.»

Ο αντιπερηφερειάρχης κος Θ. Βερύκιος κατάφερε να επαναφέρει το κλίμα ακολουθώντας έναν ποιο διπλωματικό τρόπο προσέγγισης. «Δεν θα κάνω τον συνήγορο των εργολάβων, βρήκα μια κατάσταση. Το κτήριο έχει δημόσιο χαρακτήρα. Το δάνειο δεν πάρθηκε για να αγοράσουμε αυτοκίνητα και Rolls Royce, έγινε μια παραγωγική επένδυση, μπορει να υπήρχε λάθος χειρισμός, εμείς όμως αυτό βρήκαμε. Όταν έρθετε θα δείτε εγκαταστάσεις που θα ζηλέψετε, πολύ καλύτερες από ότι είμαστε εδώ.»

Ο κος Βερύκιος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι όλες οι προηγούμενες νομαρχιακές διοικήσεις, όχι μόνο η τελευταία,  προωθούσαν την ανέγερση του διοικητήριο στην Λευκάδα. «Δεν θα κρίνω εγώ, οι Λευκαδίτες θα κρίνουν αν ήταν σωστοί οι χειρισμοί και οι επιλογές σχετικά με το διοικητήριο.» Ο περιφερειακός σύμβουλος κύριος Άγγελος Βλάχος είπε ότι «Έχουμε χάσει την μπάλα. Έχουμε μπροστά μας ένα πανέμορφο κτήριο, οι υπάλληλοι  θα δουλεύουν σε συνθήκες αξιοπρεπείς και θα εξυπηρετούνται οι πολίτες. Καθόμαστε και ψειρίζουμε ποια εταιρεία ήταν πριν και μετά. Έχουμε μια πραγματικότητα και ανάλογα θα κινηθούμε.»

Ο αντιδήμαρχος κύριος Λευτέρης Αραβανής, επισήμανε ότι είναι «ένα κτήριο το οποίο θα αναβαθμίσει την Λευκάδα, δεν είναι λογικό να μιλάμε σήμερα με βάση τα θέματα του παρελθόντος. Δεν υπάρχει κανείς να πει όχι σε μια πρόταση να πληρωθεί το κτήριο από κρατικούς πόρους ή από ευρωπαϊκά προγράμματα. Αυτό δεν ήταν εφικτό.

Είναι ευτύχημα που βρήκαμε ένα δάνειο με τόσο χαμηλό επιτόκιο. Πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε καλούς νομικούς, να λύσουν τα όποια νομικά θέματα μπορεί να υπάρχουν μεταξύ περιφέρειας και δήμου. Και οι δυο μπορούμε να συνυπάρχουμε για το καλό της Λευκαδας.»

«Έχουμε μετατραπεί σε ένα όργανο διαμαρτυρίας!»

Μεγάλο πρόβλημα λειτουργίας αντιμετωπίζει το περιφερειακό συμβούλιο. Ενώ η συνεδρίαση ξεκίνησε σήμερα γύρω στις 12 το μεσημέρι, μετά από 7 ώρες ακόμα δεν είχαν ξεκινήσει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Ο αντιπρόεδρος κος Λευτέρης Γιαννάτος είπε χαρακτηριστικά «Αντί να ασχολούμαστε και να συζητάμε τα θέματα για τα οποία η περιφέρεια έχει αρμοδιότητα, έχουμε μετατραπεί σε ένα όργανο διαμαρτυρίας, αυτό βεβαία είναι βούτυρο στο ψωμί της εκάστοτε διοίκησης.»

4 ώρες συζητήθηκε προ ημερησίας διάταξης το θέμα των σχολικών μεταφέρων. Συμφωνά με ψήφισμα της πλειοψηφίας ζητείται από την κυβέρνηση δωρεάν παιδεία και να δοθούν άμεσα όσα χρήματα χρεωστάει το κράτος. Μέχρι την παρασκευή δίνουν διορία, μετά θα κλίσουν την περιφέρεια ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ο αντιπρόεδρος τόνισε ότι «Βγάζουμε ψηφίσματα χωρίς να έχουμε αρμοδιότητα. Προς τι όλα αυτά; Εμείς θέλουμε να ψηφήσουμε επιτέλους τον εσωτερικό κανονισμό να μπορούμε να λειτουργήσουμε. Κάποιοι προφανώς δεν το θέλουν αυτό.»

Κατερίνα Μεσσήνη

Φωτογραφία : http://www.corfupress.com

Προηγούμενο άρθροΔημοτική βραδιά την Κυριακή στο Χάραμα
Επόμενο άρθροΔήμος και Περιφέρεια μαζί στο Διοικητήριο