Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Το Πόρτο Κατσίκι σήμερα

Το Πόρτο Κατσίκι σήμερα

4
10390993 721265961248669 6572538608775490341 n

10390993 721265961248669 6572538608775490341 n

Η βρώμα και η δυσωδία “βασιλεύουν” στην πιο γνωστή παραλία του νησιού μας!

Ανοίγοντας σήμερα το email της ιστοσελίδας, προκειμένου να ελέγξω τα μηνύματα που φτάνουν καθημερινά εκεί, εντόπισα και ένα που είχε σαν τίτλο το όνομα της πιο γνωστής παραλίας του νησιού μας το “Πόρτο Κατσίκι“. Με μεγάλη περιέργεια άνοιξα το μήνυμα στο οποίο, αναγνώστης της ιστοσελίδας είχε στείλει κάποιες φωτογραφίες. Ανοίγοντας τις φωτογραφίες για μερικά λεπτά έμεινα να κοιτάζω τις εικόνες σοκαρισμένος και αηδιασμένος μα πάνω από όλα… ντροπιασμένος.

Οι εικόνες που είδα, ήταν εικόνες ντροπής για όλους εμάς τους “περήφανους” Λευκαδίτες, που όπου βρεθούμε και όπου σταθούμε διαφημίζουμε τις ομορφιές του τόπου μας και νιώθουμε περήφανοι για τις παραλίες του νησιού μας και δη για το θαύμα της φύσης, το Πόρτο Κατσίκι.

Η πρώτη εικόνα που βλέπουν όσοι φτάνουν στο Πόρτο Κατσίκι είναι βουνά από σακούλες σκουπιδιών και ξεχειλισμένοι κάδοι που βρωμάνε από δεκάδες μέτρα, ενώ αμέτρητα είναι και τα σκουπίδια που βρίσκονται πεταμένα ανάμεσα στα χορτάρια σε όλη την περιοχή.

Το αποκορύφωμα όμως είναι οι… τουαλέτες.

Σκατά και πεταμένα κωλόχαρτα μέσα και έξω από τις τουαλέτες, ενώ την ντροπιαστική εικόνα συμπληρώνουν τα σμήνη από μύγες που περιφέρονται παντού και η μπόχα που σε κάνει να θέλεις να ξεράσεις. Η απόλυτη ξεφτίλα.

Αναρωτιέμαι τι νόημα έχει αν όλο τον χειμώνα φορείς και ιδιώτες τρέχουν σε διεθνείς εκθέσεις για να διαφημίσουν την Λευκάδα δαπανώντας χιλιάδες ευρώ, από την στιγμή που όσοι έρχονται στο νησί βρίσκονται αντιμέτωποι με την βρώμα και την δυσωδία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Δήμος Λευκάδας, που είναι και ο υπεύθυνος φορέας για την αποκομιδή των σκουπιδιών, όλα τα προηγούμενα χρόνια -για φέτος δεν έχει γίνει ακόμα ο σχετικός πλειστηριασμός- εισπράττει σεβαστά ποσά από την εκμίσθωση της συγκεκριμένης παραλίας για ξαπλώστρες, από την εκμίσθωση του χώρου που χρησιμοποιείται για πάρκινγκ αλλά και από τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι επιχειρήσεις που εδρεύουν στην περιοχή.

Είναι αδιανόητο λοιπόν από την στιγμή που ο Δήμος έχει έσοδα από το Πόρτο Κατσίκι η περιοχή να βρίσκεται σε τέτοια χάλια.

Επίσης καλό θα ήτανε και οι επιχειρηματίες της περιοχής να αναλάβουν δράση ώστε να λυθούν τα όποια προβλήματα καθώς πολλές φορές η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι αυτή που δίνει λύση σε σημαντικά ζητήματα. Σαν παράδειγμα θα αναφέρω τις δράσεις καθαρισμού και εξωραϊσμού που πραγματοποιεί συνεχώς τα τελευταία χρόνια ο Σύλλογος Επαγγελματιών της Νικιάνας, που με την ιδιωτική και εθελοντική πρωτοβουλία έχει καταφέρει να κάνει την Νικιάνα ένα από τα πιο καθαρά και προσεγμένα χωριά του νησιού.

Ξέρω ότι κάποιοι επαγγελματίες και επιχειρηματίες του τόπου μας θα δυσανασχετήσουν που “ανεβάζω” τέτοιες εικόνες στο ίντερνετ σε μια περίοδο όπως αυτή στην αρχή της τουριστικής σεζόν. Αδιαφορώ. Πρέπει επιτέλους να μάθουμε να καθαρίζουμε τα σκατά και όχι να τα κρύβουμε.

Εύλογο δε είναι και το ερώτημα, πως το Πόρτο Κατσίκι κατάφερε και πήρε “Γαλάζια Σημαία“, αφού για την κατάκτηση της δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την απαιτούμενη εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης. Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα 32 αυστηρά κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών κ.α. [δείτε εδώ].

Τέλος, είμαι πολύ περίεργος να δω πόσο γρήγορα θα κινηθούν οι μηχανισμοί του Δήμου για την αντιμετώπιση του θέματος.

Νίκος Α. Καββαδάς

gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1

Νίκος Καββαδάς

Προηγούμενο άρθροΔυο μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Νυδριού ανάμεσα στους πρώτους πανελλήνιου διαγωνισμού!
Επόμενο άρθροΠαρουσίαση της διπλωματικής εργασίας για την λιμνοθάλασσα στην Artηρία