Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Πρόταση νόμου για το πόθεν έσχες

Πρόταση νόμου για το πόθεν έσχες

0
https://www.mylefkada.gr/2012/january/margelisSP.jpg

Πρόταση 75 βουλευτών

ΚΟΙΝΟΥΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ – ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

 

Πρόταση νόμου 75 βουλευτών για τον ενδελεχή έλεγχο του «πόθεν έσχες» συγκεκριμένων κατηγοριών προσώπων μεταξύ αυτών βουλευτών, δημόσιων λειτουργών και ιδιοκτητών ΜΜΕ

Πρόταση νόμου για τον έλεγχο σε βάθος του «πόθεν έσχες» των δηλώσεων των προσώπων που υποχρεούνται σε αυτές, κατέθεσαν στη Βουλή, με πρωτοβουλία του πρώην Προέδρου της βουλής κ. Απόστολο Κακλαμάνη, 75 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και ανεξάρτητοι βουλευτές, μεταξύ αυτών και ο βουλευτής Λευκάδας Σπύρος Μαργέλης.

Στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου επισημαίνεται πως η ισχύουσα νομοθεσία είναι ανεπαρκής και κατ’ επέκταση τίθεται ζήτημα θέσπισης πιο αποτελεσματικών και εφαρμόσιμων μέσων διακρίβωσης του «πόθεν έσχες» προκειμένου να αποθαρρύνεται κάθε είδους διολίσθηση στη διαφθορά.

Για το σκοπό αυτό προτείνονται μια σειρά αλλαγές στον υφιστάμενο ν.3213/2003 για το «Πόθεν Έσχες», η ποιο σημαντική εκ των οποίων είναι η υποβολή πρόσθετης δήλωσης παραίτησης υπέρ του ελληνικού Δημοσίου από την κυριότητα ή άλλο δικαίωμα σε οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο έχει παραληφθεί από τη δήλωση «πόθεν έσχες». Επίσης, στη πρόταση νόμου οι βουλευτές ζητούν τη δημοσιοποίηση του «πόθεν έσχες» των μετόχων και εταίρων επιχειρήσεων ηλεκτρονικών και έντυπων ΜΜΕ και άλλων πολιτικών προσώπων, καθώς και δημοσίων προσώπων και λειτουργών, όπως συμβαίνει και με τους βουλευτές.

Παραλλήλως, σύμφωνα με την πρόταση νόμου, απειλούνται με ποινικές, πέραν των άλλων κυρώσεις, όσοι συμπράττουν στην υποβολή ανακριβούς δήλωσης και τα φυσικά πρόσωπα ή υπάλληλοι νομικών προσώπων που γνωρίζουν ή έχουν ενδείξεις ή υποψίες ότι διαπράττεται, έχει διαπραχθεί, επιχειρείται ή επιχειρήθηκε παράβαση του νόμου αυτού και δεν ενημέρωσαν αρμοδίως και αμελητί.

Προβλέπεται επίσης, αντί της απλής καταγραφής ακινήτων, να αναφέρεται και η αξία καθενός κατά τη φορολογική νομοθεσία για τη μεταβίβαση ακινήτων (αντικειμενικές αξίες). Τέλος, για τα πρόσωπα που άσκησαν κυβερνητικά καθήκοντα από το 1974 μέχρι το 2010 και των στενών συγγενών τους, επιβάλλεται ο αναδρομικός έλεγχος του «πόθεν έσχες» ώστε να διακριθεί η εξατομικευμένη ευθύνη.

Για την πλήρη ενημέρωσή σας επισυνάπτουμε την πρόταση νόμου έτσι όπως κατατέθηκε στη Βουλή.

Εδώ δείτε την πρόταση νόμου και εδώ την αιτιολογική έκθεση

Προηγούμενο άρθροΈκφραση λύπης από τον Τηλυκράτη
Επόμενο άρθροΣυνεχίζεται ο αγώνας στο πυρηνελαιουργείο Βασιλικής!