Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Πρώτα δείγματα γραφής του νέου Πρόεδρου του Επιμελητηρίου Λευκάδας.

Πρώτα δείγματα γραφής του νέου Πρόεδρου του Επιμελητηρίου Λευκάδας.

0
EPIMELHTHRIO1

epimelhthrio1

Ο Σωτήρης τρέχει με χίλια……..αλλά

Η Λευκάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει ο δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός του Ιονίου! Το θέμα είναι ποιος θα αναλάβει να το πραγματοποιήσει. Ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας μας, σκοπός είναι να καταστεί αυτός ο δυναμικός τομέας όχημα για την έξοδο από την κρίση.

Χρειάζεται άμεσα να συσταθεί ένα νέο μακροπρόθεσμα ανταγωνιστικό μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης για το νησί μας, να αναδείξουμε επιτέλους το φυσικό και πολιτισμικό πλούτο της Λευκάδας. Το θέμα μας στην προκειμένη περίπτωση είναι ποιος θα αναλάβει να τα κάνει όλα αυτά;

«Εγώ στο ταμείο του επιμελητηρίου δεν έχω ούτε 1.000 Ευρώ, αλλά είπα ναι!»

Μέσα σε μια νύχτα το Επιμελητήριο Λευκάδας βγήκε από την αφάνεια. Ξαφνικά και για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να ολοκληρωθούν οι προεκλογικές διαδικασίες και να ανακοινωθεί το όνομα του νέου προέδρου υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση. Όλοι ξαφνικά κατάλαβαν τη σπουδαιότητα αυτού του φορέα. Εκεί που κάθε χρόνο οι επαγγελματίες πλήρωναν συνδρομή σε έναν φορέα χωρίς να ξέρουν καλά καλά τι σημαίνει αυτός, τώρα βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Η «ωραία κοιμωμένη», το επιμελητήριο, ξύπνησε!

Ο Σωτήρης τρέχει με χίλια……..

Ο νέος πρόεδρος είναι έτοιμος για δράση, έτοιμος για όλα, δυστυχώς όμως η εμπειρία και η γνώση πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα που έχει αναλάβει ο νέος πρόεδρος να φέρει εις πέρας δεν είναι μόνο θέμα διάθεσης. Σε αυτές τις δύσκολες εποχές δεν υπάρχουν περίοδοι χάρητος, όσο σκληρό και ίσως άδικο και αν ακούγεται αυτό. Την περασμένη Τρίτη ο πρόεδρος μαζί με την Διοικητική Επιτροπή έκανε μια προσπάθεια να φέρει πολιτικούς παράγοντες και εμπλεκόμενους με το θέμα τουρισμός φορείς σε μια πρώτη επαφή προκειμένου να συζητηθούν θέματα σχετικά με τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, την πιθανή σύσταση Οργανισμού Τουρισμού Λευκάδας όπως και σε ποιες διεθνείς εκθέσεις τουρισμού θα συμμετέχει ο κάθε φορέας. Στη σύσκεψη για τον τουρισμό συμμετείχαν ο Δήμαρχος Λευκάδας κος Κώστας Αραβανής, ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας κος Θεόδωρος Βερύκιος, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος για θέματα Πολιτισμού/Τουρισμού κος Τ. Γαζής, ο Αντιδήμαρχος Λευκάδας κος Γιάννης Καρτάνος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λευκάδας κος Ιωάννης Λιβιτσάνος, ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Λευκάδας κος Διονύσιος Γαζής, καθώς και υπάλληλοι του Τμήματος Τουρισμού της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας..

Που πέφτει η Λευκάδα; Αντιφατικές δηλώσεις πρώην και νυν προέδρου για τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους.

Αφού θύμισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου στους παραβρισκόμενους ότι λεφτά δεν υπάρχουν, αντιθέτως παρέλαβε και 1000 Ευρώ χρέη από τον προκάτοχο του, ενημέρωσε ότι συναντήθηκε με την διευθύντρια της αεροπορικής εταιρείας Ryannair προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο της έναρξης πτήσεων χαμηλού κόστους για τη Λευκάδα μέσω του αεροδρομίου του Ακτίου. Επειδή όμως η συγκεκριμένη κίνηση κατά την άποψη του καλό θα ήταν να είχε γίνει πολύ νωρίτερα πιθανόν για φέτος να μην είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί το σχέδιο αυτό. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου η διευθύντρια της Ryannair δεν ήξερε καν που πέφτει η Λευκάδα. Μια μέρα μετά ο πρώην πρόεδρος επιμελητηρίου Λευκάδας κος Αντώνης Δουβίτσας διαψεύδοντας τα λεγόμενα του νυν προέδρου ανέφερε ότι ο ίδιος είχε έρθει σε επαφή με τη συγκεκριμένη αεροπορική εταιρεία και στις 19.11.2011 είχε υπογράψει προσύμφωνο για πιθανή συνεργασία. Που να βγάλεις άκρη……

Το συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει μια πιθανότητα να κλείσουμε για φέτος κάποια δρομολόγια, ποιος όμως θα βάλει τα λεφτά; Ο κος Σκιαδαρέσης προκειμένου να κλείσει τη συμφωνία απάντησε στην εταιρεία: «Εγώ φυσικά τους είπα ναι, παρόλο που δεν έχω ούτε ένα χιλιάρικο στο ταμείο, τους είπα ναι

Παραλίγο να τρακάρουν……

Ο Δήμαρχος ευχήθηκε στο νεοσύστατο προεδρείο του Επιμελητηρίου καλή θητεία, ενημέρωσε πως ο ίδιος επικοινώνησε με τους Δημάρχους των γύρω περιοχών σχετικά με την συνεργασία με βάση το Άκτιο και αναφέρθηκε στις επαφές που είχε κάνει ο ίδιος μαζί με τον Αντιδήμαρχο κο Καρτάνο, με τον Υφυπουργό Πολιτισμού/Τουρισμού κο Νικιτιάδη για το θέμα και στη συνέχεια κατέθεσε τις επιστολές τις οποίες έστειλε στις εταιρείες Ryain Air και Easy jet με σκοπό την συνεργασία μαζί τους. Κλείνοντας εξέφρασε την πρόθεσή του να στηρίξει το επιμελητήριο στο νέο του εγχείρημα, τονίζοντας πως χρειάζεται πλέον κυρίως δράση στο θέμα του τουρισμού. Πρόθεση συνεργασίας κατέθεσαν επίσης ο Αντιδήμαρχος κος Καρτάνος, «παλιά καραβάνα» στο χώρο του τουρισμού, όπως και ο κος Γαζής, αρμόδιος για θέματα τουρισμού του Δήμου. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι δυστυχώς ο Δήμος δεν μπορεί να συμβάλλει οικονομικά μιας και κανένας κωδικός δεν προβλέπει τέτοιου είδους νόμιμη δαπάνη όμως θα βοηθήσει με όποιον άλλο τρόπο μπορεί αφού είναι σίγουρο πως το όλο εγχείρημα είναι προς όφελος όλων, επιχειρηματιών και πολιτών.

Και ενώ όλα φαίνονταν να πηγαίνουν μια χαρά, ο κος Σκιαδαρέσης ρίχνει στο τραπέζι το θέμα της στέγασης του επιμελητηρίου κατηγορώντας τον Δήμαρχο ότι δίνει κτήρια σε όλους τους άλλους εκτός από το επιμελητήριο. Ο κος Σκιαδαρέσης πάτησε γκάζι και παραλίγο να είχαμε μετωπική σύγκρουση με τον Δήμαρχο.

«Τσάμπα δουλειά» Οι Επιστολές του Δημάρχου στο κενό…….

Ο πρόεδρος ήταν αρκετά επικριτικός αναφερόμενος στα όσα δεν έχουν γίνει και όφειλαν να είχαν γίνει για τον τουρισμό όλα τα τελευταία χρόνια στην Λευκάδα. Απευθυνόμενος στον Δήμαρχο του είπε ότι άδικα έχει στείλει επιστολές προς διάφορες κατευθύνσεις γιατί οι αρμόδιοι άνθρωποι είναι στην Αγγλία και πως ο ίδιος έχει επικοινωνία μαζί τους τους τελευταίους δύο μήνες. Επίσης τόνισε ότι το κυρίως θέμα είναι ποιος θα βάλει τα χρήματα για να έρθουν οι αεροπορικές εταιρείες στο Άκτιο. Από την άλλη ο Δήμαρχος και ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκαν στην γενικότερη οικονομική δυσπραγία αλλά και στους αργούς ρυθμούς με τους οποίους κινείται η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ακούγοντας ο πρόεδρος Δήμαρχο και Περιφερειάρχη να του «κόβουν τα φτερά» αρκετά δυσαρεστημένος είπε ότι μπορεί και μόνος του να κάνει τις συναντήσεις μιας και ξέρει όλους τους τρόπους και δεν χρειάζεται κανένα. Και συμπλήρωσε ότι ο Δήμαρχος έπρεπε να είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες με τις εταιρείες πριν από έξι μήνες για να είναι δυνατόν να κλειστεί συνεργασία για το 2012. Ο Δήμαρχος φανερά ενοχλημένος από τις δηλώσεις του νέου προέδρου ετοιμάστηκε να αποχωρήσει από τη σύσκεψη…..

Ο Αντιπεριφερειάρχης σε ρόλο πυροσβέστη…

Ο Αντιπεριφερειάρχης έκπληκτος με τα όσα συνέβαιναν παρενέβη και κατάφερε με τη βοήθεια των υπολοίπων παραβρισκόμενων να ηρεμήσει τα πνεύματα. Στη συνέχεια εξήγησε στον «νέο της παρέας» πως έχουν τα πράγματα από πλευράς Αυτοδιοίκησης, πως, εφόσον υπάρξουν διαθέσιμα χρήματα μπορούν να δοθούν και ο κος Σκιαδαρέσης κατάλαβε ότι μάλλον θα πρέπει να αντιδρά διαφορετικά και το κλίμα ηρέμησε. Έγινε κατανοητό ότι θα πρέπει να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια όλοι όσοι έχουν άμεσο όφελος από την ύπαρξη πτήσεων χαμηλού κόστους, δηλαδή οι ξενοδόχοι, οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων και όλοι όσοι τους αφορά η ανάπτυξη του τουρισμού στη Λευκάδα. Στόχος αυτής της σύσκεψης δεν ήταν η καταγγελία των όποιων αγκυλώσεων ή της ανεπάρκειας της τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά η επίτευξη μιας κατ΄ αρχήν συμφωνίας στο τι καλύτερο μπορεί να προσφέρει ο καθένας χωρίς να εξαιρείται και ο ιδιωτικός τομέας. Αυτό έγινε τελικά κατανοητό από όλους, ο κος Σκιαδαρέσης προφανώς και λόγω απειρίας, θέλησε να επισπεύσει τις διαδικασίες, δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως πως υπάρχει δεοντολογία, δεν πρέπει να μηδενίζονται οι όποιες προσπάθειες έχουν γίνει και πως πολλές φορές ο τρόπος μετράει….

Η ΕΤΙΝ γιατί απουσιάζει;

Εντύπωση μας έκανε το γεγονός ότι σε μια τόσο σημαντική συνάντηση όπου συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι με το θέμα τουρισμός φορείς και δεδομένου ότι από τώρα και πέρα θέλουμε να λειτουργήσουμε όλοι μαζί δυναμικά και αφήνοντας πίσω τις όποιες «προσωπικές ευαισθησίες», δεν παραβρέθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΙΝ, κος Α. Δουβίτσας. Μην ξεχνάμε ότι η ΕΤΙΝ διαχειρίζεται όλα τα θέματα που αφορούν τον τουρισμό στην Περιφέρεια μας και σίγουρα δεν θα μας χαλάσει η συγκεκριμένη εταιρεία να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της απέναντι και στο δικό μας νησί! Βέβαια δεν γνωρίζω ακόμα αν ο κος Δουβίτσας δεν έλαβε πρόσκληση για την συγκεκριμένη συνάντηση, ή τι άλλο μπορεί να συνέβη…θα το ερευνήσουμε το θέμα….

Να μια καλή ιδέα!

Στη συνέχεια ο πρόεδρος ανέλυσε την ιδέα για τη σύσταση ενός Οργανισμού Τουρισμού Λευκάδας στον οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι σχετικοί φορείς με τον τουρισμό. Ο οργανισμός θα δουλεύει με ιδιωτικά κριτήρια, θα αναλάβει τον έγκαιρο προγραμματισμό των εκθέσεων, την προβολή του Νομού Λευκάδας καθώς και την εκπροσώπηση του Νομού στις εκθέσεις . Η πρωτοβουλία έτυχε θετικής ανταπόκρισης από τους παραβρισκόμενους και αναμένεται το προσχέδιο για αυτή την πρωτοβουλία. προκειμένου να οριστικοποιηθεί η σύσταση του Οργανισμού Τουρισμού Λευκάδας. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα εξελιχτεί σε άλλη μια εταιρεία η οποία θα ιδρυθεί απλά για να υπάρχει και να βολέψει ανθρώπους στο όνομα του τουρισμού όπως παλιά ακούστηκε και για άλλες εταιρίες που υπάρχουν στην χώρα, αλλά θα κάνει έργο επί της ουσίας!

Think Positive! Ιδιώτες πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλία….

Όλοι οι φορείς αλλά πάνω από όλα οι ιδιώτες πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλία σχετικά με την προώθηση του τουρισμού στη Λευκάδα. Ας μην αναλωνόμαστε στο τι μπορεί να προσφέρει η πολιτεία στους πολίτες αλλά όπως είπε και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ας επικεντρωθούμε στο τι μπορεί ο κάθε ένας μας ξεχωριστά να προσφέρει στον τόπο του, γιατί λεφτά δεν υπάρχουν!! Όσο και να μην μας αρέσει αυτή είναι η πραγματικότητα. Και αυτό φαίνεται πως το κατάλαβε τελικά και κος Σκιαδαρέσης τονίζοντας πως «από το κράτος δεν μπορείς να περιμένεις και πολλά πράγματα, πρέπει εμείς λοιπόν να βάλουμε το χέρι στην τσέπη και θα πρέπει όλοι οι επαγγελματίες να κατανοήσουμε ότι αν δεν δραστηριοποιηθούμε και δεν χρηματοδοτήσουμε από μόνοι μας την τουριστική προβολή του νομού μας, ελάχιστα μπορούμε να περιμένουμε από κρατικούς φορείς

Ακολουθεί νέα σύγκρουση, αυτή τη φορά μετωπική!

Την Τετάρτη το απόγευμα πραγματοποιήθηκε το συμβούλιο του Επιμελητηρίου στο Πνευματικό κέντρο Λευκάδας. Εκεί παρακολουθήσαμε δυστυχώς τη συνέχεια της προεκλογικής διαμάχης του νυν προέδρου κου Σ. Σκιαδαρέση με τον πρώην πρόεδρο κο Α. Δουβίτσα. Δεν θα αναφερθούμε, ακόμα τουλάχιστον, λεπτομερώς σε όσα συνέβησαν για να μην οξύνουμε τα πνεύματα. Είναι προφανής η προσωπική κόντρα μεταξύ πρώην και νυν:«γιατί δε μου δίνεις την προσωπική μου αλληλογραφία, γιατί δεν μου φέρνεις τα τιμολόγια, όποια επιτροπή και σηκώσουμε, είσαι από κατω….γιατι δεν με πήρες τηλέφωνο» δεν υπάρχει κλίμα συνεργασίας, άλλος είναι πρόεδρος άλλος λέει τι θα γίνει και όλα αυτά «πάντα φιλικά!» με το υπόλοιπο σώμα να παρακολουθεί αμέτοχο και αμήχανο. Παρακολουθώντας το όλο θέαμα αποκομίσαμε την εντύπωση τελικά ότι ο πρόεδρος καθόταν σε άλλη θέση.

Ο νέος πρόεδρος προσπαθεί να διασφαλίσει τη λειτουργία του συμβουλίου έτσι όπως ο ίδιος και οι συνεργάτες του την αντιλαμβάνονται αλλά αυτό έρχεται σε σύγκρουση με το πώς αντιλαμβάνεται και επιθυμεί η «αντιπολίτευση» τα πράγματα άρα δεν υπάρχει ελπίδα συνεννόησης. Ας δώσουμε όμως λίγο χρόνο μήπως και τα βρουν οι δυο πρωταγωνιστές και μήπως καταφέρουν να περιοριστούν ο καθένας στο ρόλο του. Ας μην ξεχνάμε ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι ψηφίστηκαν από τους επαγγελματίες του τόπου για να διαχειριστούν τα χρήματά τους και να προασπίσουν τα συμφέροντα τους. Όπως επίσης ψηφίστηκαν και πρέπει να έχουν λόγο και άποψη και οι υπόλοιποι σύμβουλοι. Δεν θέλουμε άλλες γλάστρες, θέλουμε ανθρώπους με ιδέες και άποψη και την ευκαιρία να ακουστεί! Επειδή λοιπόν ακολουθούν σύντομα και οι εθνικές εκλογές, καλά θα κάνουμε να σκεφτόμαστε καλύτερα σε ποιον χαρίζουμε ότι πολυτιμότερο έχουμε εμείς σας πολίτες, την ψήφο μας.

Να ενημερώσουμε ότι παρά την ένταση και τα παρατράγουδα ψηφίστηκε ο νέος κανονισμός λειτουργίας του επιμελητηρίου, με τις διορθώσεις που επιθυμούσε ο κος Δουβίτσας και οι σύμβουλοι του, το σώμα ενημερώθηκε για τη σύσκεψη που είχε προηγηθεί στο επιμελητήριο για τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους και για το πως θα κινηθεί το Επιμελητήριο από εδώ και στο εξής, σε ποιες εκθέσεις θα συμμετέχει και πως θα χρηματοδοτηθούν όλα αυτά μιας και ως σώμα κατέληξαν ότι τελικά το Επιμελητήριο πρέπει να δράσει μόνο του αφού δεν μπορεί να περιμένει από τον Δήμο και την Περιφέρεια το παραμικρό. Καλή συνέχεια….

Κατερίνα Μεσσήνη

gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1  
Προηγούμενο άρθροΕπιστολή Καλούδη προς τους αρχηγούς της Αριστεράς
Επόμενο άρθροΕνημέρωση από το σωματείο φίλων Παναγιάς Φανερωμένης