Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Οι “ξένοι” φταίνε για όλα ?

Οι “ξένοι” φταίνε για όλα ?

0

Για όλα τα κακά μας  φταίνε οι Ξένοι εμείς δεν φέρουμε καμία ευθύνη ?

Η κατάσταση  που επικρατεί αυτές τις μέρες στη χώρα μας  κάθε άλλο παρά ευχάριστη είναι. Όλοι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση έντασης και ανησυχίας , και μάθαμε να ζούμε με  έννοιες και εκφράσεις που  μας ήταν ακατανόητες πριν λίγο καιρό.
Σίγουρα σα Χώρα είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση και αυτοί που θα πληρώσουν πρώτα από όλους  το μάρμαρο είναι οι εργαζόμενοι και μισθοσυντήρητοι που πάντα  πληρώνουν.
Εντούτοις πρέπει να είμαστε ειλικρινείς πρώτα από όλα απέναντι στους εαυτούς μας και να κάνουμε κάποια στιγμή και την αυτοκριτική μας.
Φταίνε για όλα οι άλλοι ? Εμείς σαν πολίτες σαν φορείς δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τίποτε ?
Θα αναφέρω δύο χαρακτηριστικές    περιπτώσεις και  ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του , πέρα από τα συνθήματα πολιτικής εκμετάλλευσης που μπόλικα ακούγονται αυτές τις μέρες.
Όλοι ξέρουμε πόσο πολύτιμο είναι το νερό για τον τόπο μας.
Πριν μερικά χρόνια όταν στην Ευρωπαϊκή  Ένωση τα μέλη ήταν λιγότερα και η πίτα των επιδοτήσεων ήταν μεγαλύτερη υπήρξε ένα πρόγραμμα για κατασκευή Ομβροδεξαμενών που σκοπό είχε να μαζεύει το νερό της βροχής για να χρησιμοποιηθεί για αρδευτική χρήση από τους αγρότες των  περιοχών που δεν είχαν νερό.
Στη Λευκάδα       επιλέχτηκε     η περιοχή    της Καρυάς       και το έργο κόστισε αρκετά εκατομμύρια   μαζί με τις αποζημιώσεις των απαλλοτριώσεων .
Μια δεξαμενή 400.000 κυβικών μέτρων νερού είδαμε να γεμίζει και ελπίσαμε όλοι ότι θα βοηθούσε την περιοχή γιατί το νερό είναι χρυσάφι ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.
Μόλις τέλειωσε  το έργο και γέμισε η δεξαμενή νερό, με ενέργειες του τότε  Νομάρχη κατασκευάστηκε  δίπλα στη δεξαμενή ένα επιβλητικό κτίριο που στέγασε το αντλιοστάσιο με τα πιο σύγχρονα μοτέρ     για να    μεταφέρουν το νερό σε όποιο μέρος του κάμπου του Λειβαδιού χρειάζονταν.
Παραδόθηκε στο Δήμο Καρυάς  έτοιμο, ένα έργο πνοής που πολλοί πίστεψαν ότι θα βοηθήσει τον τόπο .
Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει χρησιμοποιηθεί από κανένα ούτε ένα λίτρο νερό.!!!
Και μόνο ένας ρομαντικός καλλιεργητής , ένας γέροντας ιερέας ο Παπα Καρφάκης προσπάθησε να μεταφέρει με δικά του έξοδα αγοράζοντας 2.000 μέτρα  σωλήνα το νερό στο χωράφι του , μια προσπάθεια πολύ δύσκολη, που στο τέλος την παράτησε.
Όλοι σήμερα έχουμε διαψευστεί όταν     βλέπουμε  το χάλι και την κατάντια της Ομβροδεξαμενής  που έχει στεγνώσει όχι γιατί δεν μπορεί να μαζέψει τα νερά της βροχής αλλά γιατί κανένας τοπικός παράγοντας δεν φροντισε με μερικά μεροκάματα να ξεβουλώσει  τους αγωγούς από τα ξύλα και τις πέτρες που έχουν γεμίσει.
Ποιος φταίει γι’αυτό το χάλι ?
Φταίνε πάλι οι ξένοι ?
Φταίει ο  Σπύρος ο Μαργέλης που χρηματοδότησε το αντλιοστάσιο ?
Οι τοπικοί άρχοντες δεν έχουν καμιά ευθύνη για ένα έτοιμο έργο πολλών εκατομμυρίων που ποτέ δεν το εκμεταλλεύτηκαν , ποτέ δεν το λειτούργησαν ?
Ας αφήσουμε λοιπόν τα εύκολα συνθήματα και  ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του.
Έρχομαι τώρα στη δεύτερη περίπτωση.
Ξέρουμε όλοι το μεγάλο άνοιγμα της ψαλίδας  στις τιμές των γεωργικών προϊόντων που παίρνουν οι παραγωγοί και πόσο πληρώνουν για να τα αγοράσουν  οι καταναλωτές.
Χαρακτηριστική περίπτωση το ελαιόλαδο.
Ας δούμε λοιπόν τη δεύτερη περίπτωση όταν πριν χρόνια με ενέργειες του Βουλευτή Λευκάδας  Γιώργου Κτενά έγινε για λογαριασμό της Ένωσης Συνεταιρισμών στη Βασιλική δίπλα στο Πυρηνελαιουργείο το πιο σύγχρονο Τυποποιητήριο  Ελαιολάδου στην περιοχή.
Το έργο επιδοτήθηκε με πολλά εκατομμύρια από την Ευρωπαϊκή Ένωση
Εγκαταστάσεις υψηλής ποιότητας με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα.!
Ήταν μια   ευκαιρία πρώτης   τάξεως για να τυποποιηθεί το λάδι των παραγωγών της Λευκάδας σε μια λογική τιμή και να δοθεί στους καταναλωτές σε προσιτή τιμή  πολύ κατώτερη από εκείνη που το αγόραζαν στα  σούπερ μάρκετ.
Δυστυχώς  και εδώ κάτι τέτοιο ποτέ δεν έγινε και τώρα ακούμε συνθήματα λαϊκής κατανάλωσης.
Ποτέ δεν υποστήριξα χωρίς κριτική τα μέτρα της Ευρωπαικής Ένωσης μια ομάδας κρατών που αντί για αλληλεγγύη επικρατεί κυνικά το συμφέρον πάνω από όλα.
Αλλά βάζω στον καθένα το ερώτημα : όταν εμείς οι ίδιοι δεν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε κάποια καλά και χρήσιμα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης , όπως αυτά που σας ανάφερα οι ξένοι μας πάντα φταίνε?
Εμείς σαν άτομα,  σαν οργανώσεις, σαν τοπικοί άρχοντες δεν φέρουμε καμία ευθύνη ?
Ας σκεφτούμε λίγο και ας απαντήσουμε στον εαυτό μας πρώτα και μετά σε όλους τους άλλους.

Μπάμπης Λάζαρης  Γεωπόνος

 

Προηγούμενο άρθροΝτοκουμέντο – Η Λευκάδα το 1958
Επόμενο άρθροΘεία Λειτουργία στον Ρουπακιά