Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Χαμόγελα στη Λευκάδα λόγω… Σκορπιού

Χαμόγελα στη Λευκάδα λόγω… Σκορπιού

0
DSC 0018

DSC 0018

Ρεπορτάζ της Καθημερινής – Δηλώσεις του Δημάρχου Λευκάδας.

Η επίσκεψη στο νησί του Ρώσου μεγιστάνα και της κόρης του δημιουργούν ελπίδες για αύξηση του τουρισμού στη Λευκάδα, επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.

Του Ηλία Κάνιστρα

«Οταν είδαμε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας τον Σκορπιό ξανά φωταγωγημένο, αναπτερώθηκαν οι ελπίδες μας, πως μπορούμε να ζήσουμε καλύτερες ημέρες στην περιοχή μας, αλλά και στο νησί μας». Με αυτά τα λόγια περιέγραψαν στην «Κ» κάτοικοι στο Νυδρί Λευκάδας την πρώτη επίσκεψη της Εκατερίνας Ριμπολόβλεβα και του πατέρα της Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ στον Σκορπιό την περασμένη Δευτέρα. Η Λευκάδα αισιοδοξεί ότι θα ξαναζήσει τις παλαιές καλές ημέρες επί Αριστοτέλη Ωνάση, με οικονομικά οφέλη για τους κατοίκους, μετά την πώληση του «θρυλικού» Σκορπιού στην οικογένεια του Ρώσου κροίσου.

Η Εκατερίνα Ριμπολόβλεβα κατά την πρώτη της επίσκεψη στον Σκορπιό, με τον δήμαρχο Λευκάδας Κώστα Αραβανή.

Η επίσκεψη στο νησί του 47χρονου Ριμπολόβλεφ και της νεαρής κόρης του έδωσε σε κατοίκους και φορείς τη σιγουριά για αύξηση του τουριστικού ρεύματος, επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας. Ενδεικτικές του κλίματος είναι οι δηλώσεις του δημάρχου Λευκάδας Κώστα Αραβανή στην «Κ»: «Η μεταβίβαση του Σκορπιού είναι μια πολύ καλή εξέλιξη, διότι η παρουσία ενός Ρώσου μεγιστάνα θα μαζέψει κόσμο στο νησί, που θα αφήσει χρήματα στη Λευκάδα». Παράλληλα, σύμφωνα με τον δήμαρχο, η γεωγραφική θέση της Λευκάδας θα συγκεντρώσει το διεθνές «τζετ σετ», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία. Ο κ. Αραβανής εκτιμά ότι ανοίγει ο δρόμος και για άλλους Ρώσους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη Λευκάδα, «άλλωστε, έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον, έχουν έλθει στη Λευκάδα και έχουν βολιδοσκοπήσει».

Η επίσκεψη των Ριμπολόβλεφ και των φίλων τους μπορεί να κράτησε περίπου 24 ώρες, ωστόσο η Εκατερίνα περιηγήθηκε όλο το νησί, τη βίλα και τις εγκαταστάσεις, καθώς και τη μικρή εκκλησία και τους τάφους της οικογενείας Ωνάση. Σύμφωνα με πληροφορίες, έμειναν κατενθουσιασμένοι από το φυσικό περιβάλλον, ενώ οι πολύ καλές καιρικές συνθήκες έκαναν ακόμα πιο ευχάριστη την ολιγόωρη παραμονή τους. Επίσης, η Εκατερίνα και ο πατέρας της φρόντισαν να συναντηθούν με τον δήμαρχο προκειμένου να τον ενημερώσουν για τα σχέδιά τους, αλλά και να στείλουν το μήνυμα ότι θέλουν να δημιουργήσουν ένα φιλικό και ζεστό κλίμα με τους κατοίκους της Λευκάδας.

Το βράδυ της Δευτέρας, η «παρέα» απόλαυσε το δείπνο στον φωταγωγημένο Σκορπιό, επιλέγοντας ελληνικές γεύσεις. Την Τρίτη το πρωί αναχώρησαν με ελικόπτερο για το αεροδρόμιο του Ακτίου, για να επιβιβαστούν στο προσωπικό τους αεροπλάνο.

Οσον αφορά στη συνάντηση που είχε ο δήμαρχος με τους Ριμπολόβλεφ, λέει ότι ήταν χαρούμενοι, πολύ ευγενικοί και «γνωρίζουν καλά την ιστορία του νησιού και τη σημασία που έχει για την περιοχή. Παράλληλα, έδειξαν ότι θέλουν ο Σκορπιός να γίνει ησυχαστήριο για την οικογένεια και τους φίλους τους». Ο κ. Αραβανής προσθέτει στην «Κ» ότι «από τις συνομιλίες που είχαμε, διαπίστωσα πως προτεραιότητά τους είναι η προστασία του περιβάλλοντος και της παράδοσης που έχει ο Σκορπιός».

Μάλιστα, η οικογένεια Ριμπολόβλεφ «έπιασε ήδη δουλειά», με πρώτη μέριμνα την συντήρηση των κτιρίων και των υπόλοιπων υποδομών. Ο δήμαρχος εκτιμά ότι η εκτέλεση των εργασιών συντήρησης και ανακαίνισης μπορεί να είναι η αρχή για την δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ ντόπιοι θα απασχοληθούν για τη λειτουργία των υποδομών αλλά και ως προσωπικό.

Μπορεί, όπως αναφέρει ο δήμαρχος Λευκάδας, οι περισσότεροι Ρώσοι τουρίστες να πηγαίνουν σήμερα στην Κέρκυρα λόγω της λειτουργίας αεροδρομίου, όμως τώρα θα υπάρξει κύμα ενδιαφέροντος και προς τη Λευκάδα, που «διαθέτει μια μεγάλη και σύγχρονη μαρίνα με 620 θέσεις ελλιμενισμού, ενώ πολύ κοντά στο νησί βρίσκεται στο αεροδρόμιο του Ακτίου, μέσω του οποίου μπορεί να δοθεί η δυνατότητα για αεροπορική σύνδεση με πόλεις της Ρωσίας».

Οσον αφορά την τελευταία εξέλιξη με τη διερεύνηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους της διαδικασίας μεταβίβασης του Σκορπιού, φορείς και κάτοικοι δεν ανησυχούν. «Ρωτήσαμε έγκριτους νομικούς», λένε, «που μας διαβεβαίωσαν ότι το ζήτημα με τη διαθήκη του Αριστοτέλη Ωνάση, ο οποίος “απέκλειε” την πώληση του Σκορπιού μπορεί να διευθετηθεί διά της νομικής οδού».

Πηγή: kathimerini.gr

Προηγούμενο άρθροΤαξιδεύσατε με το Γλάρος?
Επόμενο άρθροΔελτίο Τύπου-Διευκρίνιση από την Αντιδημαρχία Τουρισμού-Πολιτισμού