Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Ρύπανση απο τα σκουπίδια

Ρύπανση απο τα σκουπίδια

0


Κείμενο αναγνώστη με θέμα τα σκουπίδια

Ανεξέλεγκτη ρύπανση παρατηρείται σε αρκετά σημεία του νησιού μας , από ασυνείδητους που βρίσκουν σαν εύκολη λύση τη ρίψη λογής άχρηστων αντικειμένων. Το νησί μας  υποβαθμίζεται και καταστρέφεται από την αλόγιστη ανθρώπινη δραστηριότητα. Σκουπίδια, μπάζα, πλαστικά καθώς και πλήθος άλλων  άχρηστων αντικειμένων, υπάρχουν παντού. Γίνεται μια προσπάθεια από τους υπαλλήλους της Καθαριότητας του Δήμου μας αλλά και πάλι αυτό δεν επαρκεί.

Αυτή η κατασκευή δεν πάει άλλο. Πρέπει να την σταματήσουμε.
Επιβάλλεται να αυξήσουμε την περιβαλλοντική μας συνείδηση, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, να ξεσηκωθούμε!!!

Μήπως θα έπρεπε ο Δήμος Λευκάδας να εφαρμόσει στη πράξη τα παρακάτω όπως έχει κάνει εδώ και πολλά χρόνια ο  Δήμος Χίου με την Αριθ. Απόφ: 215/2007 Δημοτικού Συμβούλιου;;

Κανονισμός   Καθαριότητας
          ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ

 ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ  ΔΗΜΟΤΩΝ

Άρθρο 4° Όλοι οι δημότες οφείλουν:
α) Να τοποθετούν τα απορρίμματα τους σε ειδικούς σάκους.
β) Να τοποθετούν τους σάκους αυτούς μέσα στους ειδικούς κάδους.
γ) Να φροντίζουν να βγάζουν τα απορρίμματα τους σε εργάσιμες ημέρες και ώρες που περνά το αυτοκίνητο καθαριότητας. Η παράβαση της διάταξης αυτής επιφέρει πρόστιμο 60 ευρώ.

Άρθρο 5° Ογκώδη απόβλητα οικιακού τύπου, από καταστήματα, γραφεία, supermarkets κ.λ.π., όπως χαρτοκιβώτια, ξυλοκιβώτια και άλλα, θα διαλύονται, θα δένονται αφού συμπιεστούν πρώτα και μόνο τότε θα τοποθετούνται στους ειδικούς κάδους για ανακύκλωση. Παράβαση της διάταξης αυτής επιφέρει πρόστιμο 100 ευρώ.
Κατάληψη μεγάλου κοινοχρήστου χώρου εκτός κάδων από τα απορρίμματα αυτά, με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της κυκλοφορίας των πεζών ή των οχημάτων, επιφέρει διπλασιασμό των προστίμων.

Άρθρο 6° Δεν επιτρέπεται η χύδην εναπόθεση εντός ή εκτός των κάδων ευπαθών και δύσοσμων αποβλήτων, όπως κρέατα, ψάρια, κόκαλα, υπολείμματα τροφών, νωπά φρούτα ή λαχανικά. Η παράβαση της διάταξης αυτής επιφέρει πρόστιμο 100 ευρώ.

Άρθρο 7° Απαγορεύεται η τοποθέτηση απορριμμάτων έξω από ξένη ιδιοκτησία ή κρέμασμα των σάκων οε δέντρα, κολώνες ή οπουδήποτε αλλού ή ρίψη των απορριμμάτων στο δρόμο ή το πεζοδρόμιο από μπαλκόνια. Η παράβαση της διάταξης επιφέρει πρόστιμο 50 ευρώ για κάθε σακούλα.

Άρθρο 8° Απαγορεύεται η εναπόθεση επί των πεζοδρομίων χωρίς συσκευασία, (χύμα), των υπολοίπων κοπής δέντρων, θάμνων, κλαδιών κ,λ.π. χωρίς υπόδειξη των υπηρεσιών του Δήμου. Η παράβαση της διάταξης αυτής επιφέρει πρόστιμο 50 ευρώ.

Άρθρο 9° Απαγορεύεται η κατάληψη κοινοχρήστων, δημοτικών ή δημοσίων χώρων άνευ αδείας από το Δήμο και την Αστυνομία, με σκάλες, containers, στα οποία ρίπτονται μπάζα η κάθε μορφής αδρανή υλικά. Πρόστιμο 50 ευρώ για κάθε ημέρα παραμονής του μέσου σε κοινόχρηστο χώρο. Σε περιπτώσεις παρατεταμένης παραμονής του μέσου χωρίς άδεια πέραν των 10 ημερών, το μέσο απομακρύνεται με ευθύνη της Υπηρεσίας και η δαπάνη καταλογίζεται στους υπευθύνους.

Άρθρο 10° Τα κατάλοιπα που προέρχονται από τη δραστηριότητα βιομηχανιών, βιοτεχνιών, εργαστηρίων, συνεργείων και δεν προσομοιάζουν με τα αστικά λόγω του όγκου, ποσότητας, ποιότητας, είναι υποχρεωμένοι οι υπεύθυνοι παραγωγής τους να τα μεταφέρουν με δικά τους μέσα στη χωματερή. Ο Δήμος δύναται να τα μεταφέρει με δικά του μέσα στη χωματερή μόνο και εφ’ όσον οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων καταβάλλουν υπέρ Δήμου ειδικό τέλος 70 ευρώ/κ,μ., αναπροσαρμοσμένο καθ’ έτος με ειδική απόφαση Δ. Συμβουλίου.

Άρθρο 11ο Τα νοσοκομεία, οι κλινικές και οι ιδιώτες γιατροί, οδοντίατροι και κτηνίατροι υποχρεούνται ν’ απορρίπτουν τα χρησιμοποιημένα αιχμηρά αντικείμενα, (βελόνες, νυστέρια, γυάλινα φιαλίδια), σε ειδικά δοχεία που υπάρχουν για το σκοπό αυτό στο εμπόριο. Η παράβαση της διάταξης αυτής επιφέρει πρόστιμο 100 ευρώ.

Άρθρο 12° Απαγορεύεται η ρίψη από πεζούς ή οδηγούς αυτοκινήτων σε πεζοδρόμια  ή δρόμους, αχρήστων χαρτιών, πακέτων ή άλλων ειδών μικροσυσκευασίας, ομοίως απαγορεύεται η ρίψη σκουπιδιών σε πλατείες, πάρκα, παιδικές χαρές ή αθλητικές εγκαταστάσεις. Η παράβαση της διάταξης αυτής επιφέρει πρόστιμο 40 ευρώ.

Άρθρο 13° Επιβάλλεται άμεσος καθαρισμός από τους ιδιοκτήτες ή συνοδούς ζώων των περιττωμάτων των ζώων τους εάν η παράβαση γίνει σε παιδική χαρά ή σε άλλο κοινόχρηστο χώρο που φιλοξενεί παιδιά, σε αυλές ή εισόδους σχολείων, βρεφονηπιακών σταθμών, προαύλια εκκλησιών, δημόσια ή ιδιωτικά κτίρια και αρχαιολογικούς χώρους. Η παράβαση της διάταξης αυτής επιφέρει πρόστιμο 20 ευρώ.

Άρθρο 14° Επιβάλλεται πρόστιμο 600 ευρώ σε μερική ή ολική καταστροφή κάδων, συνεπεία πρόσκρουσης ή βανδαλισμού.

Άρθρο 15° Στους χαρακτηρισμένους δρόμους ή πεζοδρόμους απαγορεύεται αυστηρά η διέλευση, στάση και στάθμευση οχημάτων εκτός από οχήματα Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ή Ασθενοφόρα όταν υπάρξει έκτακτη ανάγκη καθώς και Ταχυδρομικά. Η τροφοδοσία των καταστημάτων θα γίνεται τις εργάσιμες ημέρες και από ώρα 7.00 έως 9.00 πρωινή. Η μη τήρηση της διάταξης θα σημαίνει επιβολή προστίμου 40 ευρώ.

Άρθρο 16° Απαγορεύεται η ρύπανση τοίχων δημοσίων κτιρίων, μνημείων, ιστορικών χώρων, δημοτικών και ιδιωτικών χώρων, κτιρίων και οικοπέδων. Η παράβαση της διάταξης αυτής επιφέρει πρόστιμο 100-300 ευρώ.

Άρθρο 17° Απαγορεύεται η ανάρτηση αεροπανό. Ο φορέας που το τοποθετεί πρέπει να υποχρεώνεται άμεσα να το καθαιρεί. Η μη τήρηση της διάταξης αυτής επιφέρει πρόστιμο 100 ευρώ.

Άρθρο 18° Ο καθαρισμός και η ευπρεπής εμφάνιση των ακαλύπτων χώρων και των οικοπέδων είναι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών τους. Η μη τήρηση της διάταξης αυτής επιφέρει πρόστιμο 100 ευρώ.

Άρθρο 19° Απαγορεύεται η ρύπανση των ποταμών με απόρριψη οικοδομικών υλικών, υλικών κατεδάφισης ή διαφόρων ογκωδών αντικειμένων γενικότερα κλαδιών ή άλλων προϊόντων που προέρχονται από γεωργικές χρήσεις. Η παράβαση της διάταξης αυτής επιφέρει πρόστιμο 300 ευρώ.

Άρθρο 20° Απαγορεύεται η κοπή δένδρων που βρίσκονται στα πεζοδρόμια χωρίς τη σχετική άδεια.

Αναγνώστης!

Προηγούμενο άρθροΤα ζώδια απο τη Ζαϊρα
Επόμενο άρθροΔέσποινα Μακρυδάκη