Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα 1η Συναυλία Λευκαδίων Καλλιτεχνών και Φίλων

1η Συναυλία Λευκαδίων Καλλιτεχνών και Φίλων

0
lefkadites-synolo

lefkadites-synolo

Τριάντα πέντε καταξιωμένοι Λευκαδίτες μουσικοί ένωσαν τις “δυνάμεις” τους.

Την Τρίτη 30 Ιουλίου στο Κηποθέατρο «Άγγελος Σικελιανός» πραγματοποιήθηκε μια ιστορική συναυλία, η 1η συναυλία «Λευκάδιων Καλλιτεχνών και Φίλων». Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της 1ης συνάντησης των Αδελφοποιημένων πόλεων με τη Λευκάδα. Το πρόγραμμα περιλάμβανε έργα μεγάλων συνθετών των αντίστοιχων χωρών είτε έργα βασισμένα στην κουλτούρα της εκάστοτε χώρας δοσμένα από ξένους καλλιτέχνες.

Τριάντα πέντε καταξιωμένοι Λευκαδίτες μουσικοί που διαπρέπουν σε μουσικά σύνολα, οι περισσότεροι προερχόμενοι από το χώρο της Φιλαρμονικής Εταιρίας Λευκάδας και φίλοι ενώθηκαν για την δημιουργία του συνόλου, το οποίο διηύθυναν στο πρώτο μέρος ο Κώστας Μεσσήνης και στο δεύτερο μέρος ο Γεράσιμος Μεσσήνης.

Το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και την άψογη εκτέλεση των έργων από τους έμπειρους μουσικούς, καταχειροκρότησαν οι πολυάριθμοι θεατές του Κηποθέατρου. Ανάμεσά τους Δήμαρχοι και αντιπροσωπείες των αδελφοποιημένων πόλεων που εντυπωσιασμένοι και αυτοί, χειροκροτούσαν στο ρυθμό του Ζορμπά. Στους ρυθμούς του συνόλου χόρεψαν και οι μαθητές της σχολής Χορού «Ευρυδίκη Μεσσήνη».

Την παρουσίαση των μουσικών κομματιών και του συνόλου πραγματοποίησε η φιλόλογος Έφη Ντούσκα.

«Το νεοσύστατο αυτό σύνολο αποτελείται από Λευκαδίτες επαγγελματίες μουσικούς και φίλους, από συνεργάτες τους καλλιτέχνες των άλλων Καλών Τεχνών, καθώς και ερασιτέχνες, λάτρεις της μουσικής.

Μεγαλώνοντας στο νησί του Βαλαωρίτη, του Σικελιανού, του Λευκάδιου Χερν, της Μπάλτσα και του Στάμου και παρακολουθώντας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις περίφημες «Γιορτές Λόγου και Τέχνης» (εκδηλώσεις που, εκτός του ότι αποτελούν πόλο έλξης πολιτιστικών δρωμένων, προάγουν τον πολιτισμό και διαπαιδαγωγούν τους νέους), τους δημιουργήθηκε η ανάγκη να εκφράσουν, με τρόπο συλλογικό, τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του πολιτισμού και την προσφορά στον τόπο μας.

Σκοπός τους είναι η μόνιμη συνεργασία Λευκαδιτών, που θα αναδεικνύει τους νεότερους Λευκαδίτες καλλιτέχνες δίνοντας έτσι το έναυσμα για την δημιουργία πνευματικού πυρήνα ικανού να προσελκύσει τους καλλιτέχνες του νησιού που, μακριά από την ιδιαίτερη πατρίδα τους, καλλιεργούν με μεράκι και αγάπη τις Τέχνες και τα Γράμματα».

Την εκδήλωση έκλεισε το μέλος του συνόλου, η Χρυσούλα Γεωργάκη μιλώντας για το σκοπό δημιουργίας του Συνόλου και ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν την προσπάθεια:
«Η προσπάθεια δημιουργίας του συνόλου αυτού είναι η αντίδρασή μας στην όλη αυτή δύσκολη περίοδο που βιώνει η χώρα μας και ο καθένας από εμάς προσωπικά. Μια κρίση όχι μόνο οικονομική, αλλά κυρίως μια κρίση αξιών και ηθών!!

Εμείς, λοιπόν, είπαμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά, μια κίνηση που τόσο επιβάλλει η εποχή μας, μια κίνηση συνεργασίας, όχι μόνο μουσικών, αλλά καλλιτεχνών γενικότερα από όλους τους χώρους της τέχνης. Αφήνοντας στην άκρη τις μικροδιαφορές μας, καταφέραμε να συνεργαστούμε κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες και να υπηρετήσουμε την τέχνη και ειδικότερα την μουσική, η οποία έχει την ικανότητα να μεγαλουργεί σε δύσκολες περιόδους, να εμπνέει και να δημιουργεί δρόμους έκφρασης, επικοινωνίας, ανταλλαγής απόψεων προσφέροντας έτσι κοινωνική εγρήγορση, παρότρυνση για σκέψη, δράση και κυρίως ανάταση ψυχής.

Παρόλο που είμαστε όλοι επαγγελματίες μουσικοί και εργαζόμαστε στα καλύτερα μουσικά σύνολα της Ελλάδας, με πολυετείς σπουδές σε Ελλάδα και εξωτερικό, ποτέ και κανένας, όχι μόνο δεν μας προσκάλεσε να δραστηριοποιηθούμε καλλιτεχνικά στον τόπο μας, αλλά και κάθε μας πρόταση απορρίφθηκε πανηγυρικά. Σκεφτήκαμε, λοιπόν, ότι εφόσον κανείς δεν μας έχει προσκαλέσει ποτέ να προσφέρουμε αυτό που μπορούμε και θα θέλαμε στον τόπο μας, ας αυτοπροσκαλεστούμε…

Δημιουργήσαμε, λοιπόν, αυτό το σύνολο με σκοπό τη μόνιμη συνεργασία Λευκαδιτών και Φίλων που θα αναδείξει τους Λευκαδίτες καλλιτέχνες. Έτσι θα δώσουμε το έναυσμα για τη δημιουργία πνευματικού πυρήνα, ικανού να προσελκύσει τους καλλιτέχνες του νησιού, που μακριά από την ιδιαίτερη πατρίδα τους καλλιεργούν με μεράκι και αγάπη τις Τέχνες και τα Γράμματα.
Βέβαια η πρωτοβουλία αυτή δεν αγκαλιάστηκε από όλους. Πολλοί μάλιστα προσπάθησαν να την αποτρέψουν με πλάγιους τρόπους και όχι μόνο…

Εμείς όμως δεν μένουμε σ’ αυτό, αλλά στην πολύτιμη βοήθεια των ανθρώπων που συντέλεσαν τόσο αποτελεσματικά ώστε να πραγματοποιηθεί η αποψινή συναυλία. Γι’ αυτό θα θέλαμε να τους αναφέρουμε ονομαστικά!

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Δήμαρχο Λευκάδας κ. Αραβανή, τον Αντιδήμαρχο και Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου κ. Αναστάσιο Γαζή και το Πνευματικό Κέντρο για την κάλυψη των εξόδων κίνησης των μουσικών που μένουν εκτός Λευκάδας, καθώς και για την πολλή καλή φιλοξενία που παρείχαν στους μη Λευκαδίτες μουσικούς. Επίσης, για την πολλή καλή συνεργασία που είχαμε προκειμένου να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση αυτή. Σας ευχαριστούμε θερμά.

Επίσης, το Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Λευκάδας, τον κ. Άγγελο Βλάχο, τον κ. Έκτορα Μερκούρη που μας βοήθησε πολύ στην γενικότερη οργάνωση, καθώς επίσης και την κα Έφη Ντούσκα, φιλόλογο του Μουσικού Σχολείου, που έκανε την εκφώνηση των κειμένων. Τη σχολή χορού της Ευρυδίκης Μεσσήνη για τους υπέροχους χορευτές που μας παραχώρησε απόψε. Τον κ. Καββαδά Νίκο για τα κρουστά όργανα που μας παραχώρησε απόψε. Το my lefkada, τα Λευκαδίτικα Νέα και τον ραδιοφωνικό σταθμό Prisma 95,1.

Τέλος, τους υπέροχους αυτούς μουσικούς, τους μη Λευκαδίτες φίλους μας που ήρθαν αφιλοκερδώς και έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Να ευχαριστήσω τέλος προσωπικά όλους τους εξαίρετους αυτούς Λευκαδίτες μουσικούς που είχαμε μια τόσο όμορφη συνεργασία έπειτα από πολλά χρόνια».
Κλείνοντας η κ. Γεωργάκη κάλεσε στην σκηνή για να διευθύνει το σύνολο «τον άνθρωπο που υπήρξε για πολλούς από εμάς όχι μόνο δάσκαλος αλλά και εμπνευστής μας, γιατί κατάφερε να μας μεταδώσει την αγάπη του για την μουσική. Τον κ. Σπύρο Κατωπόδη (πρώην δάσκαλος και μαέστρος στη Φιλαρμονική Εταιρία Λευκάδας)».

Η απουσία της «Φιλαρμονικής»

Μεγάλος απών της βραδιάς και της θετικής αυτής προσπάθειας το συμβούλιο και το όνομα της ιστορικής «Φιλαρμονικής Εταιρίας Λευκάδας». Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας το συμβούλιο δεν έδωσε το χώρο της Φιλαρμονικής για την πραγματοποίηση πρόβας του συνόλου, αποθαρρύνοντας και απομακρύνοντας από κοντά της την προσπάθεια. Να σημειώσουμε για την ιστορία ότι η αίθουσα έχει χρησιμοποιηθεί, επανειλημμένως για εκδηλώσεις σχολείων και άλλων σωματείων.
Η «Φιλαρμονική» έπρεπε να είναι μπροστάρης στην δημιουργία του συγκεκριμένου συνόλου, που προέρχεται από τα «δικά» της πετυχημένα παιδιά και όχι να βρίσκεται εκτός ή μήπως και απέναντι; Νομίζω ότι είναι ένα μεγάλο σφάλμα της ιστορικής «Φιλαρμονικής» που πρέπει γρήγορα να διορθωθεί, με τον εναγκαλισμό του νεοσύστατου συνόλου και τον επαναπατρισμό στην «αγκαλιά» της, όλων των μουσικών που για διάφορους λόγους έχουν απομακρυνθεί. Κανείς δεν περισσεύει, η μουσική τους χωράει όλους, η «Φιλαρμονική» δεν ανήκει σε κανέναν. Η «Φιλαρμονική» ανήκει στα «παιδιά» της, τα τωρινά και τα παλαιότερα.

Κρητικός Θωμάς – Η Λευκάδα Χαλαρά

Σύντομα θα αναρτηθεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό καθώς και αποσπάσματα από τη Συναυλία.

Προηγούμενο άρθροΟι δημοτικοί αστυνομικοί…και οι «νεόκοποι» σωτήρες τους…
Επόμενο άρθροΣυντονισμένοι αστυνομικοί έλεγχοι στα Ιόνια Νησιά