Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Το μήνυμα των τριών Ιεραρχών

Το μήνυμα των τριών Ιεραρχών

0
3-ierarxes

Μήνυμα του σεβασμιοτάτου Δεσπότη μας.

 

 

Αγαπητά μου παιδιά,

Αγαπητοί μου εκπαιδευτικοί και γονείς,

Η σημερινή εορτή αναφέρεται σ’ εσάς. Η Εκκλησία μας γιορτάζει τη σύναξη των Αγίων Τριών Ιεραρχών, δηλ. του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου, Αρχιεπισκόπου Καισαρείας και δύο Αγίων Αρχιεπισκόπων Κωνσταντινουπόλεως, των Αγίων Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Μαζί Της, ο κόσμος των Γραμμάτων τιμά εξαιρετικά αυτούς τους φωτισμένους από το Θεό προστάτες του, ιδιαιτέρως όμως η σχολική κοινότητα: μαθητές, καθηγητές, γονείς.

Αυτός ο εορτασμός όμως δεν έχει απλώς επετειακό χαρακτήρα. Οι Άγιοι Τρεις Ιεράρχες ζουν αιώνια κοντά στο Θεό και πρεσβεύουν για όλους, ειδικά για τα παιδιά μας. Τον παρακαλούν να σας φωτίζει στη μελέτη σας, να σας κατευθύνει στο δρόμο της αγιότητος, να σας στολίζει με τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος, να σας αναδεικνύει ανθρώπους ξεχωριστούς για τις αρετές σας, μορφωμένους κατά Χριστόν, αληθινούς Χριστιανούς, χρήσιμους για τον κόσμο, όπως το αλάτι για το φαγητό.

Οι Άγιοι Τρεις Ιεράρχες ζουν πάντοτε ανάμεσά μας και με τον, διαχρονικής σπουδαιότητας, λόγο τους. Τα έργα των Αγίων Πατέρων διατηρούν πάντοτε την αξία τους, ακριβώς επειδή εμπνέονται από το Άγιο Πνεύμα και πηγάζουν από την εμπειρία της Εκκλησίας μας, που έχει στο κέντρο Της το Πρόσωπο του Χριστού, Πρόσωπο Θείο και ανθρώπινο ταυτόχρονα. Δεν ήταν κοινωνικοί επαναστάτες οι Τρεις Ιεράρχες. Επίσκοποι και Ποιμένες ήταν. Και όμως, ο λόγος και η ζωή τους χαρακτηρίζονται από μια επαναστατικότητα πρωτοφανή, ακόμη και για τη σημερινή εποχή με τις πολλές κοινωνικές κατακτήσεις και τα οράματα.

Σήμερα ο κόσμος μας προβληματίζεται γύρω από την περίφημη «κρίση», πού βολεύεται να τη θεωρεί κρίση μόνον οικονομική, ξεχνώντας τις πνευματικές και κοινωνικές διαστάσεις της. Αν είχαμε παραδειγματισθεί από τον τρόπο που οι Τρεις Ιεράρχες αντιμετωπίζουν τον πλούτο και τα υλικά αγαθά, πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα.

Ας ακούσουμε λίγο το Μέγα Βασίλειο να μας εξηγεί πώς η πλεονεξία αδικεί το κοινωνικό σύνολο και πώς θα πρέπει ο άνθρωπος να απολαμβάνει τις δωρεές του Δημιουργού Του με διάθεση ευχαριστίας:
«Εσύ δεν είσαι πλεονέκτης; Δεν είσαι άρπαγας, εφ’ όσον σφετερίζεσαι σα δικά σου εκείνα που δέχθηκες από το Θεό, για να τα διαχειρισθείς ως οικονόμος; Ή μήπως εκείνος που κλέβει τα ρούχα κάποιου και τον αφήνει γυμνό θα ονομασθεί λωποδύτης, ενώ αυτός που δε ντύνει το γυμνό αξίζει κάποια άλλη ονομασία; Το ψωμί, που εσύ κατακρατάς, ανήκει στον πεινασμένο. Το ρούχο που φυλάς σε αποθήκες ανήκει στο γυμνό. Τα παπούτσια που σαπίζουν στο σπίτι σου ανήκουν στον ξυπόλητο. Το χρήμα που φυλάς χωμένο στη γη, ανήκει σ’ εκείνον που το ‘χει ανάγκη. Επομένως, τόσους αδικείς, όσους θα μπορούσες να ευεργετήσεις».

«”Είτε τρώτε είτε πίνετε είτε κάνετε ο,τιδήποτε, όλα να τα κάνετε προς δόξαν Θεού”. Όταν κάθεσαι στο τραπέζι, να προσεύχεσαι. Όταν παρέχεις το ψωμί στον εαυτό σου, να ευχαριστείς Εκείνον που σου το έδωσε. Όταν τονώνεις με κρασί το ασθενικό σου σώμα, να θυμάσαι Εκείνον που σου παρέχει το δώρο για την ψυχική σου αγαλλίαση και για την ανακούφιση των ασθενειών. Παρήλθε η ανάγκη σου για τροφή; Ας μην παρέρχεται όμως η ανάμνηση του Ευεργέτη. Όταν ντύνεσαι με τον χιτώνα, να εκφράζεις την ευχαριστία σ’ Εκείνον που σου τον έδωσε. Όταν φοράς το ιμάτιο, να αυξήσεις την αγάπη στο Θεό, ο οποίος μας χαρίζει τα κατάλληλα ενδύματα χειμώνα – καλοκαίρι, που συντηρούν τη ζωή μας και κρύβουν κάθε ασχήμια. Τελείωσε η ημέρα; Να ευχαριστείς Αυτόν, που μας χάρισε και τον ήλιο, για να εξυπηρετεί τα έργα της ημέρας και τη φωτιά μας χορήγησε, για να μας φωτίζει τη νύχτα και να εξυπηρετεί τις λοιπές ανάγκες της ζωής μας».

Παιδιά μου,
Η ευλογία του Θεού και η προστασία των Αγίων Τριών Ιεραρχών να σας συνοδεύουν πάντοτε και να φωτίζουν το δρόμο, τη σκέψη, τη ζωή σας.

 

Λευκάδα, 19 Ιανουαρίου 2011

Με πατρικές ευχές και την εν Χριστώ αγάπη

Ο ΠΟΙΜΕΝΑΡΧΗΣ ΣΑΣ

† Ο Λευκάδος και Ιθάκης Θ ε ό φ ι λ ο ς

Προηγούμενο άρθροΝέοι κληρικοί στην Λευκάδα (Βίντεο)
Επόμενο άρθροΚοπή Πίτας Συνδέσμου Μεγανησιωτών “Ο ΜΕΝΤΗΣ”