Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Κάλεσμα της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας στον «αγώνα προάσπισης της Δημόσιας Υγείας»

Κάλεσμα της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας στον «αγώνα προάσπισης της Δημόσιας Υγείας»

0
ygeia

ygeia

Δελτίο Τύπου της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας.

Η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας καλεί όλους τους Λευκαδίτες στον «αγώνα προάσπισης της Δημόσιας Υγείας»  την Πέμπτη 4-6-2015 και ώρα 12:00 π. μ. στο διοικητήριο.

Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα είναι ύψιστο αγαθό και δικαίωμα για κάθε επτανήσιο/α ανεξάρτητα από την οικονομική του κατάσταση.

Σας καλούμε στην αγωνιστική διεκδίκηση για την πρόσληψη προσωπικού, ιατρών, νοσηλευτών για το νοσοκομείο και το κέντρο υγείας στα νησιά μας.

Καλούμε τους φορείς της Υγείας  και την κοινωνία να διεκδικήσουμε ενωμένοι την ουσιαστική ανθρωποκεντρική μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας στην χώρα μας, με την κατάργηση του «μνημονιακού» θεσμικού πλαισίου που καθοδηγεί προς την ιδιωτικοποίηση των δομών και των υγειονομικών υπηρεσιών και που ήδη επιβαρύνει οικονομικά τους ασθενείς και υποβαθμίζει την ποιότητα περίθαλψης και τους δείκτες υγείας.

Λευκαδίτισσες- Λευκαδίτες

Όλες και όλοι στο Διοικητήριο την Πέμπτη  στις 12:00


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΛΥΚΕΣ ΠΟΤΑΜΟΥ
Τηλ.: 26610-39606
Email:grafeio_typou@pin.gov.gr                

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πέμπτη 4 Ιουνίου, ημέρα Αγώνα για την Δημόσια Υγεία στα Ιόνια Νησιά.

Τα συσσωρευμένα προβλήματα στο χώρο της Υγείας, εξαιτίας της εφαρμογής των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, που με ιδιαίτερη ένταση οξύνθηκαν την μνημονιακή περίοδο, φαντάζουν βουνό. Η αντιμετώπισή τους απαιτεί άμεσες παρεμβάσεις και ριζικές τομές.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση οικονομικής ασφυξίας, ο πολύπαθος χώρος της Υγείας συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις συνέπειες των πολιτικών που ακολουθήθηκαν, ιδιαίτερα τη μνημονιακή περίοδο. Τα οικονομικά των νοσοκομείων βρίσκονται στα τάρταρα εξαιτίας των μνημονιακών προϋπολογισμών, οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και περίθαλψης έχουν αποδεκατιστεί, οι μονάδες υγείας αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να βάλουν λουκέτο σε τμήματα και υπηρεσίες  εξαιτίας της υποστελέχωσης, οι μνημονιακές διοικήσεις κάνουν ακόμα «πάρτι» στα Νοσοκομεία ενώ σε χιλιάδες εργαζόμενους δεν έχουν ακόμα καταβληθεί οι πρόσθετες αμοιβές και εφημερίες.

Με ακόμη πιο μελανά χρώματα περιγράφεται η κατάσταση στο χώρο της υγείας για τα Ιόνια Νησιά, όπου τα προβλήματα διογκώνονται, με συνέπειες δραματικές για την υγεία και την περίθαλψη των κατοίκων της Περιφέρειας, που λόγω του νησιωτικού της χαρακτήρα τα προβλήματα εμφανίζονται περισσότερο οξυμένα.

Και με το δεδομένο μάλιστα των εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών που πολλαπλασιάζουν τους καλοκαιρινούς μήνες τον πληθυσμό των Ιονίων.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, υλοποιώντας ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, έχει ορίσει την Πέμπτη 4 Ιουνίου ως Ημέρα Αγώνα για την Δημόσια Υγεία στα Ιόνια Νησιά.

  • Την ημέρα αυτή οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από ώρα 11:30 έως το πέρας του ωραρίου.
  • Στην Κέρκυρα, στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση μπροστά στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας (πρώην Νομαρχία).
  • Αντίστοιχες συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της ΠΙΝ.

Για την προετοιμασία της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 1/6 σύσκεψη των φορέων του χώρου της υγείας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν από πλευράς Περιφέρειας Ιονίων ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρήστος Μωραΐτης, η χωρική Αντιπεριφερειάρχης Νικολέττα Πανδή και ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Φοντάνας, και από πλευράς του Δήμου Κέρκυρας ο Αντιδήμαρχος Ανδρέας Σκούπουρας και η Δημοτική Σύμβουλος Σοφία Καρύδη. Συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος του ΠΕΔΥ, εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου, του Φαρμακευτικού Συλλόγου, του Οδοντιατρικού Συλλόγου, του Σωματείου Εργαζομένων στον Ψυχιατρικό Τομέα.

Οι συμμετέχοντες καλούν τους εργαζόμενους, τους φορείς, τον κερκυραϊκό λαό, να συμμετέχουν στην κινητοποίηση και στην συγκέντρωση της Πέμπτης 4/6 ώρα 12:00 μπροστά στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας, εκφράζοντας τη βούλησή τους για αντιμετώπιση των επειγόντων και εκρηκτικών προβλημάτων στο χώρο της Υγείας, και διεκδικώντας:

  • Ενίσχυση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα του ΕΣΥ.
  • Δημόσια δωρεάν και αναβαθμισμένη Υγεία για όλους.
  • Άμεσες προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη όλων των αναγκαίων θέσεων σε γιατρούς, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Στις προσλήψεις που έχουν εξαγγελθεί να δοθεί στα Ιόνια νησιά η προτεραιότητα που απαιτείται με βάση την τραγικότητα της κατάστασης των δημόσιων δομών υγείας σε αυτά και τις ανάγκες που καθορίζει η νησιωτικότητα και η αύξηση του πληθυσμού την θερινή περίοδο. Αυτό είναι πρώτης προτεραιότητας τόσο για το Νοσοκομείο όσο και για τα κέντρα υγείας και το ΠΕΔΥ.
  • Επανασύσταση της Υγειονομικής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
  • Η οικονομική ενίσχυση των επικουρικών ιατρών, που έχει ήδη αποφασίσει η ΠΙΝ για τα άλλα νησιά ως κίνητρο για την κάλυψη κενών θέσεων, να ισχύσει και για την Κέρκυρα.
  • Να σταματήσει η διοικητική αποψίλωση της Περιφέρειας Ιονίων και η απομάκρυνση των υποστηρικτικών δομών υγείας (π.χ. ΙΚΑ) από τα Ιόνια νησιά.
  • Αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας (π.χ. ΕΣΑΝ ΑΕ).
  • Επιστροφή του χώρου του ψυχιατρείου από το ΤΑΙΠΕΔ και αξιοποίηση της περιουσίας του Νοσοκομείου προς όφελός του και μόνο.
  • Ανεξαρτητοποίηση του τομέα ψυχικής υγείας από τις υπόλοιπες υγειονομικές δομές.

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας

Προηγούμενο άρθροΣυνεδρίασε το Σάββατο και την Κυριακή το περιφερειακό συμβούλιο Ιονίων Νήσων
Επόμενο άρθροΗμέρες Λευκάδιου Χέρν: Εργαστήρι γνωριμίας με την ιαπωνική γλώσσα