Αρχική Ειδήσεις Ο οραματιστής του “Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκάδας”.

Ο οραματιστής του “Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκάδας”.

0

Βασίλης Θερμός

Ο οραματιστής του “Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκάδας”.

Του Γιάννη Φαλκώνη

Ένα από τα καλά γεγονότα του 2022, ήταν ότι πραγματοποιήθηκε ξανά το “Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας”. Οι λιγότερες συμμετοχές και οι αντικειμενικές δυσκολίες της εποχής περιόρισαν όμως την δυναμική του.

Δεν μπορούμε παρά να νοσταλγούμε την πανανθρώπινη ακτινοβολία που είχε στην κορύφωσή του το “Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας” στην δεκαετία του 1960 με πρωτεργάτη τον εμπνευστή του Αντώνη Τζεβελέκη.
Μετά από αυτή την κορυφαία περίοδο, ακολούθησε δυστυχώς αναγκαστική περίοδο κάμψης και μόνο μετά την μεταπολίτευση το Φεστιβάλ ανέκαμψε και ακολούθησε μια νέα περίοδο άνθισης και διεθνούς ακτινοβολίας, υπό την διεύθυνση του αεικίνητου Βασίλη Θερμού, ιστορικού χορευτή και στυλοβάτη του “Ορφέα” Λευκάδας, που συνέχισε με αγάπη, πάθος, ικανότητα και ανιδιοτέλεια το όραμα του πρώτου διδάξαντος και φίλου του Αντώνη Τζεβελέκη.
Ο Βασίλης Θερμός στήριξε όλες τις εκφάνσεις του Πολιτισμού μέσα από το έργο του ως επικεφαλής του “Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας”. Στήριξε με όλο του το είναι τις “Γιορτές Λόγου και Τέχνης” το “Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ” και όλα τα πολιτιστικά σωματεία της Λευκάδας, δυναμώνοντας το διεθνές αποτύπωμα αυτής της πανανθρώπινης γιορτής! Αυτού του ουράνιου τόξου της Παγκόσμιας ειρήνης που συνενώνει τους ανθρώπους όλων των ηλικιών απ’ όλο τον Κόσμο, μέσω της μουσικής και του χορού, μέσω της χαράς, της επικοινωνίας, της ομορφιάς και της συναδέλφωσης των λαών της Γης.
Ο Βασίλης Θερμός, παρότι μετριόφρων, συνεχίζει να αποτελεί αξιοζήλευτο παράδειγμα του εθελοντισμού και προσφοράς για όσους θα περάσουν από τις θέσεις που πέρασε αυτός!
Αυτό συνέβη γιατί προήλθε από τα σπλάχνα του “Ορφέα” και έγινε κορυφαίος χορευτής του, από τα πρώτα χρόνια του Γυμνασίου. Ο Βασίλης Θερμός ως πρωτοχορευτής δημιούργησε μαζί με άλλους άξιους χορευτές και παράγοντες το βραβευμένο διεθνές πρόσωπο του χορευτικού του “Ορφέα Λευκάδας”, που άφησε την ποιοτική του σφραγίδα σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
Το αξιοθαύμαστο λεβέντικο τσάμικο του Βασίλη Θερμού και το ξεσηκωτικό χασάπικο έμειναν αξέχαστα σε χιλιάδες θεατές απ’ όλο τον Κόσμο! Κάποιες φωτογραφίες της εποχής αυτής είναι αδιάψευστοι μάρτυρες για τις νέες γενιές.
Στην συνέχεια με την πείρα που απέκτησε όντας ιδιαίτερα αγαπητός στους συνανθρώπους του, έγινε ένας από τους ιστορικούς προέδρους του σωματείου προσφέροντας μεγάλο έργο στον πολιτισμό της Λευκάδας και της Ελλάδας, στηρίζοντας τα ταξίδια της “Χορωδίας του Ορφέα” και του “Χορευτικού του Ορφέα” στο εξωτερικό ακόμη και από την τσέπη του, αποδεικνύοντας έμπρακτα την αγάπη του. Συμμετείχε στο Πάνθεον της ιστορίας και των προσωπικοτήτων του μυθικού πλέον “Πάνθεον” με τις ξακουστές ορχήστρες και τους φαντασμαγορικούς χορούς!
Το ότι ο “Ορφέας” ήταν ουσιαστικά η οικογένεια του αποδεικνύεται από το γεγονός ότι όλα τα μέλη της οικογένειας του συμμετείχαν στα τμήματα του “Ορφέα”, η σύντροφος της ζωής του η Ευανθία στην χορωδία και τα τρία του παιδιά στο χορευτικό.
Ο Βασίλης Θερμός δίνοντας όλο του το είναι, με την εμπειρία και την γνώση του, έκανε πράξη την δεύτερη “Χρυσή Εποχή” των “Γιορτών Λόγου και Τέχνης” και του “Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας, ξαναδίνοντας στους θεσμούς αυτούς διεθνές κύρος, κάνοντας το νησί της Λευκάδας πασίγνωστο σε όλο τον Κόσμο και τους Λευκαδίτες υπερήφανους! Οι αμέτρητοι φίλοι του από όλα τα μήκη και πλάτη της Γης τον συνέδραμαν σε αυτό. Ο μυθικός πρωτοχορευτής του Γιουγκοσλάβικου συγκροτήματος Μίλαν Μπέλι, για να αναφέρω έναν μόνο ως παράδειγμα, ήταν εγκάρδιος φίλος του και τον εκτιμούσε απεριόριστα!


Ο Βασίλης Θερμός άφησε μεγάλη παρακαταθήκη το “Λαογραφικό Μουσείο του Ορφέα Πανταζής Κοντομίχης” στην δημιουργία του οποίου βοήθησε αποφασιστικά και γενναιόδωρα για την αγορά του κτιρίου, ο επίσης ιστορικός πρόεδρος του “Ορφέα” Παναγιώτης Καββαδάς, η πολυδιάστατη Τούλα Σκληρού και όλο το τότε συμβούλιο του “Ορφέα”.
Ο Βασίλης Θερμός επίσης δημιούργησε το “Μουσείο στολών και ενθυμημάτων του Φεστιβάλ Λευκάδος”, με την αγαστή συνεργασία του τότε Δήμαρχου Παναγιώτη Σκληρού, υλοποιώντας το όραμα του Αντώνη Τζεβελέκη για ένα μουσείο ενθυμημάτων, που προσέφεραν ως δώρα τα συγκροτήματα από όλο τον Κόσμο που συμμετείχαν στο “Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας επί δεκαετίες.
Αγωνίστηκε για να δημιουργήσει κανονικό αμφιθεατρικό ανοιχτό και κλειστό θέατρο στην Λευκάδα, αλλά λόγοι πέρα από την θέλησή του ανέβαλαν “επ’ αόριστον” την ολοκλήρωσή του.
Υποστήριξε σημαντικότατες εικαστικές εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στις αίθουσες τέχνης του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας.


Ο Βασίλης Θερμός διοργάνωσε παγκοσμίου επιπέδου συνέδρια, συντόνισε και πραγματοποίησε διαχρονικές πολυτελείς εκδόσεις που αφορούν την ιστορία των “Γιορτών Λόγου και Τέχνης” και του “Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας” και τις τέχνες και τα γράμματα γενικότερα, που θα παραμείνουν για πάντα πολύτιμες παρακαταθήκες για τις επόμενες γενιές του Κόσμου!

Ο Βασίλης Θερμός ως οραματιστής έστησε μνημεία και προτομές τιμώντας τις πνευματικές μορφές της Λευκάδας, με προεξέχων το μνημείο προς τιμήν του μέντορά του Αντώνη Τζεβελέκη, συμπυκνώνοντας το κοινό όραμά τους στα σοφά λόγια του SigmundFreud:
“Όλοι όσοι βοηθούν την εξέλιξη του Πολιτισμού, εργάζονται εναντία στον πόλεμο”!

Ο Βασίλης Θερμός συνεχίζει να είναι αγαπητός και να μας εμπνέει, ώστε να συνειδητοποιήσουμε την σωτήρια δύναμη του Πολιτισμού που ενώνει την ανθρωπότητα, ενάντια στην αυτοκαταστροφική για το ανθρώπινο γένος δύναμη του πολέμου, που δυστυχώς βιώνουμε ξανά στην σύγχρονη εποχή.

(Στην φωτογραφία ο Βασίλης Θερμός χορεύει πετώντας στο “Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ Λευκάδας” στην πλατεία μαζί με τους εξαιρετικούς χορευτές Γιάννη Σταφυλάτο και  Πάνο Σκληρό).

Προηγούμενο άρθροΠ.Ε. Λευκάδας: Σε εξέλιξη η αποκατάσταση του Ι.Ν.Αγίου Γεωργίου Λευκάδας που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων
Επόμενο άρθροΣυντάξεις Ιανουαρίου 2023: 22-23 Δεκεμβρίου οι πληρωμές σε δικαιούχους