Αρχική Top Stories Πανηγυρικός Εσπερινός στην Ι.Μ. Προφήτη Ηλία στο Σπανοχώρι

Πανηγυρικός Εσπερινός στην Ι.Μ. Προφήτη Ηλία στο Σπανοχώρι

0

DSCN8704

Παραμονή της εορτής του Προφήτη Ηλία το παλαιό μονύδριο στο ύψωμα απέναντι από το Σπανοχώρι συγκέντρωσε πλήθος πιστών για την τέλεση του Πανηγυρικού Εσπερινού μετ΄αρτοκλασίας παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεοφίλου.

Το μονύδριο χρονολογείται τουλάχιστον από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας στη Λευκάδα (1479-1684). Αργότερα, οι Ενετοί παραχωρούσαν δικαίωμα «πατρωνείας δημοσίου δικαίου» επί της Μονής και της μεγάλης περιουσίας της σε κληρικούς, για τη λειτουργία, τη συντήρηση και τη διαχείριση των εισοδημάτων της.

Μετά το θάνατο του τελευταίου «πάτρωνος», ιερέως Ιωάννου Χαλικιά η περιουσία της Ι. Μονής περιήλθε στο Δημόσιο. Το μοναστήρι εγκαταλείφθηκε και τα κελλιά του κατέρρευσαν.

Διατηρήθηκε όμως ο ναός, ως τόπος λατρείας για τους κατοίκους των Σφακιωτών. Μετά από καταστροφική πυρκαγιά, ανοικοδομήθηκε το 2003 με τη βοήθεια του Δήμου Σφακιωτών.

Έχει εξαιρετική θέα προς την πόλη της Λευκάδας και τον Κάμπο της μέχρι και στα βουνά της Ηπείρου και της Στερεάς.

Μετά το πέρας του Εσπερινού το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σφακιωτών “Φωτεινός” χόρεψε παραδοσιακούς χορούς.

Ακολουθούν φωτογραφίες της Ειρήνης Βονιτσάνου

Προηγούμενο άρθροΣυλλυπητήρια επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Λευκάδας
Επόμενο άρθροΕυχαριστήριο της Equal Society για το πρόγραμμα «Σπουδάζω με Υποτροφία στις ξένες γλώσσες»