Αρχική Ειδήσεις Πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος …

Πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος …

0

Αφιέρωμα στον Κώστα (Ντίνο) Φωτεινό

Πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος …

Του Σωτήρη Κων. Κάτσενου, Δημοσιογράφου

Πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος, (Σεπτέμβρης του 2022), όταν έφυγε από κοντά μας, ο Κώστας (Ντίνος) Φωτεινός. Ένας χρόνος, χωρίς τον Δάσκαλό μου, τον Δάσκαλο όλων των Λευκαδίων. Ένας χρόνος, χωρίς τον πολυαγαπημένο μου θείο. Σαν χτες μου φαίνεται κι όμως πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος!

Σήμερα, ως μια μικρή οφειλή απέναντι στο μέγιστο έργο του που μας άφησε παρακαταθήκη, θα προσπαθήσω, εκλεκτοί μου αναγνώστες, να κρατήσω ζωντανή τη μνήμη του. Αρθρώνοντας, λίγα λόγια ευγνωμοσύνης, τιμής, και μνήμης που απορρέουν απ’ την ανυπόκριτη αγάπη μου και τον βαθύ σεβασμό μου προς την ξεχωριστή και λαμπρή προσωπικότητα του αγαπημένου μου Δασκάλου και πολυαγαπημένου θείου μου. 

Ο Κώστας (Ντίνος) Φωτεινός, ήταν ο άνθρωπος της αρετής και του καθήκοντος, μέσα απ’ την ευγένεια, μέσα απ’ την αγάπη του για όλους τους ανθρώπους που είναι κάτι που ο ίδιος το κατόρθωσε, σαν κατόρθωμα ελευθερίας. Υπήρξε, ένας σπάνιος και ξεχωριστός Δάσκαλος, ο οποίος και με μόνη την παρουσία του, ακτινοβολούσε την αρετή, τον δυναμισμό και την αγάπη.

Η άρτια επιστημονική του κατάρτιση, η εντιμότητά του και η διδακτική ικανότητά του τον κατέστησαν περιώνυμο εκπαιδευτικό, συγγραφέα και ποιητή και ήταν, πράγματι, μια σεβαστή εκπαιδευτική προσωπικότητα με ισχυρή πνευματική και ηθική θεμελίωση.

Ως άνθρωπος, ο δάσκαλος Κώστας (Ντίνος) Φωτεινός, είχε βαθιά επίγνωση του καθημερινού μόχθου και της βιοπάλης, με ανεπτυγμένη στο έπακρο την αίσθηση της αλληλεγγύης, με πηγαία συναισθήματα για την ζωή και τον συνάνθρωπο. Ευαίσθητος, σε δυσκολίες και ζητήματα των συνανθρώπων του, ήξερε να δίνει απλόχερα και να συνδράμει πρόθυμα, να στηρίζει και να ενθαρρύνει, να συμβουλεύει και να καθοδηγεί καθένα που αντιμετώπιζε προβλήματα. Πάντοτε σεμνός, ουσιαστικός, βαθιά συναισθηματικός, ακριβοδίκαιος, με τον παλμό και τον ενθουσιασμό του εφήβου! Μαχητής της ζωής! Ένα μεγάλο τμήμα της ολοκληρωμένης προσωπικότητας του, συμπλήρωνε και το ιδεολογικό του υπόβαθρο που τον χαρακτήριζε ως βαθιά δημοκρατικό άνθρωπο με παραγωγικό τρόπο σκέψης, με βαθιά αίσθηση της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας, με προοδευτικές ιδέες, πιστεύοντας στην ταξική διαστρωμάτωση της κοινωνίας μας, με αγώνες και διεκδικήσεις για ένα καλύτερο μέλλον με μπροστάρηδες πάντα τους νέους! Μέσα και βαθιά στην καρδιά του, είχε τον αγαπημένο του τόπο τη Λευκάδα και τη γενέθλια γη του, την Κατούνα, που έδειχνε πάντα έμπρακτα την έννοια και την αγάπη του. Μάλιστα, η βοήθεια του στα πολιτιστικά δρώμενα και τις πρωτοβουλίες που αναλάμβανε ήταν ουσιαστική και μεγάλη, τόσο στα πολιτιστικά δρώμενα της Λευκάδας, όσο και στην αποτύπωση της ιστορίας του τόπου μας μέσα απ’ το πολυσήμαντο συγγραφικό του έργο! 

Στο πρόσωπο του Κώστα (Ντίνου) Φωτεινού η λέξη «ΔΑΣΚΑΛΟΣ», βρήκε το βαθύ παιδαγωγικό νόημά της, την απόλυτη έκφρασή της! Τον άκουσα και μαγεύτηκα, αγαπητοί μου αναγνώστες, στις πρώτες τάξεις του Λυκείου στη Λευκάδα, όπως άλλωστε εκατοντάδες συμμαθητές μου στα Γυμνάσια και Λύκεια της Λευκάδας, της Καρυάς κι όχι μόνο … Είχε αυτή τη δεινή ικανότητα, το «θείο» χάρισμα, να δημιουργεί αυτή τη «μυστηριακή» σχέση του μαθητή με τον Δάσκαλο … Μέσα στις σχολικές αίθουσες ο λόγος του «μαγεία» να σε συνεπαίρνει, να σε συγκινεί και να σε συνεγείρει παιδαγωγικά. Μπρος στα μάτια μου, έβλεπα τον άνθρωπο, τον παιδαγωγό, που ενσάρκωνε τον ιδανικό Δάσκαλο, που θάθελες να του μοιάσεις έστω και στο ελάχιστο! Αυτός ήταν ο παθιασμένος, ο φωτοδότης δάσκαλος, ο Κώστας (Ντίνος) Φωτεινος!

Αυτά τα λίγα, βγαλμένα βαθιά μέσα απ’ την ψυχή μου ως ελάχιστος φόρος ευγνωμοσύνης, τιμής και μνήμης, εκλεκτοί μου αναγνώστες, στον αγαπημένο μου Δάσκαλο και πολυαγαπημένο μου θείο Κώστα (Ντίνο) Φωτεινό, που έφυγε πριν ένα χρόνο ακριβώς, αλλά παραμένει  χαραγμένος βαθιά και παντοτινά μέσα στην ψυχή μας, την καρδιά μας και την μνήμη μας!    

Ο Κώστας (Ντίνος) Φωτεινός, που μας παρέδωσε τα καλύτερα μαθήματα για την έννοια της αξιοπρέπειας, του δημοκρατικού φρονήματος, της ελληνικής γλώσσας. Στον Δάσκαλο, που κατάφερε με το ζωντανό παράδειγμά του να μας υποχρεώνει να λέμε, όταν μπαίνει η ερώτηση «πως θέλουμε τον Έλληνα Δάσκαλο» ν’ απαντάμε, χωρίς ιδιαίτερη σκέψη, σαν τον  Κώστα (Ντίνο) Φωτεινό!!!

 

Πηγή : «Τα Νέα της Λευκάδας»

Προηγούμενο άρθροAΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΣ! ΑΠ’ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟΕΛΛΑΔΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΓΩΓΗ!
Επόμενο άρθροΣεβαστή Κωνσταντινίδη-Ρεκατσίνα: Η λογοδοσία του δημάρχου και ο απολογισμός των πεπραγμένων δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ