Αρχική Ειδήσεις Στη «μάχη» για την επόμενη σεζόν ο ελληνικός τουρισμός

Στη «μάχη» για την επόμενη σεζόν ο ελληνικός τουρισμός

0

Οι εφετινές εισπράξεις του τουρισμού, αν και αναμένονται ελαφρώς ενισχυμένες σε σχέση με το 2019 (περίπου στα 18,8 δισ. ευρώ, έναντι 18,2 δισ. ευρώ), σύμφωνα με τουριστικούς παράγοντες, θα ενισχύσουν περισσότερο τα έσοδα του κράτους και λιγότερο τα ταμεία των τουριστικών επιχειρήσεων.

Κι αυτό, γιατί οι τελευταίες βρίσκονται αντιμέτωπες με συσσωρευμένες υποχρεώσεις, αλλά και με πρωτοφανή λειτουργικά κόστη που δεν μπορούσαν να προβλέψουν όταν έκλειναν με τους tour operators τα συμβόλαια του 2022 σε… τιμές 2019!

Οπως οι ίδιοι επισημαίνουν, από τις αρχές του 2022 οι επιχειρήσεις «μαζεύουν» χρήματα για να καλύψουν συσσωρευμένες υποχρεώσεις που γεννήθηκαν μέσα στην πανδημία.

Παγκοσμίως, τα έσοδα από το σύνολο των δραστηριοτήτων στους τομείς των ταξιδιών και του τουρισμού προσδιορίζονται για εφέτος στα 716,8 δισ. δολάρια, ενώ για το 2023 (σύμφωνα με στοιχεία της Statista) εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν τα 964 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), το 2022 ήταν καλή χρονιά για τα έσοδα του κράτους, αλλά μεταβατική για τους ξενοδόχους, εξαιτίας της απρόσμενης εκτόξευσης του λειτουργικού κόστους και της διαφοροποίησης των αφίξεων – εσόδων ανά περιοχή. Οι επιχειρήσεις προσδοκούν πλέον ότι θα μπορέσουν να κάνουν επανεκκίνηση το 2023, με περισσότερο κόσμο και καλύτερες τιμές.

 

Προηγούμενο άρθροΕυχές και δώρα στα παιδιά του ΚΔΑΠ ΑμεΑ και τις πολύτεκνες οικογένειες από τον Αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Κτενά
Επόμενο άρθροΕπίδομα παιδιού: Για ποιους έρχεται μιάμιση δόση-Όσα θέλετε να ξέρετε