Αρχική Ειδήσεις Στον «πάγο» η τριτοβάθμια εκπαίδευση στο Νομό Λευκάδας!

Στον «πάγο» η τριτοβάθμια εκπαίδευση στο Νομό Λευκάδας!

0

Στον «πάγο» η τριτοβάθμια εκπαίδευση στο Νομό Λευκάδας!

Του  Σωτήρη Κων. Κάτσενου, Δημοσιογράφου

«ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 23358 Τεύχος B’ 2370/15.05.2022

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Αριθμ. Φ.253.1/55071/Α5
Καθορισμός αριθμού εισακτέων σπουδαστώνστις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023.

Α. Ορίζουμε τον αριθμό εισακτέων σπουδαστών στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (Α.Ε.Α.), των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.Τ.Ε.) και της ΑΣΠΑΙΤΕ για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, ωςακολούθως, όσον αφορά το Ιόνιο Πανεπιστήμιο:

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ, ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΑΣ (ΚΕΡΚΥΡΑ) 80

ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ) 150

ΙΣΤΟΡΙΑΣ (ΚΕΡΚΥΡΑ) 110

ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΚΕΡΚΥΡΑ) 112  

ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ (ΚΕΡΚΥΡΑ) 100

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΖΑΚΥΝΘΟΣ) 150  

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (ΚΕΡΚΥΡΑ) 250

ΤΕΧΝΩΝ ΗΧΟΥ & ΕΙΚΟΝΑΣ (ΚΕΡΚΥΡΑ) 107

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (ΚΕΡΚΥΡΑ) 130

ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ) 260».

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ :

ΕΠΤΑ (7) ΤΜΗΜΑΤΑ Η ΚΕΡΚΥΡΑ (ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ)

ΔΥΟ (2) ΤΜΗΜΑΤΑ Η ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ (ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ)

ΕΝΑ (1) ΤΜΗΜΑ Η ΖΑΚΥΝΘΟΣ

ΚΑΝΕΝΑ (0) ΤΜΗΜΑ Η ΛΕΥΚΑΔΑ!!!

 

Στον «πάγο» η τριτοβάθμια εκπαίδευση στο Νομό Λευκάδας

Η ταφόπλακα στο χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου συνεχίζεται!Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Λευκάδα, εδώ και αρκετά χρόνια, αναζητείται! Ο βαρύγδουπος «εξορθολογισμός» του Υπουργείου Παιδείας και της Υπουργού κας Κεραμέως (και φυσικά με τη «συνέργεια» της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ), βρίσκει απόλυτη εφαρμογή, μόνο στη Λευκάδα και για το ακαδημαϊκό έτος 2002 – 2023!

Οι ευθύνες όλων όσων εμπλέκονται με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, στο «ναυάγιο» αυτό που έχει περιέλθει το χρονίζον ζήτημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Λευκάδα, είναι πολλές, μεγάλες και καταστροφικές! Για το ίδιο το εκπαιδευτικό μας σύστημα, για τον ίδιο τοννομό και εν τέλει για την ίδια την τοπική κοινωνία και την οικονομία της!

 

Μήπως θάπρεπε ,λοιπόν, όλοι αυτοί που βρέθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, στις καρέκλες της εξουσίας και των αποφάσεων, να απολογηθούν για την αδράνεια και τις παραλείψεις τους όσον αφορά την «απόσυρση» και «αυτοτιμωρία» της Λευκάδας από τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης;  

Η σημερινή κατάσταση και πραγματικότητα με κυνικό τρόπο, δείχνει ότι η Λευκάδα φαντάζει για μια ακόμα φορά ο «φτωχός συγγενής», σχετικά με την παρουσία της στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στα Ιόνια Νησιά! Επίσης, αυτό που ξενίζει κι ενοχλεί, είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχει μια «ολιστική» προσπάθεια, μια πανλευκάδια εκστρατεία για να βρει όσο το δυνατό συντομότερα τη θέση που της ανήκει κι αξίζει στον ανωτέρω εκπαιδευτικό χάρτη. Όλοι, περιμένουμε με αγωνία το νέο Προεδρικό Διάταγμα που έρχεται!

Κατά καιρούς οι Λευκαδίτισσες, οι Λευκαδίτες, αλλά και οι πολίτες του Νομού, γινόμαστε μάρτυρες διαφόρων διθυραμβικών δελτίων τύπου κι ανακοινώσεων ότι η Λευκάδα, σύντομα  θ’ αποκτήσει αυτά που δικαιούται και της ανήκουν! Με διάφορες «ρεκλάμες» και φέιγ– βολάν της πλάκας! Ή αν θέλετε, να έχουμε κάτι να λέμε για να περνάει και η ώρα μας!

Οι πολίτες της Λευκάδας και των νησιών της, ρωτάνε και μάλιστα με θυμό και αγανάκτηση : Αλήθεια, τι έγινε, τελικά, μ’ εκείνη την περίφημη συστράτευση ειδικών, ανθρώπων της εκπαίδευσης, λογίων και πνευματικών ανθρώπων της Λευκάδας κι άλλων απανταχού σημαντικών Λευκαδιτών, που θα έπαιρναν στην πλάτη τους το μεγάλο αυτό πρόβλημα που ταλανίζει, χρόνια τώρα,τη Λευκάδα και τους πολίτες της, προκειμένου να το «προχωρήσουν» και να προσπαθήσουν σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Υπουργείο Παιδείας και κατ’ επέκταση με την Κυβέρνηση, να βρουντην καταλληλότερη και προσφορότερη λύση για τη Λευκάδα και την κοινωνία της;

Σιγή ιχθύος από παντού! Αλήθεια, που είναι η εξουσία του Νομού (κεντρική και τοπική), που είναι η Εκκλησία, που είναι οι θεσμικοί παράγοντες στο Νομό, όπως το Επιμελητήριο, ο Εμπορικός Σύλλογος, η Ένωση Ξενοδόχων κι άλλοι φορείς και σύλλογοι, να δηλώσουν το έμπρακτο ενδιαφέρον τους και τη δικαιολογημένη αγανάκτησή τους για το μείζον αυτό θέμα;    

Επιτέλους, αυτή την ύστατη στιγμή, ας φανούν ρεαλιστές και χρήσιμοι απέναντι στη Λευκαδίτικη κοινωνία και ειδικότερα στις νέες γενιές! Δεν χρειάζονται άλλα κροκοδείλια δάκρυα από αιρετούς κι άλλους θεσμικούς παράγοντες του νομού, καθώς και πλήθος αντιπολιτευτικών κορωνών για το ποιος φταίει περισσότερο ή λιγότερο! Δεν χρειάζονται άλλα ανούσια κι άχρηστα δελτία τύπου με αναφορά στο «κατόπιν των ενεργειών μου!». Δεν χρειάζονται άλλες φωτογραφίες με χαιρετούρες να (ξανα) πλημμυρίσουν τη ζωή των πολιτών!

Αυτό που χρειάζεται να κάνουν οι άρχοντες του νομού, είναι να κοιταχτούν όλοι στον καθρέφτη τους και ν’ αναλάβουν, επιτέλους, τις ευθύνες τους! Χωρίς  τα πολλά «σούπα – μούπες!». Το πολύ το «κύριε ελέησον» το βαριέται κι ο Θεός! Το ατέρμονο «ράβε – ξήλωνε» της τελευταίας οκταετίας και οι αποφάσεις που πάρθηκαν κατά καιρούς από τις κυβερνήσεις και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα για την ίδρυση νέων τμημάτων, είναι αυτά που έφεραν τη Λευκάδα να «απουσιάζει» από τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας!!! Καθαρές κουβέντες, λοιπόν! Με ανιδιοτέλεια και με γνώμονα το γενικό κι όχι το μικροκομματικό και προσωπικό συμφέρον! Πατριωτικά και Λευκαδίτικα!

Υ.Γ. 1 Το πνευματικό, πολιτιστικό και πολυπολιτισμικό γίγνεσθαι της Λευκάδας, χωρίς σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, είναι ένας νομός, χωρίς ταυτότητα, χωρίς Βαλαωρίτη, Σικελιανό, Σβορώνο. Μπάλτσα και λοιπούς!  

Υ.Γ. 2 Τελευταία μας ελπίδα, το Προεδρικό Διάταγμα που έρχεται οσονούπω! Ας ελπίσουμε, ότι ο Νομός της Λευκάδας θ’ αποκτήσει τμήμα ή τμήματα από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2023 – 2024 και η Λευκάδα θα βρίσκεται, επιτέλους, στον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας μας.

ΛΕΥΚΑΔΑ 2022!

Αναζητείται τμήμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Λευκάδα!

Αναζητείται μηχανογραφικό τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για συμπλήρωση στη Λευκάδα!

Αναζητούνται φοιτητές για φοίτηση στη Λευκάδα! Σε ποια τριτοβάθμια σχολή όμως;  

Αναζητούνται, τέλος, στη Λευκάδα, τα τμήματα που είχαν ιδρυθεί και λειτουργήσει!

Άρχοντές μας,  να σας «χαιρόμαστε όλους!». Και «εις άλλα με υγεία!!!».

 

Πηγή : «Τα Νέα της Λευκάδας»

Προηγούμενο άρθροΔιακήρυξη για την ενοικίαση ακίνητου του Συν/σμου
Επόμενο άρθρο«Η φωτιά έχει δύναμη – Μην την υποτιμάς»