Αρχική Ειδήσεις ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΗΦΟΡΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΛΕΥΚΑΔΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ :

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΗΦΟΡΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΛΕΥΚΑΔΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ :

0

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΗΦΟΡΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΛΕΥΚΑΔΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ :  

«Η συγκρότηση της τοπικής ταυτότητας δίνει νόημα και έμφαση στο αίσθημα της πατρίδας και της υπερηφάνειας που νοιώθουμε για αυτήν».

 

Με αφορμή το ΚΗ΄ Συμπόσιο της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών με θέμα «Στη Λευκάδα σήμερα : Αστικό τοπίο, περιβάλλον, πολιτισμός. Ο σχεδιασμός και η συγκρότηση τοπικής ταυτότητας», που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο,Σάββατο 22 και Κυριακή 23 Ιουλίου 2023 στον Κήπο του Μουσείου (Κηποθέατρο) «Άγγελος Σικελιανός» (βλέπε, πρόσκληση παραπλεύρως), «Τα Νέα της Λευκάδας» φιλοξενούν τον Πρόεδρο της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών, κ. Κώστα Κατηφόρη, διακεκριμένο νομικό,  σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη!

-Κύριε Κατηφόρη, παρατηρούμε ότι το φετινό θέμα του Συμποσίου σας μπαίνει στα μονοπάτια της καθημερινής απτής πραγματικότητας που έχουν σχέση μάλιστα με το παρόν και το μέλλον του τόπου.

 

Πράγματι έχετε δίκιο, όμως έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα με την γιγάντωση και τυποποίηση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών -υπερτουρισμός αποκαλείται σήμερα- και με τις σοβαρές επιπτώσεις του για τον τόπο, κανείς υπεύθυνος άνθρωπος και πολύ περισσότερο οι επιστημονικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς δεν μπορούν να παραμένουν απαθείς και αδιάφοροι. Η Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών λοιπόν, συνειδητοποιώντας τους κινδύνους και έχοντας συναίσθηση του χρέους της απέναντι στην ιστορία της Λευκάδας, απέναντι στον κάθε πολίτη χωριστά και στις επόμενες γενιές, αποφάσισε να εμπλακεί και με τα θέματα αυτά της σημερινής απτής πραγματικότητας, όπως πολύ ωραία τα αποκαλέσατε.

 

είτε μας λίγα λόγια για το θέμα σας και την τοπική ταυτότητα.

 

Η συγκρότηση της τοπικής ταυτότητας δίνει νόημα και έμφαση στο αίσθημα της πατρίδας και της υπερηφάνειας που νοιώθουμε για αυτήν. Την υπερηφάνεια για την καταγωγή μας από έναν τόπο όπου υπάρχει σεβασμός και συνέχεια στον πολιτισμό του, φροντίδα για τον τόπο και το περιβάλλον του, φυσικό και κτισμένο, σεβασμός και προστασία του δημόσιου κοινόχρηστου χώρου, σεβασμός και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Για έναν τόπο, επίσης, στον οποίο υπάρχει η διάθεση για την αποκατάσταση συνθηκών ηρεμίας και ήσυχης ζωής στην πόλη, η οποία σχετίζεται και με την ανάπτυξη της ανάλογης κουλτούρας διαλόγου για τα θέματα της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, καθώς και με τον σεβασμό και την τήρηση των νόμων και των κανονισμών. Όλα αυτά και πολλά άλλα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της τοπικής ταυτότητας και κατ’ επέκταση στη συγκρότηση ενός οράματος για τον τόπο.

-Να υποθέσουμε ότι η συνάντηση αυτή είναι κατά κάποιον τρόπο συνέχεια της προηγούμενης ημερίδας που είχατε οργανώσει για τη λιμνοθάλασσα, τον Μάιο του 2018, με την έννοια ότι και εκεί, με αφορμή το ευαίσθητο τοπίο,διατυπώθηκαν απόψεις για τη βιωσιμότητα, για εναλλακτικές πολιτικές, για την ανάγκη οράματος και σχεδιασμού κ.λ.π.;

 

Με την έννοια που το θέτετε ίσως και να αποτελεί μία συνέχεια,καθώς πράγματι θα αναπτυχθεί και εδώ ένας ανάλογος προβληματισμός πάνω σε ευαίσθητα θέματα Βέβαια εδώ το θέμα μας είναι διαφορετικό, το μέλημά μας αφορά την ανάγκη συγκρότησης της τοπικής ταυτότητας, είναι περισσότερο πλατύ και έχει αναφορά σε ολόκληρο το νησί. Είναι όμως στις προθέσεις μας και η οργάνωση μία νέας ημερίδας με θέμα τη λιμνοθάλασσα,για να κάνουμε και μία αποτίμηση τού τι έγινε από τότε μέχρι σήμερα.

 

-Έχετε τη διάθεση να συνεχίσετε σε αυτόν τον δρόμο και με άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις;

 

Ναι. Στις άμεσες επιδιώξεις μας είναι η οργάνωση μίας ημερίδας στην Αθήνα, με θέμα τους παραδοσιακούς μας οικισμούς. Χαρακτηρίστηκαν πρόσφατα ως παραδοσιακοί δύο πανέμορφοι οικισμοί μας, ο Αλέξανδρος και τα Κολυβάτα και ο εκεί τοπικός σύλλογος – Σύλλογος φίλων Αλεξάνδρου “Φηγός”- πραγματοποίησε έναν πανελλήνιο διαγωνισμό για τα στοιχεία σήμανσης και αστικού εξοπλισμού των οικισμών αυτών, με κριτική επιτροπή η οποία απαρτιζόταν από κορυφαίους επιστήμονες και ερευνητές, όπως π.χ. ο Μανόλης Κορρές. Όλα αυτά τα οποία συνιστούν πολύ σημαντικά στοιχεία για τη Λευκάδα, τον πολιτισμό και την ιστορία της, συμβάλλουν άλλωστε και στη συγκρότηση της τοπικής ταυτότητας, θέλουμε να τα αναδείξουμε καινα τα προβάλουμε μάλιστα ως υπόδειγμα και για άλλους παραδοσιακούς οικισμούς της πατρίδας μας.

 

– Παρ΄ ότι οι καιροί είναι δύσκολοι στην εποχή του υπερτουρισμού, όπως την αποκαλέσατε, εμείς σάς ευχόμαστε η εκδήλωσή σας να έχει επιτυχία, όπως ευχόμαστε και τα συμπεράσματα που θα προκύψουν να φανούν ωφέλιμα και να αξιοποιηθούν από την τοπική κοινωνία και τους αρμόδιους φορείς, προς όφελος του τόπου μας.

 

Σας ευχαριστούμε πολύ και φυσικά το ίδιο ευχόμαστε και ελπίζουμε και εμείς. Πάντως το επίπεδο των ομιλητών οι οποίοι  συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των πλέον διακεκριμένων στη χώρα μας στον τομέα τους, αποτελεί εγγύηση για την επιτυχία του Συμποσίου και την υψηλή του στάθμη. Επίσης,θα θέλαμε να τονίσουμε την αξία που δίνουμε στον διάλογο που θα ακολουθήσει, γι’ αυτό καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους Λευκαδίτες και, εννοείται, τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης να μας τιμήσουν με την παρουσία τους και να συμμετάσχουν στο διάλογο, καταθέτοντας και τους δικούς τους προβληματισμούς.

 

Πηγή «Τα Νέα της Λευκάδας»

Προηγούμενο άρθροΑνακοίνωση Δήμου Λευκάδας για την έλλειψη νερού
Επόμενο άρθροΣυνελήφθησαν -4- άτομα για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στη Λευκάδα