Αρχική Ειδήσεις Τεχνικά ανέφικτη η μεταφορά απορριμμάτων από τη Λευκάδα στο ΧΥΤΑ Βλαχέρνας

Τεχνικά ανέφικτη η μεταφορά απορριμμάτων από τη Λευκάδα στο ΧΥΤΑ Βλαχέρνας

0

xita_vlaxernas

ΧΡ. ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Δεν θα μετατρέψουμε την περιοχή μας σε σκουπιδότοπο».

Την αρνητική στάση του Δήμου Αρταίων στο ενδεχόμενο μεταφοράς απορριμμάτων από τη Λευκάδα στο ΧΥΤΑ Βλαχέρνας εξέφρασε ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου- Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου που, ερήμην της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιβάλλει τη μεταφορά των απορριμμάτων προς τους ΧΥΤΑ της Ηπείρου.

Ο Δήμαρχος, ο οποίος συμμετείχε στη σχετική σύσκεψη του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων, αναφέρθηκε σήμερα με δηλώσεις του, τόσο στην αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων (αρ. 267/2016) και του Τοπικού Συμβουλίου Βλαχερνών για τη μεταφορά των απορριμμάτων από τη Λευκάδα στο ΧΥΤΑ Βλαχέρνας, όσο και στην αντίστοιχη αρνητική απόφαση του τοπικού και Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «δεν τιμά κανέναν το να λαμβάνονται αποφάσεις με το «έτσι θέλω» και χωρίς σεβασμό στις αποφάσεις Τοπικών, Δημοτικών και Διοικητικών Συμβουλίων». Παράλληλα, υπογράμμισε πως «καταλαβαίνουμε το πρόβλημα της Λευκάδας. Θέλουμε, αλλά δεν μπορούμε να το λύσουμε, καθώς όπως διαβεβαιώνει με έγγραφό της (αρ. πρωτ: 24451/1-8-2016) η επιβλέπουσα Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας δεν υπάρχει η φέρουσα ικανότητα στο πρώτο κύτταρο του ΧΥΤΑ Βλαχέρνας, το οποίο έχει υπερκορεστεί, ενώ στο δεύτερο κύτταρο δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες και αυτό δεν προβλέπεται να γίνει πριν τον Φεβρουάριο του 2018».

Επεσήμανε, δε, πως στο έγγραφο του προς τα αρμόδια Υπουργεία, ο Δήμος Λευκάδας κάνει λόγο για διάρκεια τριών (3) ετών στην μεταφορά των απορριμμάτων. «Συνήθως τέτοιες διαδικασίες είναι πολύπλοκες και διαρκούν πολύ περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις λόγω και της γραφειοκρατίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. Αυτό που γίνεται σήμερα με τη Λευκάδα, μπορεί να γίνει αύριο με κάποια άλλη περιοχή. Δεν είμαστε διατεθειμένοι, λοιπόν, να μετατρέψουμε την περιοχή μας σε σκουπιδότοπο. Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των Αρτινών και όχι να υποθηκεύσουμε το μέλλον των επόμενων γενεών. Στο ΧΥΤΑ Βλαχέρνας δεν μπορεί να δημιουργηθεί ένα νέο άλλο κύτταρο εκτός των δυο» υπογράμμισε ο Δήμαρχος, ενώ ευχαρίστησε την Περιφέρεια Ηπείρου για τις μέχρι τώρα ενέργειές της στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και επεσήμανε πως για ένα τόσο σημαντικό θέμα θα πρέπει όλοι οι φορείς της Άρτας (βουλευτές, Αντιπεριφέρεια) να πάρουν θέση, όπως αναφέρεται και στη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων.

Τέλος, επισημαίνεται, ότι η Δημοτική Αρχή Αρταίων κινείται στην διεκδίκηση των αντισταθμιστικών οφελών προς την Τοπική Κοινότητα Βλαχέρνας, τα οποία ουδέποτε είχαν αποδοθεί, ορίζοντας, στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, δικηγόρο για αυτό το σκοπό.

Πηγή: e-maistros.gr

Προηγούμενο άρθρο895.737,23 ευρώ για έργα σε Κεφαλονιά και Λευκάδα
Επόμενο άρθροΠανηγυρίζει ο νεόδμητος Ι.Ν. του Παντοκράτορος Χριστού στο Μεγανήσι