Αρχική Ειδήσεις Το νερό στη Λευκάδα! 

Το νερό στη Λευκάδα! 

0

Το νερό στη Λευκάδα! 

Η αθέατη όψη ενός χρόνιου και σοβαρού προβλήματος ή «στο ίδιο έργο θεατές»!

Κοινή διαπίστωση και παραδοχή!

Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και οι Δημοτικές Αρχές στη Λευκάδα το στερούν από τους κατοίκους και τους επισκέπτες της για πολλά χρόνια τώρα! 

Το νερό … … νεράκι, λένε οι κάτοικοι και οι τουρίστες και φέτος το καλοκαίρι στη Λευκάδα, τον Κάλαμο και τον Καστό!

Οι κάτοικοι της Λευκάδας βρίσκονται για ένα ακόμη καλοκαίρι σε απελπισία και απόγνωση! Τα παράπονά τους πολλά και μεγάλα, η αγανάκτηση, ο θυμός και η οργή τους στα ύψη, με τις Δημοτικές Αρχές περί άλλων να τυρβάζουν!!! 

Με τη σημερινή Δημοτική Αρχή να προσπαθεί, ανεπιτυχώς, βέβαια, να αντιμετωπίσει το μακροχρόνιο και μείζον αυτό πρόβλημα με «φαιδρά ευχολόγια», υποκριτική διάθεση και ψεύτικες υποσχέσεις! 

Έτσι, λίγο πριν εκπνεύσει η θητεία της, η Δημοτική Αρχή του κ. Καλού, έχει μείνει στις ανέξοδες υποσχέσεις και «στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα», που έλεγε τέσσερα (4) χρόνια πριν, όταν αναλάμβανε τη Διοίκηση του Δήμου στη Λευκάδα!  

Ως πότε θα λέμε το νερό … … νεράκι στη Λευκάδα; 

Ένα έργο ζωής, πνοής και προοπτικής για τη Λευκάδα και τα νησιά της, έχει γίνει ο εφιάλτης της!!!

Μιλάμε για ένα απαρχαιωμένο και ασυντήρητο δίκτυο ύδρευσης στο νομό, που ο Δήμος, η Δημοτική Αρχή και ο Σύνδεσμος Ύδρευσης Δήμων Λευκάδας και Αιτωλοακαρνανίας προσπαθούν να «θεραπεύσουν» με «μπαλώματα» και μερεμέτια!!!

Φθαρμένοι αγωγοί που σπάνε, σχεδόν κάθε μέρα, και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα υδροδότησης στο νησί!

Πρόκειται για έγκλημα!!!

Ναι, πρόκειται περί εγκλήματος! Η πολιτική επιλογή της τοπικής Διοίκησης και του κράτους – διαχρονικά – να μην φροντίσουν για τη χρηματοδότηση, ανανέωση και ομαλή λειτουργικότητα του υφιστάμενου δικτύου ύδρευσης, έχει ως αποτέλεσμα κάτοικοι, επαγγελματίες και τουρίστες να μένουν χωρίς νερό για μεγάλα χρονικά διαστήματα και μάλιστα μέσα στον καύσωνα!!! 

Η σημερινή Δημοτική Αρχή, έχει τεράστιες ευθύνες, γνωρίζοντας και ζώντας μάλιστα, από μέσα αυτό το οξύ πρόβλημα με το νερό, δεν προνόησε («το προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν») και παράλληλα δεν προχώρησε στο απαραίτητο και αναγκαίο έλεγχο και συντήρηση του δικτύου έγκαιρα, πριν την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου, προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα!   

Εξίσου και περισσότερο μείζον, αποτελεί το πρόβλημα υδροδότησης στα χωριά της Λευκάδας! Εδώ, δεν γεννάται καμιά αμφιβολία, ότι πρόκειται περί κανονικού εγκλήματος! Αφημένη ολοκληρωτικά η ορεινή Λευκάδα στη τύχη της και στο έλεος του Θεού! Γιατί, ασφαλώς, δεν πρόκειται για κάτι καινούριο! Συμβαίνει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, πόσο μάλλον το καλοκαίρι που λόγω τουρισμού είναι αυξημένες οι ανάγκες για νερό! Επιπρόσθετα και, για ένα ακόμη πιο σοβαρό και ιδιαίτερο λόγο! Εδώ, μιλάμε για μεγάλους και ανήμπορους ανθρώπους, για τους εργάτες της γης μας! Εδώ, μιλάμε για τους παππούδες μας, τους πατεράδες μας και τις μανάδες μας! Εδώ, μιλάμε για αυτούς που μας έφεραν στη ζωή, που τους χρωστάμε πολλά και που τους οφείλουμε ακόμα πλείστα όσα!

Όπως, κάθε χρόνο, έτσι και φέτος υπάρχουν χωριά και σπίτια που ξέμειναν από νερό  για πολλές μέρες! Ακόμα και μήνα! Και κάποια από αυτά, με τις βρύσες απλά να «κατουράνε»! Ενδεικτικά, η πόλη της Λευκάδας, η Απόλπαινα, το Φρύνι, οι Τσουκαλάδες, ο Αη Νικήτας, οι Σφακιώτες (Κάβαλος, Λαζαράτα, Πινακοχώρι, Σπανοχώρι και πάει λέγοντας!), η Καρυά, τα πίσω χωριά (Φτερνό, Βουρνικά και πάλι πάει λέγοντας!), ο Καστός, σχεδόν, δηλαδή, όλη η επικράτεια του νομού της Λευκάδας!!! 

Ελλείψεις, Παραλήψεις, Λάθη, 

Ενέργειες, Δράσεις και Προοπτικές! 

Η επόμενη μέρα!

Είναι φανερό πλέον, ότι το ήδη οξύ πρόβλημα του νερού στο νομό, μέρα με τη μέρα διογκώνονται και γίνεται ακόμα πιο εφιαλτικό!

Οι αυξημένες ανάγκες για νερό, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω των χιλιάδων επισκεπτών – τουριστών που κατακλύζουν το νησί, μεγεθύνει το πρόβλημα και επιταχύνει την άμεση και οριστική του λύση! 

Εντούτοις και, παρά την οξύτητα του προβλήματος, φαίνεται να μην «ιδρώνουν» τα αυτιά των υπευθύνων της Δημοτικής Αρχής, αλλά και του Συνδέσμου Ύδρευσης στο νησί, με αποτέλεσμα ο θυμός και η οργή των κατοίκων να έχει ξεπεράσει τα όρια της ανθρώπινης υπομονής και λογικής!!! Ένα μείζον, λοιπόν, πρόβλημα που ταλανίζει τη Λευκάδα πάνω από μια 20ετία, ζητά άμεση και οριστική λύση!!!

Αποτέλεσμα, όλων των ανωτέρω, είναι ότι πολλοί από τους κατοίκους της Λευκάδας έχουν ξεκινήσει πρωτοβουλίες και ενέργειες, προκειμένου να ακολουθήσουν τη νομική οδό, συγκεντρώνοντας πληροφορίες και στοιχεία τα οποία προτίθενται να τα καταθέσουν στον Εισαγγελέα!

Άλλοι πάλι, κάτοικοι στο νησί, έχουν προβεί στη διαδικασία να κατασκευάσουν ιδιόκτητες δεξαμενές, προκειμένου να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες σε νερό, με ό, τι οικονομικές και άλλες επιβαρύνσεις προκύπτουν για αυτά τα νοικοκυριά!  

Αντίθετα, οι άμεσα υπεύθυνοι, η Δημοτική Αρχή και ο Σύνδεσμος Ύδρευσης επιδίδονται στο εύκολο και ανέξοδο «σπορ» των Δελτίων Τύπου, νομίζοντας ότι έτσι «καθαρίζουν» με το πρόβλημα υδροδότησης στο νησί! Με τις βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης να είναι καθημερινές και επαναλαμβανόμενες! Με τις γεωτρήσεις να είναι «ξεχασμένες» και εξαφανισμένες, η σημερινή Δημοτική Αρχή και από κοντά ο Σύνδεσμος Ύδρευσης, προσπαθούν να διασκεδάσουν την ανεπάρκειά τους, την αδράνειά τους και την ανικανότητά τους στη «ραστώνη» του καλοκαιριού και τις άχρηστες αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάσα από τη συμμετοχή τους σε διάφορες εκδηλώσεις και πανηγύρια!!! Με αποτέλεσμα, να αφήνουν τους κατοίκους και επισκέπτες στο νησί να «βράζουν στο ζουμί» τους, αφού δεν υπάρχει, ούτε για δείγμα, σταγόνα νερού!

Ταυτόχρονα, για να είμαστε ακριβείς και δίκαιοι δεν είδαμε πουθενά καμιά ανακοίνωση – καταγγελία από φορείς του νομού, εμπλεκόμενους και μη, για το σοβαρό αυτό ζήτημα, όταν μάλιστα γίνεται «πάρτι» στα social media και όχι μόνο! Όταν, γίνονται ακυρώσεις σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα από την Ένωση Τουριστικών Ταξιδιωτικών Γραφείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό για τους πελάτες τους! «Μούγκα στη στρούγκα», κατά το κοινώς λεγόμενο!!! 

Θέτουμε ερωτήματα, ζητάμε απαντήσεις!   

Η απερχόμενη Δημοτική Αρχή και, λίγο πριν παραδώσει τα «κλειδιά» του Δήμου στη νέα Δημοτική Αρχή που θα προκύψει στις εκλογές του Οκτωβρίου, έχει την υποχρέωση και το καθήκον να πληροφορήσει και να ενημερώσει τους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες στη Λευκάδα για τα πεπραγμένα της, όσον αφορά το γεγονός ότι και φέτος το καλοκαίρι ξέμεινε το νησί από νερό!!!

Να ενημερώσουν τη Λευκαδίτικη κοινωνία και τους επισκέπτες της Λευκάδας , τόσο η Δημοτική Αρχή, όσο και ο Σύνδεσμος Ύδρευσης, πότε και σε ποιες ενέργειες και δράσεις προχώρησαν, σχετικά με το σχεδιασμό, τον προγραμματισμό, αλλά και το συνεχή έλεγχο και σωστή παρακολούθηση λειτουργίας στο δίκτυο ύδρευσης, προκριμένου να εξασφαλιστεί η πλήρης και ομαλή ροή και λειτουργία της υδροδότησης στη Λευκάδα και τα νησιά της!

Ποιοι, λοιπόν, ήταν οι έλεγχοι πρόληψης και «θεραπείας» στο υφιστάμενο δίκτυο ύδρευσης στο νησί;

Που είναι οι νέες γεωτρήσεις και η κατασκευή δεξαμενών νερού στη Λευκάδα; 

Μήπως, πρέπει να αλλάξει η διαχείριση νερού, να δημιουργηθεί νέος αυστηρός ελεγκτικός μηχανισμός διαχείρισης και παρακολούθησης του νερού στη Λευκάδα και τα νησιά της;

Μήπως, γίνεται άσκοπη κι αλόγιστη χρήση νερού και με βάση τις υπάρχουσες συνθήκες το νερό δεν φτάνει; 

Μήπως, πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία από όλες τις πλευρές στη σωστή διαχείριση και χρήση του δημόσιου και πολύτιμου αυτού αγαθού, όπως είναι το νερό; 

Απαιτείται άμεσα, να γίνει πλήρης καταγραφή και καταχώρηση στα μητρώα του Δήμου των παροχών ύδρευσης (φανερών και κρυφών) στο νησί! 

Συνοψίζοντας και σύμφωνα με όλα τα ανωτέρω, διαπιστώνουμε ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή και ο Σύνδεσμος Ύδρευσης όχι μόνο δεν έβαλαν «το νερό στο αυλάκι», όπως είχαν υποχρέωση και καθήκον και όπως επαγγέλονταν τέσσερα (4) χρόνια πριν – όχι μόνο για το νερό – αλλά και για άλλα ζωτικά ζητήματα που ταλανίζουν χρόνια τη Λευκάδα και τα νησιά της! 

Αντίθετα, η σημερινή Δημοτική Αρχή κατάφερε με την ανικανότητά της, τον ερασιτεχνισμό της, την υποκρισία της, τις ψεύτικες υποσχέσεις και «φρούδες» ελπίδες της, αλλά πολύ περισσότερο με την έπαρση και την αλαζονεία που τη διακρίνουν να γίνει το «κόκκινο πανί», ακόμα και για αυτούς που στήριξαν την εκλογή της το 2019!!!     

Πηγή «Τα Νέα της Λευκάδας»

Προηγούμενο άρθροΑλήθεια, τι Δήμαρχο θέλουμε στη Λευκάδα; (1)
Επόμενο άρθροΑνακοίνωση ψηφοδελτίου “Λευκάδα μπορείς” -Ξενοφών Βεργίνης (Δείτε όλα τα ονόματα)