Αρχική Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Απόκριες στο Πάνθεον το 60

Απόκριες στο Πάνθεον το 60

0

Αντιστίξεις…… απο τον Μπάμπη Λάζαρη


Αυτές τις μέρες αξίζει να θυμηθούμε, πως γιόρταζαν οι Λευκαδίτες τις Απόκριες στο ΠΑΝΘΕΟΝ τη δεκαετία του 60, και φυσικά είναι ανεπανάληπτη η περιγραφή που έχει κάνει γι’ αυτές τις ΓΙΟΡΤΕΣ ο  συγγραφέας-δημοσιογράφος ΗΛΙΑΣ Π. ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ

Στις φωτογραφίες αναγνωρίζουμε γνωστά πρόσωπα της Λευκαδίτικης κοινωνίας που έδιναν όλη τους τη    ψυχή για πετύχουν με τα πενιχρά μέσα που διέθεταν μια ατμόσφαιρα χαράς και διασκέδασης πρωτόγνωρη   για κείνη την εποχή!!!


(Το κείμενο  που ακολουθεί περιλαμβάνεται στο  βιβλίο του συγγραφέα- δημοσιογράφου ΗΛΙΑ Π. ΓΕΩΡΓΑΚΗ ”Χορεύουν τα κόκκινα”!!! που  κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ”ΑΓΚΥΡΑ”).

 


 

«Το ‘Πάνθεον’ ήταν μια αίθουσα που στέγασε για πολλά χρόνια τους ρυθμούς της καρδιάς χιλιάδων ανθρώπων. Μικρών και μεγάλων. Φιλοξένησε την απόδραση, τη φυγή, το χαμόγελο. Αποτελούσε το σήμα κατατεθέν της παλιάς Λευκάδας. Της Λευκάδας που έφυγε και άφησε πίσω της πόνο και νοσταλγία. Των υπέροχων ανθρώπων, της αλληλεγγύης, της κατανόησης, της αγάπης. Της εποχής του ‘εμείς’ και όχι του ‘εγώ’, του χαμόγελου, της αληθινής καληνύχτας.

Προσκλητήριο μνήμης. Μαζούρκες, βάλς εστασιόν, καντρίλιες, ταγκό, τσατσά, ρούμπα. Βούλης, Φρουφαλος, Ζαχαρής, Μορίνας, Καμινάρης, Κονίας, Λίζας, Μαλακάσης, Αθηνιώτης, Πανάγος, Σίδερης, Κοτσώλος, Κοκονιώρος. Και τόσοι αλλοι. Πρωταγωνιστες σε μια παράσταση ψυχης. Με τη ζωή αυτοπτη μαρτυρα. Ορφέας, Φιλαρμονική, Ν. Χορωδία, Τηλυκράτης. Φιλολογικά πρωινα, θεατρικές παραστάσεις. Μαθήματα πολιτισμού απο τη μικρη και φτωχη Λευκάδα……………….»οι Λευκαδίτες τις Απόκριες

 


 

 

 

Αφιερωμένο εξαιρετικά στον Γιάννη Χαμοσφακίδη και τον Φώντα Αθανίτη

Μπάμπης Λάζαρης

Προηγούμενο άρθροΝέο Δ.Σ. του Πολ. Συλ. Τσουκαλάδων
Επόμενο άρθροΑποκριάτικος χορός του Ορφέα