Αρχική Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Σεμινάριο-εργαστήριο δημιουργικής γραφής στην ARTηρία

Σεμινάριο-εργαστήριο δημιουργικής γραφής στην ARTηρία

0
seminario logotexnias 3 copy

seminario logotexnias 3 copy

Υπεύθυνος ο κ. Μιχάλης Μακρόπουλος.

ARTηρία
Σεμινάριο/εργαστήριο δημιουργικής γραφής
1-15 Φεβρουαρίου 2013

Υπεύθυνος: Μιχάλης Μακρόπουλος
_____________________________________________________

Η γραφή είναι μία, και η καλή γραφή είναι πάντα δημιουργική γραφή. Είτε ο γράφων γράφει μιαν επιστολή, είτε γράφει ημερολόγιο ή διήγημα ή μυθιστόρημα, αν ο λόγος του είναι διαυγής, ορθός κι ευφάνταστος, είναι τέτοιος σε κάθε περίπτωση.
Από την άλλη, προφανώς ετούτο είναι απλώς μια εκκίνηση, μια αφετηρία. Επειδή κάποιος γράφει με
γλαφυρότητα, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα πως μπορεί να συνθέσει ένα ολόκληρο μυθιστόρημα ή έστω κι ένα διήγημα. Και στη μια περίπτωση και στην άλλη, πρέπει επίσης να ᾽ναι «παραμυθάς», να θέλει δηλαδή να πει μιαν ιστορία και να ξέρει ενστικτωδώς ποιος είναι ο τρόπος να την πει. Να έχει αίσθηση του ρυθμού, «αυτί» στους διαλόγους ώστε να διατηρούν τη μουσικότητα του προφορικού λόγου, την ικανότητα να επιλέγει από τις άπειρες λεπτομέρειες (σε μια περιγραφή προσώπου ή τοπίου, για παράδειγμα) αυτή που κατά κάποιον τρόπο είναι ο πυρήνας του πράγματος που περιγράφεται, και που εμπεριέχει κι όλες τις άλλες.
Και μια ιστορία, βέβαια, δεν είναι απαραιτήτως τρομερά και φοβερά συμβάντα που ᾽χουν αρχή, μέση
και τέλος. Ακόμα και η εικόνα ενός ανθρώπου που, εκεί που βαδίζει, στέκεται και σκύβει για να δέσει το κορδόνι του, μπορεί να είναι μια μικρή ιστορία. Ως και μια ανεπαίσθητη κίνηση, ένα βλέμμα, ένα ταίριασμα χρωμάτων, μια παύση στο λόγο, όλα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν μικρές ιστορίες. Αυτή είναι η μαγεία της λογοτεχνίας. Μια μαγεία ανεξιχνίαστη, που ωστόσο αξίζει να προσπαθήσουμε να την ψηλαφήσουμε.

Μέσ’ από λογοτεχνικά παραδείγματα κι από συζητήσεις με αφορμή λογοτεχνικά κείμενα, στόχος αυτού του σεμιναρίου/εργαστηρίου είναι μια πρώτη επαφή με την τέχνη της λογοτεχνικής γραφής.
_____________________________________________________
Ο Μιχάλης Μακρόπουλος είναι συγγραφέας και μεταφραστής λογοτεχνίας. Έχουν εκδοθεί οχτώ βιβλία
του για ενηλίκους (ανάμεσά τους τα Το τέρας κι ο έρωτας, 2002, Η μαγική εκδρομή, 2005, και Το τέλος του ταξιδιού, 2006, όλα από τις εκδόσεις της Εστίας, και Η άδεια καρέκλα, 2007, Καστανιώτης• με τελευταίο τίτλο τον Σπουργίτω & Γράχαμ, δύο νουβέλες, 2012, εκδότης Γιάννης Πικραμένος) και δυο βιβλία για παιδιά. Μες στο 2013 θα εκδοθεί ένα παιδικό βιβλίο του κι ένα εφηβικό, και τα δυο απ’ τις εκδόσεις Πατάκης. Μεταφράζει λογοτεχνία από τα αγγλικά και τα γαλλικά, έχοντας μεταφράσει, μεταξύ πολλών άλλων, έργα των Έρνεστ Χέμινγουεϊ, Τρούμαν Καπότε, Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί, Μάρτιν Έιμις, Σολ Μπέλοου, Στίβεν Κινγκ, Ρέι Μπράντμπερι.
_____________________________________________________

Πρόγραμμα

1 Φεβρουαρίου 2013 ( 18.00-20.00)
8 Φεβρουαρίου 2013 ( 18.00-20.00)
15 Φεβρουαρίου 2013 ( 18.00-20.00)

Συμμετοχές μέχρι 28 Ιανουαρίου 2013
_____________________________________________
www.artiria.gr
τηλ: 26450.22820

seminario logotexnias 3

Προηγούμενο άρθροΠρόσκληση στην κοπή πίτας του Ορφέα
Επόμενο άρθρο13 συλλήψεις και 121 παραβάσεις σε μια εβδομάδα στην ΠΙΝ