Αρχική Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Πολιτισμός - Εκδηλώσεις 50 χρόνια Φεστιβάλ Λευκάδας : Έτσι μας αρέσει η Λευκάδα !

50 χρόνια Φεστιβάλ Λευκάδας : Έτσι μας αρέσει η Λευκάδα !

0
festival-karsanes

festival-karsanes

Ρεπορτάζ και φωτογραφίες της Κ. Μεσσήνη από την παρέλαση και την Έναρξη του Φεστιβάλ.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ μια μικρή Ολυμπιάδα Πολιτισμού!

Άνοιξε η αυλαία για τον εορτασμό των πενήντα χρόνων Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας!

Το νησί μας πλημμύρισε με χρώμα και μουσικές! Η γιορτή ξεκίνησε με την καθιερωμένη παρέλαση των συγκροτημάτων στην κεντρική αγορά που γέμισε χρώμα και μουσικές από τα συγκροτήματα που συμμετέχουν, συγκροτήματα που έχουν έρθει από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα όμως είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει και η Κύπρος. Αξίζει να αναφέρουμε όταν το συγκρότημα από την Κύπρο σταμάτησε για να χορέψει στην παρέλαση οι ίδιοι συγκινήθηκαν και δάκρυσαν!

Οι συμμετοχές είναι πολλές, από την Ξάνθη μέχρι την Κρήτη, φυσικά και όλα τα σωματεία της Λευκάδας!

Πολύ ενδιαφέρουσες και εντυπωσιακές εμφανίσεις ήταν αυτές της Βενεζουέλας, της Σερβίας, της Τουρκιάς και Ινδίας, αλλά και αυτή του εργαστηρίου Ελληνικής Μουσικοχορευτικής Παράδοσης «Χορεία»! Επίσης για πρώτη φορά έχουμε συμμετοχή από τις Φιλιππίνες. Ακολουθούν η Κίνα, το Ισραήλ, το οποίο ήρθε χωρίς πρόσκληση επειδή ήθελε να συμμετέχει σε αυτή την μεγάλη επέτειο. Επίσης να πούμε ότι τα μέτρα ασφάλειας για το συγκεκριμένο συγκρότημα είναι εξαιρετικά, 3 φορές άλλαξαν σχολείο και η Mοssad είναι από κοντά…….

Εντυπωσιακές οι εμφανίσεις και από το Μεξικό, τη Πορτογαλία και την Κίνα! Με πολύ δυναμισμό και ένταση παρουσιάστηκαν η Σερβία και η Τουρκία δίνοντας μια γεύση από ότι πρόκειται να ακολουθήσει επί σκηνής. Η παρέλαση χάρη στην παρουσία και την σημαντική βοήθεια πολλών εθελοντών ήταν πολύ οργανωμένη και εντυπωσιακή. Αξίζει πραγματικά ένα ευχαριστώ και πολλά συγχαρητήρια σε όλους όσους δούλεψαν για αυτό το αποτέλεσμα. Την παρέλαση παρακολούθησαν εκατοντάδες πολίτες με μεγάλη χαρά και ανάταση, η Λευκάδα γέμισε με ανθρώπους από όλο τον κόσμο που ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή, θρησκεία συναντήθηκαν εδώ ,στον τόπο μας, για να στείλουν ένα μήνυμα αγάπης, ειρήνης, φιλίας και να δείξουν πως ο πολιτισμός, η μουσική, ο χορός ενώνουν τους λαούς με μια κοινή γλώσσα… Η παρέλαση ολοκληρώθηκε με τον χορό της ειρήνης και συναδέλφωσης των Λαών στην δυτική παραλία της Λευκάδας.

Μετά την παρέλαση των συγκροτημάτων έγινε η επίσημη έναρξη πανηγυρικά στο ανοιχτό Θέατρο που γέμισε και αυτό ασφυκτικά. Εκεί παραβρέθηκαν και όλος σχεδόν ο πολιτικός κόσμος της Λευκάδας. Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κος Σπύρος Σπύρου, ο Βουλευτής Λευκάδας Θ. Σολδάτος, ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας Θ. Βερύκιος, ο Δήμαρχος Λευκάδας Κ. Αραβανής, ο Δήμαρχος Μεγανησίου Ευστ. Ζαβιτσάνος, ο Αντιδήμαρχος Λ. Αραβανής, ο πρώην Βουλευτής Λευκάδας Ξ. Βεργίνης, η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Λευκάδας κα Μ. Μεσσήνη όπως επίσης παραβρέθηκαν και ο Πρέσβης των Φιλιππίνων και αντιπροσωπεία της Κίνας οι οποίοι δήλωσαν επανειλημμένα μετά από ερώτηση του παρουσιαστή κου Κωστάλα ότι είναι ενθουσιασμένοι από το νησί μας και τις ομορφιές του!

Ο περιφερειάρχης κος Σπύρου μίλησε για την Λευκάδα και για το πόσο τυχερή είναι που μπορεί να διοργανώνει τόσο σημαντικά γεγονότα για τον πολιτισμό. Παρομοίωσε το Φεστιβάλ Φολκλόρ με μια μικρή Ολυμπιάδα Πολιτισμού, μίλησε για το πόσο εντυπωσιακή είναι η τόσο μεγάλη συμμετοχή χωρών από όλο τον κόσμο. Επίσης τόνισε και το γεγονός πως όλη η Περιφερειακή Ενότητα Ιονίων αποτελεί μια νησίδα πολιτισμού. Το όλο θέαμα του άρεσε ιδιαίτερα, έμεινε αρκετές ώρες και παρακολούθησε με τεράστιο ενδιαφέρον.

Ο βουλευτής Λευκάδας κος Θ. Σολδάτος τολμώντας κάτι πρωτότυπο έκανε την ομιλία του στα αγγλικά. Αναφέρθηκε στην κρίση και στην επίθεση που δέχεται η χώρα μας. Προσπάθησε να αποδείξει πως η Ελλάδα δεν αξίζει τέτοια συμπεριφορά όπως και κανένας λαός άλλωστε. Κάνοντας μια πολύ δυναμική ομιλία θέλησε να μεταδώσει ένα μήνυμα προς όλους τους παρόντες που ήταν άνθρωποι από όλο τον κόσμο θυμίζοντας τους πόσα πολλά πράγματα έχει προσφέρει ο πολιτισμός της Ελλάδας στην ανθρωπότητα. Τελικά αναφέρθηκε στο ότι σήμερα σχεδόν όλοι οι λαοί του Νότου της Ευρώπης η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία έχουν θέματα επιβίωσης αλλά παρόλα αυτά υπάρχει κάτι που ενώνει και θα ενώνει για πάντα τους λαούς, κάτι που μπορεί να δώσε χαρά και ελπίδα, ο πολιτισμός.

Μετά μίλησε ο Δήμαρχος ο οποίος φαινόταν ενθουσιασμένος με το αποτέλεσμα της διοργάνωσης, όλοι οι πολιτικοί που παραβρέθηκαν φαίνονταν πιο χαλαροί, είναι προφανές ότι όλοι έχουμε ανάγκη κάποιες στιγμές να αφήσουμε πίσω μας για λίγες ώρες τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα και ως κοινωνία. Ο Δήμαρχος τόνισε πως με λίγα οικονομικά μέσα αλλά με πολύ αγάπη και διάθεση τελικά στήθηκε κάτι πολύ όμορφο και είπε επίσης πως έχει κατατεθεί ο φάκελος για την χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης του θεάτρου μετά την Οδύσσεια της κατασκευής του. Ευχαρίστησε όσους βοήθησαν και τους εθελοντές, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και ιδιαίτερα αυτούς από την Κίνα και τις Φιλιππίνες και κήρυξε την έναρξη του Φεστιβάλ Φολκλόρ.

Ο Δήμαρχος έμεινε σχεδόν πέντε ώρες, μέχρι το τέλος, ενώ κάποιοι αποχώρησαν λίγο νωρίτερα λόγω δουλειάς την επόμενη μέρα. Στη συνέχεια όλα τα συγκροτήματα εμφανίστηκαν για 10 λεπτά το κάθε ένα να δώσουν μια γεύση για το τι περιμένουμε. Εκτός από τα συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα και τα δικά μας βέβαια που έχουν ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας πάντα, εντυπωσιακά ήταν τα σχήματα από τη Σερβία, την Τουρκία, τις Φιλιππίνες και την Κίνα. Φορτισμένη συναισθηματικά είναι κάθε στιγμή που η Κύπρος χορεύει πάνω στη σκηνή του θεάτρου της Λευκάδας, νιώθει κανείς την αγάπη που τους περικλείει από την πλευρά του κόσμου όπως και το θυμό για την αδικία που υφίσταται η χώρα τους εδώ και δεκαετίες. Θα πρέπει να αναφέρουμε και μια ιδιαίτερη παρουσία του Φεστιβάλ τον Σέρβο Milan Beli, από τους λάτρεις του θεσμού, συμμετέχει εδώ και πολλά χρόνια ενεργά και είναι αυτός που φόρεσε στη Μαρία Κάλας το παπούτσι όταν ήρθε στη Λευκάδα.

Μας περιμένει μια εβδομάδα γεμάτη χορό, τραγούδι, συναίσθημα και πολιτισμό. Για άλλη μια φορά θα ταξιδέψουμε σε όλο τον κόσμο χωρίς καν να χρειαστεί να φύγουμε από την πόλη μας, θα γνωρίσουμε λαούς και παραδόσεις, ανθρώπους και πολιτισμούς από όλα τα μέρη της γης.

Σημ. : Σε περίπτωση που οι φωτογραφίες δεν εμφανίζονται παρακάτω κάντε κλικ [εδώ].

Κατερίνα Μεσσήνη

Προηγούμενο άρθροΑπάντηση Αντιπεριφερειάρχη Σ. Κουρή σε δημοσιεύματα για τη Κοινωφελή εργασία
Επόμενο άρθροΒίντεο και φωτογραφίες του Θ. Κατωπόδη από την Έναρξη του Φεστιβάλ