Αρχική Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Καλοκαιρινός «ΑΓΩΝΑΣ» στην προστατευτική αγκαλιά της Φανερωμένης μας

Καλοκαιρινός «ΑΓΩΝΑΣ» στην προστατευτική αγκαλιά της Φανερωμένης μας

0

 Με την Χάρη του Θεού, μέσα στην προστατευτική αγκαλιά της Κυρα – Φανερωμένης, υλοποιήθηκαν κι αυτό το καλοκαίρι στο παραδεισένιο περιβάλλον των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης πέντε τριήμερα κατασκηνωτικά προγράμματα.

Φέτος οι ιδιάζουσες συνθήκες της πανδημίας επέβαλαν τη συμμετοχή λιγότερων κατασκηνωτών (τριάντα ανά κατασκηνωτική περίοδο, έξι κατασκηνωτές σε κάθε ομάδα) και την πιστή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που ήταν σε ισχύ (αποστάσεις ασφαλείας ανάμεσα στα κρεβάτια, rapid test κατά την είσοδο και self test πριν την έξοδο, απαγόρευση επισκεπτηρίου και εξόδων, δραστηριότητες στον χώρο της κατασκήνωσης αποκλειστικά, συστηματοποίηση των προμηθειών κλπ.). Οφείλονται γι’ αυτό θερμές ευχαριστίες σε όλους τους γονείς, τους κατασκηνωτές και τα στελέχη που σεβάστηκαν τα προβλεπόμενα μέτρα και, κατ’ άνθρωπον, συνέβαλαν στην απρόσκοπτη διεξαγωγή της Κατασκήνωσης, χωρίς κανένα κρούσμα Covid-19 ή άλλο πρόβλημα. Πρωτίστως όμως η ευχαριστία αναφέρεται στον Άγιο Θεό και την Κυρία Θεοτόκο που σκέπασε για άλλη μια χρονιά και διεφύλαξε τα παιδιά Της.

Οι εκατόν είκοσι κατασκηνωτές και τα σαράντα περίπου νεαρά στελέχη (ομαδάρχες, βοηθοί και επιτελείο) που απόλαυσαν την ομορφιά της κατασκηνωτικής ζωής, μετά τα πυκνά και μεστά τριήμερα κατασκηνωτικά προγράμματα, έφυγαν με χαραγμένες ανεξίτηλα τις ψυχές από υπέροχες εμπειρίες φιλίας ζωντανής, ομαδικότητας, ζωής μέσα στη φύση, άδολης ψυχαγωγίας, συλλογικής δημιουργίας, προσωπικής αυτονομίας και ασφαλώς, αληθινής χαράς. Μυήθηκαν εμπειρικά στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας μας, γνώρισαν επίκαιρα μηνύματα από την αληθινή μαρτυρία Της, ένιωσαν όλοι αδέρφια, παιδιά του κοινού Πατέρα.

Ειδικά φέτος, στην επέτειο των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, συμμετείχαν σε φροντισμένες και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, βιωματικές και συνδυασμένες με το παιχνίδι, με τον εκφραστικό τίτλο «Αγώνας». Οι δραστηριότητες αυτές αναφέρονταν στις ανυπέρβλητες μορφές των αγωνιστών του ’21· σε φωτεινές πνευματικές μορφές της Τουρκοκρατίας, όπως ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός και η Αγία Φιλοθέη η Αθηναία· σε ηθικά διλήμματα των Νεομαρτύρων, των Σουλιωτισσών στον ιερό βράχο του Ζαλόγγου ή των Ελεύθερων Πολιορκημένων του Μεσολογγίου·  στη συμβολή της Εκκλησίας μας, αλλά και της Λευκάδας και των παιδιών της στο μεγάλο μας ’21.

Συνοπτικά, η Κατασκήνωσή μας λειτούργησε φέτος ως εξής:

  • Αγόρια Γυμνασίου – Α΄ Λυκείου: Τετάρτη, 14 Ιουλίου – Σάββατο, 17 Ιουλίου 2021
  • Αγόρια Γ΄ – Στ΄ Δημοτικού Κυριακή, 18 Ιουλίου – Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2021
  • Κορίτσια Γυμνασίου – Α΄ Λυκείου: Τετάρτη, 21 Ιουλίου – Σάββατο, 24 Ιουλίου 2021
  • Κορίτσια Γ΄ – Στ΄ Δημοτικού: Κυριακή, 25 Ιουλίου – Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021

και ένα ακόμη τριήμερο, από Δευτέρα, 30 Αυγούστου – Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου 2021, για τα μεγαλύτερα παιδιά, που περιποιήθηκαν κι ομόρφυναν αρχικά την Κατασκήνωση και κατόπιν οργάνωσαν και υλοποίησαν τα κατασκηνωτικά προγράμματά μας.

Η αίσια διεξαγωγή των φετινών κατασκηνωτικών περιόδων κατέστη δυνατή χάρη στην ευλογία και το ανύστακτο πατρικό ενδιαφέρον του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Θεοφίλου· την αδιάκοπη φροντίδα των μελών του Δ.Σ. του ιδρύματος των Κατασκηνώσεων, αλλά και χάρη στη συντονισμένη εργασία των στελεχών κάθε κατασκηνωτικής περιόδου.

Θα ήταν παράλειψη αν δεν ευχαριστούσαμε ακόμη:

  • Τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια των Ενοριακών Ιερών Ναών και τα Ηγουμενοσυμβούλια των Ιερών Μονών της Ι. Μητροπόλεώς μας, που ενισχύουν σε ετήσια βάση την Κατασκήνωση, αλλά και καλύπτουν τα περισσότερα γεύματα των περιόδων στο μέτρο των δυνατοτήτων τους
  • Τους γονείς, για την εμπιστοσύνη και τη συμβολή τους στο έργο της Κατασκήνωσης, με την ηθική τους στήριξη και την υλική τους προσφορά
  • Τους πιστούς που ενίσχυσαν το δίσκο που περιήχθη στους Ι. Ναούς μας υπέρ των Κατασκηνώσεων την Κυριακή της Πεντηκοστής
  • Τα Διοικητικά Συμβούλια και τους υπευθύνους του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου και του «Οίκου Πρόνοιας» (Γηροκομείου) της Ι. Μητροπόλεώς μας για την προσφορά ειδών
  • Επιχειρηματίες που αυτοπροαίρετα προσέφεραν διάφορα προϊόντα (κατεψυγμένα και γαλακτοκομικά ΑΦΟΙ ΓΑΖΗ, Εταιρεία EUROFOOD του κ. Ξεν. Βεργίνη, Super Market ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, Αρτοποιείο ΑΡΓΥΡΟΣ, Σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ, Κρεοπωλείο ΑΦΟΙ ΔΟΥΒΙΤΣΑ, Εμπόριο ελαιολάδου ΖΑΜΠΕΛΗΣ) και πολλούς ακόμη γονείς.
  • Τα μεγάλα μας παιδιά, που ευπρέπισαν τον κατασκηνωτικό χώρο πριν την λειτουργία του, αλλά και τα συνεργεία που διακόνησαν στο μαγειρείο της Κατασκήνωσης (κ.κ. Βασίλειος και Μαριάννα Τσιμή, κ.κ. Γεώργιος και Αικατερίνα Αλιμακίδη, κ.κ. Δημήτριος και Ματίνα Ζουμπούκου).

Ευχή όλων, τον ερχόμενο χειμώνα να συναντηθούν τα παιδιά μας υπό συνθήκες κανονικές στις Παιδικές και Νεανικές Συντροφιές των Ενοριών μας και το επόμενο καλοκαίρι να χαρούν την Κατασκήνωση δίχως περιορισμούς, με ασφάλεια και υγεία.

Λευκάδα, 7 Σεπτεμβρίου 2021

(Από τις Εκκλησιαστικές Κατασκηνώσεις της Ι. Μ. Λευκάδος και Ιθάκης «Η Φανερωμένη»)

Προηγούμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΟΙΚ. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΟΡΕΙΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ
Επόμενο άρθροΠ.Ε. Λευκάδας: Έναρξη της μελέτης αποκατάστασης του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Κομηλιό – Υπογράφηκε η Σύμβαση προϋπολογισμού 26.000 ευρώ