Αρχική Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Πολιτισμός - Εκδηλώσεις 1ο Πρωτάθλημα τάβλι στην Καρυά

1ο Πρωτάθλημα τάβλι στην Καρυά

0
mt_gallery

tavli1

Το πρώτο πρωτάθλημα τάβλι ολοκληρώθηκε στην Καρυά.

Όλα ξεκίνησαν από μια ιδέα που είχε ο Ανδρέας Καρφάκης το περασμένο καλοκαίρι, για αγώνες τάβλι κάτω από τα πλατάνια στην πλατεία της Καρυάς. Ο Ανδρέας με αρκετή προσπάθεια κατάφερε φέτος λοιπόν και διοργάνωσε το πρώτο πρωτάθλημα με μεγάλη επιτυχία.

Η ιστορία του παιχνιδιού

Το τάβλι είναι ίσως το αρχαιότερο παιχνίδι που επιζεί μέχρι και τις ημέρες μας, αφού η πρώτη του εμφάνιση μαρτυρείται στη Μεσοποταμία, την περίοδο περίπου 2900 με 1800 πΧ. Ο Άγγλος αρχαιολόγος Σερ Λέοναρντ Γούλεϋ ανακάλυψε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην Ουρ της Χαλδαίας ένα στολισμένο ταμπλό παιχνιδιού, το οποίο φαίνεται πως είναι το αρχαιότερο ταμπλό τάβλι.

Ένα παρόμοιο παιχνίδι φαίνεται πως παιζόταν και στην Αρχαία Αίγυπτο, το Senet ή “παιχνίδι των τριάντα τετραγώνων”. Και τα δύο παραπάνω παιχνίδια είχαν κάπως διαφορετικό ταμπλό από το σημερινό τάβλι: αποτελούταν από τρεις σειρές των δέκα τετραγώνων, τη μία δίπλα στην άλλη, όμως φαίνεται πως η φιλοσοφία ήταν η ίδια. Οι παίκτες είχαν πέντε πούλια ο καθένας, και ξεκινώντας από αντίθετες πλευρές του ταμπλό, έπρεπε να τα φτάσουν στην άντίθετη άκρη και να τα βγάλουν από το ταμπλό πριν από τον αντίπαλο. Αντί για ζάρια, οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν τέσσερις βέργες με δύο πλευρές, και προχωρούσαν ένα πούλι ανάλογα με το συνδυασμό των πλευρών των βεργών.

Άλλο ένα αρχαίο παιχνίδι σχετικό με το τάβλι που είναι άξιο αναφοράς είναι το Τακτέ Νάρντ. Ήταν περσικό, παιζόταν περίπου το 1600 πΧ και έμοιαζε πολύ περισσότερο με το σημερινό τάβλι. Είχε 24 σημεία και 30 πούλια, 15 άσπρα και 15 μαύρα, και ένα ζευγάρι ζάρια. Το όνομά του σήμαινε «Μάχη σε ξύλο» και μεταφέρθηκε στην Ευρώπη από τους Άραβες.

Αργότερα το παιχνίδι εμφανίζεται στην Ελλάδα (με το όνομα Πεσσοί) και στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (με το όνομα Ludus Duodecim Scriptorum – παιχνίδι των δώδεκα γραμμάτων). Τα δύο αυτά παιχνίδια έχουν την ίδια μορφή με το αρχαιότερο, που βρέθηκε στη Μεσοποταμία, δηλαδή τρεις σειρές από 12 τετράγωνες θέσεις (ή 12 σειρές των τριών θέσεων, από όπου η λατινική εκδοχή παίρνει το όνομά της).

Το 50 μΧ περίπου, το παιχνίδι απλοποιήθηκε: αφαιρέθηκε η μεσαία σειρά θέσεων και απέμειναν οι δύο ακριανές, και όπως φαίνεται επιτράπηκε σε μία θέση να είναι περισσότερα από ένα πούλια, οπότε και το τάβλι άρχισε να παίρνει μια μορφή πλησιέστερη στη σημερινή.

Περισσότερες πληροφορίες για το παιχνίδι μπορείτε να δείτε στην Βικιπαίδεια [εδώ]

Ελπίζουμε το πρωτάθλημα να γίνει θεσμός μιας και είναι κάτι το πρωτότυπο και είμαστε σίγουροι πως κάθε χρόνο θα συμμετέχουν περισσότεροι παίκτες.

Ακολουθούν φωτογραφιές, πίνακες βαθμολογίας και βίντεο από το πρωτάθλημα.

gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1

Προηγούμενο άρθροΦυτοπλακτόν στη Λιμνοθάλασσα Κουτάβου Κεφαλονιάς
Επόμενο άρθροΠως θα εξαγοράσετε 7 πλασματικά χρόνια για ταχύτερη συνταξιοδότηση