Αρχική Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Παρουσιάση βιβλίου του Γιώργου Λογοθέτη για τον Ούλοφ Πάλμε

Παρουσιάση βιβλίου του Γιώργου Λογοθέτη για τον Ούλοφ Πάλμε

0
palme2

palme2

Ένα βιβλίο του Γιώργου Λογοθέτη για τον μεγάλο Σουηδό πολιτικό και οραματιστή.

Τίτλος : Ούλοφ Πάλμε : Η Πολιτική είναι θέμα Αρχών.

«Η υλοποίηση των πολιτικών ιδεών αφορά όλους.
Αν η πολιτική αφεθεί στους πολιτικούς, η πολιτική πεθαίνει και η κοινωνία μένει μετέωρη.
Αν σταματήσουμε να είμαστε οραματιστές, χάνεται η ηθική και η ιδεολογική μας δύναμη»
Ούλοφ Πάλμε

palme1

Ο συγγραφέας, ως δημοσιογράφος στην κρατική Σουηδική Τηλεόραση, γνώρισε από κοντά τον Πάλμε, καταθέτει προσωπικές μαρτυρίες για την προσωπικότητα, τις πολιτικές θέσεις και τα οράματα του Ούλοφ Πάλμε.

Στα 17 χρόνια που ο Πάλμε ήταν πρωταγωνιστής στην σουηδική πολιτική, η Σουηδία βρέθηκε στο επίκεντρο της παγκόσμιας πολιτικής. Ο αγώνας του για ειρήνη, δημοκρατία και αλληλεγγύη, ευαισθητοποίησε την μεγάλη πλειοψηφία του σουηδικού λαού και επηρέασε την διεθνή κοινή γνώμη.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, το περιεχόμενο του βιβλίου έχει άμεση σχέση με την κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα. Διαβάζουμε σχετικά :
« Ήθελα να προβάλλω ένα παράδειγμα προς μίμηση. Ένα τέτοιο φωτεινό παράδειγμα αποτελεί η κληρονομιά που μας άφησε ο Ούλοφ Πάλμε»

Σύμφωνα με τον π. Υπουργό εξωτερικών της Σουηδίας Pierre Schori τα κύρια χαρακτηριστικά της πολιτικής του Πάλμε ήταν η ειλικρίνεια, ο συνεπής πολιτικός λόγος, και το πάθος για Ειρήνη και Ελευθερία !

palme4

Ο Πάλμε εκτός από τον Αντρέα Παπανδρέου, τον Μίκη Θεοδωράκη και την Μελίνα είχε πολλούς φίλους στην Ελλάδα. Τους πιο πολλούς στην Κρήτη, στο χωριό Μοχό, όπου συνήθιζε να περνά τις διακοπές του. Εκεί οι κάτοικοι τον έκαναν επίτιμο δημότη, και ο Πάλμε δέθηκε για πάντα με την κρητική γη.

afisa olof

Η πρώτη παρουσίαση θα γίνει στόν Δήμο Καμαμαριάς στην Θεσσαλονίκη τις Φεβρουαρίου 2013
Θέατρο ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ
Ώρα 7 (19.00)

Πρόγραμμα :
– Χαιρετισμός Δημάρχου κ. Μπακογλίδη
– Ομιλία του Γιώργου Λογοθέτη
– Προβολή βίντεο με ρεπορτάζ για την δολοφονία του Πάλμε στην Σουηδική Τηλεόραση.
– Ο Πάλμε μιλάει για τις πολιτικές του θέσεις.
– Ο Μίκης Θεοδωράκης μιλάει για τον φίλο του Ούλοφ Πάλμε
– Αφήγηση κειμένων από το βιβλίο.
– Μουσικό πρόγραμμα υπό την διεύθυνση του Γιάννη Κούκα.
– Συμμετέχουν χορωδίες του Δήμου Καλαμαριάς, Δήμου Θέρμης και χορωδία του Συλλόγου Φίλων Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου.

palme3

Ο Δήμος Καλαμαριάς ήταν από τους πρώτους Δήμους στην Ελλάδα που τίμησε την μνήμη του Ούλοφ Πάλμε. Με πρόταση του τότε αείμνηστου δημάρχου Θρασύβουλου Λαζαρίδη και ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. ο Δήμος Καλαμαριάς έδωσε το όνομα του Πάλμε σε δρόμο και σε πάρκο της πόλης, πριν ακολουθήσουν το παράδειγμα της Καλαμαριάς δεκάδες Δήμοι σε όλη την Ελλάδα.

me OLOF PALME

Με πρωτοβουλία επίσης του Θρασύβουλου Λαζαρίδη την 1.4.1996 ο Δήμος Καλαμαριάς τίμησε μερικούς από τους Σουηδούς πρωταγωνιστές στον αγώνα εναντίων της Χούντας όπως τον π. υπουργό Pierre Shori, τον δήμαρχο Στοκχόλμης Mats Hult τον πρόεδρο της Επιτροπής για την Δημοκρατία στην Ελλάδα και Hans Göran Frank και τον γραμματέα Arne Ericksson.

Ο Γιώργος Λογοθέτης φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και εργάστηκε 20 χρόνια στην Σουηδική Τηλεόραση. Στο βιβλίο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ, Θρησκεία μου είναι η Ελλάδα, που κυκλοφορεί στην αγγλική και κινέζικη γλώσσα, καταγράφει τη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, φίλο του Ούλοφ Πάλμε.

Το βιβλίο εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο :
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΔΕ
ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ 43,
10681, ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: 210 3828464
fax: 210 3828464
E-MAIL: aldeker@gmail.com

Προηγούμενο άρθροΧορός Ηπειρωτών Λευκάδας – Φωτογραφίες και βίντεο
Επόμενο άρθροΚοπή πίτας του ΑΟ Καλαμιτσίου