Αρχική Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Στην Νάουσα η Νέα Χορωδία Λευκάδας

Στην Νάουσα η Νέα Χορωδία Λευκάδας

0
2

2

Δείτε φωτογραφίες από την συμμετοχή του σωματείου στα καρναβαλικά δρώμενα.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Μουσικοχορευτικός Όμιλος της Νέας Χορωδίας Λευκάδας, το τριήμερο της τελευταίας Αποκριάς, 16,17,18 Μαρτίου 2013, ταξίδεψε στη Νάουσα.

Συγκεκριμένα, αποδεχόμενος πρόσκληση του Ομίλου Περιβάλλοντος και Πολιτισμού «Αράπιτσα», συμμετείχε με το χορευτικό τμήμα του στο αποκριάτικο έθιμο της Νάουσας «Γενίτσαροι και Μπούλες». Το παραδοσιακό αυτό δρώμενο, που δίνει έντονο παραδοσιακό χρώμα στο καρναβάλι της Νάουσας, χρονολογείται στον 18ο αιώνα, ενώ οι ρίζες του ανιχνεύονται σε γιορτές στην αρχαία Ελλάδα, σχετικές με τον θεό Διόνυσο. Το ανωτέρω δρώμενο το βιώσαμε χορεύοντας μαζί με τους χορευτές του Ομίλου «Αράπιτσα» σε όλες τις γειτονιές της Νάουσας. Στο Δημαρχείο μας υποδέχτηκε ο Δήμαρχος της πόλης κ. Αναστάσιος Καραμπατζός και αφού ανταλλάξαμε εθιμοτυπικά δώρα μας φιλοξένησε στο γραφείο του προκειμένου να παρακολουθήσουμε από κοντά όλο το τελετουργικό που θέλει τον Γενίτσαρο να ζητά την άδεια του Δημάρχου (τότε Τούρκου μουντίρη), για να χορέψει το μπουλούκι στους δρόμους της Νάουσας. Συνεχίσαμε χορεύοντας στους γύρω δρόμους και καταλήξαμε στην κεντρική πλατεία της πόλης όπου παρουσιάσαμε παραδοσιακούς χορούς από τη Λευκάδα.

Σε όλο το μήκος της χορευτικής διαδρομής, οι κάτοικοι της Νάουσας και οι πολυπληθείς επισκέπτες, εξέφραζαν τον θαυμασμό τους για την άψογη παρουσία του χορευτικού μας συνόλου και με κολακευτικό τρόπο σχολίαζαν την λευκαδίτικη γυναικεία φορεσιά. Κατά την τριήμερη παραμονή μας στη Νάουσα γίναμε αποδέκτες του αυθορμητισμού των κατοίκων, της αγάπης τους για την παράδοση και της υπέροχης φιλοξενίας τους. Στη διάρκεια του ταξιδιού μας επισκεφθήκαμε το μουσείο με τους βασιλικούς τάφους στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, περιηγηθήκαμε στο άλσος του Αγίου Νικολάου Νάουσας που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής και το οποίο διαπερνά ο ποταμός «Αράπιτσα» και πριν την επιστροφή μας, υπό συνεχή χιονόπτωση, ανηφορίσαμε στο χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια στο όρος Βέρμιο.

Φθάνοντας στο τέλος του οδοιπορικού μας, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τα μέλη του Δ.Σ., τον δάσκαλο του χορευτικού και τους υπόλοιπους χορευτές του Ομίλου «Αράπιτσα», για την μοναδική φιλοξενία τους και τους υποσχόμαστε ότι θα συναντηθούμε και πάλι σε επόμενα πολιτιστικά μονοπάτια. Επίσης, ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον ακαταπόνητο δάσκαλο του χορευτικού μας κ. Χάρη Ορφανό και στους χορευτές και τις χορεύτριές μας, που αποτέλεσαν μια υπέροχη και ζεστή συντροφιά.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1  
Προηγούμενο άρθροΒίντεο από την Καθαρή Δευτέρα στην Καρυά
Επόμενο άρθροΚάλεσμα δημιουργία Προσκοπικού Συστήματος στην Λευκάδα