Αρχική Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Επιστημονικού Συνεδρίου

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Επιστημονικού Συνεδρίου

0
IMG 4534

IMG 4534

Ενδιαφέρουσες εισηγήσεις που δεν έτυχαν μεγάλης απήχησης.

Το απόγευμα του Σαββάτου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του επιστημονικού συνεδρίου που διοργάνωσε το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λευκάδας με τίτλο «Κοινωνική διάρθρωση και πολιτιστικά ρεύματα στη Λευκάδα: διαχρονική θεώρηση». Με βασική θεματική την οικογένεια Φλογαΐτη υπήρξαν πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, με νέα στοιχεία που προωθούν την έρευνα και προς άλλες ιστορικές κατευθύνσεις. Παρά την πληθώρα των εισηγήσεων και των ανακοινώσεων για νέα ερευνητικά στοιχεία, δυστυχώς δεν υπήρξε το ανάλογο ενδιαφέρον, αφού τα άτομα που παρακολούθησαν το συνέδριο δεν γέμισαν ούτε τον μισό χώρο της αίθουσας συνεδρίων του Πνευματικού Κέντρου, καμία από τις δυο βραδιές.

Η δεύτερη ημέρα, παρουσία του Βουλευτή Λευκάδας Θ. Σολδάτου, του Δημάρχου Λευκάδας Κ. Αραβανή, του Αντιδημάρχου Αν. Γαζή και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Λ. Αραβανή, ξεκίνησε με την ανάγνωση της ομιλίας της Lilia Belloousova, Υποδιευθύντριας του Κρατικού Αρχείου του Νομού της Οδησσού. Την εισήγησή της με επίκεντρο τον Θ. Φλογαΐτη, την παρουσία και την δράση του στην Οδησσό, μετέφρασε και διάβασε η κ. Ντάρια Καρακάση.

Η Ιστορικός και Ερευνήτρια κ. Χριστίνα Παπακώστα στην ομιλία της για την οικογένεια Φλογαΐτη στη Λευκάδα του 18ου αιώνα προσκόμισε πολλά νέα στοιχεία βάσει του αρχειακού υλικού των ΓΑΚ Νομού Λευκάδας. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και η εισήγηση της κ. Μαρίας Καμονάχου, Διδάκτορος Ιστορίας, Αρχειονόμου των ΓΑΚ-Αρχείων Ν. Κέρκυρας, με τίτλο «Η γεωργική εταιρία της Λευκάδας (1836). Καταγραφή προβλημάτων και προοπτικές».

Στη συνέχεια ο κ. Χαράλαμπος Μελετιάδης, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου και συντονιστής και των δύο ημερών, διάβασε την εισήγησή του «Πολιτισμικές αποκρυσταλλώσεις στη Λευκάδα και η διαδικασία της ενσωμάτωσης των Ιονίων Νήσων στο ελληνικό κράτος». Τελευταία ομιλία αυτή του Ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Σβολόπουλου με τίτλο «Η Λευκάδα στη νεότερη ελληνική ιστορία: Η αποστολή του Ιωάννη Καποδίστρια (Μάιος 1807)».

Τελικά η εισήγηση του Διδάκτορα ΕΜΠ, Ιστορικού κ. Αντώνη Παπαναστασόπουλου δεν διαβάστηκε, όπως είχε ανακοινωθεί στην λήξη των εργασιών της πρώτης ημέρας.

Ο κ. Σπύρος Φλογαΐτης πήρε το λόγο μετά το πέρας των ομιλιών, συνοψίζοντας τα νέα στοιχεία του συνεδρίου με υποθέσεις που προκύπτουν από έρευνες, συνδέοντας πρόσωπα και ιστορικά γεγονότα.

Το επιστημονικό συνέδριο έκλεισε με την ηθοποιό Κατερίνα Χέλμη να διαβάζει μοναδικά στίχους του Άγγελου Σικελιανού.

gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
Προηγούμενο άρθροΠως ένας νεαρός κομπιουτεράς πέταξε στα σκουπίδια 5,5 εκατ. ευρώ!
Επόμενο άρθροΔιακόπηκε η δίκη των Ρομά για τα επεισόδια στο Αιτωλικό