Αρχική Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Πολιτισμός - Εκδηλώσεις “Πάνθεον Ψυχή μου”

“Πάνθεον Ψυχή μου”

0

Γράφει ο Κώστας Σκλαβενίτης

Η λέξη “Πάνθεον” για τους Λευκαδίτες είναι λέξη αγάπης και σεβασμού για τις γενιές που το έζησαν  από την τέταρτη δεκαετία του εικοστού αιώνα μέχρι το τέλος του.

Για την ιστορία της αίθουσας και τις εκδηλώσεις που έγιναν σ αυτή ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Βαγγέλης Α. Κουκούλογλου “ταράζει τα νερά” και ξυπνάει μνήμες με την εκπληκτική έκδοση  “Πάνθεον ψυχή μου”.

Πρόκειται για ένα καλογραμμένο λεύκωμα όπου μέσα στις 108 σελίδες του παρουσιάζονται και 160 φωτογραφίες από τις διάφορες εκδηλώσεις.

Ένα μικρό δείγμα γραφής του συγγραφέα που προσέγγισε το θέμα με ενδιαφέρον και μεγάλο σεβασμό είναι το παρακάτω απόσπασμα…

“Το Πάνθεον ήταν μια αίθουσα που στέγασε για πενήντα χρόνια τους ρυθμούς της καρδιάς χιλιάδων ανθρώπων. Μικρών και μεγάλων. Φιλοξένησε την απόδραση, τη φυγή, το χαμόγελο. Αποτελούσε σήμα κατατεθέν της Λευκάδας. Της Λευκάδας που έφυγε και άφησε πίσω της πόνο και νοσταλγία. Των υπέροχων ανθρώπων, της αλληλεγγύης, της κατανόησης, της αγάπης. Της εποχής του “εμείς” και του “εγώ”, του χαμόγελου της αληθινής καληνύχτας.
Προσκλητήριο μνήμης,, Μαζούρκες, βαλς εζιτασιόν, καντρίλιες, ταγκό, τσατσά, ρούμπα, Βούλης, Φρούφαλος, Ζαχαρής, Μορίνας, Καμηνάρης, Κονίας, Λίζας, Περδικάρης, Μαλακάσης,Αθηνιώτης,Πανάγος, Σίδερης, Κοτσώλος, Κοκονιόρος και τόσοι άλλοι. Πρωταγωνιστές σε μια παράσταση ψυχής. Με τη ζωή αυτόπτη μάρτυρα. Ορφέας, Φιλαρμονική, Νέα Χορωδία, Τηλυκράτης, Φιλολογικά πρωινά, θεατρικές παραστάσεις.

Μαθήματα πολιτισμού από τη μικρή φτωχή Λευκάδα”.

Η έκδοση θα παρουσιαστεί στο Κηποθέατρο “Άγγελος Σικελιανός” στις 11 Αυγούστου στις 9 το βράδυ και θα παρουσιαστούν σε βίντεο όλες οι φωτογραφίες του λευκώματος.

Θα συντονίσει τη παρουσίαση η σύζυγος του δημοσιογράφου Λευκαδίτισσα εκπαιδευτικός Νανά Αραβανή, θα τραγουδήσει η Αγιομαυρίτικη Παρέα και χοροί βαλς θα μας φέρουν πολλά χρόνια πίσω.

Αξιοσημείωτο είναι να αναφερθούμε και στην προηγούμενη σημαντική έκδοση 210 σελίδων του Βαγγέλη Κουκούλογλου “Λευκάδας Πετράδια” που εκδόθηκε το 2016 με την ιστορία όλων των ποδοσφαιρικών ομάδων επίσημων και ανεπίσημων της Λευκάδας.

Ο Βαγγέλης Κουκούλογλου είναι στη καταγωγή Ελευσίνιος κι εκεί έχει κάνει σπουδαίο εκδοτικό έργο για το τόπο του, ωστόσο είμαστε κι εμείς τυχεροί στη Λευκάδα που έδωσε και τη ψυχή του για τις δύο σπουδαίες αυτές εκδόσεις που κανείς άλλος Λευκαδίτης δημοσιογράφος ή συγγραφέας δεν επιχείρησε μέχρι σήμερα.

Το λεύκωμα θα διατίθεται δωρεάν

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Προηγούμενο άρθροΕπίσκεψη Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών & Πολιτισμού κας Μοθωναίου στη Λευκάδα
Επόμενο άρθροΠανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου Κ16 και Διασυλλογικό Πρωτάθλημα για τον Φίλανδρο.