Αρχική Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Στα πίσω θρανία» του Νίκου Λογοθέτη

Στα πίσω θρανία» του Νίκου Λογοθέτη

0
get img

get img

Δειτε το ντοκιμαντέρ την Παρασκευή 4/11/11 στις 18.15μ.μ στη ΝΕΤ.

4 έλληνες νέοι δημιουργοί, μέλη του ιστορικού σωματείου Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, προσυπογράφουν με την σκηνοθετική τους ματιά 14 επεισόδια σειράς ντοκιμαντέρ με τίτλο «ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ» με θέμα τη μετανάστευση, που θα προβάλλεται κάθε Παρασκευή, από 1η Απριλίου, στις 18.30μ.μ στη ΝΕΤ.

 

Οι νέοι αυτοί δημιουργοί, αναδεικνύουν τα προβλήματα, τον ρατσισμό, την ανεργία, την γραφειοκρατία, τις συνθήκες εργασίας και την κοινωνική απομόνωση που βιώνουν τις περισσότερες φορές οι μετανάστες σήμερα αλλά και την δημιουργικότητά τους μέσα από τις καθημερινές αντιξοότητες.

Η Ελλάδα, επί έναν αιώνα έστελνε μετανάστες σε άλλες χώρες, μακρινές και κοντινές. Εδώ και περίπου είκοσι χρόνια παρατηρείται το αντίστροφο φαινόμενο με παρόμοια ή ανάλογα χαρακτηριστικά. H Ελλάδα είναι πια χώρα υποδοχής μεταναστών.

Η εκπομπή ασχολείται επίσης και με τους Έλληνες εσωτερικούς μετανάστες που κινούνται είτε από την περιφέρεια προς τις πόλεις, είτε από τις πόλεις προς την περιφέρεια, για μια καινούργια, καλύτερη ζωή με τις οικογένειές τους.

Η εκπομπή σκοπό έχει να καταγράψει την συνύπαρξη αυτών των ανθρώπων στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις και την περιφέρεια, τον τρόπο ζωής τους, τις ανησυχίες, τις χαρές και τις λύπες τους, το πώς εργάζονται και διασκεδάζουν. Έτσι αναδεικνύονται οι πιο ανεξερεύνητες και κρυφές πτυχές της ζωής των ανθρώπων αυτών, ανατρέποντας για τον θεατή κοινωνικές προκαταλήψεις χρόνων, με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο.

Η σειρά ντοκιμαντέρ αναδεικνύει, πέρα από την ευαισθησία και την ματιά των ελλήνων σκηνοθετών δημιουργών, 14 νέους έλληνες σκηνοθέτες οι οποίοι βάζουν σοβαρές βάσεις για το καλλιτεχνικό τους μέλλον, σκηνοθέτες που αποτελούν, μαζί με παλαιότερους, το δυναμικό του Πολιτιστικού οργανισμού «Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών». Η δημόσια Τηλεόραση δίνει την δυνατότητα σε αυτούς τους νέους δημιουργούς να καταθέσουν την δημιουργική τους γραφή και να εκφραστούν στο ελληνικό κοινό.

Οι σκηνοθέτες που η δουλειά τους θα προβληθεί σε αυτή την σειρά στη ΝΕΤ, μεταξύ άλλων, είναι οι: Αλέξανδρος Αβρανάς,Παναγιώτης Καραμήτσος,Νίκος Ζάππας, Ζαφείρης Χαϊτίδης, Δημήτρης Καμπάς, Κώστας Σταματόπουλος, Γρηγόρης Βαρδαρινός, Δημήτρης Αντζούς, Νίκος Λογοθέτης, Γιώργος Διδυμιώτης, Χρήστος Δασκαλάκης, Στέφανος Μονδέλος.

Κάποιοι από αυτούς εργάζονται ευκαιριακά, άλλοι καθόλου. Κάποιοι ζουν στην Ελλάδα για χρόνια, άλλοι μόλις έφτασαν. Μερικοί μιλούν τα ελληνικά αρκετά καλά, κάποιοι άλλοι είναι αναλφάβητοι ακόμα και στη μητρική τους γλώσσα.

Οι μετανάστες που κάθονται στα «Πίσω Θρανία» στο ομότιλο ντοκιμαντέρ που σκηνοθετεί ο Νίκος Λογοθέτης, προέρχονται από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, έχουν ετερόκλητα ήθη και έθιμα, διαφορετικές ηλικίες. Όλοι τους όμως μοιράζονται την ίδια ανάγκη να μάθουν ελληνικά, ώστε να κάνουν την παραμονή τους στην Ελλάδα πιο εύκολη, πιο ανθρώπινη, πιο ευχάριστη.

Ο φακός του Γιώργου Χρυσαφάκη μπαίνει σε τρία από τα οκτώ σχολεία της Αττικής, όπου παραδίδονται εθελοντικά μαθήματα σε μετανάστες και «παρακολουθεί» την προσπάθεια των αλλοεθνών να ενταχθούν στην κοινωνία μας, μέσω ενός βασικού στοιχείου κοινωνικοποίησης: της γλώσσας. Παράλληλα, καταγράφει τη συγκινητική προσπάθεια των δασκάλων-εθελοντών να μεταδώσουν γνώση στους αλλοεθνείς, αλλά και να σταθούν στο πλευρό τους με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν, καταθέτοντας την ψυχή τους.

Στο πλαίσιο της έρευνας που έχει επιμεληθεί η Μίνα Μαρούγκα, αποτυπώνεται και η ελλιπής υποδομή του κρατους-πρόνοιας που αδυνατεί να στηρίξει το πρόγραμμα πιστοποίησης γλωσσομάθειας, το οποίο βρίσκεται σε κατάσταση ύπνωσης, τα τελευταία χρόνια, δημιουργώντας περαιτέρω αβεβαιότητα σε όσους θέλουν να

εξασφαλίσουν την «άδεια επί μακρόν παραμονής».

Κατά τη διάρκεια της μισάωρης παραγωγής καταθέτουν τη γνώμη τους δάσκαλοι, συγγραφείς, καθηγητές Πανεπιστημίου και εκπρόσωποι φορέων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σκηνοθεσία: ΝΙΚΟΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ

Αρχισυνταξία – έρευνα: ΜΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Διευθ. φωτογραφίας: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΥΣΑΦΑΚΗΣ

Μοντάζ: ΔΑΝΑΗ ΜΑΝΟΥΣΑΡΙΔΗ

Ήχος: ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΕΡΕΤΗΣ

Μουσική: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Εκτέλεση παραγωγής: “SEE”, θυγατρική της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών

Παραγωγή:Ελληνική

 

Προηγούμενο άρθροΑποτελέσματα εκλογών από τον Εμπορικό Σύλλογο
Επόμενο άρθροSOS εκπέμπει η Ελλάδα!