Αρχική Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Βηθλεέμ: Ένα τυπικό χωριό της εποχής του Χριστού στη Λευκάδα

Βηθλεέμ: Ένα τυπικό χωριό της εποχής του Χριστού στη Λευκάδα

0
Logo neotita

Logo neotita

Το Κέντρο Νεότητας μας γυρίζει πίσω στο χρόνο.

«Διέλθωμεν δη έως Βηθλεέμ…»: Ένα συναρπαστικό ταξίδι πίσω στο χρόνο, σ’ ένα τυπικό χωριό της εποχής του Χριστού (Φουαγιέ νέου Θεάτρου Δ. Λευκάδας, 15 – 29 Δεκεμβρίου 2013)

Η μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων πλησιάζει! Ένας κόσμος σε κρίση ετοιμάζεται να υποδεχτεί και φέτος τον Χριστό! Η Εκκλησία μας από τις 15 Νοεμβρίου κιόλας μας προετοιμάζει για τη μεγάλη συνάντηση!

Το Κέντρο Νεότητας της Ι. Μητροπόλεώς μας, με τη βοήθεια των συνεργατών του, μικρών και μεγάλων, θέλοντας να αποδώσει το κλίμα και τις κοινωνικές συνθήκες της εποχής που διάλεξε ο Θεός για να φανερωθεί στον κόσμο στο πρόσωπο του Χριστού, επιχειρεί να μας γυρίσει πίσω στο χρόνο και να μας μεταφέρει στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας του 1 μ.Χ.

Μέσα από τα χέρια των παιδιών ένα χωριό ζωντανεύει! Ο αργυραμοιβός στήνει τον πάγκο του και μοιράζει απλόχερα χρυσά και ασημένια νομίσματα, για να μπορέσετε να κυκλοφορήσετε στην αγορά:

– να πλάσετε το δικό σας σφραγιδόλιθο στο εργαστήρι του πηλού
– να ζυμώσετε νόστιμες πίτες στον παραδοσιακό μας φούρνο
– να δώσετε ζωή στο άψυχο ξύλο, κατασκευάζοντας αναπαυτικά σκαμνάκια
– να βάψετε με αυτοσχέδια χρώματα τα υφάσματα που θα φτιάξετε στον αργαλειό
– να ξεκουραστείτε από το κουραστικό, αλλά όμορφο ταξίδι σας στις επικίνδυνες διαδρομές της Γαλιλαίας στο πανδοχείο του
– να επισκεφθείτε μια τυπική εβραϊκή Συναγωγή, σαν αυτές που επισκεπτόταν ο Χριστός και αποδείκνυε στους ανθρώπους μέσα από την Αγία Γραφή ότι Αυτός είναι «το πλήρωμα του Νόμου και των Προφητών

και, τέλος,

– να προσκυνήσετε στην ταπεινή Φάτνη της Βηθλεέμ που φιλοξένησε και χώρεσε τον Αχώρητο Θεό!

Στοχοθεσία

Οργανώνοντας το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα, επιδιώκουμε τα παιδιά:

να συνειδητοποιήσουν ότι ο τέλειος Θεός έγινε και τέλειος άνθρωπος στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού και αναδέχθηκε όλη την ανθρώπινη Ιστορία, για να ανεβάσει τον άνθρωπο από την κατάντια της Πτώσης του στη δόξα της Βασιλείας των Ουρανών!

να αντιληφθούν ότι ο Θεός σαρκώθηκε μέσα σε απείρως δυσκολότερες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες σε σύγκριση με της δικής μας εποχής και μπόλιασε τις κοινωνίες των ανθρώπων με τη δυναμική της Ελπίδας και την προοπτική της Ανάστασης!

να γνωρίσουν βιωματικά το κοινωνικό και ιστορικό περίγραμμα των χρόνων της Γεννήσεως και της ένσαρκης επί γης παρουσίας του Χριστού, ώστε να κατανοούν όσα ακούμε στις αφηγήσεις των ιερών Ευαγγελίων και σχετίζονται με τον καθημερινό βίο των ανθρώπων στην περιοχή της Παλαιστίνης!

να αναγνωρίσουν –πίσω από τα απολαυστικά τραπέζια και τις εκτυφλωτικές λάμψεις των αγορών- ως κεντρικό πρόσωπο των επικείμενων Αγίων Ημερών, το Μεγάλο Αναμενόμενο για όλες τις μέχρι τότε ανθρώπινες γενιές, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό· ως σημείο αναφοράς τη Φάτνη της Γέννησής Του, την Εκκλησία Του· ως εικόνα Εκείνου, το πρόσωπο του πάσχοντος αδελφού μας· ως τόπο συνάντησης, το Στρωμένο Τραπέζι της Θείας Ευχαριστίας!

Χώρος:

Η «Βηθλεέμ» θα στηθεί στο φουαγιέ του νέου Θεάτρου της πόλης, το οποίο ευγενικά μας διέθεσε το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας.

Επίσημη έναρξη:

Θα αρχίσει να υποδέχεται το κοινό, μικρούς και μεγάλους, το απόγευμα της Κυριακής, 15 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 5.30 μ.μ.

Πρόγραμμα λειτουργίας:

– Την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της (δηλ. από Δευτέρα, 16 έως Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2013) η «Βηθλεέμ» θα είναι επισκέψιμη τις πρωινές ώρες από τις 9.00 π.μ. μέχρι τη 1.00 μ.μ., για να υποδεχτεί οργανωμένες σχολικές ομάδες (μέχρι 30 παιδιά η καθεμία), οι οποίες θα μπορούν να παρακολουθήσουν ένα οργανωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, διάρκειας 1 ώρας και 30 λεπτών (λεπτομέρειες βλ. στη συνέχεια).

Προσοχή: Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των παιδιών, καθημερινά θα μπορούν να γίνουν δεκτές μέχρι τρεις σχολικές ομάδες σε προσυμφωνημένη ώρα!!!

– Τα απογεύματα της ίδιας εβδομάδας θα είναι επισκέψιμη ως εκθεσιακός χώρος (χωρίς δραστηριότητες) καθημερινά και ώρες 6.00 – 8.00 μ.μ. για μικρούς και μεγάλους επισκέπτες!

– Τη δεύτερη εβδομάδα (πλην της ημέρας των Χριστουγέννων, 25ης Δεκεμβρίου) η «Βηθλεέμ» θα είναι επισκέψιμη ως εκθεσιακός χώρος (χωρίς δραστηριότητες) καθημερινά, τις πρωινές ώρες από 11.00 π.μ. – 1.00 μ.μ. και τα απογεύματα από 6.00 – 8.00 μ.μ.
Εκπαιδευτικές ξεναγήσεις για μικρούς και μεγάλους θα πραγματοποιηθούν:

* Το πρωί της Κυριακής, 22 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 11.30 π.μ. – 1.00 μ.μ.

* Το απόγευμα της Παρασκευής, 27 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 6.30 – 8.00 μ.μ.

Οι εκπαιδευτικοί και οι κατηχητές που επιθυμούν μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή για την ομάδα τους στο Κέντρο Νεότητας της Ι. Μητροπόλεώς μας μέχρι την Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2013 στα τηλέφωνα: 2645022415 (εσ.: 23) και 6974795265 (π. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης).

Δε συμφωνείτε, λοιπόν, ότι αξίζει να επιχειρήσετε με την τάξη, την παιδική σας συντροφιά ή την οικογένειά σας ένα ταξίδι 21 αιώνων πίσω στο χρόνο; Τολμήστε το μαζί μας! Σας περιμένουμε!

Προηγούμενο άρθροΠραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Σπορέας σπόρων»
Επόμενο άρθροΗ προσωρινή διοίκηση του Αγροτικού Συν/σμού Λευκάδας ΤΑΟΛ