Αρχική Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα του Νοσοκομείου Λευκάδας για τον ιό Έμπολα

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα του Νοσοκομείου Λευκάδας για τον ιό Έμπολα

0

DSCN2708

Το Σάββατο 1.11.2014, στην αίθουσα συνεδρίων του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Λευκάδας, πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική ημερίδα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας με θέμα: Παγκόσμια επιφυλακή για τον Έμπολα.

Η ημερίδα απευθυνόταν κυρίως στους εργαζομένους στα Σώματα Ασφαλείας και στις Δομές Υγείας και οι οδηγίες που δόθηκαν, σύμφωνα με την μέχρι τώρα ενημέρωση, είχαν περισσότερο πρακτικό χαρακτήρα. Στην έναρξη της ημερίδας δόθηκε στους παρευρισκόμενους ενημερωτικό υλικό για τον ιό του Έμπολα.

Το κοινό καλωσόρισε ο Πρ. της Επιτροπής Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Λευκάδας, Βιοπαθολόγος και Δ/ντης του Μικροβιολογικού Τμήματος του Γ.Ν. Λευκάδας, κ. Κλωνάρης Πολύγνωτος. Η πρώτη συνεδρία απευθυνόταν κυρίως στους εργαζομένους στα Σώματα Ασφαλείας, αρκετοί εκ των οποίων έδωσαν το παρών.

Η Πνευμονολόγος, κ. Τσιουρή Κωνσταντίνα, μίλησε για τη συμπτωματολογία, τη θεραπεία και την πρόληψη του ιού Έμπολα, μιας ιογενούς νόσου άγνωστης μέχρι πρότινος, η οποία εμφανίστηκε πρώτη φορά στο Κονγκό το 1976, πλέον όμως εξελίσσεται σε παγκόσμια μάστιγα.

Ο Αναισθησιολόγος και Δ/ντης του Αναισθησιολογικού Τμήματος του Γ.Ν. Λευκάδας, κ. Αρετής Μιχάλης, έδωσε συγκεκριμένες οδηγίες για τους εργαζόμενους σε Σώματα Ασφαλείας ή σε Δομές Υγείας πρώτης υποδοχής, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με νεοεισερχόμενα άτομα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα.Ο κ. Αρετής ανέλυσε τα πιθανά σενάρια εντοπισμού ύποπτου περιστατικού σε αεροπλάνο και σε πλοίο ενώ αναφέρθηκε και στα Κέντρα Υποδοχής Μεταναστών. Τόνισε ότι το ευτύχημα είναι ότι ο ιός δεν μεταφέρεται μέσω της αναπνοής.

Ο κ. Κλωνάρης Πολύγνωτος μίλησε για τα μέτρα ατομικής προστασίας και τις συγκεκριμένες προδιαγραφές που πρέπει να τηρούνται στον χώρο και στον εξοπλισμό.

Στη συνέχεια η κ. Τσαντήλη Γεωργία, Νοσηλεύτρια Λοιμώξεων του ΓΝΛ, παρουσίασε αναλυτικά την εφαρμογή και την αφαίρεση του ειδικού εξοπλισμού που πρέπει να φορούν όσοι έρχονται σε επαφή με κάποιον που πιθανόν έχει μολυνθεί από τον ιό του Έμπολα.

Ο χειρούργος του ΓΝΛ, κ. Καραγιάννης Αθανάσιος, ανέλαβε το σχολιασμό των πρώτων εισηγήσεων ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις.

Ο Διοικητής του ΓΝΛ, κ. Γρηγορόπουλος Ιωάννης, ανέφερε ότι το Νοσοκομείο Λευκάδας έχει ήδη παραγγείλει τον ενδεδειγμένο εξοπλισμό, από τις ίδιες εταιρείες που προμηθεύεται και το ΚΕΕΛΠΝΟ, και αναμένεται μέσα Νοέμβρη να τον έχουν παραλάβει, μιας και δίνεται προτεραιότητα στις χώρες της Αφρικής. Τόνισε ότι το Νοσοκομείο Λευκάδας πρωτοπορεί καθώς η ενημερωτική ημερίδα προηγήθηκε ακόμη και αυτής του ΚΕΕΛΠΝΟ, επισημαίνοντας την ευαισθησία και την άμεση κινητοποίηση των στελεχών του.

Στη συνέχεια η κ. Τσαντήλη Γεωργία μαζί με την ιατρό-ακτινοδιαγνώστρια, κ. Εύα Κατωπόδη, έκαναν επίδειξη της εφαρμογής και αφαίρεσης του ειδικού εξοπλισμού με παλιότερο εξοπλισμό που διαθέτει το Νοσοκομείο Λευκάδας για τον ιό του Η1Ν1.

Η δεύτερη συνεδρία αφορούσε τους εργαζομένους του ΓΝΛ. Ο κ. Αρετής Μιχάλης παρουσίασε τις οδηγίες που συνιστά ο ΠΟΥ για την διαχείριση συμβάντων-ατόμων πιθανά μολυσμένων με τον ιό Έμπολα μιλώντας και ειδικότερα για το Νοσοκομείο Λευκάδας.

Ο κ. Κλωνάρης Πολύγνωτος παρουσίασε οδηγίες για την μεταφορά δειγμάτων, θεωρητικές όπως επεσήμανε καθώς το ΓΝΛ δεν έχει τον εξειδικευμένο εργαστηριακό εξοπλισμό που απαιτεί το πρωτόκολλο αντιμετώπισης του ιού Έμπολα.

Την ημερίδα έκλεισε η Δ/ντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του ΓΝΛ, κ. Αντωνία Ξηρομερίτη, με οδηγίες για την απολύμανση-αποστείρωση στο χώρο του Νοσοκομείου.

Ειρήνη Βονιτσάνου

Δείτε φωτογραφίες του Θανάση Κατωπόδη και της Ειρήνης Βονιτσάνου καθώς και το βίντεο του Θανάση Κατωπόδη με το μεγαλύτερο μέρος της εκδήλωσης.

Προηγούμενο άρθροΗ Λευκάδα συμμετείχε στον 5ο Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό
Επόμενο άρθροEπαφές του Δημάρχου Λευκάδας με τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας