Αρχική Top Stories Αλήθεια, τι Δήμαρχο θέλουμε στη Λευκάδα; (3)

Αλήθεια, τι Δήμαρχο θέλουμε στη Λευκάδα; (3)

0

Αλήθεια, τι Δήμαρχο θέλουμε στη Λευκάδα; (3)

Στο Δήμο Λευκάδας τα προβλήματα είναι κοινά και πρέπει ν’ αλλάξουν πολλά! 

Του Σωτήρη Κ. Κάτσενου, Δημοσιογράφου

Αναμφίβολα, η δεκαετής οικονομική και κοινωνική κρίση, οι πανδημίες, καθώς και τα τελευταία ακραία καιρικά φαινόμενα (πυρκαγιές και πλημμύρες κ.α.) που ταλανίζουν τη χώρα μας έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και την τοπική αυτοδιοίκηση. Η κεντρική διοίκηση, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις δημοσιονομικές δαπάνες, επανένταξε τους ΟΤΑ στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Μέσα στο δύσκολο αυτό περιβάλλον, ο Δήμος Λευκάδας, αντί ν’ αποδειχθεί σ’ έναν σύγχρονο ενεργητικό και δρώντα φορέα, μοιάζει νάχει παραδοθεί σ’ ένα ρόλο οργανισμού χωρίς στόχους κι αποστολή. Ο Δήμος της Λευκάδας, του Καλάμου και του Καστού τη τελευταία εικοσαετία δεν αποτελεί πλέον ένα χώρο παραγωγής πολιτικής σκέψης και επιλογών, αλλά έναν στάσιμο οργανισμό κι ένα παθητικό καταναλωτή επιχορηγήσεων!

Τα ζητήματα του Δήμου Λευκάδας, αγαπητοί μου αναγνώστες,  είναι χρόνια, ζωτικά και πολυποίκιλα! Ζητήματα, που χρήζουν μιας άμεσης τεχνοκρατικής κι επιστημονικής προσέγγισης. Απαιτούνται συνέργειες, ώστε να διοχετευθεί η δυναμική του επιχειρηματικού και παραγωγικού τομέα σε νέες δράσεις κι εξωστρέφεια και ν’ αξιοποιηθούν τα στρατηγικά πλεονεκτήματα του Δήμου μας. Ένας Δήμος, ο οποίος οφείλει ν’ αποτελέσει τον ηγέτη σ’ ένα σχέδιο ανάκαμψης μιας περιοχής που φαίνεται να δυσκολεύεται να βρει, χρόνια τώρα, το δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου!

Το σημερινό διοικητικό υπόδειγμα, που θέλει το Δήμαρχο να αποφασίζει μόνος του κάθε πτυχή της καθημερινότητας, ενός τόσο μεγάλου οργανισμού έχει οδηγήσει στο απόλυτο αδιέξοδο! Η ιεράρχηση και η επιλογή των δυνητικών εργασιών δεν βασίζεται σε επιστημονικά εργαλεία, όπως είναι η ανάλυση του κόστους ευκαιρίας, αλλά σ’ ένα ένστικτο αυτοδιοικητικής και πολιτικής επιβίωσης.     

Κι εδώ, αρχίζουν τα δύσκολα, αγαπητοί μου αναγνώστες, γιατί η προσέγγιση οφείλει να είναι πολυπαραγοντική. Δεν μπορεί, παρά να είναι και κοινωνική και πολιτική! Σε πρώτη φάση, ο Δήμος Λευκάδας, οφείλει, καθώς είναι ένα πάγιο αίτημα της Λευκαδίτικης κοινωνίας να τεθεί σε καθεστώς διαφάνειας! Η συγκεκριμένη συνθήκη είναι απολύτως απαραίτητη, ώστε ν’ αποδοθεί ένα νόημα στην ενεργό συμμετοχή, καθώς το σημερινό καθεστώς απουσίας θεσμών συμμετοχής αφήνει συνειδητά τους δημότες – πολίτες στο περιθώριο!

Αυτό που δεν έγινε από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές και  πρέπει να συμβεί από τη νέα Δημοτικής Αρχή που θα προκύψει από τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου, είναι η καθιέρωση προτεραιοτήτων! Προτεραιότητες, με βάση ένα διαρκή κι ανοιχτό κοινωνικό διάλογο, καθώς και προσυμφωνημένα εργαλεία της δημόσιας διοίκησης, ώστε οι δημότες να γνωρίζουν εκ των προτέρων τη σκοπιμότητα και την ανάγκη κάθε επιλογής. Η υφή μιας σύγχρονης διοίκησης του Δήμου μας, πρέπει να αντικαταστήσει το υφιστάμενο ύφος εξουσίας.

Αμέσως μετά, πρέπει ν’ ακολουθήσει ο στόχος της αστικής βιωσιμότητας και η προσπάθεια μετατροπής του αστικού ιστού σε μονάδα αναζωογόνησης του περιβάλλοντος, ενώ ακολουθεί η έμφαση στον εμπλουτισμό της κοινωνικής ζωής του τόπου, όπως είναι οι υποδομές του πολιτισμού και του αθλητισμού. Είναι μεγάλο κρίμα για έναν τόπο με παράδοση σε δημιουργούς και καλλιτεχνική έκφραση ν’ αδυνατεί να καταγράψει και να προβάλλει ορθά το πολιτισμικό του κεφάλαιο!!!

Η Λευκάδα μας, αδυνατεί επίσης, να εντάξει σε προγράμματα και ν’ αναδείξει ορισμένα ιστορικά κτίρια, ώστε ν’ αποτελέσουν την ταυτότητά της! Έχουμε αναρωτηθεί, αγαπητοί μου αναγνώστες, για παράδειγμα, ποιες είναι οι μελέτες και ποια τα κονδύλια που έχουν διοχετευθεί απ’ την κεντρική διοίκηση (Κυβέρνηση και φορείς) προς το Δήμο Λευκάδας; Και ποια είναι τα μηνύματα που εισπράττει ο δημότης – πολίτης του νομού και ο κάθε επισκέπτης της Λευκάδας και των νησιών της;  Ένα απ’ τα μοναδικά στοιχεία γνήσιας αναγνωρισιμότητας, αποτελεί το σημερινό Μουσείο «Άγγελου Σικελιανού»!, Ένα έργο που ξεκίνησε το 2005, απ’ τον τότε Βουλευτή Λευκάδας κ. Ξενοφώντα Βεργίνη (2004 – 2007) και σημερινό υποψήφιο για το αξίωμα του Δημάρχου Λευκάδας, που με την οραματική του πρωτοβουλία, την άγρυπνη παρακολούθηση και τη διαχρονική συνεισφορά του είχε ως  αποτέλεσμα να παραδοθεί το συγκεκριμένο έργο ολοκληρωμένο το έτος 2017! Ένα έργο, που το έζησα από κοντά, απ’ τη γέννηση της ιδέας μέχρι την πραγμάτωσή της. Και επιτρέψτε μου, εκλεκτοί μου αναγνώστες, να σας καταθέσω με κάθε υπευθυνότητα και ειλικρίνεια, ό, τι χρειάστηκε πολύς κόπος, συνεχής κι αδιάλειπτος αγώνας για την ολοκλήρωση του έργου και κυρίως αυτό που αναγνωρίζεται στο πρόσωπο του κ. Βεργίνη, είναι η γνώση του, η εμπειρία του και κυρίως η δεινή ικανότητά του να βάζει στόχους και να τους πετυχαίνει!!!    

Σήμερα, λοιπόν, εκλεκτοί μου αναγνώστες, δεκαέξι μέρες πριν τις εκλογές στις 8 του Οκτώβρη, έφτασε η στιγμή, ώστε η εμπειρία, η γνώση και η  συνέπεια πολλών χρόνων ανιδιοτελούς προσφοράς να τεθούν στη κρίση και την υπηρεσία του Λευκαδίτικου λαού. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η καθημερινή, ζωντανή κι άμεση δημοκρατία. Είναι η σύγχρονη μορφή του αρχαίου Δήμου! 

Σήμερα, έφτασε η στιγμή για το επόμενο βήμα, γιατί τα προβλήματα της Λευκάδας, του Καλάμου και του Καστού, είναι πολλά και δύσκολα κι απαιτούν κοινό σχεδιασμό, ρεαλισμό κι αποφασιστικότητα, ώστε να δοθούν ουσιαστικές λύσεις. Η απάντηση, λοιπόν, στα πολλά προβλήματα της Λευκάδας, που όμως είναι κοινά, είναι ότι χρειάζεται συλλογική προσπάθεια. Χρειάζεται, να κινητοποιηθούν δυνάμεις από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες και διαδρομές έχοντας όμως τον ίδιο στόχο. Που δεν είναι άλλος, απ’ την πρόοδο και ευημερία των πολιτών του νομού Λευκάδας! 

Καταλήγοντας, αγαπητοί μου αναγνώστες, θέλω να σημειώσω με έμφαση, πως όσοι πιστεύουμε ότι θέλουμε ν’ αλλάξουμε πράγματα στη Λευκάδα, οφείλουμε να δράσουμε τώρα! Εντός των τειχών του Δήμου η νέα Δημοτική Αρχή και εκτός των τειχών οι δημότες – πολίτες της Λευκάδας, του Καλάμου και του Καστού με τη στήριξη τους σ’ αυτά, που θα αλλάξουν προς το καλύτερο τη Λευκαδίτικη κοινωνία, την καθημερινότητά της, την ίδια τη ζωή της!  

Πηγή : «Τα Νέα της Λευκάδας»

Προηγούμενο άρθροΜήνας εκδηλώσεων “Ο Κύκλος του Νερού”
Επόμενο άρθροΛευκάδα μπορείς :Ανακοίνωση  για  μετακίνηση  ετεροδημοτών