Αρχική Top Stories Απλά δεδομένα για τον νέο κορωνοϊό SARS – COV -2  

Απλά δεδομένα για τον νέο κορωνοϊό SARS – COV -2  

0

Γράφει ο Γιάννης Σαρανταένας-ιατρός

Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας

  • Τι είναι κορωνοϊοί ; 

Οι κορωνοϊοί είναι μια μεγάλη  οικογένεια  RNA  ιών  που μπορούν  να προκαλέσουν  νόσο  τόσο στα ζώα  όσο και στον άνθρωπο. Τα  συμπτώματα  είναι συνήθως  του κοινού κρυολογήματος  και σπανίως  μπορεί  να έχουμε πιο βαριά  κλινική εικόνα με πνευμονία ή αναπνευστική  δυσχέρεια.

  • Τι είναι ο νέος  κορωνοϊός  SARS –COV-2;

Ο νέος  κορωνοϊός αποτελεί ένα καινούργιο  στέλεχος που δεν είχε  ανιχνευθεί  πριν από την πρόσφατη επιδημία  στη  περιοχή Wuhan  στην Κίνα  τον Δεκέμβριο  του 2019. Η ασθένεια  που προκύπτει ονομάζεται  COVID – 19.Μοιάζει  γενετικά με τον ιό SARS 2003 έχει  παρόμοια χαρακτηριστικά και προκαλεί  τα ίδια συμπτώματα αλλά  με τα μέχρι τώρα  δεδομένα  είναι λιγότερο  Θανατηφόρος. Έχει  την ίδια μεταδοτικότητα  και με το SARS  και στελέχη  πανδημικής γρίπης.

  • Ποιος είναι ο τρόπος  μετάδοσης  και πόσο εύκολα μεταδίδεται;

Παρόλο που  ο ιός προέρχεται  απ’ τα ζώα  μεταδίδεται  από  άνθρωπο σε άνθρωπο  μέσω σταγονιδίων  από βήχα, φτέρνισμα, την σίελο ή την στοματική κοιλότητα. Επιβιώνει  σε επιφάνειες λίγη ώρα και η  χρήση απλών αντισηπτικών διαλυμάτων είναι αρκετή  για την καταστροφή του. Ο χρόνος επώασης  για το COVID -19  (δηλαδή χρόνος  από την έκθεση στον ιό μέχρι την  έναρξη  των συμπτωμάτων) υπολογίζεται  από 2 έως 14 ημέρες. Ο ιός μεταδίδεται  κατά την  συμπτωματική  φάση της νόσου. Ωστόσο έχουν  καταγραφεί  περιπτώσεις  όπου ο ιός μεταδόθηκε  κατά τον χρόνο  επώασης.

  • Συμπτώματα της COVID – 19  και θεραπεία

Σε ένα ποσοστό  90% ο ιός προκαλεί συμπτώματα γριπώδους  συνδρομής με πυρετό, βήχα, φαρυγγαλγία, μυαλγίες και καταβολή. Στο 10% των περιπτώσεων  θα έχουμε  βαρύτερη κλινική εικόνα με εμφάνιση  πνευμονίας , αναπνευστικής δυσχέρειας ,  σηπτικής καταπληξίας και θανάτου. Μετά μέχρι  τώρα δεδομένα  η θνησιμότητα στην  COVID – 19  είναι 2%. Ομάδα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση  βαριάς κλινικής εικόνας είναι οι ηλικιωμένοι, άτομα  με καρδιοαγγειακά νοσήματα, Σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθειες, πνευμονοπάθειες, καρκινοπαθής και άτομα που υποβάλλονται σε ανοσοκατασταλτική θεραπεία.

Δεν υπάρχει  ειδική θεραπεία για την νόσο  παρά μόνο  συμπτωμετική  και υποστηρικτική. Επίσης δεν υπάρχει εμβόλιο.

  • Πότε πρέπει κάποιος  να ελεγχθεί για COVID -19;

Εάν έχει συμπτώματα  λοίμωξης αναπνευστικού  (πυρετός, βήχας, φαρυγγαλγία)  και εντός των τελευταίων 14 ημερών  πριν την έναρξη των συμπτωμάτων   έχει έρθει  σε στενή επαφή με γνωστό κρούσμα της νόσου ή έχει ταξιδέψει σε περιοχή που υπάρχει συνεχιζόμενη μετάδοση  της νόσου. Σε αυτή  την περίπτωση οφείλει  να επικοινωνήσει  με τον  ΕΟΔΥ στο τηλ. 2105212054 για λήψη οδηγιών και όχι επίσκεψη σε χώρο παροχής  υπηρεσιών  υγείας χωρίς  προηγούμενη ενημέρωση ΕΟΔΥ. 

  • Μέτρα προφύλαξης

Ακολουθούμε  τα κλασσικά απλά μέτρα προφύλαξης

  • Πλύσιμο χεριών με σαπούνι ή αλκοολούχο διάλυμα πριν το φαγητό, μετά την τουαλέτα και μετά την επαφή με ζώα.
  • Διατήρηση αποστάσεων  τουλάχιστον  ενός μέτρου  σε κοινόχρηστους χώρους ιδίως από άτομα με συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού.
  • Αποφυγή αγγίσματος μύτης , στόματος και ματιών
  • Η μάσκα μπορεί να εμποδίζει την μετάδοση  της νόσου από αυτούς που είναι άρρωστοι  προς τους υπόλοιπους αλλά δεν φαίνεται  να είναι αποτελεσματική στην προστασία  όσων δεν νοσούν.

Εν κατακλείδι , και το COVID -19 είναι μια  κλασσική επιδημία ιογενούς νοσήματος, όπως παλιότερα ο SARS, και η γρίπη.

Στην χώρα μας υπάρχει η επιστημονική γνώση αλλά και η τεχνογνωσία ώστε με την καθοδήγηση  του ΕΟΔΥ  να παρθούν  όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου  να περιοριστεί  η επιδημία. Σημαντικό κομμάτι  αυτής της προσπάθειας , προκειμένου να  είναι επιτυχές είναι  η σωστή και ψύχραιμη ενημέρωση  των συμπολιτών μας καθώς  και η συμμόρφωση τους προς τις οδηγίες του  ΕΟΔΥ.

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΟλυμπιακός -Νίκη Λευκάδας:96-48
Επόμενο άρθρο«Χρυσή» η Κορίνα Πολίτη