Αρχική Top Stories Το Επιμελητήριο βράβευσε μαθητές της Καρυάς-Παρουσίαση του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου

Το Επιμελητήριο βράβευσε μαθητές της Καρυάς-Παρουσίαση του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου

0

dscn3239-1024x768

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Λευκάδας η ενημερωτική εκδήλωση του Επιμελητηρίου με θέμα «Σπουδές και εκπαίδευση». Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου από καθηγητές που διδάσκουν στο ίδρυμα που ιδρύθηκε το 2007 και δέχθηκε φοιτητές για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 2010.

Δρ. Ανδρέας Μαλέσκη
Δρ. Ανδρέας Μαλέσκη
spiros-vliamos
Σπύρος Ι. Βλιάμος
papanastasiou
Δρ. Θωμάς Νεκτάριος Παπαναστασίου

Ο Δρ. Ανδρέας Μαλέσκη, ο Δρ. Σπύρος Ι. Βλιάμος και ο Δρ. Θωμάς Νεκτάριος Παπαναστασίου μίλησαν για τις υποδομές, τις παροχές, τα προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και εξ’ αποστάσεως προγράμματα αλλά και το όραμα του Πανεπιστήμιου που αναπτύσσεται στην Κύπρο και φιλοδοξεί να ενταχθεί στα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα παγκοσμίως. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά για το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου [εδώ].

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας κ. Σωτήρης Σκιαδαρέσης στον χαιρετισμό του τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να σπουδάζεις στην γλώσσα σου αυτό που θες και αγαπάς όταν στο υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα παρότι δαπανώνται πολλά χρήματα, τα παιδιά τελικά, παρά τις δυσκολίες, δεν εισάγονται στον τμήμα της πρώτης τους επιλογής και πολλές φορές καταφεύγουν σε αναξιόπιστα ιδρύματα του εξωτερικού.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο π. Αθανάσιος Κοσμάς, ο Βουλευτής Λευκάδας κ. Θανάσης Καββαδάς, ο Αντιδήμαρχος Λευκάδας κ. Φίλιππος Κούρτης, ο Διευθυντής του ΕΠΑΛ Λευκάδας κ. Αναστάσιος Στάμου, ο Διευθυντής του Γυμνασίου και Λυκειακών Τάξεων Καρυάς κ. Σωτήρης Αργυρού και η Προϊσταμένη της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας κ. Μαρία Ρούσου.

epimel

epimel-2

Μετά την παρουσίαση των προγραμμάτων του Πανεπιστημίου ακολούθησε η βράβευση των μαθητών της Γ’ Γυμνασίου Καρυάς για την επιχειρηματική δράση που ανέπτυξαν στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος “Εικονική επιχείρηση” του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων”.

Εκ μέρους του σχολείου μίλησε ο Διευθυντής κ. Σωτήρης Αργυρού, ο οποίος τόνισε ότι από το σχολείο της Καρυάς έχουν βγει λαμπροί επιστήμονες. Συνεχάρη τους μαθητές της Γ΄Γυμνασίου Καρυάς και τις καθηγήτριες τους που “τόλμησαν να συναγωνιστούν με σχολεία ιδιωτικά και δημόσια των μεγαλουπόλεων και να βρίσκονται ανάμεσα στα 100 σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα που μετείχαν στο πρόγραμμα “Εικονική επιχείρηση” του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων στο πλαίσιο του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής, ιδρύοντας την δική τους επιχείρηση “Cheapkoita” και να συμμετέχουν στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης με δικό τους περίπτερο που στήθηκε ανάμεσα στα άλλα μεγαθήρια σχολεία με πενιχρά μέσα αλλά με μεράκι, φαντασία και πάνω απ’ όλα με δουλειά και φιλότιμο“. Ο κ. Αργυρού ευχαρίστησε το Επιμελητήριο για την πρωτοβουλία της βράβευσής τους λέγοντας ότι “τέτοιες ενέργειες δίνουν το έναυσμα και στους μαθητές της φετινής Γ’ Γυμνασίου για να δουλέψουν με θάρρος και αυτοπεποίθηση για να βρίσκονται και αυτοί εδώ του χρόνου, ίσως και κάπου αλλού για να βραβευθούν και γιατί όχι να πάρουν και το πρώτο βραβείο. Είμαστε ένα μικρό σχολείο στην ορεινή Λευκάδα που όλοι παλεύουμε και εργαζόμαστε με φιλότιμο και αγάπη για το σχολείο μας, για να το αναδείξουμε στην κοινωνία και να παραμείνουμε ζωντανοί, κοντά στην παράδοση και στα ήθη και έθιμα του τόπου μας“. Ο κ. Αργυρού αναφέρθηκε τέλος στον κίνδυνο κλεισίματος του σχολείου από την μη έγκριση των ολιγομελών τμημάτων προσανατολισμού της Β΄Λυκείου που θα οδηγήσει και στην συρρίκνωση της ορεινής Λευκάδας.

sotiris-argirou

Παρόντες ήταν 4 μαθητές του προγράμματος καθώς κάποιοι απουσίασαν για λόγους υγείας. Την βράβευση του Δημήτρη Κατωπόδη έκανε ο Βουλευτής Λευκάδας. Ο κ. Καββαδάς συνεχάρη τους μαθητές για την επιχειρηματική τους δράση και τους καθηγητές που τους προέτρεψαν να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα.

kavvadas dimitris-katopodis

Την βράβευση του Γιώργου Λάζαρη έκανε ο κ. Φίλιππος Κούρτης. Ο κ. Κούρτης είπε ότι ο Δήμος Λευκάδας στηρίζει σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς το δημόσιο σχολείο που ναι μεν έχει τα προβλήματά του αλλά αντέχει και απόδειξη είναι η σημερινή βράβευση. “Καλό είναι να ξέρουμε τι σχολείο θέλουμε. Ένα σχολειό με κέντρο το μαθητή και τις ανάγκες του ή ένα σχολείο της αγοράς, όπου ο καθένας θα αγοράζει την εκπαίδευση ως εμπόρευμα;” Αναφέρθηκε κι εκείνος στην μη έγκριση των ολιγομελών τμημάτων που απειλεί το σχολείο στο οποίο υπήρξε καθηγητής για 24 έτη και ευελπιστεί να επιστρέψει σε αυτό μετά το πέρας της θητείας του.

vraveusi

15204164_1861513317417842_1621626760_o

Την βράβευση του Γιάννη Ζαμπέλη έκανε ο Δρ. Σπύρος Βλιάμος.

dscn3230-768x1024

15215694_1861513320751175_1579544300_o

Την βράβευση της καθηγήτριας κ. Δέσποινας Καβαλάρη έκανε ο Δρ. Ανδρέας Μαλέσκη.

despina-kavalari

Πέραν της κ. Καβαλάρη υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράμματος ήταν και οι κ.κ. Αναστασία Δουζενάκη και Κατερίνα Στίλογλου. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε πέρυσι από τους μαθητές της Γ΄Γυμνασίου Καρυάς. Ήταν μια δράση που δεν είχε υλοποιηθεί ξανά ούτε στο Νομό Λευκάδας ούτε καν σε ολόκληρη την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων! Αρχικά συζητήθηκε με τα παιδιά το θεωρητικό κομμάτι (γνωριμία με τη λειτουργία μιας επιχείρησης, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, κ.τ.λ.) και στη συνέχεια τα παιδιά επέλεξαν την δράση μέσα από διάφορες ιδέες που συζητήθηκαν. Για την υλοποίηση της επιχείρησης των παιδιών ζητήθηκε η συνδρομή σε πρώτες ύλες και από άλλα σχολεία της Λευκάδας. Η παραγωγή και μεταποίηση των προϊόντων καθώς και η προβολή αυτών μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου [με κατασκευή ιστοσελίδας που μπορείτε να δείτε [εδώ] ήταν το επόμενο στάδιο. Την άνοιξη του 2016 η “Cheapkoita” ταξίδεψε στην Θεσσαλονίκη όπου έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης με τις μοναδικές και αποκλειστικές δημιουργίες των παιδιών. Φέτος, με τους μαθητές της τωρινής Γ’ Γυμνασίου, οι καθηγήτριες υλοποιούν μια διαφορετική καινοτομία που ακόμα δεν είναι ανακοινώσιμη αλλά είναι πολύ δυναμική και με πολλές προοπτικές από την ομάδα που εργάζεται πάνω σε αυτήν! Να ευχηθούμε κι εμείς με την σειρά μας καλή επιτυχία στους μαθητές και στους καθηγητές που εργάζονται με μεράκι!

Ρεπορτάζ-φωτογραφίες: Ειρήνη Βονιτσάνου

Προηγούμενο άρθροΒ΄ ΕΠΣ Π-Λ: Αποτελέσματα 9ης αγωνιστικής
Επόμενο άρθροΡήγας Φεραίος – Τηλυκράτης 2-0