Αρχική Top Stories Επίθεση του Δήμου Λευκάδας σε ΜΜΕ – Η απάντηση του My Lefkada

Επίθεση του Δήμου Λευκάδας σε ΜΜΕ – Η απάντηση του My Lefkada

0

Διαβάστε την προχθεσινή ανακοίνωση του Δήμου Λευκάδας η οποία αναφέρεται σε δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με το συλλαλητήριο για τα ανεπιτήρητα βοοειδή που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 31/3/2017 στην πόλη της Λευκάδας και το οποίο οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή για τα ανεπιτήρητα ζώα:

Τα αναγραφόμενα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ορισμένα τοπικά «ΜΜΕ» περί κλήσεως της Ελληνικής Αστυνομίας την Παρασκευή 31/3/17 προκειμένου να «προστατεύσει» το Δήμαρχο και να εμποδίσει συμπολίτες μας να εισέλθουν στο Διοικητήριο για να συζητήσουν το μεγάλο πρόβλημα με τα ανεπιτήρητα βοοειδή, είναι παντελώς αναληθή και κακοήθη.
Είναι τουλάχιστον γελοία και οπωσδήποτε ενέχει σκοπιμότητα η «πληροφόρηση» ότι αυτή η Δημοτική Αρχή κατέφυγε σε διαδικασίες προστασίας, η ίδια που πάντα συζητούσε, συζητά και θα συζητά διεξοδικά και εξαντλητικά με όλους τους πολίτες.
Άλλωστε είναι η πρώτη Δημοτική Αρχή στη Λευκάδα που επειδή επιζητά διάλογο και συμμετοχική διαδικασία, πραγματοποίησε πληθώρα προγραμματισμένων λαϊκών συνελεύσεων και ανταποκρίθηκε σε όλες τις προσκλήσεις πολιτών, πρωτοβουλιών, φορέων και τοπικών ή δημοτικών κοινοτήτων.
Το πώς και γιατί προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας βρισκόταν στο Διοικητήριο, όπως και πριν στο Δικαστικό Μέγαρο, έπρεπε και μπορούσαν (αν ήθελαν) να το γνωρίζουν οι γνωστοί συντάκτες άρθρων και ανακοινώσεων, πριν δημοσιοποιήσουν τα στημένα «πορίσματα» και τις βαθυστόχαστες «αναλύσεις» τους.
Η οργανωμένη και κατευθυνόμενη παραγωγή λιβελογραφημάτων, η εσκεμμένη παραπληροφόρηση και η συνειδητή κατασυκοφάντηση της Δημοτικής Αρχής και αιρετών, χαρακτηρίζουν ακριβώς τους εκτελεστές και τους υποστηρικτές τους.
Δυστυχώς όμως γι’ αυτούς η σχεδιασμένη, έντονη και αγωνιώδη υπέρ-προσπάθειά τους έχει γίνει πλέον αντιληπτή από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών.
Λευκάδα 3/4/2017
ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ MY LEFKADA

Λάβαμε προχθές στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο την παραπάνω ανακοίνωση του Δήμου Λευκάδας, η οποία θεωρούμε ότι μας προσβάλλει τόσο ως μέσο επικοινωνίας όσο και ως προσωπικότητες και επιπροσθέτως αποπροσανατολίζει τους δημότες από την ουσία των αληθινών γεγονότων που αδιαμφισβήτητα έλαβαν χώρα στην περασμένη Παρασκευή 31/3/2017.

Το Σάββατο 1 Απριλίου 2017 δημοσιεύεται στο My Lefkada το άρθρο “Ανεπιτήρητα Λευκάδας: Ποιος φοβάται την οργή του κόσμου;” το οποίο υπογράφει η κ. Ειρήνη Βονιτσάνου, βασική συνεργάτιδα του My Lefkada από το έτος 2012, κάτοικος ορεινής Λευκάδας, παθούσα όσον αφορά στο πολύπαθο ζήτημα των ανεπιτήρητων βοοειδών και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής για τα ανεπιτήρητα ζώα.

Η κ. Βονιτσάνου συμμετείχε στο εν λόγω συλλαλητήριο ως παθούσα και μεταφέρει στον αναγνώστη τι βίωσαν στο συλλαλητήριο της Παρασκευής οι αγρότες της ορεινής Λευκάδας, παραθέτοντας και τα σημαντικότερα γεγονότα που έλαβαν χώρα και αποφεύγοντας συνειδητά να κατονομάσει το ποιος έδωσε την εντολή να αποκλείσουν οι αστυνομικοί την κεντρική είσοδο του Διοικητηρίου Λευκάδας δεδομένου ότι δεν το γνώριζε, εξού και η ερώτηση στο τίτλο “ποιος φοβάται την οργή του κόσμου;” και δεδομένου ότι θεωρούσε πως μικρή σημασία είχε το ποιος πήρε αυτήν την απόφαση αλλά σημαντικότερο ήταν το ίδιο το γεγονός.

Πριν συμπληρωθεί ένα 24ωρο δέχεται προσωπική επίθεση στο προσωπικό της προφίλ σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης καθώς και συστάσεις κατ’ ιδίαν από πρόσωπα της δημοτικής αρχής, στις οποίες δεν θα σταθούμε καθώς θεωρούμε ότι ο Δήμος οφείλει να ασκεί πολιτική επισήμως, δημοσίως, τιμώντας τον θεσμικό του ρόλο και οπωσδήποτε τηρώντας ένα επίπεδο στοιχειώδους συμπεριφοράς.

Θα σταθούμε όμως στην επίσημη ανακοίνωση του Δήμου Λευκάδας καθώς αναφέρεται σε δημοσιεύματα, προφανώς και αυτό της κ. Βονιτσάνου, ενώ διακρίνουμε και ισχυρισμούς που χρησιμοποιήθηκαν και στην προσωπική επίθεση εναντίον της.

Τι ακριβώς από το δημοσίευμά μας είναι αναληθές και κακόηθες;

  • Είστε ή δεν είστε αριστερή δημοτική αρχή;
  • Η είσοδος του Διοικητηρίου στις 31/3/2017 αποκλείστηκε από αστυνομικούς επί της δικής σας θητείας ή όχι, ανεξάρτητα από το ποιος έδωσε αυτήν την εντολή;
  • Καθ’ όλη την διάρκεια της συζήτησης σας με τον κόσμο ήταν ή δεν ήταν παρόντες και δυο αστυνομικοί με πολιτικά;
  • Μέχρι να αποχωρήσουν οι αγρότες από το Διοικητήριο οι ένστολοι παρέμειναν ή δεν παρέμειναν έξω από την είσοδο του Διοικητηρίου;

Μπορούμε να δεχτούμε ότι εσείς δεν ζητήσατε αυτήν την προστασία ωστόσο δεν τους ζητήσατε και ποτέ να αποχωρήσουν. 

Για τα πρωτοφανή γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Διοικητήριο στις 31/3/2017 ήταν εξαρχής άνευ σημασίας για εμάς το ποιος έδωσε την εντολή του αποκλεισμού της εισόδου. Διότι το μόνο σημαντικό είναι ότι στους περίπου 40 πολίτες που ο μέσος όρος ηλικίας τους ξεπερνούσε τα 55 χρόνια ζωής, αξιοπρεπείς αγρότες, ανοργάνωτους και χωρίς κανένα δόλο, που τους ενώνει μονάχα η καταστροφή των περιουσιών τους και ο καθημερινός κίνδυνος από τα ανεπιτήρητα βοοειδή και τον κτηνοτρόφο, δεν τους επιτράπηκε η είσοδος και τους επιβλήθηκε η αστυνομική παρουσία λες και είναι εκείνοι που αδικούν, και όχι που αδικούνται.

Αστυνομική παρουσία που στο χώρο των Δικαστηρίων ήταν πολύ πιο διακριτική και δεν επενέβη ούτε και όταν οι αγρότες μπήκαν στους διαδρόμους της Εισαγγελίας παρότι ήταν και περισσότεροι εκείνη την χρονική στιγμή.

Είναι απορίας άξιο πώς ενώ από τη μια σε ολόκληρη την ανακοίνωσή σας κατηγορείτε τα δημοσιεύματα ως συκοφαντικά και παραπλανητικά, από την άλλη επιτρέπετε να συνεχίζεται το “κλίμα” το οποίο κατ’ εσάς ψευδώς δημιούργησαν, θαρρείς τιμωρητικά απέναντι στους συντάκτες που δεν ζήτησαν την άποψή σας. Οπότε τελικά τι σας ενδιαφέρει περισσότερο; Το να επιτεθείτε στους συντάκτες ή να προστατέψετε τις -κατ’ εσάς- ορθές πολιτικές σας; Προσέξτε όμως διότι όταν σκιαγραφείς το προφίλ ενός συκοφάντη και υβριστή χρησιμοποιώντας ανάλογο φρασεολόγιο κινδυνεύεις να πέσεις στο “επίπεδό” του, ένα “επίπεδο” που δεν ταιριάζει στον θεσμικό ρόλο που ο Δήμος οφείλει να ασκεί και αναλόγως να απαντά.

Τα ρεπορτάζ που δημοσιεύονται στο My Lefkada και αφορούν τον τρόπο που ασκεί πολιτική ο Δήμος προσπαθούμε πάντοτε να είναι αντικειμενικά και να παρουσιάζουν όλες τις απόψεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να δημοσιεύουμε άρθρα που παρουσιάζουν μονάχα μια άποψη, ιδιαίτερα όταν τα γεγονότα είναι ολοφάνερα. Επιπλέον, προφανώς και θα παρουσιάζουμε και απόψεις που αντιτίθενται στις πολιτικές και πρακτικές του Δήμου διότι κανείς δεν έχει το Αλάθητο. Όμως, είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι γράφουμε ή τι αναδημοσιεύουμε καθώς δεν επιθυμούμε ούτε την κατασυκοφάντηση ούτε την παραπληροφόρηση που συνήθως γυρίζει μπούμερανγκ και σε όσους την παράγουν.

Το My Lefkada ποτέ δεν χρησιμοποίησε τις πρακτικές που καταγγέλλετε στην ανακοίνωσή σας και αυτό είναι εύκολο να διαπιστωθεί από το αρχείο των δημοσιεύσεων. Επιπλέον, από το 2009 που η ιστοσελίδα αυτή είναι στον αέρα στηρίζει τον θεσμικό ρόλο του Δήμου και δημοσιεύει ανακοινώσεις και δελτία τύπου διευκολύνοντας αμισθί την επικοινωνία Δήμου και πολιτών. Συνεπώς, αφενός η γενικότερη επικοινωνία σας με την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών οφείλεται και στις δικές μας δημοσιεύσεις και αφετέρου συνειδητοποιείστε ότι η ιστοσελίδα μας δεν θα πάψει να ασκεί κριτική στον τρόπο που διοικούν οι εκάστοτε δημοτικές αρχές. Εάν δεν επιθυμείτε το δεύτερο τότε διακόψτε και το πρώτο!

Ξεκαθαρίζουμε ότι όποιος νιώθει ότι θίγεται από κάποιο δημοσίευμά μας και θέλει να ανταπαντήσει μπορεί να επικοινωνεί μαζί μας μέσω του e-mail της σελίδας (στο ίδιο που μας στέλνετε τόσα χρόνια τις ανακοινώσεις της παράταξής σας και του Δήμου) και όχι καταφεύγοντας σε συστάσεις και προσωπικές επιθέσεις.

Τέλος, σας υπενθυμίζουμε ότι στην Ελλάδα ισχύει ακόμη η ελευθερία του λόγου και η ελευθεροτυπία την οποία υποστηρίζατε με σθένος όσα χρόνια ήσασταν στην αντιπολίτευση.

Νίκος Καββαδάς, Ειρήνη Βονιτσάνου

Υ.Γ. Είναι η πρώτη φορά που αποφασίζουμε να απαντήσουμε σε δημοσίευμα που αφορά στην ιστοσελίδα μας και αυτό γιατί ο αποστολέας της ανακοίνωσης είναι ο Δήμος, θεσμός τον οποίο πιστεύουμε και σεβόμαστε.

Προηγούμενο άρθροSyllable, Stress and Pronunciation in English for Greeks
Επόμενο άρθροΠρόγραμμα ακολουθιών Μεγάλης & Διακαινησίμου Εβδομάδος 2017 στην Ι.Μ. Αγίου Ιωάννου στο Λιβάδι