Αρχική Top Stories Φιλαρμονική Λευκάδας 170 χρόνια προσφοράς

Φιλαρμονική Λευκάδας 170 χρόνια προσφοράς

0

 

 

1850-2020. Εκατόν εβδομήντα χρόνια από την ίδρυση της Φιλαρμονικής Εταιρίας Λευκάδας (Φ.Ε.Λ.), την ίδρυση της 2ης αρχαιότερης φιλαρμονικής στην Ελλάδα.

Στα 170 αυτά χρόνια η ΦΕΛ συντρόφευσε κάθε γιορτή, χαρά, και πόνο του λαού της Λευκάδας. Είτε εθνική γιορτή είτε θρησκευτική, η ΦΕΛ ήταν πάντα παρούσα.

Η προσφορά της αναμφισβήτητα πολυδιάστατη και συνυφασμένη με την πολιτιστική ενηλικίωση του τόπου.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε εδώ το γεγονός ότι αρκετά μεγάλος αριθμός παιδιών  της Λευκάδας  παρακολούθησαν μαθήματα οργάνου στην ΦΕΛ παντελώς δωρεάν, κι έτσι ήρθαν σε επαφή με το μεγαλείο της μουσικής. Οι δάσκαλοι ήταν άνθρωποι της βιοπάλης οι οποίοι χωρίς κανένα οικονομικό όφελος δίδαξαν γενεές και γενεές και ανέπτυξαν στους μαθητές τους δεξιότητες πέρα από κάθε προσδοκία.

Πολλοί από τους μαθητές της ΦΕΛ αποκαταστάθηκαν επαγγελματικά είτε σε μπάντες των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας είτε κατάφεραν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε μεγάλα ωδεία της πρωτεύουσας και να γίνουν εκπαιδευτικοί, ή διακεκριμένα μέλη της ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΉΣ ΑΘΗΝΩΝ, της ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ και άλλων μεγάλων ορχηστρών.

Η ΦΕΛ διαμόρφωσε μεταξύ των άλλων και την αισθητική όλων εμάς των μαθητών της. Μια αισθητική που μόνο η μουσική μπορεί να καλλιεργήσει και που είναι ολότελα απαραίτητη για να σταθεί ο άνθρωπος κριτικά απέναντι στις καθημερινές προκλήσεις αλλά και για να πορευτεί χέρι χέρι με τις πανανθρώπινες αξίες. Ιδίως σήμερα που ότι έχει σχέση με την τέχνη, βάλλεται από μηχανισμούς που εξοστρακίζουν κάθε ανάπτυξη αισθητικής και επιβάλλουν το φτηνό και το ψεύτικο ως τέχνη.

Θα μπορούσαμε να μιλάμε ώρες για την προσφορά της ΦΕΛ στον τόπο, αλλά αρκετά με το χθες. Να έρθουμε στο σήμερα.

Στις μέρες μας ο λευκαδίτικος λαός στην πλειοψηφία του έχει απαξιώσει την φιλαρμονική μας, και δεν είναι μια άποψη που δεν έχει βάση…….Η συνδρομή στην ΦΕΛ είναι μόλις 15 ευρώ τον ΧΡΟΝΟ, κι όμως ακόμα και αυτή η μικρή βοήθεια προς το σωματείο, ΔΥΣΚΟΛΑ εισπράττεται. Οι κάθε λογής επίσημοι φορείς , τα τελευταία 10 χρόνια, ίσως και περισσότερα, δεν  έχουν βοηθήσει  την ΦΕΛ οικονομικά αλλά και γιατί να το κάνουν; Έχουν δεδομένη την παρουσία της  σε παρελάσεις , λιτανείες κ.λ.π..  Όμως τα προβλήματα είναι πολλά και αν δεν λυθούν άμεσα η αδυναμία συνέχισης της λειτουργίας της θα είναι πλέον μονόδρομος.  Επιγραμματικά αναφέρω την άθλια κατάσταση του κτηρίου, την αδυναμία απόκτησης στολών, την αγορά οργάνων και αναλώσιμων. Τελικά ο κόσμος  και οι αρχές  του νησιού του πνεύματος και του πολιτισμού  πρέπει να απαντήσουν  έμπρακτα στο ερώτημα:  ΘΕΛΟΥΝ  Η ΦΕΛ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ;

Η ΦΕΛ κρούει τον κώδωνα…….ΤΟ ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;

Σπύρος Ζ. Αραβανής

Μαθηματικός και μουσικός της ΦΕΛ

Προηγούμενο άρθροΘανάσης Καββαδάς: «Θετικά τα μηνύματα για τον Κάλαμο και τον Καστό
Επόμενο άρθρο«Στην Υγειά μας ρε παιδιά» -Ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς με τον Κωνσταντίνο Αργυρό και την Κορίνα Πολίτη