Αρχική Top Stories Η Λευκάδα,οι βιώσιμες αναπλάσεις και το Νυδρί που ομορφαίνει!

Η Λευκάδα,οι βιώσιμες αναπλάσεις και το Νυδρί που ομορφαίνει!

0

Του Σωτήρη Κων. Κάτσενου, Δημοσιογράφου

Η φράση «Βλέπουμε την πόλη μας αλλιώς» ανήκει στην Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων «ΚΕΔΕ», κι αποτελεί το κεντρικό σύνθημα της άτυπης καμπάνιας της, προκειμένου ν’ αξιοποιήσει, λέει, τα όποια καλά στοιχεία που προέκυψαν απ’ την πανδημία του κορονοϊού κι αναφέρονται στο δημόσιο χώρο και στην καθημερινότητα των πολιτών!

«Με στόχο», όπως συνεχίζει να λέει, «οι πόλεις να γίνουν πιο πράσινες και πιο ανθρώπινες». Που σημαίνει, πως κάποτε  ήταν πράσινες κι ανθρώπινες! Αλλά μετά, ήρθε ο «πολιτισμός», η ευδαιμονία κι ο καταναλωτισμός, η ανομία, η αυθαιρεσία, η ατιμωρησία και ο φιλοτομαρισμός, που τις αλλοίωσε και τις κατέστρεψε! Και σήμερα, η  πανδημία του κορονοϊού, ήρθε – πάλι λέει – να μας δείξει ότι πρέπει να δούμε την πόλη μας αλλιώς! Μαθαίνοντας δηλαδή, απ’ την καταστροφή μας! Όπως ακριβώς γίνεται πάντα! Αφού πρώτα, η τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού σε αγαστή συνεργασία με την κεντρική εξουσία και φυσικά τους πολίτες, «ξερίζωσαν τα πράσινα κι ανθρώπινα στοιχεία των πόλεών μας.

Όμως, αγαπητοί μου αναγνώστες, δεν χρειάζεται να τρέξουμε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, σε πόλεις του εξωτερικού για να υιοθετήσουμε ή ν’ αποφύγουμε μοντέλα βιώσιμης ανάπτυξης σε υπό ανάπλαση αστικές περιοχές του τόπου μας. Ούτε χρειάζεται να θριαμβολογούμε ότι ανακαλύψαμε το μαγικό ραβδί που θα ξανακάνει τις πόλεις μας και διάφορες αστικές περιοχές, πράσινες κι ανθρωπινότερες «οάσεις!». Αφού, οι ίδιοι που προανέφερα, τις καταντήσανε στο σημερινό τους χάλι! Και που δυστυχώς, ακόμα και σήμερα, «ελαφρά τη καρδία» πάλι εξακολουθούν «ν’ ασελγούν» πάνω τους!

Κι επειδή, δεν πρέπει να μηδενίζουμε συλήβδην ιδέες και προσπάθειες, πόσο μάλλον χειροπιαστά έργα, έρχεται όμως η διεθνής εμπειρία να διδάξει, αλλά και οι δικές μας πόλεις να εγγράψουν, θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα της πολιτικής παρεμβάσεων σε διάφορα σημεία τους.

Μια σύντομη αναδρομή, εκλεκτοί μου αναγνώστες, σε διάφορα μέρη και σημεία στο νομό και σε διάφορες εποχές και περιόδους στη Λευκάδα, δεν έχει μόνο ιστορικό ενδιαφέρον! Αποτυπώνει, με τον καλύτερο τρόπο, τη σημασία που έχει ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη, η ιεράρχηση στόχων μέσα απ’ αυτόν, καθώς και η ανάγκη η εκάστοτε τοπική εξουσία, να ενεργεί σε σχέση με το δημόσιο χώρο, με βάση το συμφέρον της πόλης και των δημοτών – πολιτών της, κι όχι να «νταραβερίζεται, να υπακούει και να ενεργεί», σύμφωνα με τις επιδιώξεις «ομάδων πίεσης» κατά την ……., επιεικέστερη έκφραση!

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, μ’ ένα πρόσφατο έργο ανάπλασης στο νησί, όπως είναι αυτό του τριγώνου στον Άγιο Μηνά! Ένα έργο που χρειάζονταν πέρα από κάθε αμφιβολία!. Στη σημερινή του μορφή ή σε κάποια άλλη, αυτό έτσι κι αλλιώς, θα το καταγράψει η πρακτική και η ιστορία! Ποιος, όμως, καλόπιστος δημότης – πολίτης στη Λευκάδα, πιστεύει, βλέποντας  το έργο αποπερατωμένο στη σημερινή του μορφή και στην επικρατούσα κατάστασή του, ότι πρόσφερε και προσφέρει κάτι παραπάνω στη λειτουργικότητα της περιοχής και στην καθημερινότητα των δημοτών κι επισκεπτών, πέρα από τη χρησιμοποίησή του ως ένας καλός χώρος παρκινγκ για πάσης φύσεως οχήματα και δίτροχα!!! Αποτέλεσμα, να γίνεται ακόμη πιο δυσκολότερη η πρόσβαση και η διέλευση, τόσο των οχημάτων, όσο και των πεζών! Πάντως όπως έχει δείξει το απώτερο και πρόσφατο παρελθόν στη Λευκάδα, με αστυνόμευση και κατασταλτικά μέτρα το πρόβλημα δεν λύθηκε, ούτε λύνεται! Αυτό ως ένα μικρό, ελάχιστο παράδειγμα, απ’ τα πολλά που υπάρχουν στη Λευκάδα και «βγάζουν μάτια!».

Συμπέρασμα : Ένας χώρος ανάπλασης χωρίς κανονισμούς χρήσης και νομιμότητας εκ μέρους των εμπλεκομένων δεν προδιαγράφει μέλλον καλό για τον τόπο!

Και τώρα, πάμε σ’ ένα έργο που γίνεται στο κοσμοπολίτικο Νυδρί, με μεγάλη σημασία τόσο για τους ίδιους τους συμπολίτες μας Νυδριώτες, όσο και για τους χιλιάδες επισκέπτες που συρρέουν κάθε χρόνο στην περιοχή και αφορά τον κεντρικό δρόμο και την πεζοδρόμησή του!

Καταρχήν να ξεκινήσουμε με μια, όχι μόνο ελληνική, αλλά διεθνή πρακτική, που λέει και διδάσκει ότι, σύστημα που απευθύνεται σε μονοθεματική λειτουργία, σύντομα πεθαίνει! Που σημαίνει ότι, πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι οι αυστηροί όροι λειτουργίας του έργου, καθώς επίσης, η αναζωογόνηση και η «πολυχρωμία» χρήσεων να εδράζεται στο τετράπτυχο : αναψυχή, εμπόριο, κατοικία και υπηρεσίες! Η εφαρμογή του συγκεκριμένου τετράπτυχου –πρότυπου, προσωπικά πιστεύω, ότι στοχεύει στο ν’ αναδείξει τον πολυλειτουργικό του χαρακτήρα – που απ’ τη φύση του καθορίζεται – και παράλληλα να προσελκύσει περισσότερες δραστηριότητες επιχειρηματικότητας, περισσότερους επισκέπτες   και φυσικά να καλυτερεύσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής! Και είναι, πέρα για πέρα βέβαιο, ότι η αναπτυξιακή διαδικασία μιας περιοχής χρειάζεται και κάτι παραπάνω. Κι αυτό το παραπάνω, έχει να κάνει με τους επιπλέον μικρούς αλλά ευφυείς παρεμβατισμούς που χρειάζονται. Παρεμβατισμούς, που πρέπει να στηρίζονται στην αυτοφυή δυναμική, να σέβονται τον κύκλο ζωής και τους ρυθμούς της συγκεκριμένης αστικής περιοχής, γιατί μόνο τότε, οι αναπλάσεις αυτές θα έχουν αντοχή και διάρκεια, άρα θα είναι και βιώσιμες!

Το συγκεκριμένο έργο στο Νυδρί, υλοποιείται απ’ την Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας. Βρέθηκα, πρόσφατα στο Νυδρί και περπάτησα κατά μήκος του κεντρικού δρόμου για το σημερινό μου ρεπορτάζ. Ένα οδοιπορικό, στο κοσμοπολίτικο και καθημερινά αναπτυσσόμενο Νυδρί. Ένα Νυδρί, που εξωραΐζεται προς το καλύτερο. Παρά, τα συγκρουόμενα συμφέροντα που υπάρχουν στην περιοχή. Το Νυδρί, είναι αλήθεια πως λόγω του Σκορπιού και του θρυλικού Ωνάση, βιάστηκε να «ενηλικιωθεί»! Το Νυδρί, «μεγάλωσε» απότομα, χωρίς πολεοδομικό σχεδιασμό δημιουργώντας προβλήματα που συναντιούνται στη χώρα μας κατά κόρον! Προβλήματα, που εντοπίζονται από πόλη σε πόλη και από περιοχή σε περιοχή, διαφέρουν μεταξύ τους και απαντούν σε οικονομικά, αστικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα.

Είναι γεγονός, ότι με το έργο αυτό, της μερικής, δηλαδή, ανάπλασης του κεντρικού δρόμου στο Νυδρί, όπως και με άλλα έργα και παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, επιτυγχάνεται η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση όχι μόνου του Νυδριού, αλλά και της ευρύτερης περιοχής! Η περιοχή, θα καταστεί ελκυστικότερη κι ανθρωπινότερη, τόσο για τους δημότες – πολίτες, όσο και για τους επισκέπτες.

Η αλήθεια είναι κι αυτό προκύπτει απ’ το ρεπορτάζ που έκανα και απ’ τις συζητήσεις που είχα με τους κατοίκους στο Νυδρί,  ότι υπάρχουν αντιθέσεις, αντιδράσεις, ακόμη και συγκρουσιακές καταστάσεις σχετικά με την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου. Γυρίζω όμως το μυαλό μου πίσω, πριν αρκετά χρόνια, τότε που φτιάχνονταν ο περιφερειακός δρόμος στο Νυδρί και θυμάμαι τις ίδιες αντιθέσεις, τις ίδιες αντιδράσεις, τις ίδιες συγκρούσεις σε μεγαλύτερη οξύτητα για να μην γίνει το έργο αυτό! Το έργο, όμως έγινε και τ’ αποτελέσματα πολλά, σημαντικά και με μεγάλα οφέλη  για το Νυδρί και τους κατοίκους της περιοχής! Αναφέρω ενδεικτικά και επιγραμματικά μόνο, την αξία και την υπεραξία που πήραν οι ιδιοκτησίες των κατοίκων της περιοχής, ένθεν και ένθεν, με τη λειτουργία του περιφερειακού δρόμου στο Νυδρί!

Πάντα όταν γίνεται ένα έργο προκαλεί «συγκρούσεις»! Πάντα θα υπάρχουν ιδιοτελή συμφέροντα. Πάντα θα υπάρχουν αντιδράσεις κι αντιδικίες! Το αιτούμενο, ακούει στη λέξη νοοτροπία! Έχει να κάνει, με το αν κάποιος ή κάποιοι βολεύονται στον μικρόκοσμό τους που ενίοτε καταντάει και μιζέρια! Μια μιζέρια, που δυσκολεύει την πρόοδο και τις περισσότερες φορές λειτουργεί οπισθοδρομικά, όσον αφορά την ανάπτυξη και την πρόοδο μιας περιοχής!

Προσωπικά πιστεύω, ότι με την υλοποίηση του έργου αυτού η ευρύτερη περιοχή κι όχι μόνο το Νυδρί, θα γίνει ανθρωπινότερη, φιλική και εύκολα προσβάσιμη στους κατοίκους και στους επισκέπτες της! Το όφελος της τοπικής κοινωνίας – μερίδα της οποίας τώρα αντιδρά – θα είναι σημαντικό και πολύπλευρο! Επαγγελματίες πολλών και διαφορετικών κλάδων θα δουν ν’ ανοίγονται νέες ευκαιρίες γι’ αυτούς. Η οικονομία στο Νυδρί και στη γύρω περιοχή θ’ αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο, κι αυτή τη φορά σε υγιείς και επικερδείς βάσεις και η κοινωνία θα χαρεί νέες κι όμορφες μέρες!

Μίλησα με κατοίκους του Νυδριού, με επαγγελματίες της περιοχής, με την εργολαβία του έργου καθώς και με τους εργάτες που βλέπουν κι ακούν πολλά, με περαστικούς, ακόμη και με επισκέπτες. Το τελικό συμπέρασμα, είναι ότι όλοι μα όλοι, θέλουν το έργο να γίνει και μάλιστα το επικροτούν. Με διαφωνίες κάποιοι για το πώς γίνεται, αλλά το θέλουν! Με έντονες αντιδράσεις κάποιοι άλλοι, ευτυχώς λίγοι,  αλλά το έργο πρέπει να γίνει γιατί όπως μου είπαν θ’ αναπτυχθεί περισσότερο η περιοχή!

Καθώς έφευγα απ’ το αγαπημένο μου Νυδρί, έχοντας ολοκληρώσει το ρεπορτάζ και έχοντας βγάλει τις απαραίτητες φωτογραφίες του έργου, γυρνώντας το κεφάλι μου πίσω, σαν να θέλω να κρατήσω μια τελευταία δική μου εικόνα απ’ το εργοτάξιο, μούρθε στο μυαλό αυτό που μου είπε πριν από λίγα λεπτά, ένας άγνωστος σε μένα, βέρος Νυδριώτης όμως, πατριώτης μου! Μου είπε : «Αυτοί οι λίγοι που δεν θέλουν να γίνει το έργο, είναι αυτοί που είναι «παράνομοι» κι αυτοί που «έχουν συμφέροντα»!

Κλείνω, το σημερινό μου ρεπορταζιακό οδοιπορικό στο Νυδρί που αγαπάω, λέγοντας ότι, το έργο ανάπλασης στο Νυδρί δεν είναι ένα έργο για πολλούς, ούτε για λίγους … … είναι ένα έργο για όλους!!!

Τα «Νέα της Λευκάδας και ο υπογράφων, ζητήσαμε από τον Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας κ. Ανδρέα Κτενά, να μας πει δυο λόγια για το συγκεκριμένο έργο ανάπλασης του κεντρικού δρόμου στο Νυδρί, ο οποίος μας δήλωσε τα εξής:

ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ κ. ΑΝΔΡΕΑ ΚΤΕΝΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΣΤΟ ΝΥΔΡΙ

«Η ανάπλαση του κεντρικού δρόμου του Νυδρίου είναι ένα έργο που αποτελούσε, διαχρονικά, το διακαή πόθο των Νυδριωτών. Κατόπιν των προσπαθειών πολλών διοικήσεων, σήμερα, παίρνει σάρκα και οστά. Αδιαμφισβήτητα είναι ένα σημαντικό έργο πνοής και ανάπτυξης, καθώς αναβαθμίζει το αστικό περιβάλλον, βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών, δίνει προστιθέμενη αξία στις περιουσίες και ενισχύει την επιχειρηματικότητα της περιοχής. Σε συνδυασμό, δε, με άλλα έργα που θα γίνουν στην ευρύτερη περιοχή, το Νυδρί αλλάζει ριζικά προς το καλύτερο, με μεγάλα οφέλη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Από τη πρώτη στιγμή έχουμε επιστρατεύσει όλες μας τις δυνάμεις ώστε να διασφαλίζουμε την ομαλή εκτέλεση των εργασιών, αντιμετωπίζοντας άμεσα τις όποιες απρόβλεπτες καταστάσεις προκύπτουν, και πιστέψτε με δεν ήταν λίγες μέχρι σήμερα. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την αναστάτωση που προκαλείται στην καθημερινότητα των κατοίκων από τις εκτελούμενες εργασίες. Όμως θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ταλαιπωρία είναι προσωρινή, ενώ το έργο γίνεται για τους πολίτες και θα μείνει για πάντα στους πολίτες. Από την άλλη, οι κάτοικοι πρέπει να αγκαλιάσουν το έργο, να το αγαπήσουν, να το σεβαστούν και να το προφυλάξουν».

πηγή: Τα Νέα της Λευκάδας

Προηγούμενο άρθροΚυκλοφόρησε το νέο φύλλο της εφημερίδας “Τα Νέα της Λευκάδας”
Επόμενο άρθροΟ Δήμος Μεγανησίου για τη διακοπή των δρομολογίων του Ε/Γ-Ο/Γ προς το Βαθύ