Αρχική Top Stories Η τοπική οικονομία,ο τουρισμός και η επόμενη μέρα για τη Λευκάδα

Η τοπική οικονομία,ο τουρισμός και η επόμενη μέρα για τη Λευκάδα

0

Με τρεις αποκλειστικές συνεντεύξεις, στον δημοσιογράφο Σωτήρη Κων. Κάτσενο και στα «Νέα της Λευκάδας», οι Γαζής Διονύσης, Πρόεδρος Συλλόγων Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Λευκάδας, ο Δουβίτσας Αντώνης, Πρόεδρος  Εμπορικού Συλλόγου Λευκάδας και Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, και ο Θερμός Μανώλης, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λευκάδας, καταθέτουν τις απόψεις τους για τη τοπική οικονομία, τον τουρισμό και την επόμενη μέρα για τη Λευκάδα.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΓΑΖΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

«Η φετινή τουριστική περίοδος αναμένεται να χαρακτηρίζεται από πρωτόγνωρες δυσκολίες»

«Η φετινή τουριστική περίοδος αναμένεται να χαρακτηρίζεται από πρωτόγνωρες δυσκολίες και οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι πολύ δύσκολη, καθώς υπάρχουν ραγδαίες εξελίξεις, πολλές ανατροπές και αρκετή αβεβαιότητα!», αναφέρει στα «Νέα της Λευκάδας» και στον δημοσιογράφο Σωτήρη Κων. Κάτσενο, ο Πρόεδρος Συλλόγων Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Λευκάδας κ. Διονύσης Γαζής. Τονίζει με έμφαση πως «το ρίσκο του ανοίγματος μιας επιχείρησης τουριστικών καταλυμάτων είναι πιθανώς αυξημένο σε σχέση με τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν.

Αρκετές επιχειρήσεις του κλάδου μας αναρωτιούνται εάν θα ανοίξουν τελικά. Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι όσο περνάει ο καιρός και ξεκαθαρίζει η εικόνα είναι υπέρ μας γιατί τότε θα μπορέσουν να παρθούν κάποιες πιο σωστές αποφάσεις για τις επιχειρήσεις μας» και καταλήγει λέγοντας πως «μόνο μετά την έναρξη της Τουριστικής Περιόδου θα μπορούν να προκύψουν κάποια συμπεράσματα αφού συγχρόνως θα υπάρχει μια σαφέστερη εικόνα για την κίνηση του τουρισμού. Θα φανούν τί αποτελέσματα έχουν τα μέτρα που πάρθηκαν στην Ελλάδα σε σχέση με τα μέτρα που έχουν παρθεί σε άλλες χώρες. Ποιοι Τour operators και αεροπορικές εταιρίες συνεχίζουν την λειτουργία τους και έχουν σκοπό να συνεχίσουν τα προγράμματα τους που αφορούν την Λευκάδα και την επόμενη τουριστική περίοδο.

Πως θα οργανωθεί καλύτερα η επόμενη τουριστική χρονιά μέσω της συνεργασίας όλων των φορέων. Τι δυνατότητες υπάρχουν για βελτιώσεις και καλύτερη προώθησης του τουριστικού προϊόντος της Λευκάδας μέσα στα νέα δεδομένα που διαμορφώνει η εμφάνιση του κορωνοϊού».

Κύριε Γαζή, ο τουριστικός κλάδος, λόγω πανδημίας, δέχεται φέτος ένα ισχυρό χτύπημα και μάλιστα ακριβώς πάνω στο ξεκίνημα της σεζόν. Η Λευκάδα, ως ο απόλυτος τουριστικός προορισμός και οι Λευκαδίτες, ως φιλόξενος λαός που είναι στηρίζουν ένα σημαντικό κομμάτι απ’ το εισόδημά τους στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα καταλύματα.  Τι πρέπει να περιμένουν ;

Φέτος οι προβλέψεις για τον τουρισμό είναι αρκετά απαισιόδοξες λόγω των έκτακτων συνθηκών που δυστυχώς επέβαλε η εμφάνιση του κορωνοϊού. Μετά από σχετική έρευνα με προσωπικές επικοινωνίες με tour operators, τουριστικούς πράκτορες, τουριστικά γραφεία, με στέλεχος της Frapport, και άλλους φορείς του τουρισμού, με τα τωρινά δεδομένα εκτιμάται ότι ο φετινός τουρισμός θα κυμανθεί περίπου στο 20-25 % του προηγούμενου έτους (λαμβάνοντας υπόψιν ότι έχουν χαθεί και τόσοι μήνες ενδιάμεσα) ποσοστό που επιβεβαίωσε και σε σχετική εκτίμηση του και ο υπουργός τουρισμού κ. Θεοχάρης.

Είναι όμως σκόπιμο, κύριε Κάτσενε, να αναφέρουμε ότι η τουριστική κίνηση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως την διάθεση κάποιου να ταξιδέψει, την οικονομική του δυνατότητα, την αίσθηση ασφάλειας του επισκέπτη κ.α. Ταξιδιωτικοί προορισμοί που θα εκμεταλλευτούν ίσως κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλους προορισμούς όπως π.χ. η Λευκάδα έχει το μεγάλο πλεονέκτημα της στεριανής σύνδεσης ώστε δεν δεσμεύεται από δρομολόγια πλοίων ή απαγορευτικά που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την μεταφορά κάποιο κρίσιμου περιστατικού.

Έχει ένα καινούργιο και πλήρως εξοπλισμένο νοσοκομείο και βρίσκεται σε σχετικά κοντινή απόσταση με άλλα Περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας. Επίσης, σύμφωνα με τα ως τώρα στατιστικά είχε μόνο μία περίπτωση κρούσματος κορωνοϊού που ανάρρωσε πλήρως. Μπορεί η Λευκάδα εκμεταλλευόμενη τα παραπάνω στοιχεία να αναμένει περισσότερη τουριστική κίνηση σε σχέση με άλλες αντίστοιχες νησιωτικές περιοχές.

Κλείνοντας, θα πρέπει να αναφερθεί ότι αυτή την στιγμή δεν είναι δυνατό να γίνουν κάποιες αξιόπιστες προβλέψεις για την φετινή τουριστική κίνηση πέρα ότι θα είναι σημαντικά μειωμένη καθώς τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς, οδηγίες αναθεωρούνται και υπάρχουν πάντα παράγοντες οι οποίοι δεν είναι σε θέση να προβλεφθούν επαρκώς. Δυστυχώς, είναι μια περίπτωση που θα φανεί στην πράξη τελικά τι θα συμβεί.

Και πότε θα έχουμε τους πρώτους τουρίστες – επισκέπτες;

Σύμφωνα με τα έως τώρα ανακοινωθέντα αναμένονται οι πρώτοι τουρίστες-επισκέπτες κατά τον μήνα Ιούλιο. Επίσης, η έλευση των τουριστών θα εξαρτηθεί από τις ισχύουσες ταξιδιωτικές οδηγίες του κάθε κράτους και τις διμερείς συμφωνίες που θα υπογράψει η Ελλάδα με τις άλλες χώρες.

Ξενοδοχεία, τουριστικές εγκαταστάσεις, ενοικιαζόμενα δωμάτια και καταλύματα προβλέπεται να λειτουργήσουν με «Πρωτόκολλο Τουριστικών Καταλυμάτων», που θα εφαρμοστεί τη φετινή περίοδο! Βλέπετε αυτός ο τρόπος να λειτουργεί κι αν ναι, με ποιο τρόπο;  

Για να λειτουργήσουν φέτος τα καταλύματα είναι απαραίτητη η θέσπιση και η σωστή εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων τόσο για την διασφάλιση της υγείας των επισκεπτών-τουριστών όσο και των εργαζόμενων σε αυτά και γενικώς για την προστασία της δημόσιας υγείας. Τα πρωτοκόλλα είναι ένα μέτρο που ενισχύει την αίσθηση ασφάλειας των επισκεπτών που είναι ένας από τους πολύ σημαντικούς παράγοντες που καθορίζουν τις αποφάσεις-προτιμήσεις των επισκεπτών. Είναι πολύ σημαντικό να εκμεταλλευτεί το αίσθημα ασφάλειας και να δοθούν όσα περισσότερα κίνητρα στους επισκέπτες για να προτιμήσουν μία περιοχή , π.χ. μια χώρα που ακολουθεί καθορισμένα υγειονομικά πρωτόκολλα θεσπισμένα από το κράτος έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να προτιμηθεί από μια χώρα που δεν έχει θεσπίσει τέτοια πρωτόκολλα σε εθνικό επίπεδο. Η θέσπιση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και η σωστή εφαρμογή τους πιθανόν έχει και έναν προστατευτικό ρόλο στους επιχειρηματίες του κλάδου μας καθώς πάντα υπάρχει και μια μειοψηφία επισκεπτών που προβαίνει σε δημιουργία προβλημάτων. Μια επιχείρηση τουριστικών καταλυμάτων έχοντας σε ισχύ κάποιο πρωτόκολλο για την προστασία της υγείας των επισκεπτών, ιδιαίτερα εάν αυτό είναι πιστοποιημένο και εφαρμόζεται σωστά, έχει ένα πλεονέκτημα σε σχέση με μια επιχείρηση που δεν ακολουθεί κάποιο αντίστοιχο πρωτόκολλο ή το εφαρμόζει πλημμελώς σε περίπτωση σχετικής αγωγής εκ μέρους του επισκέπτη.

Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερα σημαντικό. Θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν και το επιπρόσθετο κόστος που θα υπάρξει για τον επιχειρηματία από την εφαρμογή αυτών των πρωτοκόλλων και εάν αυτό μπορεί να επηρεάσει την βιωσιμότητα μιας ήδη βεβαρημένης επιχείρησης.

Το πρώτο εξάμηνο του 2020 είναι χαμένο από πλευράς εσόδων. Η μεγάλη μάχη θα δοθεί  από δω και πέρα! Κύριε Γαζή, πόσο έτοιμοι είστε και ποια είναι τα μηνύματα που παίρνετε;

Για να ξεκινήσει η φετινή σεζόν θα πρέπει να διευκρινιστούν πρώτα κάποια θέματα. Πρώτιστα ότι οι επιχειρήσεις αναμένουν την έγκαιρη οριστικοποίηση των σχετικών υγειονομικών πρωτοκόλλων καθώς και τις εγκυκλίους και τις οδηγίες εκ μέρους της πολιτείας.

Κατά δεύτερον πώς θα γίνει η εκπαίδευση των Επιχειρηματιών όσο και του προσωπικού στην σωστή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων?

Άλλο μείζον θέμα για το οποίο ανησυχεί ο φορέας μας είναι τι θα γίνει φέτος με την κάλυψη των ασφαλιστικών εταιριών σε περίπτωση κρούσματος κορωνοϊού στο κατάλυμα; Πριν ξεκινήσει η σεζόν θα πρέπει να έχει ξεκαθαριστεί τι ακριβώς καλύπτουν οι ασφαλιστικές εταιρίες ώστε να δια-μορφωθούν και οι κατάλληλες πολιτικές εκ μέρος των επιχειρηματιών.

Με τα ισχύοντα ούτε οι ταξιδιωτικές ασφάλειες για των επισκέπτη, ούτε η ασφάλεια της αστικής ευθύνης από πλευράς του επιχειρηματία είναι σε θέση να καλύψουν όλα τα έξοδα σε περίπτωση κρούσματος κορωνοϊού λόγω του υπερβολικού κόστους.

Αναφέρω ότι μεγάλα ξενοδοχεία του εξωτερικού, χρησιμοποιούν ειδική φόρμα που ενημερώνει τον πελάτη και υπογράφει ο πελάτης ότι διαμένει στο κατάλυμα με δική του ευθύνη και δεν έχει καμία απαίτηση από το εν λόγο ξενοδοχείο με την προϋπόθεση ότι τηρούνται πλήρως τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα εκ μέρους του ξενοδοχείου.

Αναμένουμε τις ανάλογες αποφάσεις από τους αρμόδιους φορείς του κράτους τόσο για το θέμα των υγειονομικών πρωτοκόλλων όσο και το θέμα της ασφαλιστικής κάλυψης των επιχειρήσεων σε περίπτωση κρούσματος κορωνοϊού.

Ο εσωτερικός τουρισμός μπορεί να καλύψει εν μέρει το χαμένο έδαφος της προβληματικής φετινής περιόδου;

Όσο και να ενισχυθεί ο εσωτερικός τουρισμός, οι απώλειες από την μη άφιξη του αναμενόμενου εξωτερικού τουρισμού είναι πολύ δύσκολο να καλυφθούν καθώς η Ελλάδα, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, τριπλασιάζει τον πληθυσμό της κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Το ΑΕΠ των Ιονίων Νήσων από τον Τουρισμό ανέρχεται σε ποσοστό 70% που το μεγαλύτερο τμήμα αυτού αφορά αφίξεις από το εξωτερικό. Αναφέροντας τα παραπάνω όμως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποβαθμίζουμε την συνεισφορά του εσωτερικού τουρισμού στην συνολική τουριστική κίνηση της περιόδου.

Λόγω της μεγάλης προσφοράς διαθέσιμων καταλυμάτων αναμένεται να υπάρχει μια πτώση των τιμών ευελπιστώντας να δώσει κίνητρο στους Έλληνες τουρίστες. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την μη έκδοση υγειονομικού διαβατηρίου-πιστοποιητικού (που θα υπόκεινται πολίτες άλλων χωρών), ίσως ο εσωτερικός τουρισμός θα μπορέσει να καλύψει κάποιο ποσοστό της τουριστικής κίνησης της φετινής περιόδου.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ Ι. ΔΟΥΒΙΤΣΑΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Β/Δ ΕΛΛΑΔΟΣ & ΝΗΣΩΝ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

«Ολοι μαζί, κρατάμε όρθια την τοπική αγορά»

Μιλώντας στα «Νέα της Λευκάδας», και στον δημοσιογράφο Σωτήρη Κων. Κάτσενο, ο κ. Αντώνης Δουβίτσας, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λευκάδας και Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, δηλώνει, σχετικά με το άνοιγμα των καταστημάτων στο νησί, ότι «οι πρώτες εικόνες και εντυπώσεις είναι πολύ θετικές και γεννούν αισιοδοξία και ελπίδα ότι θα ξεπεράσουμε όλα αυτά που προκλήθηκαν από τα περιοριστικά μέτρα της προηγούμενης περιόδου». Τονίζει βέβαια, πως «η καταναλωτική κίνηση στην αγορά της πόλης μας, όπως αναμενόταν, ήταν μουδιασμένη και οι πωλήσεις της πρώτης ημέρας είχαν σίγουρα αρνητικό πρόσημο,  επιβεβαιώνοντας την μεγάλη διστακτικότητα του κοινού». Και καταλήγει, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι, «όλοι μαζί, με ευθύνη και αλληλεγγύη προς τους συμπολίτες μας επαγγελματίες και καταστηματάρχες, κρατάμε όρθια την τοπική αγορά», και παράλληλα, στέλνει ενωτικό κάλεσμα προς όλους «ως μία πράξη συλλογικής ευθύνης, να στηρίξουμε τις τοπικές μας επιχειρήσεις οι οποίες έμειναν κλειστές για αρκετές εβδομάδες. Ξεκινάμε με χαμόγελο, ακόμη και εάν είναι πίσω από μια μάσκα. Ευχόμαστε σε όλους καλή αρχή με αισιοδοξία, υγεία, και υπομονή. Σήμερα κυκλοφορούμε ξανά στην πόλη και ΨΩΝΙΖΟΥΜΕ από τα καταστήματά μας. Μένουμε ΛΕΥΚΑΔΑ , κάνουμε ασφαλείς αγορές, κερδίζουμε όλοι. Βγαίνουμε δυνατοί».

Κύριε Δουβίτσα, από την περασμένη Δευτέρα τα εμπορικά καταστήματα στο νομό ανέβασαν ρολά, παίρνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Οι επαγγελματίες στο νησί, μετά από εβδομάδες κλεισίματος λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, επανέρχονται σιγά – σιγά στην «κανονικότητα» και προσδοκούν στην ανταπόκριση του καταναλωτικού κοινού. Ποιες είναι οι πρώτες εικόνες και οι πρώτες εντυπώσεις σας απ’ την  επανεκκίνηση της επαγγελματικής δραστηριότητας στο νησί;

Μετά από δύο μήνες κλεισίματος της αγοράς, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, τα καταστήματα άνοιξαν και πάλι τις πόρτες τους.

Αισθανόμαστε τυχεροί γιατί η ΛΕΥΚΑΔΑ ΜΑΣ βγήκε σχεδόν αλώβητη υγειονομικά. Με μεγάλο ενθουσιασμό οι τοπικές εμπορικές επιχειρήσεις υποδέχθηκαν ξανά τους καταναλωτές, τηρώντας απόλυτα τα μέτρα Υγειονομικής Προστασίας, φροντίζοντας πάνω από όλα για την υγεία καταναλωτών και εργαζομένων.

Η άψογη λειτουργία της αγοράς σήμερα, ανέδειξε την μεγάλη ωριμότητα της Ελληνικής κοινωνίας και της αποτελεσματικής συνεργασίας όλων μας, η οποία το κρίσιμο διάστημα μας έκανε να ξεπεράσουμε με επιτυχία την υγειονομική κρίση.

Οι πρώτες εικόνες και εντυπώσεις είναι πολύ θετικές και γεννούν αισιοδοξία και ελπίδα ότι θα ξεπεράσουμε όλα αυτά που προκλήθηκαν από τα περιοριστικά μέτρα της προηγούμενης περιόδου. Η καταναλωτική κίνηση στην αγορά της πόλης μας, όπως αναμενόταν, ήταν μουδιασμένη και οι πωλήσεις της πρώτης ημέρας είχαν σίγουρα αρνητικό πρόσημο,  επιβεβαιώνοντας την μεγάλη διστακτικότητα του κοινού.  Διατηρούμε την αισιοδοξία μας για το υπόλοιπο της εβδομάδας, αλλά  θεωρούμε σημαντικό να θυμίσουμε ότι ο εμπορικός κλάδος έχει πληγεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον.

Με καταγεγραμμένες τις πληγές στο σώμα της τοπικής οικονομίας, έγινε η επανεκκίνηση του εμπορίου στο νομό. Όπως φαίνεται, απ’ τη μια μεριά υπάρχει η αίσθηση ότι η πολυήμερη καραντίνα θ’ αναθερμάνει τη ζήτηση. Απ’ την άλλη, οι έμποροι και γενικά οι επαγγελματίες στο νησί, περιμένουν σοβαρά και ουσιαστικά μέτρα στήριξης απ’ την Πολιτεία και απ’ τους τοπικούς άρχοντες. Πόσο αισιόδοξος είστε;

Ως προς το πρώτο ζήτημα που θέτετε, κύριε Κάτσενε, αυτή είναι και η δική μας άποψη. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι θα έρθουμε στα δεδομένα της προ του κορωνοϊού περιόδου άμεσα. Θεωρούμε σημαντικό να θυμίσουμε ότι ο εμπορικός κλάδος που έχει πληγεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, έχει ανάγκη από την άμεση εφαρμογή των μέτρων στήριξης, αφ’ ενός για την μείωση των λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων και αφ’ ετέρου για την ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Φοροελαφρύνσεις, ενοίκια και χρηματοδοτικά εργαλεία, αποτελούν τους τρεις κύριους άξονες που θα βοηθήσουν την επιβίωση χιλιάδων επιχειρήσεων και την διατήρηση των αντίστοιχων θέσεων εργασίας που τόσο έχουμε ανάγκη. Επομένως, είναι απολύτως αναγκαία η στήριξη των επαγγελματιών τόσο από την Πολιτεία όσο και από τις τοπικές αρχές. Είναι γνωστά τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η Πολιτεία μέχρι τώρα. Αναστολή πληρωμής φόρων και εισφορών, οικονομικές ενισχύσεις, επιδοτήσεις μισθοδοσίας αποσκοπούν στο να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πτώχευσης υγιών επιχειρήσεων και να μη χαθούν θέσεις εργασίας. Είναι πολύ σημαντικά όλα αυτά αλλά απαιτείται περαιτέρω στήριξη για την οποία προσπαθούμε καθημερινά ως φορείς καταθέτοντας προτάσεις και πιέζοντας για την υλοποίηση τους.

Σε τοπικό επίπεδο ουσιαστικά είναι και τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Δήμος Λευκάδας στην προσπάθειά του να είναι κοντά στους επιχειρηματίες την δύσκολη περίοδο που διανύουμε και να περιορίσει τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις από τον κορωνοιό.

Ενδεικτικά θα αναφέρω την απαλλαγή καταβολής τέλους 0,5% επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, σύμφωνα με τον αντίστοιχο ΚΑΔ που αναφέρεται στην λίστα της υπ. αρ. Α/1053/20-03-2020 απόφασης του Υφυπουργού Οικονομικών, την απαλλαγή στα τέλη ύδρευσης αποχέτευσης (ανταποδοτικά) στις επιχειρήσεις και τα καταστήματα που ανέστειλαν την λειτουργία τους καθώς και στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού που εισπράττονται από ΔΕΗ και Ιδιωτικούς Παρόχους, την μείωση καταβολής ενοικίου, κατά 40%, σε όσα δημοτικά ακίνητα στεγάζονται επιχειρήσεις ή καταστήματα. Ασφαλώς όπως προανέφερα εμείς ως άμεσα εμπλεκόμενοι φορείς δεν θα σταματήσουμε να προτείνουμε και να διεκδικούμε μέτρα για το καλό των συναδέλφων μας.

Κύριε Δουβίτσα, ρεαλιστικά και σε τι βάθος χρόνου, υπάρχει η δυνατότητα να εξομαλυνθούν όλα αυτά τα τεράστια και ίσως για πολλούς συναδέλφους σας δισεπίλυτα προβλήματα που προκάλεσε η κρίση της πανδημίας; Πως σκέφτεστε να λειτουργήσετε απ’ δω και πέρα;

Έχετε δίκιο, κύριε Κάτσενε, τα προβλήματα είναι τεράστια και θα απαιτηθεί πολύς χρόνος για να επουλώσει τις πληγές της η τοπική οικονομία και να φτάσουμε εκεί που ήμασταν πριν την πανδημία. Εμείς ως εμπορικός σύλλογος από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε δίπλα στους συναδέλφους μας ενημερώνοντας τους για οποιοδήποτε θέμα τους αφορούσε. Τώρα με την επαναλειτουργία των καταστημάτων ο εμπορικός σύλλογος έχει ξεκινήσει έγκαιρα καμπάνια προβολής της τοπικής αγοράς με διαφόρους τρόπους . Η προγραμματισμένη αυτή ενέργεια, εκτός από την έμπρακτη ηθική υποστήριξη προς τα μέλη μας και σε όλη την αγορά, περιλαμβάνει και την συμβολή του συλλόγου στην ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας εμπόρων, εργαζομένων και καταναλωτικού κοινού έναντι του κορωνοϊού, με απαραίτητη προϋπόθεση την τήρηση των κανόνων υγιεινής από όλους.

Ο σκοπός όλων αυτών είναι η παρότρυνση του αγοραστικού κοινού του νομού μας να δείξει την προτίμησή του στα καταστήματα της πόλης μας έτσι ώστε να διατηρήσουμε ζωντανή την τοπική οικονομία υποστηρίζοντας παράλληλα τόσο τους εργαζόμενους όσο και τις οικογένειες τους. Με τις ενέργειες αυτές είμαι αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε και πάλι να βγούμε δυνατοί.

Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας;

Όλοι οι κλάδοι της οικονομίας πλήττονται αφού όλοι είναι στην πραγματικότητα μια οικονομική αλυσίδα όπου ο ένας εξαρτάται από τον άλλον. Το μεγάλο πρόβλημα όμως που τείνει να δημιουργηθεί είναι αν σκεφτούμε ότι αναμφισβήτητα υπάρχουν επιχειρηματίες που σκέφτονται να μην ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους και άλλοι που σκέπτονται να λειτουργήσουν με μειωμένο προσωπικό. Δηλαδή, ο μεγαλύτερος φόβος που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η μεγάλη απώλεια θέσεων εργασίας δημιουργώντας ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που μπορεί να λυθεί μόνο με την έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων αφού μόνο αυτές είναι άμεσα συνδεδεμένες με τους εργαζόμενους. Αυτό είναι και ένα κοινωνικό στοίχημα που μπορεί να κερδηθεί μόνο με έργα και όχι με λόγια.

Εν όψει και της έναρξης της τουριστικής περιόδου, (από τον Ιούλη και μετά βέβαια), πως μπορεί να «πέσει» χρήμα στην αγορά για να τονωθεί και ν’ ανασάνει η τοπική επιχειρηματικότητα; Ετοιμάζετε κάποιες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση;

Ήδη από την αρχή της κρίσης αυτής επισημάνθηκε από όλους ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια της πανδημίας και την έγκαιρη και στοχευμένη λήψη μέτρων από τις κυβερνήσεις .Η χώρα μας το κέρδισε αυτό το στοίχημα και αυτό μας κάνει αισιόδοξους για την επόμενη μέρα. Γνωρίζετε ότι πολλά κράτη προτείνουν ανεπιφύλακτα τη χώρα μας ως ασφαλή τουριστικό προορισμό. Εδώ απαιτείται συνεπώς να «επενδύσουμε», πάντα λαμβάνοντας υπόψη φυσικά τις ιδιαιτερότητες και τους περιορισμούς που ακόμη υφίστανται, και να προβάλουμε το μαγευτικό νησί μας με κάθε τρόπο. Εμείς ως φορέας δεν θα σταματήσουμε να προβάλουμε της επιχειρήσεις του τόπου μας με κάθε τρόπο και με μοναδικό μας σκοπό να διατηρήσουμε ζωντανή την τοπική μας οικονομία.

Τελειώνοντας θα ήθελα να πω, ότι, Όλοι μαζί, με ευθύνη και αλληλεγγύη προς τους συμπολίτες μας επαγγελματίες και καταστηματάρχες, κρατάμε όρθια την τοπική αγορά.

Απευθυνόμενος σε όλους τους καλώ, ως μία πράξη συλλογικής ευθύνης, να στηρίξουμε τις τοπικές μας επιχειρήσεις οι οποίες έμειναν κλειστές για αρκετές εβδομάδες. Ξεκινάμε με χαμόγελο, ακόμη και εάν είναι πίσω από μια μάσκα. Ευχόμαστε σε όλους καλή αρχή με αισιοδοξία, υγεία, και υπομονή. Σήμερα κυκλοφορούμε ξανά στην πόλη και ΨΩΝΙΖΟΥΜΕ από τα καταστήματά μας.

Μένουμε ΛΕΥΚΑΔΑ, κάνουμε ασφαλείς αγορές, κερδίζουμε όλοι. Βγαίνουμε δυνατοί.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΘΕΡΜΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΩΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

«Ακόμα και στο πιο ευνοϊκό σενάριο αναμένουμε πτωχεύσεις και ανακατατάξεις προορισμών. Αλλάζουν όλα, σε όλα τα επίπεδα»

Μιλώντας στα «Νέα της Λευκάδας» και στον δημοσιογράφο Σωτήρη Κων. Κάτσενο, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λευκάδας κ. Μανώλης Θερμός, επισημαίνει με λιτό και δωρικό τρόπο «τις επιπτώσεις που φέρνει στον τουρισμό η πανδημία του κορονοϊού», δηλώνει χωρίς περιστροφές και στρογγύλεμα των λεγομένων του, ότι «όλα αλλάζουν και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα» και εστιάζει στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Λευκάδας, τονίζοντας με  έμφαση, «ότι είναι αυτά, που μπορούν να την κρατήσουν ψηλά ως τον απόλυτο προορισμό στον τουριστικό χάρτη της χώρας». Καταλήγοντας, απευθύνεται στους τοπικούς άρχοντες αναφέροντας ότι, «Όσον αφορά τους τοπικούς άρχοντες θα πρέπει να γίνει άμεσα αντιληπτό ότι ένας λειτουργικός σχεδιασμός αποτελεί βασική παράμετρο στην προώθηση μιας μεσοπρόθεσμα ανταγωνιστικής τουριστικής πολιτικής. Το βασικό ζήτημα είναι να υπάρξει συναίνεση, πολιτική βούληση, ιδιαίτερη περιβαλλοντική διάσταση και εχέγγυα εφαρμογής ενός παρόμοιου και απόλυτα αναγκαίου σχεδιασμού».

Με τον ελληνικό τουρισμό να είναι ήδη ο «μεγάλος ασθενής», όλη η τουριστική αλυσίδα, απ’ τα ξενοδοχεία μέχρι και τις μαρίνες και τα σκάφη αναψυχής, καλείται να λειτουργήσει με πρωτόγνωρους κι ασυνήθιστους κανόνες. Η Λευκάδα, το νησί μας, κ. Θερμέ, κατ’ εξοχή τουριστικός προορισμός, λόγω της πανδημίας πλήττεται ανεπανόρθωτα. Πως είναι έτοιμη ν’ αντιδράσει;

Ακόμα και στο πιο ευνοϊκό σενάριο πέρα από τις γνωστές επιπτώσεις στον τουρισμό και εννοώ όλες τις δραστηριότητες που εμπλέκονται έμμεσα ή άμεσα με αυτόν, αναμένουμε πτωχεύσεις, ανακατατάξεις προορισμών και μονομερή πολιτική όλων των εταιριών στην προσπάθειά τους να δια-σφαλίσουν την βιωσιμότητά τους σε κάθε μελλοντικό ενδεχόμενο. Αλλάζουν όλα, σε όλα τα επίπεδα.

Με την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου και χαμένους τους δύο πρώτους μήνες (Μάιος και Ιούλιος ), ποια είναι τα πρώτα μηνύματα που εισπράττετε για τη καλοκαιρινή σεζόν; Ποια ξενοδοχεία θ’ ανοίξουν στο νησί και ποια όχι; Τι θα γίνει με τις αεροπορικές πτήσεις;  Αν δεν ανοίξουν τα περισσότερα, τι θα γίνει με τις θέσεις εργασίας και γενικά με την απασχόληση;

Σε επίπεδο διαχείρισης προορισμών οι πιο σημαντικοί παράγοντες που θα πρέπει να εστιάσουμε διότι έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα είναι:

1) Η σύνδεσή μας με την ξηρά με την γέφυρα που μας καταστεί γρήγορα και εύκολα προσβάσιμους.

2) Τα ανύπαρκτα κρούσματα του ιού και οπωσδήποτε ρόλο θα παίζουν τα υγειονομικά μέτρα που θα ληφθούν σε κρατικό επίπεδο, ο χρόνος που θα παρθούν αλλά ο ορθολογισμός των μέτρων (αίσθημα ασφάλειας) τα οποία θα καθορίσουν και την εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών.

3) Το γεγονός ότι η Λευκάδα είναι στόχος μεμονωμένων επισκεπτών έχει πρωταρχική σημασία όχι μόνο για ευνόητους λόγους (βιωσιμότητας επιχειρήσεων) αλλά διότι οι μεμονωμένοι θα συμβάλουν καθοριστικά στην πληρότητα και τη συχνότητα των συμβατικών και low cost αεροπορικών εταιριών.

4) Μέχρι στιγμής κανένα ξενοδοχείο δεν προτίθεται να μην λειτουργήσει για την περίοδο του 2020.

Τι περιμένετε απ’ την Πολιτεία και τι ευελπιστείτε απ’ τους τοπικούς άρχοντες;  Ποια είναι τα μέτρα στήριξης που θέλετε;

Η στήριξη της πολιτείας που δικαίως επιζητούν όλοι οι οικονομικοί τομείς και έχει ευρέως διατυπωθεί με πολλές προτάσεις θα πρέπει κ. Κάτσενε να είναι άμεση και να δοθεί προτεραιότητα στον τουρισμό λόγο της χρονικής συγκυρίας του ιού και της δυναμικής του κλάδου.

Όσον αφορά τους τοπικούς άρχοντες θα πρέπει να γίνει άμεσα αντιληπτό ότι ένας λειτουργικός σχεδιασμός αποτελεί βασική παράμετρο στην προώθηση μιας μεσοπρόθεσμα ανταγωνιστικής τουριστικής πολιτικής.

Το βασικό ζήτημα είναι να υπάρξει συναίνεση, πολιτική βούληση, ιδιαίτερη περιβαλλοντική διάσταση και εχέγγυα εφαρμογής ενός παρόμοιου και απόλυτα αναγκαίου σχεδιασμού. Αυτά απαιτούνται αφενός από το γεγονός ότι ο τουρισμός σχετίζεται άμεσα με το περιβάλλον και αφετέρου διότι τα οικονομικά οφέλη που υπάρχουν σε συγκρούσεις συμφερόντων με αρνητικά συνήθως αποτελέσματα για όλους τους εμπλεκόμενους στις διαδικασίες του σχεδιασμού.

Οι ΟΤΑ Α και Β βαθμού θα πρέπει επιτέλους να επιτύχουν σύνθεση θέσεων και απόψεων!

πηγή : Νέα της Λευκάδας

Προηγούμενο άρθροΥποστηρίζει η Περιφερειακή Αρχή την δημιουργία φοιτητικών εστιών στα νησιά μας
Επόμενο άρθροΣήμερα θα κριθεί αν θα ανοίξουν τα Δημοτικά σχολεία