Αρχική Top Stories Κ. Μητσοτάκης: Νέα μέτρα 3,5 δισ. Ευρώ με σκοπό την ενίσχυση επιχειρήσεων-εργασίας.

Κ. Μητσοτάκης: Νέα μέτρα 3,5 δισ. Ευρώ με σκοπό την ενίσχυση επιχειρήσεων-εργασίας.

0
πηγή: tovima.gr

Ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε στην Βουλή, μια σειρά πρόσθετων μέτρων, ύψους 3,5 δισ. Ευρώ, για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας, του κόσμου και της εργασίας.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό:

  1. Μηδενίζεται η προκαταβολή φόρου για εποχικές επιχειρήσεις:«Εκείνες που καταγράφουν 50% του τζίρου τους το γ’ τρίμηνο του έτους. Όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν θα πληρώσουν φέτος προκαταβολή. Μισή προκαταβολή θα καταβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ».
  2. Εγκαινιάζεται και τρίτος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής: Αφορά και ατομικές επιχειρήσεις, που δεν διαθέτουν εργαζόμενος και ταμειακή μηχανή. Θα καταβάλετε βάση του τζίρου τριών μηνών: Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου. Όπως είπε ο πρωθυπουργός: «Σημαντική ένεση ρευστότητας, 7.000 επιχειρήσεις του τουρισμού θα πάρουν επιστρεπτέα προκαταβολή την επόμενη εβδομάδα, 120.000 επιχειρήσεις έχουν ωφεληθεί από την επιστρεπτέα προκαταβολή»
  3. Επεκτείνεται η επιδότηση κατά 60%, όλων των εργοδοτικών εισφορών στο πρόγραμμα ΣΥΝ-εργασία: Επεκτείνεται και για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο.
  4. Δεν θα πληρώσουν καθόλου εργοδοτικές εισφορές οι εποχικές τουριστικές επιχειρήσεις: Αυτό ισχύει για το τρίμηνο Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος
  5. Η δυνατότητα αναστολής εργασίας επεκτείνεται: Αυτό ισχύει για όλους τους εργαζομένους, σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του τουρισμού. Ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Το πρόγραμμά μας δεν αφήνει κανέναν ακάλυπτο. Τα επιδόματα ανεργίας έχουν επεκταθεί. Καθώς βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να είναι στατικό. Οι παρεμβάσεις μας είναι δυναμικές. Έχουμε φυλάξει πυρομαχικά. Καθ όλη τη διάρκεια της κρίσης, το κράτος ενίσχυσε τα ταμειακά του διαθέσιμα». Όπως δήλωσε, ύστερα από 19 χρόνια ξεκινούν στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού τα έργα με σκοπό την δημιουργία του μεγαλύτερου μητροπολιτικού πάρκου της χώρας, ένα έργο που θα προσφέρει 80.000 θέσεις εργασίας. Ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε:«Είναι σημαντικό ότι η χώρα εκκινεί επενδύσεις εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού, ενός εξαιρετικά απρόοπτου γεγονότος που θα βυθίσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση που αντίστοιχή της δεν υπήρχε από τη δεκαετία του ’30». Επιπλέον τόνισε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες ώστε να αντιμετωπίσει αυτή την εξωγενή ύφεση, και όταν βρεθεί το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, να θέσει τα θεμέλια για γρήγορη ανάπτυξη. Ο Πρωθυπουργός επισήμανε: «Δεν ήταν καθόλου αυτονόητο να φτάσουμε στο σημείο αυτό, να ξεκινούν τέτοια μεγάλα έργα,Και εμείς είχαμε υποτιμήσει τη συνθετότητα και τις αγκυλώσεις, τα προβλήματα που κληρονομήσαμε. Καταφέραμε, όμως, με συστηματική δουλειά να επιλύσουμε όλα τα εκκρεμή ζητήματα και σήμερα η επένδυση αυτή ξεκινάει». «Το να επιχειρούμε να κάνουμε προβλέψεις για το ύψος της ύφεσης το 2020, είναι θεωρητική άσκηση. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να μιλήσω με τα δεδομένα τα οποία έχουμε», Είπε ο Κ. Μητσοτάκης, και εξήγησε ότι η ύφεση το α, β τρίμηνο του 2020, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης ήταν αρκετά μικρότερη. Επιπλέον τόνισε οτι η εθνική οικονομία τα πήγε καλύτερα, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Η ύφεση μειώθηκε λιγότερο από τον Ευρωπαϊκό μέσω όρο κατά το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου. «Βιώνουμε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση και δεν το κρύψαμε ποτέ. Δεν ισχυρίζομαι ότι η οικονομία στη φάση που βρισκόμαστε μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Αυτό το οποίο έχουμε καταφέρει είναι να αποτρέψουμε μια απότομη αύξηση της ανεργίας. Το Κράτος ανέλαβε το κόστος μισθοδοσίας του ιδιωτικού τομέα. Αυτό θα έπρεπε να είναι η φαντασίωση κάθε κεντροαριστερής κυβέρνησης. Δεν συζητάμε ποιες είναι οι δεξιές, οι αριστερές λύσεις. Η προστασία απασχόλησης η πρώτη μας προτεραιότητα». Τέλος στο τελευταίο σκέλος της ομιλίας του είπε:«Δεν υποτιμώ το μέγεθος της κρίσης. Είναι βαθιά και επώδυνη, κυρίως για τον κόσμο της εργασίας. Θα είμαστε πάντα εδώ να συζητήσουμε δημιουργικά, να αντιπαρατεθούμε και να ενσωματώσουμε οποιαδήποτε δημιουργική και παραγωγική πρόταση έρχεται από την αντιπολίτευση».

Κωνσταντίνος Κάτσενος

Προηγούμενο άρθροΣυνελήφθη ημεδαπός με ένταλμα σύλληψης στη Λευκάδα
Επόμενο άρθροΘέματα Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λευκάδας την Τετάρτη 8 Ιουλίου