Αρχική Top Stories Μανώλης Θερμός: «Οι λύσεις, όταν πρόκειται για κοινωνικό αδιέξοδο γεννιούνται, δεν υποδείχνονται,...

Μανώλης Θερμός: «Οι λύσεις, όταν πρόκειται για κοινωνικό αδιέξοδο γεννιούνται, δεν υποδείχνονται, ούτε επιβάλλονται!».

0

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λευκάδας, κ. Μανώλης Θερμός, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στα «Νέα της Λευκάδας»  και στον δημοσιογράφο Σωτήρη Κων. Κάτσενο

Ο κ. Μανώλης Θερμός, σε μια άκρως ενδιαφέρουσα όσο και αποκαλυπτική συνέντευξη, μιλάει στα «Νέα της Λευκάδας»  κι απαντάει στις ερωτήσεις του Δημοσιογράφου, Σωτήρη Κων. Κάτσενου, χωρίς περιστροφές και υπεκφυγές. Αναφέρεται στις «πληγές» και στ’ ανοιχτά θέματα του τόπου, αλλά μιλάει και για τις προοπτικές της Λευκάδας και των νησιών της. Δεν απαντάει διπλωματικά και πολιτικάντικα, δεν «θολώνει» την εικόνα. Αντίθετα, φωτίζει κι ανατέμνει τα γεγονότα στη σωστή τους διάσταση!   

Μεταξύ άλλων, ο κ. Θερμός κάνει λόγο για τα έντονα περιβαλλοντικά θέματα που απασχολούν την κοινωνία της Λευκάδας, παίρνει θέση για τα δύο σημαντικότερα πολιτιστικά και πολυπολιτισμικά δρώμενα – σύμβολα της ιστορίας του νησιού, τις Γιορτές Λόγου και Τέχνης και το Διεθνές φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας και καταθέτει το όραμά του για μια αισθητικά όμορφη, καθαρή κι ανθρώπινη Λευκάδα!

Ο κ. Θερμός, δεν παραχώρησε άλλη μια συνέντευξη για να διασφαλίσει μια θέση στο βιβλίο της ιστορίας του συμβιβασμού, αλλά για να μας πει τις δικές του μεγάλες αλήθειες!   

Κύριε Θερμέ, ποια είναι η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα ο τουρισμός στη Λευκάδα, δύο εβδομάδες μετά το άνοιγμα των συνόρων και την πλήρη επανεκκίνησή του;

Κύριε Κάτσενε, θα μου επιτρέψετε μια ρεαλιστική οπτική. Η εικόνα του νησιού σήμερα προκαλεί μελαγχολία. Η διαμορφωθείσα κατάσταση λόγω covid – 19 και φυσικά λόγω της τελευταίας έξαρσης στα Βαλκάνια και τα έξοδα που τρέχουν δεν αφήνουν περιθώρια για αισιοδοξία“.

Η φετινή χρονιά, μην κρυβόμαστε είναι χαμένη! Κι όπως φαίνεται, επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο από τη συνεχή αύξηση των καλοκαιριάτικων κρουσμάτων, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση ν’ αναθεωρεί τις απόψεις της, όσον αφορά την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος εξάπλωσης της πανδημίας, παίρνοντας νέα μέτρα!

Φυσικά θέλω να δηλώσω ότι δεν δόθηκε η ανάλογη βαρύτητα στα οδικά δίκτυα της χώρας, διότι από εκεί θα εισέρχονταν αυτή την εποχή σημαντικό κομμάτι του τουρισμού, εφόσον οι ευρωπαϊκές χώρες ήταν ακόμη κλεισμένες“.

Ποιο είναι το προφίλ των πρώτων επισκεπτών στο νησί μέχρι σήμερα;

Μέχρι σήμερα κινούμεθα, ελάχιστα με τους Τσέχους, τους Ολλανδούς και ίσως από τα τέλη Ιουλίου, αρχές Αυγούστου με πτήσεις από Γερμανία, Σουηδία και Αγγλία που άνοιξε σήμερα. Ο ημεδαπός τουρισμός θα δείξει το όποιο ενδιαφέρον του τον Αύγουστο ως συνήθως, αλλά δεν διαβλέπω κάτι το ιδιαίτερο“.

Στη Λευκάδα αυτή τη στιγμή, όπως γνωρίζουμε, οι περισσότεροι επισκέπτες – τουρίστες προέρχονται από τις κοντινές μας Βαλκανικές χώρες. Με το γεγονός ότι στις χώρες αυτές ο κορονοϊός παίρνει τη μορφή της πανδημίας και με τα πρόσφατα κρούσματα Σέρβων τουριστών στο νησί, η Λευκάδα, είναι έτοιμη από όλες τις απόψεις ν’ αντιμετωπίσει μια τέτοια δύσκολη όσο κι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία κατάσταση; 

Τώρα όσον αφορά την αντιμετώπιση τυχόν κρούσματος στο νησί εάν είναι μεμονωμένο περιστατικό, είμαι σίγουρος ότι είμαστε ικανοί να παρέχουμε σοβαρές εγγυήσεις στο υγειονομικό κομμάτι. Η διαχείριση του πρώτου και μοναδικού κρούσματος είχε απόλυτη επιτυχία, όπως ήδη γνωρίζετε“.

Πολιτεία, φορείς, τουριστικές επιχειρήσεις, κλάδοι εστίασης, εργαζόμενοι, όλοι, οδηγούνται «στο γκρεμός και πίσω ρέμα» όπως λέει και ο λαός μας. Πόσο αισιόδοξος είστε για το 2021 ή η κατάσταση μακροπρόθεσμα θα επιδεινωθεί με τραγικά αποτελέσματα για τη χώρα και την οικονομία της; 

Κύριε Κάτσενε, επειδή πιστεύω ότι οι έννοιες «αισιοδοξία – απαισιοδοξία» απηχούν μόνο υποκειμενικές ψυχολογικές καταστάσεις και ούτε φωτίζουν κανένα πρόβλημα, ούτε ανιχνεύουν λύσεις. Θα τολμήσω να πω ότι τώρα είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να συνδυαστεί η πράσινη ανάπτυξη με τις επενδύσεις. Πρόκειται, για μια καθοριστική εξέλιξη σε μια περίοδο κρίσιμη για την ανάπτυξη του τουρισμού τις επόμενες δεκαετίες. Πρέπει να προωθηθούν νομοθεσίες κινήτρων με διαφορετική φιλοσοφία και εννοώ φιλική προς το περιβάλλον, αλλά πάνω απ’ όλα πρέπει να σταματήσει η συνένοχη «ουδετερότητα» της κρατικής πολιτικής που συνέβαλε άμεσα και έμμεσα για να καταλήξουμε σε μη βιώσιμους τύπους ανάπτυξης“.

Μήπως πρέπει να παρθούν άλλα μέτρα μέσα από μια διαφορετική προσέγγιση και την υλοποίηση ενός νέου καινούριου πλάνου σε ευρύτερο επίπεδο;

Έτσι, θα ξεκινήσει η ανάκαμψη και μόνο έτσι διότι αν συνεχίσουμε να προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε σε κάθε νέα κρίση διατηρώντας εν τω μεταξύ τα ίδια οικονομικά μοντέλα που μας έφτασαν εδώ οι επόμενες κρίσεις θα ξεπεράσουν το επίπεδο των κυβερνήσεων και των παγκόσμιων οργανισμών για να αντιμετωπιστούν. Πρέπει να επενδύσουμε στα πραγματικά ουσιώδη βάζοντας τις βάσεις για πράσινη κυκλική οικονομία που είναι δομημένη σε λύσεις που είναι φιλικές προς τη φύση και στοχεύουν στο καλό κοινό“.

Η Λευκάδα, τα τελευταία 40 χρόνια στηρίχτηκε στις δυνατότητες που της έδινε η άνθιση του τουρισμού, τότε και σήμερα, και στο «γεωγραφικό της πλεονέκτημα!». Αναπτύχθηκε ταχύτατα, άναρχα, χωρίς μέτρο και λογική. Άφησε πίσω της τον πρωτογενή τομέα που την «τάϊζε» μέχρι τη δεκαετία του ’80 και «λαίμαργα» έπεσε στο εύκολο κι ανέξοδο χρήμα. Σ’ όλα αυτά τι απαντάτε;

Στην ερώτησή σας αυτή, για τα τελευταία, δηλαδή, 40 χρόνια της Λευκάδας, απαντώ με στέρεα λογική ότι απαιτείται μια πολυσύνθετη συστημική θεώρηση στην οποία το περιβάλλον, η κοινωνία, η οικονομία και ο πολιτισμός λειτουργούν ως βασικοί παράμετροι της τοπικής ανάπτυξης“.

Μέσα από την κατά καιρό, εξαιρετική σας αρθρογραφία στα τοπικά ΜΜΕ, διαπιστώνω πέρα από το έντονο ενδιαφέρον σας, την διεισδυτική σας, όσο και στοχευμένη προσέγγισή σας σε θέματα ζωτικής σημασίας, όπως είναι το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή. Ποια είναι η άποψή σας στα θέματα αυτά που έχουν να κάνουν με τη Λευκάδα, αλλά και γενικότερα;

Έχει υπάρξει προβληματισμός (όχι έντονος) και όχι συστηματικός στη περίπτωση της Λευκάδας για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις  της τουριστικής ανάπτυξης. Δεν υπήρξε όμως ποτέ γόνιμος.

Στη Λευκάδα πολλά από τα προβλήματα σχετίζονται με τη διαχείριση και επικεντρώνονται α) στην απουσία χωροταξικού σχεδιασμού, β) στις συγκρούσεις στις χρήσεις γης και γ) στο μεγάλο αριθμό τουριστών σε σχέση με τις υπαρκτές υποδομές και τους πόρους. Όπως επίσης, υπάρχει αισθητική υποβάθμιση της παραδοσιακής (αρχιτεκτονικά, πολεοδομικά), «εικόνας», πολλών τουριστικών περιοχών λόγω της ανέγερσης σύγχρονων κτισμάτων, κυρίως μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων των οποίων ο όγκος δεν έχει καμία σχέση με τη τοπική  κλίμακα, ενώ συχνά και η θέση όπου κτίζονται είναι ακατάλληλη και επηρεάζει την χωρική σύνθεση ης περιοχής! Και η ηχορύπανση η οποία τείνει να προσλάβει διαστάσεις προβλήματος αιχμής με βάση τα παράπονα των τουριστών τα τελευταία χρόνια που προκαλείται , τόσο από έμμεσα τουριστικές δραστηριότητες, όσο και από το μεγάλο αριθμό μηχανοκίνητων μέσων που κινούνται σε χωρικά περιορισμένους και μικρού μεγέθους οικισμούς.

Κύριε Κάτσενε, υπάρχουν δύο παράγοντες (ή συντελεστές ή δεδομένα) του οργανωμένου ( δημοσίου) βίου με καίρια σημασία για την ύπαρξη και λειτουργία του, που είναι αδύνατο ν’ αντιμετωπιστούν ως μετρητά μεγέθη και ν’ αξιολογηθούν.

Επομένως, είναι και αδύνατο να «βελτιωθούν» με άμεσες (νομοθετικές – διοικητικές) παρεμβάσεις. Πρόκειται, για ό, τι ενδεικτικά ονομάζουμε «κοινωνικό κλίμα» και «ανθρώπινη ποιότητα» “.

Ένας από τους μεγαλύτερους και σπουδαιότερους πολιτιστικούς και πολυπολιτισμικούς θεσμούς στη Λευκάδα, οι Γιορτές Λόγου και Τέχνης μαζί με το Διεθνές φεστιβάλ Φολκλόρ, δεν θα πραγματοποιηθούν φέτος στο νησί, ή αν θέλετε για να είμαστε ακριβείς, θα πραγματοποιηθούν «πετσοκομμένοι» λόγω της πανδημίας! Η Λευκάδα δείχνει φτωχή χωρίς τα «σύμβολά» της! Η δική σας ματιά στα πολιτιστικά δρώμενα στο νησί ποια είναι και τι προτείνετε;

 “Αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι μια κοινωνία ή ένα πολιτισμικό «παράδειγμα» που παρακμάζει και καταρρέει δεν σώζεται με κάποια μαγική συνταγή ή με ευφυή πολιτικά τεχνάσματα.

Οι λύσεις, όταν πρόκειται για κοινωνικό αδιέξοδο γεννιούνται, δεν υποδείχνονται, ούτε επιβάλλονται. Μόνο από παράπλευρες επεμβάσεις μπορεί να γεννηθεί μια γενικότερη μεταβολή, αλλά οπωσδήποτε με διεργασίες ζύμωσης, οργανικές διεργασίες βλάστησης – άνθισης – καρποφορίας – όχι «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», ούτε με δεοντολογία προτεσταντικής  (προσκοπικής) παιδαριωδίας“.

πηγή :Τα Νέα της Λευκάδας

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΜύλος… Άγιος Νικήτας
Επόμενο άρθροΓιατί γερνάει το δέρμα μας ?