Αρχική Top Stories Παρέμβαση Χαλικιά στο Δημοτικό Συμβούλιο: “Η δημιουργία ΧΥΤΥ στην Λευκάδα να είναι...

Παρέμβαση Χαλικιά στο Δημοτικό Συμβούλιο: “Η δημιουργία ΧΥΤΥ στην Λευκάδα να είναι δεύτερη επιλογή”

0

xalikias

Την διαφοροποίηση του στην στρατηγική του Δήμου Λευκάδας για την αυτόνομη πορεία μέσω της δημιουργίας ΧΥΤΥ στην Λευκάδα, εξέφρασε με παρέμβαση του στο Δημοτικό Συμβούλιο ο αντιπεριφερειάρχης Θοδωρής Χαλικιάς.

Όπως είπε, είναι γεγονός ότι δίπλα μας υπάρχει μία περιβαλλοντική βόμβα και θα μπορούσε στην θέση των κατοίκων των ορεινών περιοχών που σήμερα διαμαρτύρονται για την δική τους περιοχή, να υπάρχουν πολλοί περισσότεροι κάτοικοι της Λευκάδας όταν πέρυσι το καλοκαίρι για ένα μήνα καίγονταν η χωματερή και ο καπνός πήγαινε στους Καρυώτες και στην Λυγιά επειδή φύσαγε ο αέρας που ήταν γεμάτος διοξίνες και καρκινογόνες ουσίες.

“Πρέπει αυτή τη στιγμή να βρούμε λύση  και να δεσμευθούμε ότι τις όποιες λύσεις- καθώς μπορεί να υπάρχουν δύο- και να δούμε ποια θα είναι καλύτερη, θα πρέπει χωρίς χρονοτριβή να τη βάλουμε μπροστά,  καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει χρόνος για μεγαλύτερη παράταση, το πρόβλημα θα έχει φτάσει στο μη παραπέρα.

Θα πρέπει λοιπόν να μην χαϊδεύουμε αυτιά όταν πρέπει να λύσουμε ένα συνολικό πρόβλημα της Λευκάδας και κάνει ζημιά σε όλο το νησί, χωρίς βέβαια να παραγνωρίζω ότι θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν όλες αντιρρήσεις. Πρέπει οι κάτοικοι οι οποίοι θα επιλεγεί  η περιοχή δική τους,  να είναι πλήρως ενημερωμένοι, να μην αιφνιδιάζονται, πιστεύω ότι την προηγούμενη φορά πήγαν τα πράγματα λίγο γρήγορα, όταν περιμένουμε 40 χρόνια για να δοθεί μια λύση μπορούμε να χάσουμε και ένα μήνα,  φτάνει να υπάρχει μια διαύγεια, να χυθεί άπλετο φως και να εξηγηθούν όλοι παράμετροι για κάθε περιοχή που έχει επιλεγεί ή όχι, συμπλήρωσε.

Ο κύριος Χαλικιάς έκανε λόγο ότι μπροστά μας έχουμε δύο λύσεις,υπογραμμίζοντας ότι ήταν πολύ σωστή η απόφαση του Δημοτικού  Συμβουλίου να δοθεί παράταση χρόνου για ενημέρωση και σήμερα να πάμε σε μία καινούρια πρόταση που έκανε κ. Βλάχος,  να δούμε και άλλες περιοχές ώστε να έχουμε και  την αυτόνομη λύση για να μην είμαστε εξαρτημένοι.

Ο αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε επιλογή δεν επιβάλλεται, βασιζόμενος και στην πρόσφατη εμπειρία του στο περιφερειακό συμβούλιο της Κέρκυρας, λέγοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει μια κατανόηση, μια ενημέρωση πλήρη ώστε όλοι να καταλάβουν ότι όποια περιοχή επιλογεί, έχει επιλεγεί γιατί έτσι πρέπει και γιατί όχι υπάρχουν πίσω σκέψεις, η κάποια δυνατότητα να πάμε κάπου αλλού και δεν πήγαμε που τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα.

Ο κύριος Χαλικιάς υπογράμμισε ότι κάποιες αιτιάσεις των κατοίκων της ορεινής Λευκάδας για την περιοχή Αμμόκαμπου δεν είχαν ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν, υπήρχαν προβλήματα στην συγκεριμένη περιοχή, τα οποία θα τα δούμε στην δεύτερη μελέτη, αφού θα ληφθούν υπόψη άλλοι παράγοντες, για να πάμε σε μία επιλογή μιας θέσης, η οποία τουλάχιστον δεν ξέρω ποια θα είναι, αλλά όταν επιλεγεί αλλά θα πρέπει να την δεχτούμε όλοι και να την υποστηρίξουμε μέχρι τέλος.

Στην τοποθέτησή το κ. Χαλικιάς υποστήριξε ότι η δεύτερη λύση που συζητήθηκε και αφέθηκε ανοιχτή για την συνεργασία με τον δήμο Ακτίου Βόνιτσας μπορεί να προχωρήσει, ο ίδιος τις τελευταίες 10 μέρες είχε πολλές επαφές με αρκετούς θεσμικούς από τον γειτονικό νομό, λέγοντας ότι  αυτό που αποκόμισε είναι ότι έχουν κάθε διάθεση να προχωρήσει η συνεργασία μαζί τους.

Ωστόσο υπογράμμισε ότι και ο Δήμος Λευκάδας έκανε πολλές προσπάθειες και έφτασε κάποια στιγμή σ’ένα σημείο που δεν προχώρησαν τα πράγματα, είμαστε ωστόσο υποχρεωμένοι να  το εξετάσουμε, μπορούμε να προχωρήσουμε σε αυτή τη λύση.

Ο ίδιος μάλιστα αναφέρθηκε και σε επιστολή που ήρθε σήμερα στα χέρια του όσον αφορά τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την τροποποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων περιφέρειας δυτικής Ελλάδος, που σε κάποιο σημείο αναφέρει τις πέντε μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων και στην τρίτη κάνει λόγο, “στην περίπτωση που τελικώς τελεσφορήσει η πρόθεση του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας, να συνεπεξεργαστεί τα απορρίμματα με την Λευκάδα τότε η δυναμικότητα της  θα είναι 23.914”, με τον ίδιον να λέει ότι είναι μία περαιτέρω δέσμευση να εξεταστεί προς αυτήν την κατεύθυνση.

Διευκρίνισε ότι δεν επιλέγει αυτή την λύση, για να αποφύγει τη σύγκρουση με κατοίκους των ορεινών περιοχών, αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού του έχει το εξής: Σύμφωνα με τη συζήτηση που γίνεται ο ΜΟΠΑΚ θα λειτουργήσει σε δύο χρόνια, ο δεματοποιητής βάση των τελευταίων συζητήσεων μπορεί να έτοιμος μέχρι το Γενάρη.

Η λύση με το Δήμο Ανακτορίου πιθανόν να γίνει σε δύο χρόνια, με τον ίδιον εκτιμά ότι με κατάλληλες πιέσεις μπορούν να πάρουν ένα μέρος των απορριμμάτων μας, ενώ μια οποιαδήποτε επιλογή φαίνονται πραγμάτων Αμμόκαμπος εάν πάμε να διαφωτίσουμε, να αρχίσουν οι ενστάσεις, οι Προσφυγές στο ΣΤΕ, μπορεί να πάμε στα τέσσερα ή πέντε χρόνια, με τον ίδιον να εκτιμά ότι αν θέλουμε να λύσουμε ένα πρόβλημα το οποίο  είναι όντως έντονο, μήπως πρέπει να δώσουμε πιο μεγαλύτερη προσοχή σ’ αυτή τη συνεργασία.

Βεβαίως αυτό δε σημαίνει ότι αυτή μπορεί να εφαρμοστεί λέγοντας ότι πρέπει να γίνει μελέτη, να μας υποδειχθεί η περιοχή, να δούμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε, να βάλουμε όλοι τα δυνατά μας και να προχωρήσει στην κατεύθυνση.

Ο ίδιος ωστόσο εξέφρασε μια επιφύλαξη όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του ΧΥΤΥ και αναφερόμενος στον βιολογικό, θυμήθηκε τις προσπάθειες που έκανε ο πατέρας του να μην δημιουργηθεί στην συγκεκριμένη περιοχή, λέγοντας ότι τότε σε μια συνάντηση με τους Υπουργούς τον είχαν διαβεβαιώσει ότι το νερό θα πίνετε.

Ο κύριος Χαλικιάς υπογράμμισε ότι εάν μπορούμε να αποφύγουμε τη δημιουργία ενός ΧΥΤΥ είναι και αυτό μια λιγότερη επιβάρυνση για την Λευκάδα.

Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κοιτάξουμε και τις δύο λύσεις να δώσουμε ωστόσο βαρύτητα στη συνεργασία εφόσον μπορέσουμε να πετύχουμε με το Δήμο Ανακτορίου λέγοντας η δημιουργία ΧΥΤΥ  στη Λευκάδα να είναι η δεύτερη επιλογή μας.

Πηγή: lefkadatoday.gr

Προηγούμενο άρθροΑποτελέσματα ελέγχων σε τουριστικές περιοχές των Ιονίων
Επόμενο άρθροΚΔΑΠ-ΜΕΑ Λευκάδας: Ευχαριστήριο Κατασκήνωσης ΑΜΕΑ 2016