Αρχική Top Stories Ρόδη Κράτσα- Τσαγκαροπούλου : «Στόχος της Περιφέρειας, είναι ν’ αναδειχτεί η Λευκάδα...

Ρόδη Κράτσα- Τσαγκαροπούλου : «Στόχος της Περιφέρειας, είναι ν’ αναδειχτεί η Λευκάδα σ ΄ ένα κομβικό σημείο θεσμικών συναντήσεων για τα Ιόνια Νησιά!».

0

Την  Δευτέρα (10/2) πραγματοποιήθηκε στη Λευκάδα  η  Συνεδρίαση  της Εκτελεστικής  Επιτροπής  Ιόνιων Νήσων  υπό την  Περιφερειάρχη  Ιονίων Νήσων κα Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου  , τον  Πρόεδρο  του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Νίκο Μουζακίτη,  την Αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας κα Μελίτα Ανδριώτη – Σκορδίλη, τον Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Συνοχής, Δημόσιας Υγείας και Απασχόλησης κ. Κωνσταντίνο Ζορμπά , τον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη  Αγροτικής  Οικονομίας & Ανάπτυξης Υπαίθρου  κ.Σωτήριο Κουρή , τον Αντιπεριφερειάρχη  Ζακύνθου κ. Γεώργιο Στασινόπουλο , τον Αντιπεριφερειάρχη  Λευκάδας κ. Ανδρέα Κτενά , τον Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλληνίας & Ιθάκης κ. Σταύρο Τραυλό και την  Εντεταλμένη Σύμβουλο κα Κατερίνα  Μοθωναίου, υπεύθυνη των Οικονομικών  και Πολιτισμού της Περιφέρειας . Νωρίτερα, το  μεσημέρι  της  Δευτέρας,  η κα Κράτσα  που βρέθηκε  για  δεύτερη  φορά στη  Λευκάδα  σε διάστημα  2 ½  μηνών περίπου, παραχώρησε  συνέντευξη τύπου  στο νησί (αίθουσα  Συνεδριάσεων-  Διοικητήριο Λευκάδας).

Στόχος  της  κας Περιφερειάρχη,  είναι  ν’ αναδειχτεί η  Λευκάδα  σ’ ένα κομβικό  σημείο  θεσμικών συναντήσεων  της Περιφέρειας, ως  τόπος που βρίσκεται στη μέση του Ιονίου και με καλύτερη προσβασιμότητα. Όπως,  η Συγκρότηση  σε Σώμα του  Συμβουλίου Επιστημονικής Υποστήριξης & Καινοτομίας  που  έχει  αποφασισθεί  από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή. Δεν είχε ποτέ  θεσμοθετηθεί  όμως ως Σώμα και αυτό θα γίνει ύστερα από  ενέργειες  της κας Κράτσα,  και η πρώτη συνεδρίαση θα γίνει στη Λευκάδα. Επίσης , έχει προταθεί  η  συνάντηση  της Περιφέρειας  με τους Φορείς Προστατευόμενων  Περιοχών  της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων να γίνει στη Λευκάδα.

Από αριστερά: κ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, κ. Σωτήριος Κουρής,κ. Ανδρέας Κτενάς, κα Ρόδη Κράτσα- Τσαγκαροπούλου,κα Μελίτα Ανδριώτη – Σκορδίλη.,κ. Γεώργιος Στασινόπουλος,κα Κατερίνα Μοθωναίου και κ. Νίκος Μουζακίτης

Παράλληλα,  η συνάντηση  της Δευτέρας έδωσε την ευκαιρία  να κάνουν μια ανασκόπηση  με τον  Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας κ. Ανδρέα Κτενά  για την  πορεία των έργων και την πορεία του Σχεδιασμού στη Λευκάδα σαν συνέχεια της προηγούμενης  συνάντησή τους τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η κα Κράτσα,  κατά τη διάρκεια της  συνέντευξης  δήλωσε ότι : « Είμαστε  στην ευχάριστη  θέση να ανακοινώσουμε ότι πολλά  έργα τα οποία είχαν ξεκινήσει και από την προηγούμενη και πιο προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή βρίσκονται σε ένα δρόμο ταχείας υλοποίησης. Αυτό που συζητήσαμε ιδιαίτερα  με τον Αντιπεριφερειάρχη είναι το θέμα της Ανάπλασης στο Νυδρί,  που είναι ένα  δύσκολο έργο το οποίο συνδυάζει και την εφαρμογή του Σχεδίου Πόλεως και επομένως  γίνεται πιο σύνθετο. Ο κος  Κτενάς κατέθεσε δύο  ακόμη σκέψεις,  πρώτα  για την προέκταση  της  Ανάπλασης  και μετά την αναβάθμιση της ποιότητας του έργου. Τόσο στα υλικά, όσο και στην αισθητική του παρουσίαση.  Διότι  αυτό το έργο είναι  ένα έργο πνοής.

Επίσης , άλλο  ένα θέμα είναι η  Αποκατάσταση των  Εκκλησιών και Θρησκευτικών Μνημείων. Βρισκόμαστε στο στάδιο της επικαιροποίησης της Μελέτης  από το Υπουργείο Πολιτισμού.  Κατά την πρώτη μου επίσκεψη  στη Λευκάδα,  παρατήρησα  τις εγκαταλελειμμένες  εκκλησίες του Νότου  της Λευκάδας  (οι οποίες υπέστησαν  ζημιές από τον σεισμό)  και είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω  ότι  για πέντε εκκλησίες  γίνεται προγραμματική  σύμβαση  με την Μητρόπολη,  ξεχωριστά με τον κάθε Εφημέριο για την  αποκατάσταση  αυτών των  Εκκλησιών».

Ακόμη, όπως πρόσθεσε ο κ. Κτενάς,   για τον Ιερό  Ναό  του Αγίου Σπυρίδωνα  την ωρίμανση της Μελέτης   έχει αναλάβει   το Υπουργείο Πολιτισμού και αναμένεται η Απόφαση ένταξης  στο ΕΣΠΑ . Ακόμη ωριμάζουν οι Μελέτες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων  για την Παναγία Οδηγήτρια  στην Απόλπαινα  καθώς και για τον Άγιο Γεώργιο στους Σκάρους  και  τον Άγιο Γεώργιο  της Λευκάδας, αναμένεται  επιπλέον  χρηματοδότηση και προχωρούν οι  εργασίες  για την πλήρη ανάδειξη του Κάστρου της Αγίας Μαύρας.

Η Περιφερειάρχης, κα Κράτσα δεν παρέλειψε να κάνει  ιδιαίτερη αναφορά  σε δύο  έργα  στη Λευκάδα  τα οποία χρηματοδοτούνται   μέσα από το INTEREG ΕΛΛΑΔΑΣ –ΙΤΑΛΙΑΣ και  το INTEREG ΕΛΛΑΔΑΣ – ΑΛΒΑΝΙΑΣ.  Πρόκειται  για το Τουριστικό  Καταφύγιο  στο Νυδρί το οποίο όπως είπε  είναι  ένα εγκαταλειμμένο έργο . Με τον κ. Κτενά να   προσθέτει  ότι  με την παρουσία  τους στο Μπάρι  της Ιταλίας έδωσαν στους υπεύθυνους να καταλάβουν ότι πραγματικά υπάρχει  ενδιαφέρον για το έργο  αφού δεν  υπήρχε από πλευρά Περιφέρειας η κατάλληλη παρουσία το προηγούμενο  διάστημα .  Η τωρινή παρουσία λειτούργησε ευεργετικά  και πλέον  μπαίνει σε  τροχιά προκήρυξης  του διαγωνισμού. Το δεύτερο  έργο  σύμφωνα  με την  Περιφερειάρχη είναι η Παλιά Αποθήκη  η οποία έχει προγραμματιστεί  να γίνει Πολυχώρος Πολιτισμού ευχαριστώντας  τον κ. Κτενά και τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας αφού τέλος  Οκτωβρίου  η ίδια  καλέστηκε από την Διαχειριστική Αρχή του INTEREG στη Θεσσαλονίκη για  να ακούσει  παράπονα  που αφορούσαν  την ΠΙΝ  για τη μη παρακολούθηση των έργων για τα οποία έχουν δεσμευτεί. Πρέπει  λοιπόν η  Περιφέρεια να  λειτουργήσει  με άλλους ρυθμούς  και άλλη αποτελεσματικότητα  όσο αφορά τα INTEREG.

Για τα κτίρια των σχολείων   είπε ότι το Γυμνάσιο –Λύκειο Βασιλικής  είχε κολλήσει στο Ελεγκτικό Συνέδριο,  αλλά ξεκόλλησε  και προχωρά . Με πολύ  ιδαίτερο  ενδιαφέρον παρακολουθούν το έργο Γηροκομείου Λευκάδας  Και έγιναν οι προσαρμογές στη Μελέτη  που όφειλαν να κάνουν και τώρα βρίσκεται προς το τέλος.

Μίλησε ακόμη για τις  παρέμβασεις  στο Οδικό Δίκτυο. Η Περιφέρεια  σε  συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών όπως είπε  ξεκινούν  ένα μεγάλο έργο  ύψους 30 εκατ. Ευρώ με την επικαιροποίηση  και παλιών μελετών . Παράλληλα,  η  Αντιπεριφέρεια Λευκάδας κάνει μια ακόμη  Μελέτη όσο αφορά το Οδικό Δίκτυο Λευκάδας – Νυδριού.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην   Παράκαμψη Καλαμιτσίου  λέγοντας ότι έχει  συζητηθεί και με τους πολίτες αλλά και με τους αναπτυξιακούς Φορείς . Συνέχισε  λέγοντας  ότι υπάρχει μια  πολύ παλιά μελέτη  και τώρα βρίσκεται σε  επικαιροποίηση  . Ο κ. Κτενάς πρόσθεσε  ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο  και το έχει  θέσει από την πρώτη στιγμή ως προτεραιότητα,  έχει γίνει ήδη  επικαιροποίηση  τοπογράφησης   και  υπάρχει συχνή  επικοινωνία με τον  Πρόεδρο  του χωριού  που αφορούν τις  ιδιοκτησίες  των  απολλωτριούμενων κτημάτων και πολύ σύντομα θα κηρυχτεί  η κήρυξη της απαλλοτρίωσης.

Η  όλη  Ανάπλαση της Λευκάδας   θα συνδυαστεί μαζί με τα  σχέδια και  τις προτάσεις  της Δημοτικής και Περιφερειακής Αρχής  για μια  ολοκληρωμένη  ΟΧΕ  που θα εκφράζει το όραμα  για την αναβάθμιση την ποιοτική, την αισθητική και την λειτουργική της πόλης.

Τόσο η κα Περιφερειάρχης, όσο και ο κ. Αντιπεριφερειάρχης συμφώνησαν λέγοντας, ότι η αισθητική  εικόνα της Λευκάδας πρέπει να αλλάξει  ξεκινώντας από την είσοδο της πόλης  και ότι η πρώτη εικόνα σε ένα τόπο παίζει πολύ μεγάλο και  σημαντικό ρόλο .

Η Περιφερειάρχης  κα Κράτσα, δεν  παρέλειψε να αναφερθεί στις Αθλητικές Εγκαταστάσεις στη Λευκάδας  όπου μαζί με το Υφυπουργείο Αθλητισμού  θα γίνει μια Προγραμματική Σύμβαση  με τους Δήμους για την  αναβάθμιση των  Αθλητικών Εγκαταστάσεων της Λευκάδος.

Ακόμη αναφέρθηκε  στον Τουρισμό,  λέγοντας ότι το κάθε νησί του Ιονίου έχει διαφορετικές  ταχύτητες και διαφορετικούς προσανατολισμούς αλλά δεν παύει  να είναι κοινός στόχος για όλους.  Αφορά λοιπόν όλους πραγματικά και ουσιαστικά. Γι αυτό η στρατηγική  θα πρέπει να είναι συγκροτημένη και στοχευμένη. Να γνωρίζουν για κάθε νησί  ποιες είναι οι ανάγκες  και οι προοπτικές του και θα μπορέσουν να τις υπηρετήσουν. Θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική προσέγγιση αναβάθμισης  της εικόνας των Ιονίων Νήσων με τα χαρακτηριστικά τους.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα υπάρξουν  τρεις πρωτοβουλίες:

1) Συστήνεται μια  Επιτροπή Γνωμοδοτική στο πλαίσιο του  Περιφερειακού Συμβουλίου,

2)Θα χτιστεί ένα  Σύγχρονο Μοντέλο Οργανισμού Διαχείρισης με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης .

3) Θα Δημιουργηθεί Παρατηρητήριο  για τον Τουρισμό στα Ιόνια Νησιά.

Επίσης, θα δοθεί έμφαση στην παρουσία κάθε νησιού εκεί που συνδέει την ταυτότητα του με τις τουριστικές αγορές με στόχο τις νέες αγορές.

Τέλος , αναφέρθηκε  στην  λειτουργία  υδατοδρομίων  στην  Περιφέρεια Ιονίων Νήσων   λέγοντας ότι θα είναι η πρώτη Περιφέρεια όπου θα πετάξουν τα υδροπλάνα. Η Περιφέρεια  ετοιμάζεται προς αυτή την κατεύθυνση. Η Κέρκυρα και οι Παξοί  έχουν αδειοδοτημένο υδατοδρόμιο όχι όμως και  τα άλλα νησιά. Θα πρέπει λοιπόν  και τα  υπόλοιπα νησιά της Περιφέρειας,  παράλληλα να ολοκληρώσουν  τις απαραίτητες  διαδικασίες ώστε να φτιαχτεί  ένα δίκτυο  και να ενδιαφερθούν  εταιρίες.  Έτσι,  ώστε,  η  Περιφέρεια Ι.Ν να γίνει ένα πρότυπο δίκτυο υδατοδρομίων.

«Σε ερώτηση  δημοσιογράφου για τις εργασίες  στο  δρόμο της Λαγκάδας,  ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κτενάς, απάντησε ότι πρόκειται για ένα έργο που εκτελείται  από Δήμο Λευκάδας.  Αναμένουν όμως την ΙΓΜΕ που θα κάνει κάποιους βιολογικούς ελέγχους».

«Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το δρόμο της Λαγκάδας ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κτενάς

απάντησε ότι πρόκειται για ένα έργο που εκτελείται από Δήμο Λευκάδας. Η Π.Ε Λευκάδας

έχει κάνει αίτημα στην ΙΓΜΕ ώστε να κάνει κάποιους γεωλογικούς ελέγχους και θα έλθουν

λίαν συντόμως κατόπιν προτάσεως του Δημοτικού Συμβούλου κ. Παναγιώτη Γρηγόρη».

Σε δική μας ερώτηση για το έργο της ανάπλασης Νυδριού και για το αν θα έχουν

ολοκληρωθεί οι εργασίες πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, στο κομμάτι δρόμου

που εκτελούνται τώρα εργασίες , ο κ. Κτενάς απάντησε: «Κατανοούμε απόλυτα τον κόσμο

του Νυδριού, η αλήθεια είναι ότι δέχονται μία ταλαιπωρία , ωστόσο δεν μπορεί να γίνει

διαφορετικά, το έργο πρέπει να εκτελεστεί. Στα πλαίσια αυτά και αφουγκραζόμενοι το ότι

θέλουν να εργαστούν οι επιχειρήσεις τους κατά τους θερινούς μήνες το έργο θα

εκτελεστεί μόνο στις πλευρές , δεν θα πειράξουμε τον άξονα. Από Σεπτέμβρη οι εργασίες

θα συνεχιστούν κανονικά».

Στην συνέντευξη παρευρέθηκαν οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι (κ.κ. Γιάννης

Μαλακάσης , Γεώργιος Πλαγιώτης , Ευάγγελος Κατωπόδης ,η κα Υπαπαντή Σολδάτου και

Η κα Κωνσταντίνα Αργυρού , που συμμετείχαν στον συνδυασμό της κας Κράτσα τον Μάιο

Του 2019. Ο πρώην Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης και υποψήφιος Περιφερειακός

Σύμβουλος κ. Γιάννης Μαλακάσης, παρενέβη λίγο πριν το τέλος της συνέντευξης λέγοντας ότι  :

«δεν κατάλαβα την όλη διαδικασία, ήταν απλά μια συνέντευξη ή ήρθαμε να ακούσουμε

και να πούμε και εμείς κάποιες ιδέες . Εγώ θα ήθελα πραγματικά επειδή ασχολούμαστε

χρόνια με τα κοινά και αυτά τα καλλιεργήσαμε και προεκλογικά και στον κόσμο που

γυρίζαμε,  να πούμε και εμείς τις σκέψεις μας για την ανάπτυξη τόσο της Λευκάδας όσο και

της Περιφέρειας μας . Εγώ έχω κάποιες σκέψεις όπως και τα παιδιά που ήμασταν όλοι μια

ομάδα και γυρίζαμε στα χωριά, αλλά πρέπει κάποτε αυτές τι σκέψεις που έχουμε και την

αγάπη που δείχνουμε για την Περιφέρεια μας και τον τόπο μας, να μπορέσουμε μέσα από

ένα συλλογικό όργανο να την εκφράσουμε. Δεν πρέπει να μένουμε έξω, ούτε από

σχεδιασμούς , ούτε από σκέψεις , ούτε από τίποτα . Όσον αφορά τώρα επιγραμματικά

έχουμε σκέψεις και για τις εκκλησίες αφού υπάρχουν και άλλες εκκλησίες βόρεια της Λευκάδας . Ο καθένας επισκέπτης φωτογραφίζει τον Άγιο Νικόλα

στο νησάκι που βρίσκεται στην είσοδο της Λευκάδας  και  που κινδυνεύει να καταστραφεί

από τη θάλασσα. Όσο αφορά για την αναβάθμιση της πόλης και του νησιού, την είσοδο

του νησιού, πρέπει να την δούμε με την νέα είσοδο ώστε να μην κάνουμε μελέτες και να

χαλάμε λεφτά . …».

Η κα Κράτσα, απάντησε στον κ. Μαλακάση, ότι δυστυχώς τον Δεκέμβριο που έγινε η

συνάντηση με όλους τους Φορείς και παρουσίασαν την πορεία του ΕΣΠΑ και αυτά που

αναμένουν να σχεδιάσουν οι Φορείς για το επόμενο ΕΣΠΑ , αυτός δεν ήταν εκεί.. Έγινε μια

συζήτηση που παρόμοια δεν είχε ξαναγίνει στη Λευκάδα και ο ίδιος απουσίαζε στο

Λονδίνο.. Έγινε λοιπόν αυτή η συζήτηση και θα ξαναεπαναληφθεί. Η δεύτερη επίσκεψη που

Θα πραγματοποιηθεί μαζί με τη Διαχειριστική Αρχή, όπως δήλωσε η κα Κράτσα, θα έχει

στόχο τα προγράμματα και τις δυνατότητες της επιχειρηματικότητας σε κάθε νησί.

Προηγούμενο άρθροO Δήμος Λευκάδας βράβευσε αθλητές του TAEK WON DO ΕΥΚΛΕΑΣ για τις διακρίσεις τους
Επόμενο άρθρο«Σάρκα και οστά» παίρνει η υλοποίηση του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων