Αρχική Top Stories Συνέντευξη Παναγιώτη Κουτσίκου και Ξενοφώντα Βεργίνη στα Νέα της Λευκάδας και στον...

Συνέντευξη Παναγιώτη Κουτσίκου και Ξενοφώντα Βεργίνη στα Νέα της Λευκάδας και στον Σωτήρη Κάτσενο.

0

Ο Πρόεδρος του ΕΤΕΕ κ. Παναγιώτης Κουτσίκος και ο Αντιπρόεδρος του ΕΤΕΕ κ. Ξενοφών Βεργίνης, μιλούν αποκλειστικά στα «Νέα της Λευκάδας» και στον Δημοσιογράφο, Σωτήρη Κάτσενοσε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης!

Παναγιώτης Κουτσίκος : «Πρέπει να ενισχύσουμε τους τομείς του Εμπορίου και των υπηρεσιών με κοινές δράσεις μεταξύτων δύο χωρών, της Ελλάδας και της Τουρκίας».  

Κύριε, Κουτσίκο, Κύριε Πρόεδρε του ΕΤΕΕ, ας ξεκινήσουμε τη σημερινή μας κουβέντα λέγοντάς μας λίγα λόγια για την ιστορία και τους σκοπούς του  Ελληνοτουρκικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. 

Το Επιμελητήριο δημιουργήθηκε το 1999μετά από πρόταση των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδος κυρίου Γεωργίου Παπανδρέου και της Τουρκίας κυρίου Ισμαήλ Τζέμ.

Σκοπός ίδρυσης του Επιμελητηρίου ήταν η συνεχής ενημέρωση των Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών, για τις δυνατότητες επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων.

Το έτος 1999 οι διμερείς επιχειρηματικές – οικονομικές σχέσεις ήταν ελάχιστες, φθάνοντας τα 120 εκατομμύρια ευρώ.

Έκτοτε πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από συναντήσειςεπιχειρηματιών και επιχειρηματικές αποστολές και στις δύο χώρες, καθώς και πλήθος συνεδρίων, σε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδος και της Τουρκίας.

Σήμερα το συνολικό εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών ανέρχεται στα 4 δις ευρώ και συνεχώς αυξάνει.

Με αφορμή την πρόσφατη επίσημη επίσκεψή σας στα γραφεία της τουρκικής πρεσβείας στις 27/12/2022 και τη συνάντησή σας με τον Πρόξενο και τον διπλωματικό ακόλουθο της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα, μιλήστε μας για το περιεχόμενο αυτής της συνάντησης.  

Πράγματι μετά από συνεννόηση μεταξύ του γενικού προξένου της Τουρκίας κυρίου Μουσταφά Σομουνκού και στελεχών του Επιμελητηρίου, αποφασίσαμε να πραγματοποιηθεί συνάντηση του γενικού προξένου της Τουρκίας και του εμπορικού ακολούθου, με τον πρόεδρο του ΕΤΕΕ και τον αντιπρόεδρο κύριο Ξενοφώντα Βεργίνη.

Κατά τη συνάντηση συζητήσαμε τις δράσεις που θα πρέπει να πραγματοποιήσουμε, Έλληνες και Τούρκοι επιχειρηματίες, σε συνεργασία με το ΕΤΕΕ και το Γενικό Προξενείο της Τουρκίας.

Στόχος μας να αυξηθεί το συνολικό εμπόριο στα 6 δις ευρώ της επόμενη τριετία.

Βασική προϋπόθεση που θέσαμε ήταν:

Η επαναδραστηριοποίηση του Τουρκο – Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου το οποίο σήμερα είναι ανενεργό.
Να μειωθούν οι πολιτικοί τόνοι και από τις δύο πλευρές.

Στο τέλος της συνάντησης μας η οποία διήρκεσε δύο ώρες, αποφασίσαμε να πραγματοποιηθεί και δεύτερη συνάντηση εντός του μηνός Ιανουαρίου 2023, με συγκεκριμένες προτάσεις ανάπτυξης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Ποια είναι τα πεδία της επιχειρηματικότητας και του πολιτισμού που μπορούν να αναπτυχθούν από τις δύο πλευρές προς όφελος των πολιτών και των δύο χωρών;

Αναφορικά με το σκέλος της επιχειρηματικότητας, η άποψή μας είναι ότι πρέπει να ενισχύσουμε τους τομείς του εμπορίου και των υπηρεσιών με κοινές δράσεις.

Στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας μπορούμε να δημιουργήσουμε κοινές επιχειρήσεις και να αναπτύξουμε τις συνεργασίες μας  αναφορικά στο χώρο του πολιτισμού, θα πρέπει να συνεχίσουμε τις εκδηλώσεις και στις δύο χώρες, να αναπτύξουμε κοινές συναυλίες, να επαναδραστηριοποιηθούμε στο χώρο της μόδας, να δημιουργήσουμε ποιητικές βραδιές κ.λ.π.

Υπάρχει μεγάλο περιθώριο για την δραστηριοποίηση και σε πολλούς άλλους τομείς.

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για την επιχειρηματική συνεργασία και προοπτική μεταξύ των δύο χωρών για το 2023; Και πόσο ενθαρρυντικές μπορεί να είναι αυτές οι προβλέψεις σας;

Οι προβλέψεις μας για την επιχειρηματική συνεργασία αφορούν την ανάπτυξη νέων προϊόντων συμπληρωματικών ή ομοειδών μεταξύ των δύο χωρών, έτσι ώστε να εκμεταλλευθούμε  αυτού του τύπου τη συνεργασία υποκαθιστώντας προϊόντα που εισάγουμε από άλλες χώρες με υψηλότερες τιμές. Αυτό έχει επιτευχθεί και στο παρελθόν με άλλα προϊόντα. Η μείωση των δασμών εισαγωγής για προϊόντα όπως η φέτα, κεφαλοτύρια, λάδι κ.λ.π., θα δώσουν μια πολύ μεγάλη ώθηση στην αύξηση του συνολικού εμπορίου. Οι προβλέψεις μας είναι ενθαρρυντικές  και πιστεύω ότι, μετά τις εκλογές που θα γίνουν στην Τουρκία, η πολιτική κατάσταση θα εξομαλυνθεί, με αποτέλεσμα την περεταίρω ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων.

 

Ξενοφών Βεργίνης : Η εκφρασμένη θέληση και των δύο πλευρών είναι οι Διμερές Σχέσεις να ομαλοποιηθούν και ενισχυθούν περαιτέρω με προοπτική την ειρηνική συνύπαρξη και πρόοδο για το καλό των λαών και των δύο χωρών.

Κύριε Βεργίνη, Αντιπρόεδρε του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΤΕΕ).

Στην πρόσφατη επίσημη επίσκεψή σας μαζί με τον Πρόεδρο κ. Παναγιώτη Κουτσίκο, στα γραφεία τα Τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα,όπουσυναντήσατε τον Γενικό Πρόξενο και Εμπορικό Ακόλουθο της Πρεσβείας, είχατε την ευκαιρία να ανταλλάξετε απόψεις σχετικά με τη συνεργασία των δύο χωρών. Μπορείτε να μας πείτε τί στόχο είχε αυτή η συνάντηση;

Η συνεργασία των δύο χωρών Ελλάδος και Τουρκίας στον εμπορικό τομέα έχει σημαντικά αναπτυχθείμέσω του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, του οποίου Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος είναι οιεπιχειρηματίες Παναγιώτης Κουτσίκοςκαι  Ξενοφών Βεργίνης, αντίστοιχα.

Η συνάντηση  στόχο είχε την διεύρυνση και το βάθεμα των ανθρώπινων και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των επιχειρηματιών των δύο χωρών. Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό επιτυγχάνεται με τις προγραμματισμένες συναντήσεις των επιχειρηματιών των δύο χωρών που λαμβάνουν χώρα, εναλλακτικά στο έδαφος Ελλάδος και Τουρκίας.

Το Επιμελητήριό  μας, δίνει μεγάλη σημασία και προτεραιότητα στις ανθρώπινες σχέσεις επί των οποίων εδράζονται οι εμπορικές συναλλαγές  με επιτυχία. Για το λόγο αυτό οι δύο πλευρές συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις συναντήσεις μας που είχαν  διακοπή το τελευταίο διάστημα.

Άλλωστε, πίστη μας είναι ότι οι ανθρώπινες και εμπορικές σχέσεις προηγούνται των διπλωματικών σχέσεων και βοηθούν τα μέγιστα στην εξομάλυνση και επίλυση των περίπλοκων προβλημάτων που υπάρχουν μεταξύ των δύο γειτόνων.

Μιλήστε μας περισσότερο για τις εμπορικές, επιχειρηματικές και πολιτιστικές σχέσεις που μπορούν να αναπτυχθούν μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας, καθώς και ποιες οι άμεσες και μεσοπρόθεσμες προοπτικές αυτής της συνεργασίας;

Το Επιμελητήριο προάγει το σύνολο των εμπορικών σχέσεων σε όλους τους τομείς της Εθνικής Οικονομίας (πρωτογενής, δευτερογενής και τριτογενής Τομέας). Ο αγροτικός τομέας παίρνει ξεχωριστή θέση και ειδικότερα στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων με την εφαρμογή νέων μεθόδων σύγχρονης τεχνολογίας στην παραγωγική και μεταποιητική βιομηχανία.

Στον τομέα αυτό υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για συμπληρωματικές καλλιέργειες και ανάπτυξη εξαγωγών – εισαγωγών, αρκεί, όμως, να τροποποιηθεί και περιορισθεί  το ύψος των δασμών και τελών που εφαρμόζονται στις συναλλαγές των δύο χωρών, που αφορούν τα αγροτικά προϊόντα. Σήμερα, το ύψος αυτό βρίσκεται σε υψηλά   επίπεδα με αποτέλεσμα να περιορίζονται ή και να απαγορεύονται οι συναλλαγές.

Οι επιχειρήσεις σε ρούχα και παπούτσια έχουν, επίσης, ιδιαίτερη σημασία. Παράλληλα, ο Τουρισμός μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να αναπτυχθεί και να πάρει ξέχωρη θέση και μεγάλες διαστάσεις με υπόβαθρο τις πολιτιστικές σχέσεις και διατροφικές συνήθειες.

Σημειώνω, ότι οι συναλλαγές σε πετρελαιοειδή προϊόντα κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα με απροσδιόριστες δυνατότητες.

Συνεπώς, το ύψος των διμερών εμπορικών συναλλαγών, που άρχισε το 1999 με 120 εκατομμύρια και σήμερα έχει ξεπεράσει τα 4δις ευρώ, είναι δυνατόν στα προσεχή χρόνια να πάρει μεγάλες διαστάσεις, ιδιαίτερα για την Ελλάδα, αν λάβει κανείς υπόψη του, ότι ο συνολικός πληθυσμός της Τουρκίας ξεπερνά τα 85 εκατομμύρια.

Μπορείτε να μας πείτε  τα πρώτα συμπεράσματα αυτής της τόσο σημαντικής επίσκεψής σας; Και ποιες είναι οι επόμενες πιθανές ενέργειες και δράσεις του ΕΤΕΕ;

Η συνάντησή μας με την Τουρκική Πρεσβεία και συγκεκριμένα με τον Γενικό Πρόξενο κ. MustafaSomuncuκαι τον Εμπορικό Ακόλουθο HamidTatci,έγινε σε πολύ φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα με αμοιβαία κατανόηση στα γενικότερα και ειδικότερα θέματα που συζητήθηκαν.

Αποτέλεσμα του καλού κλίματος ήταν να ορίσουμε τη δεύτερη συνάντηση εντός του Γενάρη 2023 με στόχο να συζητήσουμε τις  συγκεκριμένες προτάσεις που θα τεθούν και από τις δύο πλευρές.

Τελικά, μπορώ απερίφραστα να πω, πως κατά την διάρκεια της συνάντησής μας, εκφράστηκε η θέλησή και των δύο πλευρών όπως, με κοινές δράσεις να ομαλοποιήσουμε και ενισχύσουμε περαιτέρω τις διμερείς εμπορικές – επιχειρηματικές και πολιτιστικές  σχέσεις,με προοπτική πάντα την ειρήνη και πρόοδο για το καλό των λαών και των δύο χωρών.

 

Προηγούμενο άρθροΠεριφέρεια Ιονίων Νήσων Ημέρα – “σταθμός” για την Ιθάκη η έγκριση του έργου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων Υπογράφηκε από την Περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου η απόφαση ένταξης του έργου, προϋπολογισμού 2.886.604 €
Επόμενο άρθροΗ «ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ» να εφαρμόσει τη σύμβαση, εκτελώντας το έργο με ανοιχτό τον δρόμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα φέρει το θέμα στη Βουλή.