Αρχική Top Stories ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ ΒΕΡΓΙΝΗ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΙΤΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ ΒΕΡΓΙΝΗ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΙΤΗ

0

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ ΒΕΡΓΙΝΗ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΙΤΗ

 Επιμέλεια : Σωτήρης Κων. Κάτσενος, Δημοσιογράφος

 Κορωνοϊός : Οι επιπτώσεις του lockdown στην οικονομία

Καλεσμένος στην εκπομπή Χ2 με τον Γιάννη Πολίτη στο Action 24,  η οποία προβλήθηκε την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021, ήταν ο πρώην Βουλευτής Λευκάδας και Διοικητής του ΟΓΑ Δρ. Ξενοφών Βεργίνης.

Καλεσμένοι :

-o καρδιολόγος και διευθυντής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, Σπύρος Παπαϊωάννου

-o μικροβιολόγος – βιοπαθολόγος, Παναγιώτης Αποστολακόπουλος

-o αναπληρωτής κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης

-o βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ιωάννης Σαρακιώτης 

-o εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης

-o καθηγητής Οικονομικών, Ξενοφών Βεργίνης

-o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ν. Σμύρνης, Πάρης Παπαβασιλείου

Στον σχολιασμό ο Γιώργος Μουρούτης.

 

Γιάννης Πολίτης : Εκτός από την υγεία, υπάρχει και η αγορά, υπάρχει και η οικονομία, η οποία έχει πάρει μεγάλο κατήφορο εκ των πραγμάτων και πολλές επιχειρήσεις κλυδωνίζονται και πολλά λουκέτα θα δούμε. Για να είμαστε όμως δίκαιοι, η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να κρατήσει την οικονομία όρθια, αλλά δεν ξέρουμε πόσο θα αντέξουν οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σήμερα, έχουμε μαζί μας δυο ανθρώπους που ξέρουν πολύ καλά την αγορά. Ένας από την παλιά φρουρά κι ένας από την καινούρια. Είναι ο Ξενοφών Βεργίνης, Καθηγητής Οικονομικών, πρώην Βουλευτής Λευκάδας και πρώην Διοικητής του ΟΓΑ, ο οποίος έχει μια από τις καλύτερες επιχειρήσεις της χώρας, εκεί που τις χρειάζεται η οικονομία στα μεσογειακά προϊόντα κι έχουμε ένα νέο πολύ επιτυχημένο επιχειρηματία, πολύ νέο και πολύ επιτυχημένο το τονίζω, ο οποίος ταυτόχρονα είναι και Πρόεδρος του Φόρουμ του κύκλου νέων επαγγελματιών και Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νέας Σμύρνης, είναι ο κ. Πάρης Παπαβασιλείου. Κύριε Παπαβασιλείου, λέω να ξεκινήσουμε πρώτα από παλαιότερο της συντροφιάς μας τον κ. Βεργίνη να μας πει …

 

Πάρης Παπαβασιλείου: Τον δάσκαλό μας στην ΑΣΟΕΕ…

 

Πολίτης : Τον είχες Καθηγητή στην ΑΣΟΕΕ … Μάλιστα, όπως και η μισή Ελλάδα και οι μισοί Πρωθυπουργοί … ο Σαμαράς, ο Παπανδρέου τον είχανε Καθηγητή.

 

Ξενοφών Βεργίνης : Χαίρομαι ιδιαίτερα γι’ αυτό.   

 

Πολίτης   Κύριε Βεργίνη, για πείτε μας λοιπόν, κάθε εβδομάδα που περνάει έχουμε καθίζηση στην οικονομία. Αντέχει να πάει ακόμα πιο κάτω στη σκάλα όλο αυτό ή θα γίνει καταστροφή;

 

Βεργίνης : Κύριε Πολίτη, καταρχήν να πω την καλησπέρα μου σε όλους..

 

Πολίτης : Χαιρόμαστε που είστε εδώ κύριε Καθηγητά.

 

Βεργίνης : Κύριε Πολίτη, πραγματικά διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο και σαν χώρα, αλλά και σαν Ευρώπη και παγκόσμια γενικότερα. Αλλά κυρίως διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο ως άτομα, επίσης όχι μόνο οικονομικά, αλλά ψυχολογικά, με μια αγωνία τι θα γίνει με το αύριο. Δεν είναι το χθες που μας προσδιορίζει, γιατί κάθε μέρα που έρχεται έχει και νέα προσδιοριστικά στοιχεία. Γενικά, η πανδημία έχει επιφέρει ιστορικό πραγματικά σοκ στους ανθρώπους ψυχολογικά, αλλά και στην οικονομία κύριε Πολίτη. Και πόσο θα αντέξει η οικονομία; Θα αντέξει, εάν οι άνθρωποι ανασυγκροτηθούν, αποφασίσουν ότι μια άλλη περίοδος έχει αρχίσει από την παλαιότερη που ξέρουμε και θα πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτή τη νεότερη. Η οποία νεότερη όμως, λόγω των ιστορικών αλλαγών σε τεχνολογικό επίπεδο, δεν μας αφήνει περιθώρια χρόνου ανασυγκρότησης. Αυτό που λέω είναι πολύ σημαντικό, δηλαδή δεν προλαβαίνουμε τις κρίσεις. Δεν προφθάσαμε την πρώτη κρίση, και μας ήρθε η δεύτερη. Επομένως πολλές από τις δουλειές έχουν χαθεί και δεν βλέπω να ξανάρχονται. Γιατί γεννιούνται πιθανώς νέες δουλειές, όπου ο άνθρωπος δεν είναι έτοιμος να τις αντιμετωπίσει. Άρα λοιπόν, είναι δύσκολη η κατάσταση των προσώπων, των ατόμων, των επιχειρήσεων, αλλά και του κράτους από πλευράς οικονομίας. Τι σημαίνει λοιπόν, όλο αυτό; Σημαίνει, ότι διανύουμε μια σημαντική ύφεση. Μια πολύ σημαντική ύφεση και δεν ξέρουμε πως θα αντιμετωπιστεί αυτό τελικά! Θεωρώ όμως, ότι αυτή η ύφεση αποτελεί σαφώς μια κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Και θα αντιμετωπιστεί καλύτερα, αν συντονιστούν κράτος, επιχειρήσεις και άτομα. Αν αυτό δεν συμβεί τότε θα έχουμε μια πραγματικά επικίνδυνη σε έκρηξη οικονομία και ανθρώπους οι οποίοι πραγματικά θα αντιμετωπίσουν προβλήματα επιβίωσης. Τι εννοώ με αυτά; Εννοώ, ότι υπάρχουν επιχειρήσεις, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην εντατική διασωληνωμένες και δεν ξέρω αν θα μπορέσουν να αποδιασωληνωθούν. Βρίσκονται άτομα σε μια κρίση στην οικογένεια μέσα, που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα τρέχοντα προβλήματα, άρα τι να πούνε για το μέλλον! Υπάρχει επίσης, ένα μέρος επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν σοβαρά την πτώχευση. Άρα, πώς να πληρώσουν έστω και τα λίγα τα οποία πρέπει να απαιτήσει το κράτος, γιατί και το κράτος έχει τις δικές του δαπάνες. Εδώ, το κράτος δεν θα μπορεί σε λίγο να αντιμετωπίσει τις δικές του δαπάνες επιβίωσης. Επομένως, από πού θα πρέπει να δώσει τα τόσα πολλά που χρειάζονται.

 

Πολίτης : Το νέο  lockdown κύριε Καθηγητά, θα μας κοστίσει 3 δις το μήνα!

 

Βεργίνης :  Είναι γύρω στα 760 – 770 εκατ. Ευρώ την εβδομάδα, άρα δηλαδή, 3 δις και πλέον το μήνα. Και το χειρότερο απ’ όλα! Ακούσαμε τον Υπουργό Οικονομικών, τον κύριο Σταϊκούρα, που είπε «ότι το πρώτο τρίμηνο θα δαπανηθούν 5,9 δις» – και σας θυμίζω κύριε Πολίτη – ότι το είχαμε πει εδώ στην εκπομπή σας σε περασμένη μας συνομιλία. Τι είχαμε πει τότε. Είχα πει ότι δεν θα φθάσουν τα 7,5 δις το χρόνο, αλλά ούτε τα διπλάσια. Τα τριπλάσια πιθανώς θα χρειαστούν για να περάσει όλος ο χρόνος! Θα χρειαστούν 5, 9 δις στο πρώτο τρίμηνο, δηλαδή περίπου το 78% – 80% του προϋπολογισθέντος ποσού για όλο το έτος!!! Επομένως, αντιλαμβάνεστε πως θα αντιμετωπίσει το κράτος όλα αυτά τα θέματα; Είναι ένα κρίσιμο ερώτημα. Άρα, το ολοκληρωτικό κλείσιμο – το lockdown δηλαδή –θα οδηγήσει σε περαιτέρω ύφεση. Εκτός από την έκρηξη, ζήτησης σε τρόφιμα, πάνε να εκμηδενιστούν τα υπόλοιπα, δηλαδή τα καταναλωτικά διαρκή αγαθά βρίσκονται στο περιθώριο. Πρώτον, γιατί δεν υπάρχουν εισοδήματα και δεύτερον, δεν τολμάει κανείς να ανανεώσει τίποτα, ακόμα και τις οικοσυσκευές του.

 

Γιώργος Μουρούτης :  Κύριε Καθηγητά, έχουμε την τιμή να σας έχουμε κοντά μαζί μας.

 

Βεργίνης :  Καλησπέρα και τη δική μου επίσης.

 

Μουρούτης : Κύριε Καθηγητά εγώ ακούω πολύ καθαρά την ανάλυσή σας και τις δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον. Διότι πράγματι η οικονομία είναι άνθρωποι και πράγματι αυτή τη στιγμή τα μέτρα που εφαρμόστηκαν κράτησαν ζωντανή την κοινωνική συνοχή, δηλαδή να μην έχουμε μαζικές απολύσεις και να μην έχουμε φαινόμενα πείνας, όμως από δω και πέρα, κάποια στιγμή τα κρατικά χρήματα θα σταματήσουν, κάποια στιγμή η Ευρώπη δεν θα μπορεί να δανείσει, διότι κι εκείνοι δεν θα έχουν χρήματα και κάποια στιγμή τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ. Άρα, η πρόβλεψή σας και θα ήθελα πιο αισιόδοξο μήνυμα, τι θα έπρεπε να κάνει μια κυβέρνηση, μια κοινωνία ή ο επιχειρηματικός κόσμος ή η Ευρώπη αν θέλετε, προκειμένου να ανασυνταχθούμε και να βρούμε αν θέλετε την περπατησιά μας.

 

Βεργίνης : Κύριε Μουρούτη, ξέρετε, είναι καλύτερα να λέει κανείς τα δυσοίωνα για να μπορέσει να έχει μια κοινωνία ενήμερη και να μπορεί να παίρνει τα μέτρα της. Διότι το αύριο, αν δεν το ετοιμάσεις από σήμερα, θα είναι χειρότερο. Γιατί αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να αποφύγουμε συγκεκριμένες παρατηρήσεις. Η ανεργία αυξάνεται. Πολλοί έχουν χάσει τη δουλειά τους. Δύσκολα θα τη βρουν εφόσον οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές και συνεχίζουν να παραμένουν κλειστές. Παράλληλα, παρατηρείται ένα νέο κύμα ανισοκατανομής απασχόλησης. Εδώ βλέπετε ότι η απασχόληση των γυναικών επανέρχεται στα παλιά επίπεδα. Δηλαδή, η ανεργία βαραίνει κατά πολύ περισσότερο τις γυναίκες κατά 75%! Άρα, η ανισοκατανομή του εισοδήματος, αλλά και η ανισοκατανομή στην απασχόληση αποτελούν σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα! Αυτά τα προβλήματα πρέπει να τονιστούν, ιδιαίτερα δε σε επίπεδο κράτους. Το κράτος π.χ. αν δεν στραφεί στην παραγωγή και στην παραγωγικότητα, ιδιαίτερα δε και του πρωτογενούς τομέα, ώστε να διασφαλίσει αν μη τι άλλο την βιωσιμότητα από πλευράς τροφίμων και από πλευράς πρώτων υλών, δεν μπορεί να παραμένουμε στη βοήθεια από την Ευρώπη ή από αλλού! Η βοήθεια θα έρθει. Αλλά μην ξεχνάτε ένα πράγμα. Το είπα και θα το ξαναπώ. Αυτά τα 32 δις που ζητάμε, εκ των οποίων τα 19,5 είναι επιχορήγηση και τα 12,5 είναι δάνεια, ξέρετε, το Ταμείο Ανάκαμψης θα δώσει μόνο προκαταβολή το 13%. Το υπόλοιπο για να εισπράττεται θα πρέπει να έχεις κάνει αιματηρές προετοιμασίες, το λέω αιματηρές! Και το εννοώ. Εννοώ ότι θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος. Το πρόγραμμά σου θα πρέπει να είναι σαφές, θα πρέπει να είναι υλοποιήσιμο. Και θα πρέπει να υλοποιείται στον συγκεκριμένο χρόνο, για να μπορέσεις να έχεις να εισπράξεις. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Τα λέμε λοιπόν …

 

Πολίτης : Δεν είναι όπως παλιά, όπως τότε που τα παίρναμε και πηγαίναμε στα μπουζούκια κύριε Καθηγητά!

 

Βεργίνης : Όχι κύριε Πολίτη, δεν είναι έτσι. Ξεχάστε τα αυτά. Και πρέπει να τα ξεχάσουν και κάποιοι από τα στελέχη τα κυβερνητικά. Τελείωσε εκείνο που λέγαμε … Άντε, εντάξει θα μας τα εγκρίνουνε. Και κάτι ακόμα. Μην περιμένετε ότι θα πάρουμε χρήματα πριν από τον Ιούνιο μήνα. Εγώ το βλέπω για μετά. Επομένως, λοιπόν, η εισπραξιμότητα μέσα στο 2021 δεν θα είναι σημαντική. Θα εξαρτηθεί βεβαίως από την προετοιμασία. Μια λέξη που μου λέτε κύριε Πολίτη, «επιμένετε κύριε Βεργίνη στη λέξη μαγική προετοιμασία;». Απαντώ. Ναι επιμένω κύριε Πολίτη. Διότι πρέπει να ετοιμαστείς. Τι λέμε στο χωριό μας : «Κάλιο γαϊδουρόδερνε παρά γαϊδουρογύρευε». Καλύτερα λοιπόν, να τα πούμε αυτά για να προετοιμαστούμε. Και να τονίσω και κάτι άλλο. Κύριε Μουρούτη, εγώ είμαι αισιόδοξος άνθρωπος. Όμως η αισιοδοξία μου πηγάζει από την εργατικότητα, από την προνοητικότητα και τη σοβαρότητα της εργασίας μου. Αυτό πρέπει να μην το ξεχνάμε, ως άτομα, ως οικογένεια, ως ομάδες εργασίας, ως επιχειρήσεις, αλλά και ως κράτος. Το κράτος πρέπει να ενεργοποιηθεί διοικητικά και διαχειριστικά. Δεν μπορεί να ενεργεί όπως παλιά στις καλές μέρες! Σε τέτοιες μέρες δύσκολες, το κράτος πρέπει να ενεργοποιηθεί δέκα φορές περισσότερο!!! Άρα δεν πρέπει κάποιος να τα πει αυτά κύριε Μουρούτη; Επομένως, το μήνυμα το δικό μου είναι, ναι, υπάρχει πάντα η αισιοδοξία, αλλά η αισιοδοξία πρέπει να συνοδεύεται από πράξεις κι όχι από παραλείψεις και νωχελικότητα. Χρειάζεται λοιπόν συντονισμός και να αποδώσουμε έργο!

 

Πολίτης :  Ασφαλώς. Σας ευχαριστώ πολύ.

Προηγούμενο άρθροΡόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου: «Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων από την πρώτη στιγμή ανταποκρίνεται στις έκτακτες ανάγκες των επιχειρηματιών λόγω της πανδημίας»
Επόμενο άρθροΣυνελήφθησαν δύο ημεδαποί για κλοπή στη Λευκάδα