Αρχική Top Stories Ξενοφών Βεργίνης  Σημαντικός Έλληνας και Οικουμενικός Λευκαδίτης

Ξενοφών Βεργίνης  Σημαντικός Έλληνας και Οικουμενικός Λευκαδίτης

0

Ξενοφών Βεργίνης 

 

Σημαντικός Έλληνας και Οικουμενικός Λευκαδίτης

 

Του Σωτήρη Κων. Κάτσενου, Δημοσιογράφου

 

Η Λευκάδα, την Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021 υποκλίθηκε στο σπίτι της, στο σπίτι του Εθνικού μας ποιητή, Άγγελου Σικελιανού στον ένα και μοναδικό πρωταγωνιστή της βραδιάς, τον Ξενοφώντα Βεργίνη και στην βιογραφία του με τίτλο «Πέρα απ’ τον ορίζοντα»!

Στο κατάμεστο από κόσμο Κηποθέατρο «Άγγελος Σικελιανός», το βιβλίο για τον Ξενοφώντα Βεργίνη με τίτλο «Πέρα απ’ τον ορίζοντα», γραμμένο εξαιρετικά από την καταξιωμένη συγγραφέα και διακεκριμένη δημοσιογράφο, συμπατριώτισσα και φίλη, Ιουστίνη Φραγκούλη – Αργύρη, «άνοιξε τα πανιά του» και μας ταξίδεψε στην απεραντοσύνη, στη διαχρονικότητα και στην οικουμενικότητα που το χαρακτηρίζει.

Ο πρωταγωνιστής του, ο Ξενοφών Βεργίνης, πρώην Βουλευτής Λευκάδας και Διοικητής του ΟΓΑ, με την καθηλωτική του ομιλία, ξεδίπλωσε με απόλυτη ακρίβεια και πιστότητα την πολυπράγμονη  και πολυσήμαντη ζωή του, σ’ ένα κοινό, που τον παρακολουθούσε μαγεμένο, εκστασιασμένο  και συγκινημένο απ’ τον εξαιρετικά ρέοντα λόγο του. 

Το φτωχόπαιδο μιας αγροτικής πολυμελούς και αξιοπρεπούς οικογένειας, απ’ τους Τσουκαλάδες Λευκάδας, ο Ξενοφών Βεργίνης, κατέκτησε την επιτυχία και την αποδοχή, ως άξιος υπηρέτης του καθήκοντος, ως ανιδιοτελής πολίτης της χώρας, ως ανθρωπιστής και ως εμπνευσμένος παγκόσμιος πολίτης με σκληρή δουλειά, με υπομονή κι επιμονή, αλλά και με προσήλωση και θέληση στους στόχους του.

Με την απαράμιλλη διεισδυτικότητα του λόγου του περιέγραψε, απλά και κατανοητά, την πολυπράγμονα και πολυσήμαντη ζωή του, λες και τη ζούσε εκείνη τη στιγμή! Οι λόγιες εκφράσεις του «μεθυστικές» και ο λόγος του πάντα ακριβής και πειστικός! Η αφήγησή του άκρως συναρπαστική! Η συνεισφορά του στην Ελλάδα και στον τόπο του τη Λευκάδα, αδιάλειπτη, αδιαμφισβήτητη, διαχρονική και προπαντός αποτελεσματική και ουσιώδης! 

Το βιβλίο «Πέρα απ’ τον Ορίζοντα», αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη βιογραφία για τον Ξενοφώντα Βεργίνη, εξαιρετικά καλογραμμένη κι ευανάγνωστη και προσφέρει άφθονο υλικό για μελέτη σ’ όσους θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα τον σημαντικό και οικουμενικό Λευκαδίτη, Ξενοφώντα Βεργίνη. 

Πρόκειται για ένα συναρπαστικό βιβλίο που θ’ αγγίξει όλους τους αναγνώστες. Η καταξιωμένη συγγραφέας και διακεκριμένη συνάδελφος και φίλη, Ιουστίνη Φραγκούλη – Αργύρη, με το «Πέρα απ’ τον Ορίζοντα» μας δίνει μια άρτια απ’ όλες τις πλευρές βιογραφία για τον Ξενοφώντα Βεργίνη. Η Ιουστίνη, μας επιτρέπει να δούμε για πρώτη φορά όχι τον Ξενοφώντα πίσω απ’ τον Βεργίνη, αλλά τον Ξενοφώντα να συνυπάρχει με τον Βεργίνη σ’ ένα απολαυστικό ταξίδι ζωής!    

Το βιβλίο «Πέρα απ’ τον Ορίζοντα», δεν αποτελεί μια πλήρη βιογραφία για τον Ξενοφώντα Βεργίνη

Εξάλλου, πως θα μπορούσε να «χωρέσει» η ζωή του σ’ ένα βιβλίο 380 σελίδων. Είναι, όμως, ένα μέρος της ζωής του. Μια αφήγηση και καταγραφή γεγονότων από την σημαντική και πολύχρονη πορεία και προσφορά του στην πατρίδα και τον τόπο του. Ο μοναδικός πρωταγωνιστής, αφηγείται με ιδιαίτερη γλαφυρότητα τη ζωή του στη μακρόχρονη διαδρομή του, που ξεκίνησε όταν γεννήθηκε μια βροχερή και κρύα μέρα του Φλεβάρη στους Τσουκαλάδες Λευκάδας μέχρι και σήμερα. 

Το βιβλίο «Πέρα απ’ τον Ορίζοντα», αποτελεί μια αξιέπαινη και πολυτελή εκδοτική προσπάθεια από τις εκδόσεις «ΕΝΑΛΙΟΣ – ΩΚΕΑΝΟΣ», γι’ αυτό και τα συγχαρητήρια είναι πολλά κι από καρδιάς στην Εκδότρια κα Ελένη Κεκροπούλου.  

Στο βιβλίο «Πέρα απ’ τον Ορίζοντα», κυριαρχεί το αυτοβιογραφικό στοιχείο, χωρίς ν’ απουσιάζουν τα ιστορικά, πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και του επιχειρείν στοιχεία. Η αναδρομική αφήγηση του Ξενοφώντα Βεργίνη για τη ζωή του και την πορεία του, παρουσιάζεται με ιδιαίτερη συγγραφική δεινότητα και γλαφυρότητα από την επιτυχημένη συγγραφέα – δημοσιογράφο και φίλη Ιουστίνη Φραγκούλη – Αργύρη.  

Ας μου επιτρέψετε, εδώ, εκλεκτοί μου αναγνώστες, να πω δυο λόγια παραπάνω για τον δικό μου   Ξενοφώντα Βεργίνη. Όπως τον γνωρίζω εγώ. Δίπλα του και κοντά του, πολλά χρόνια τώρα, αισθάνθηκα την ειλικρίνεια, την εγκαρδιότητα, την αντικειμενικότητα και δικαιοσύνη που τον διακρίνει. Ο Ξενοφών έχει υψηλές απαιτήσεις από τους συνεργάτες του, αλλά ουδέποτε το ζητάει επιτακτικά. Αντίθετα, καθοδηγεί τους συνεργάτες του εμπνέοντάς τους με το παράδειγμά του θέτοντας υψηλά πρότυπα για τον εαυτό του, ώστε οι υπόλοιποι να τον ακολουθούν. 

Στο σημείο αυτό, θα μπορούσα, ν’ αναφέρω  πραγματικά γεγονότα και ιστορικά ντοκουμέντα, που αναφέρονται στον Ξενοφώντα Βεργίνη κι αφορούν την Ελλάδα, αλλά και ιδιαίτερα τη Λευκάδα, τον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε και που πάντα αγαπά και φροντίζει. Γεγονότα και ντοκουμέντα στη μακρόχρονη διαδρομή του, που καταδεικνύουν και αναδεικνύουν, ταυτόχρονα, το υψηλό αίσθημα του καθήκοντος και της προσφοράς, ενός σπουδαίου κι εμβληματικού άνδρα, όπως ο Ξενοφών Βεργίνης. Δεν είναι του παρόντος, όμως, μιας κι ο Ξενοφών δεν σταματά να προσφέρει άδολα τις μικρές και μεγάλες υπηρεσίες του στην Ελλάδα και στη Λευκάδα, ν’ αναφερθώ και σ’ άλλα γεγονότα, οπότε μπορούν να περιμένουν και να ειπωθούν στο απώτερο μέλλον από τον υπογράφοντα. 

Όποτε, λοιπόν, κλήθηκε να προσφέρει τις υπηρεσίες του και μάλιστα κατά καιρούς, σ’ εποχές δύσκολες, ο Ξενοφών Βεργίνης, ήταν εκεί και είναι εδώ, ως ένας σημαντικός και πραγματικός Λευκαδίτης! Με αγάπη, συνεχίζει, για την Ελλάδα και τη Λευκάδα και έχοντας πάντοτε ως γνώμονα το συμφέρον, την πρόοδο και την ευημερία του Έλληνα πολίτη και της Λευκαδίτικης κοινωνίας! Ένας σύγχρονος Έλληνας και Λευκαδίτης, χάρη στον οποίο ο τόπος έγινε καλύτερος για όλους μας! 

Ο Ξενοφών Βεργίνης, ξεχωρίζει σε πολλά. Είναι άνθρωπος με αρχές κι αξίες, με ήθος και σοβαρότητα. Βαθύτατα πολιτικοποιημένος, προοδευτικός μ’ ανοιχτούς ορίζοντες στη σκέψη και τη δράση! Ο Ξενοφών, υπηρέτησε κι εξακολουθεί να υπηρετεί την πατρίδα από θέσεις ευθύνης με υποδειγματική αφοσίωση και συμβάλλοντας σημαντικά με το πολύπλευρο έργο του.   

Προσωπικά, αγαπητοί μου αναγνώστες, αποτελεί για μένα, τύχη αγαθή κι εξαιρετική τιμή, που συνεργάζομαι, επί πολλά χρόνια, με μια τόσο εμβληματική και χαρισματική προσωπικότητα, όπως αυτή του Ξενοφώντα Βεργίνη! Μ’ ένα εξέχοντα Έλληνα κι ένα σπουδαίο Λευκαδίτη πατριώτη! Με βαθιά πίστη στον Εληννορθόδοξο Πολιτισμό και τις εθνικές μας παραδόσεις. Μ’ ένα ιεροφάντη της οικονομικής επιστήμης, μ’ ένα οραματιστή και δημιουργό, προικισμένο με σπάνιες δεξιότητες κι αρετές, πνευματικές, ψυχικές κι ανθρωπιστικές! Μ’ ένα δημόσιο άνδρα, που τον διακρίνει η εργατικότητα, η δημοκρατικότητα, η εντιμότητα, η ακεραιότητα, η συνέπεια, η ευγένεια ψυχής, η φιλανθρωπία, η φιλευσπλαχνία και η γενναιοδωρία. Μ’ ένα άνδρα, πρόθυμο πάντα να προσφέρει ανιδιοτελώς τη βοήθειά του σ’ οποιονδήποτε τη ζητάει. Μ’ ένα ευπατρίδη, ένα αληθινό άρχοντα, με λαμπρή διαδρομή η οποία καταγράφει ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στον Ελληνικό λαό και ιδιαίτερα στον Λευκαδίτικο λαό!     

Εν κατακλείδει, το βιβλίο «ΞΕΝΟΦΩΝ ΒΕΡΓΙΝΗΣ – Πέρα απ’ τον Ορίζοντα» πρόκειται για ένα έργο ζωής, που διευρύνει τους ορίζοντες και που θ’ αποτελέσει σημείο αναφοράς, και θα λειτουργήσει ως κινητήριος δύναμη και ως δεξαμενή άντλησης ερεθισμάτων!    

Καλοτάξιδο, φίλε Ξενοφώντα!

Προηγούμενο άρθροΠ.Ε. Λευκάδας: Νέο «Ραντεβού στο Διοικητήριο» αύριο Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου
Επόμενο άρθροΕναρξη εγγραφών τμημάτων Αθλητικού Σωματείου “ΕΛΠΙΔΕΣ”