Αρχική Top Stories BBC: «Η Ελλάδα περιμένει τους τουρίστες της»- «Τα Νέα της Λευκάδας» :...

BBC: «Η Ελλάδα περιμένει τους τουρίστες της»- «Τα Νέα της Λευκάδας» : Και η Λευκάδα τους δικούς της

0
Λευκάδα 2021

BBC: «Η Ελλάδα περιμένει τους τουρίστες της»

«Τα Νέα της Λευκάδας» : Και η Λευκάδα τους δικούς της

 Του Σωτήρη Κων. Κάτσενου, Δημοσιογράφου

 Σ’ ολόκληρη την Ευρώπη, οι άνθρωποι περιμένουν κι ελπίζουν να μάθουν αν φέτος θα είναι πιθανές οι καλοκαιρινές διακοπές «εκτός των εσωτερικών τειχών». Όπως όλα δείχνουν, η Ελλάδα, από τις 15 Μαΐου και μετά θ’ αρχίζει σιγά – σιγά ν’ ανοίγει τις πόρτες στους ξένους επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί ή που έχουν να επιδείξουν πρόσφατο αρνητικό τεστ covid – 19. Από κοντά κι ο εσωτερικός τουρισμός παίρνει θέση, σαν έτοιμος από καιρό, να κινήσει κι αυτός σε μεγάλο βαθμό την οικονομία της χώρας μας.

 

Με τον «πιασάρικο» τίτλο : «Περιμένοντας τους τουρίστες να επιστρέψουν» το BBC κάνει λόγο για την Ελλάδα και την εξάρτηση της χώρας μας από τον τουρισμό. Διαβάζοντας προχτές, το συγκεκριμένο τίτλο του άρθρου του BBC, αγαπητοί μου αναγνώστες, μου έρχεται αβίαστα στο μυαλό το εξαιρετικό θεατρικό έργο του Σάμιουελ Μπέκετ με τίτλο : «Περιμένοντας τον Γκοντό!».

 

Θέλοντας να προσδώσω την αξία που έχει το άνοιγμα του τουρισμού στη χώρα μας το φετινό καλοκαίρι – με την πανδημία να μην μπαίνει σε καραντίνα και να είναι συνεχώς υπό επιτήρηση – θα δανειστώ και θα μοιραστώ μαζί σας, εκλεκτοί μου αναγνώστες, λίγες σκέψεις γύρω από το ανωτέρω έργο, που είναι όμως συναφείς και σημειολογικά άρρηκτα συνδεδεμένες μ’ αυτό.

 

Έτσι, το «Περιμένοντας τον Γκοντό», είναι ένα έργο που περικλείει το χρόνο και αγκαλιάζει τη σιωπή. Στο έργο αυτό, οι ήρωες προσπαθούν να ροκανίσουν το χρόνο μέχρι να ξεκινήσει αυτό που πιστεύουν ότι είναι η αληθινή τους ζωή και πιστεύουν ότι θα σηματοδοτηθεί με την έλευση του Γκοντό! Προκειμένου μάλιστα, να ξεφύγουν απ’ αυτή την επίπονη ψυχολογικά, ενίοτε και σωματικά, αναμονή εφευρίσκουν διάφορους τρόπους να ψυχαγωγηθούν.

 

Αφήνω προς το παρόν τον Γκοντό και γυρίζω στους επισκέπτες – τουρίστες που περιμένουμε, πως και πως βέβαια, στην Ελλάδα μας, αλλά και στη Λευκάδα μας,  το δεύτερο συνεχόμενο και επίσης δύσκολο καλοκαίρι που μας περιμένει λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Μια πανδημία, που εξακολουθεί να μας βασανίζει να μας «σκοτώνει»  και δε λέει να πάει στον «αγύριστο»  κι ακόμα παραπέρα!

 

Πολλές χώρες, λοιπόν κι όχι μόνο απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά κι απ’ ολόκληρο τον κόσμο σχεδιάζουν και θα πρέπει να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα, προκειμένου να επιτρέψουν στους ανθρώπους τους να ταξιδέψουν στη χώρα μας. Η Ελλάδα και συγκεκριμένα η κυβέρνηση, σχεδιάζει να εμβολιάσει όλους τους εργαζόμενους στον τουρισμό μέχρι το καλοκαίρι. Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση ηγήθηκε της πρότασης για την υιοθέτηση ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού το οποίο θα επιτρέψει την ελεύθερη μετακίνηση των ξένων επισκεπτών. Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά σχέδια για ένα κοινό ψηφιακό πάσο που θα δείχνει εάν οι επισκέπτες έχουν εμβολιαστεί, έχουν κάνει τεστ ή έχουν αντισώματα του ιού.

 

Τώρα, όσον αφορά τη Λευκάδα μας, καλό είναι που έχουμε κάποια μεγάλα στρατηγικά πλεονεκτήματα σαν νησί, αλλά εξίσου καλό είναι για να μην πω καλλίτερο να προετοιμαστούμε κι ανάλογα. Το γεγονός ότι ως νησί έχουμε εύκολη την … οδική πρόσβαση και επίσης, ότι οι παραλίες μας είναι «άπαιχτες» παγκοσμίως (καλή ώρα το Πόρτο Κατσίκι δίπλα κ. α., ουκ έστιν αριθμός), αυτό όμως, δεν είναι πανάκεια και βέβαια δεν μας απαλλάσσει απ’ την ευθύνη και το καθήκον μας να είμαστε έτοιμοι απ’ όλες τις πλευρές. Δηλαδή, να προετοιμαστούμε καλύτερα, να οργανωθούμε σοβαρά και φυσικά να προσφέρουμε με τον πλέον επαγγελματικό τρόπο το σεβασμό και την ποιότητα που πρέπει στους επισκέπτες μας.

 

Καταλήγοντας, αγαπητοί μου αναγνώστες, θα ξαναγυρίσω στον Γκοντό και θα σας αποχαιρετίσω με τα λόγια του Βλαντιμίρ, ενός από τους δύο άνδρες – ήρωες του έργου «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Μπέκετ. που λέει ότι «Δεν είμαστε πια μόνοι, περιμένοντας να νυχτώσει. Περιμένοντας τον Γκοντό, περιμένοντας …περιμένοντας. Όλο το απόγευμα παλεύαμε μόνοι μας, αβοήθητοι. Τώρα πάει τελείωσε. Ήρθε καινούρια μέρα… Τώρα ο χρόνος κυλά διαφορετικά …».

 

Πηγή : «Τα Νέα της Λευκάδας»

 

Προηγούμενο άρθροΔωροεπιταγές σε ευάλωτες οικογένειες από την Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας και τα Super Market Σκλαβενίτης
Επόμενο άρθροΠερπατώντας στον κάμπο μονάχος!