Αρχική Top Stories Να τ’ κρίνω ή να μην τ’ κρίνω; Η θεατρική παράσταση που...

Να τ’ κρίνω ή να μην τ’ κρίνω; Η θεατρική παράσταση που αξίζει να δει κάθε Λευκαδίτης

0

DSCN5235
Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η θεατρική παράσταση «Να τ’ κρίνω ή να μην τ’ κρίνω;» που παρουσίασε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νικιάνας «Οι Σκάροι», από το ομώνυμο υπό έκδοση θεατρικό έργο της Λευκαδίτισσας ποιήτριας και συγγραφέως κ. Ιωάννας Κόκλα, σε σκηνοθεσία του Θεόδωρου Κωστόπουλου.

Το κοινό που γέμισε την αίθουσα του ξενοδοχείου “Γαλήνη” και τις δυο ημέρες της παρουσίασης της παράστασης (Σάββατο 4 και Κυριακή 5 Απριλίου 2015) γέλασε, συγκινήθηκε και καταχειροκρότησε τους ηθοποιούς που έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό.

Είναι μια θεατρική παράσταση που αξίζει να δει κάθε Λευκαδίτης για την αποκλειστική χρήση της λευκαδίτικης ντοπιολαλιάς που σε ταξιδεύει στον τόπο και στους ανθρώπους του αυθεντικού παρελθόντος. Είναι όμως και μια θεατρική παράσταση που αξίζει να ξεπεράσει τα γεωγραφικά όρια της Λευκάδας γιατί τα ερωτήματα που θέτει και τα μηνύματα που περνά είναι πιο επίκαιρα από ποτέ.

Ο Συγγραφέας-Διδάκτορας Φιλολογίας κ. Σπύρος Βρεττός γράφει για το θεατρικό έργο της κ. Κόκλα: “Το έργο αναφέρεται στη δεκαετία 1950-1960 σε σύγκριση και με το σήμερα: πέτυχε να δημιουργήσει ένα συγκροτημένο θεατρικό έργο στην ντοπιολαλιά των χωριών της Λευκάδας, αναζωογονώντας την ατμόσφαιρα της ζωής των χωριών με την αβίαστη και φυσική χρήση των τοπικών λέξεων, την αναπαράσταση της πραγματικής ζωής, και τη χρήση της λαϊκής σοφίας, που κράτησε τη ζωή για αιώνες σ’αυτά τα μέρη. Και υψηλό το αίτημα και το αίσθημα της ελευθερίας. Της μη αποδοχής της υποταγής. Ευρηματική η μετάβαση από τη δεκαετία του 1950-1960 στο σήμερα. (…) Πρόκειται για ένα αυθεντικό έργο που υπερβαίνει στο τέλος τα όρια της κωμωδίας, της σάτιρας και του σκώμματος. Και που αναζωογονεί και περισώζει όχι απλώς το γλωσσικό ιδίωμα των χωριών της Λευκάδας, αλλά κάτι από τη βαθύτερη ουσία που συγκροτούσε την ύπαρξη των ανθρώπων που πέρασαν απ’αυτά τα μέρη, και που αντιμάχεται το ισοπεδωτικό πέρασμα αυτού που αποκαλούμε «σύγχρονο πολιτισμό», που έφτασε στην ολική του παρουσία να μην εκπροσωπεί καμία αξία και κανένα πολιτισμό».

Η κ. Κόκλα φανερά συγκινημένη στο τέλος των παραστάσεων ευχαρίστησε το κοινό, τους ηθοποιούς και τους υπόλοιπους συντελεστές της παράστασης και μίλησε για την ζωτική ανασεμιά της ντοπιολαλιάς. Μερικές μέρες πριν έγραφε: «Γιατί η κάθε ζωτική έκφραση ντοπιολαλιάς είναι υφασμένη με το ιδιαίτερο φως, την μυρωδιά, το ήθος και τις συνήθειες των ανθρώπων, άρρηκτα συνδεδεμένα με το απάνεμα και το ξαστέρωμα του τοπίου τους». Και η αλήθεια είναι ότι στο θεατρικό της έργο αποτυπώνει και αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο όλα αυτά.

Την σκηνογραφία και την μουσική της παράστασης επιμελήθηκε η κ. Λιάνα Πιτικάρη. Έπαιξαν οι: Φώντας Δουβίτσας, Θεόδωρος Δουβίτσας, Στέφανος Μανωλίτσης, Παναγιώτης Σέρβος, Νίκος Σούνδιας, Γιώργος Μπάρκας, Νάκος Σέρβος, Νίκος Κωστόπουλος, Νίκος Σούνδιας, Θωμάς Αντωνιάδης, Χρήστος Μανωλίτσης, Ειρήνη Τσάρλη, Κατερίνα Κολυβά, Θεοδώρα Μανωλίτση, Σπυριδούλα Βλάχου, Μαρία-Μιρέλλα Κωστοπούλου, Σοφία Λογοθέτη, Γιώτα Γεωργάκη, Αγγελική Γεωργάκη, Χαρά Μακρή, Anous Bogosian, Εβελίνα Μανωλίτση, Μιχαέλα Μπάρκα.

Λόγω της μεγάλης επιτυχίας που σημείωσε η θεατρική παράσταση θα παρουσιαστεί ξανά τη Δευτέρα του Πάσχα στο ξενοδοχείο “Γαλήνη” στη Νικιάνα στις 20:30μμ.

Ειρήνη Βονιτσάνου

Ακολουθούν φωτογραφίες της Ειρήνης Βονιτσάνου και του Μάριου Γαζή από την πρώτη και τη δεύτερη ημέρα της παράστασης αντίστοιχα.

Φωτογραφίες του Μάριου Γαζή:

Προηγούμενο άρθροΣυμμετοχή της Νέας Χορωδίας & των Αγιομαυριτών στην περιφορά του Επιταφίου
Επόμενο άρθροΠρόκριση για τον ΠΣ Πρέβεζας, 1-0 τον Πανλευκάδιο