Αρχική Άλλες ειδήσεις Απάντηση Σπύρου Σπύρου στον απολογισμό του Θεόδωρου Γαλιατσάτου

Απάντηση Σπύρου Σπύρου στον απολογισμό του Θεόδωρου Γαλιατσάτου

0

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ Θ. ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ «ΣΩΤΗΡΙΑ» ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΟΡΟΪΔΙΑ

Αν ο απολογισμός της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για τα τρία χρόνια 2014-2017 της διοίκησης του κ. Γαλιατσάτου απευθύνεται σε αυτούς που γνωρίζουν τα θέματα, θα ήταν μία σκέτη απογοήτευση. Γιατί, είναι πράγματι φτωχός, γενικόλογος και αφορά δευτερεύουσες δράσεις. Επειδή όμως απευθύνεται και σε αυτούς που δεν γνωρίζουν τα θέματα, είναι χρήσιμο να δοθούν και κάποιες διευκρινίσεις. Και αυτό, γιατί όσο και αν μελετήσει κανείς αυτόν τον απολογισμό, δεν ξεχωρίζει μέσα από αυτήν την ανίερη έκθεση ποιος είναι ο αναπτυξιακός ρόλος της Περιφέρειάς μας και πώς επηρέασε θετικά τη ζωή των πολιτών το διάστημα αυτό.

Αν και για όλους αυτούς, δε θα χρειαζόταν να μελετήσουν τον απολογισμό του κ. Γαλιατσάτου γιατί τον βιώνουν καθημερινά στην πράξη, είτε ως πολίτες, είτε ως επαγγελματίες, είτε ως εργαζόμενοι. Βυθισμένοι στο άγχος της καθημερινότητας προκειμένου να ανταποκριθούν στα συνεχώς αυξανόμενα φορολογικά βάρη. Μήπως θα ήταν προτιμότερο να μας είχε πει ο κ. Γαλιατσάτος τι δεν έκανε αυτά τα τρία χρόνια από όλα αυτά που δεσμεύτηκε ότι θα πράξει και αν οι υποσχέσεις που έδωσε στους Επτανησίους πραγματοποιήθηκαν; Οι προσδοκίες ήταν πολύ μεγάλες και στην πορεία εξανεμίστηκαν.

Είναι όμως εμφανής η αγωνία και η ανασφάλεια που νιώθει ο κ. Γαλιατσάτος όταν ξεκινάει τον απολογισμό – παρωδία, κατηγορώντας την προηγούμενη περιφερειακή αρχή με τη φράση ότι μπήκε επί των ημερών του «ένα τέλος στην αναιμική, αναποτελεσματική και αναξιόπιστη ΠΙΝ». Αυτό και αν είναι θράσος, όταν βγαίνουν οι σημερινοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΛΑΕ στην Περιφέρεια να μιλούν για αξιοπιστία. Η δική μας απάντηση είναι ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και ότι οι λέξεις δεν είναι βρώμικες αλλά βρώμικοι είναι αυτοί που τις λένε. Δεν έχει άλλη εξήγηση. Η αλαζονεία τους είναι τέτοια που δεν αντιλαμβάνονται ότι μπαίνοντας στον προτελευταίο χρόνο της περιφερειακής τους θητείας είναι αδύνατο να πιάσουν ξανά τους Επτανησίους – και ιδιαίτερα τους Κερκυραίους – στον ύπνο. Να είναι βέβαιοι ότι τέτοιο έγκλημα οι Επτανήσιοι δεν θα το ξανακάνουν.

Είναι όμως άξιο προσοχής ότι σε ολόκληρο τον απολογισμό του ο κ. Γαλιατσάτος δεν κάνει καμία αναφορά στο ΕΣΠΑ. Και αυτό, γιατί όποια έργα εκτελούνται, όποιες πληρωμές έγιναν για το 2016, όσες πληρωμές θα γίνουν για το 2017 και όσες θα γίνουν το 2018, προέρχονται κυρίως από έργα που, είτε ως συνεχιζόμενα είτε ως «γέφυρες», είναι της δικής μας περιόδου που συνεχίζουν να εκτελούνται. Και αυτό γιατί για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 η απορρόφηση κινείται στο 11%, οι δε πληρωμές περί τα 20 εκ. όταν όλο το πρόγραμμα φτάνει τα 223 εκατομμύρια.. Είναι ορατή λοιπόν η αδυναμία σας και η ανικανότητά σας να υλοποιήσετε το νέο ΕΣΠΑ. Και αυτό, διότι δεν έχετε ώριμες μελέτες, δεν έχετε ούτε την πρόθεση ούτε την ικανότητα να κατασκευάσετε κανένα μεγάλο έργο σε ολόκληρη την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Σας προκαλώ να ονοματίσετε ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο που προτίθεστε να κατασκευάσετε. Στον αντίποδα, ακόμη και το μεγάλο έργο Ύδρευσης της Κέρκυρας που χρόνια προετοιμάζεται και είναι ώριμο από κάθε πλευρά, το στέλνετε στις καλένδες με θολές αιτιολογίες. Εκτός και αν ο κ. Τσίπρας που πρόκειται έρθει στην Κέρκυρα μας δώσει μια ακόμη υπόσχεση όπως αυτές που μας έδωσε στο παρελθόν και δεν τήρησε καμία.   

Παραμένοντας στα «πεπραγμένα» σας, ξεχάσατε να μας πείτε για το οδικό έργο στην Κέρκυρα «Τρία Γεφύρια – Βρυώνη» που ονοματίσατε πομπωδώς  πριν ένα χρόνο ότι η κατασκευή του είναι στην προτεραιότητά σας. Αλλά ξεχάστηκε πάλι. Η Βίλα Ρόσα ξεχάστηκε επίσης. Το καφέ-Γυαλί, πλησιάζουμε τον τέταρτο χρόνο που αναζητεί χρηματοδότηση. Η στατικότητα του δρόμου στην Δονζελότ έπαψε να σας ανησυχεί. Το λιμάνι στους Οθωνούς μετατίθεται για το μέλλον. Ο λιμενίσκος στα Γουβιά θα σας εκθέτει συνεχώς. Στη Ζάκυνθο η παράκαμψη του Αγίου Χαραλάμπη έμεινε στα χαρτιά. Καί το master plan του λιμανιού της Ζακύνθου, θα μείνει στα αζήτητα ενώ τελειώνει η θητεία σας. Οι πληγές της Κεφαλονιάς από τους σεισμούς, ακόμη να κλείσουν.

Στο επενδυτικό κομμάτι, οι ιδιωτικές επενδύσεις βρίσκονται στο μηδέν. Το πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που μας έχει εκχωρηθεί κατά 37,5% βρίσκεται σε πλήρη ακινησία. Ενώ την ίδια ώρα ο κερκυραϊκός ελαιώνας καταστρέφεται και η παραγωγή μειώνεται συνεχώς. Και το πενταετές Στρατηγικό και Επιχειρησιακό σας Σχέδιο για την Περιφέρεια που είχατε υποχρέωση να καταθέσετε εντός των πρώτων εννέα μηνών της θητείας σας και το οποίο υποτίθεται ότι θα υλοποιούσε στην πράξη το «όραμά» σας, ακόμη δεν έχει κατατεθεί. Προφανώς βαδίζετε με τον αυτόματο πιλότο ή ντρέπεστε να αποδεχθείτε ότι κινείστε με το δικό μας πρόγραμμα.

Επιπρόσθετα, κανένα σχόλιο και καμία αναφορά δεν κάνετε σχετικά με τα αποτελέσματα του οδικού σας χάρτη που δημοσιεύσατε εδώ και ένα και πλέον χρόνο για τη διαχείριση των σκουπιδιών. Σύμφωνα με το «χάρτη» και το χρονοδιάγραμμά σας, τα αποτελέσματα θα ήταν ορατά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αντ’ αυτού, δυσοσμία, σκουπίδια και δυσφήμιση εισέπραξε η Περιφέρειά μας. Που να ακουμπήσει η αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος πλέον; Επιχειρείτε, βέβαια, να διαχωρίσετε την θέση σας από τους Δήμους,  μετακυλίοντας το σύνολο της ευθύνης σε αυτούς, προκειμένου να αποφύγετε το κόστος. Και σα να μη φτάνει αυτό, παρότι έχετε θητεύσει στην Αυτοδιοίκηση, μηδενίζετε και ό,τι έχει γίνει στο παρελθόν. Αλλά ήρθε η ώρα να εγκλωβιστείτε μέσα σε αυτόν τον κύκλο του μηδέν που εσείς καλλιεργήσατε. Η πραγματικότητα είναι ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων πήγε πολλά χρόνια πίσω. Οι πολίτες ζουν την χειρότερη περίοδο από τη μεταπολίτευση.

Τι όμως αλήθεια κάνατε με επιτυχία;

Έγιναν πολλά λέτε στα τρία χρόνια της θητείας σας. Και δεν τα αμφισβητώ όλα. Θέλω όμως να σας θυμίσω αυτά που ξεχάσατε να πείτε. Αυτά που βιώνουν οι εργαζόμενοι στην Περιφέρεια, και τα καταγγέλλουν οι ίδιοι, είτε στις συνελεύσεις τους είτε κατ’ ιδίαν. Λένε λοιπόν ότι σας χαρακτηρίζει ο αυταρχισμός, η καθεστωτική αντίληψη και οι ιδεοληψίες. Διχάσατε τη διοίκηση, κάνετε διώξεις υπαλλήλων, καταγγελίες, Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις, προσβολές, απειλές. Αυτή είναι η δημοκρατική σας νέα οργάνωση των υπηρεσιών;

Κατά τα άλλα είστε περήφανοι, ως ανεξάρτητη αυτοδιοικητική παράταξη, σταθερά προσκολλημένοι στο κόμμα το οποίο σας έφερε στην εξουσία και αδιαφορείτε για την αύξηση της φτώχειας, της πραγματικής ανεργίας, την αύξηση των φόρων, την κατάργηση του ΕΚΑΣ, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Αρκεστήκατε σε «ψευτοδημοψηφίσματα» για τα αεροδρόμια και δεν τολμήσατε όμως να διαμαρτυρηθείτε σε αυτούς που υπέγραψαν τις παραχωρήσεις. Τη δε αποψίλωση των υπηρεσιών της Περιφέρειάς μας την κάνατε «γαργάρα». Ούτε λέξη δεν σας ακούσαμε να λέτε γι’ αυτό σε κανέναν από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης με τους οποίους συναντιέστε.

κ. Γαλιατσάτο φυλάχτε τον απολογισμό σας, θα σας χρειαστεί…

Σπύρος Σπύρου

Πρώην Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

Προηγούμενο άρθροΑγιασμός στις ακαδημίες του Τηλυκράτη
Επόμενο άρθροΞεκίνησε προπονήσεις και εγγραφές το αγωνιστικό τμήμα του Γυμναστικού Συλλόγου