Αρχική Άλλες ειδήσεις Διαφορα Οδηγίες ψησίματος αρνιού από έναν ξηρομερίτη…

Οδηγίες ψησίματος αρνιού από έναν ξηρομερίτη…

0

Καλησπέρα σε όλους και καλό Πάσχα σας εύχομαι, μερικοί εύχονται και καλή ανάσταση να έχουμε αλλά εγώ δεν βρίσκω νόημα στην φράση αυτή.

Τέλος πάντων εγώ σας εύχομαι με το καλό να έρθει η θεια ανάσταση του Ιησού χριστού μας …
Ας αφήσω λοιπόν τα φιλοσοφικά και τα θρησκευτικά για κανένα άλλο και ας έρθω στο ΨΗΤΟ …. Ναι αυτό είναι το θέμα με το όποιο θα ασχοληθώ εκτενώς σε αυτό το άρθρο να το πω, εγχειρίδιο να το πω … πάρτε το όπως θέλετε αρκεί να το διαβάσετε!
Έχω λοιπόν τη χαρά και την διάθεση να σας εξηγήσω πως ψήνετε το αρνάκι του Πάσχα η μάλλον πως θα το ψήσετε, αν ήσαστε καλά παιδιά θα σας πω και για το κοκορέτσι αλλά σε άλλο επεισόδιο, ΕΕΕ, σε άλλο άρθρο εννοώ.
Μερικοί νομίζουν πως το ψήσιμο του οβελία είναι υπόθεση μιας μέρας της Κυριακής του Πάσχα ίσως και θέμα μερικών ωρών, κάνουν λάθος όμως, το ψήσιμο είναι…μια ιεροτελεστία που διαρκεί τουλάχιστον 5-6 μέρες. Ας δούμε λοιπόν τα βήματα ένα προς ένα.
Ξεκινάμε!

Μεγάλη Τρίτη: Πηγαίνουμε στο χασάπη μας και του ζητάμε να μας κρατήσει ένα αρνάκι ή ένα κατσικάκι (αν έχουμε χοληστερίνη στα όρια) , να μην είναι κάτω από 8-9 κιλά γιατί πάνω στη σούβλα θα φαίνετε σαν την γάτα της κυρά Λούλας της γειτόνισσας. Ά μην ξεχάσετε τη συκωταριά (γιατί είπαμε θα φτιάξουμε και κοκορέτσι!), να σας την κρατήσει και αυτή. Τελειώνουμε την μέρα μας στον εσπερινό της Μεγάλης Τρίτης ακούγοντας το τροπάριο της Κασσιανής, το original, γιατί τροπάρια ακούμε κάθε μέρα πολλά ……

Μεγάλη Τέταρτη: Αγοράζουμε καινούργια ψησταριά γιατί την παλιά αφού ψήσαμε μια φορά παϊδάκια,την αφήσαμε στην βροχή και σάπισε. Επισκεπτόμαστε κάποιο εξειδικευμένο κατάστημα και αγοράζουμε τα εξής, ψησταριά (1,5-1,8 μήκος),τσιγκέλι, σούβλα (από μασίφ σίδερο όχι κούφια), σφικτήρες, σύρμα και επειδή η τεχνολογία τελικά νίκησε την παράδοση αγοράζουμε και μοτέρ. Να μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε μπαλαντέζα τουλάχιστον 3-4 μετρά, να υπολογίσετε την απόσταση της ψησταριάς από την πλησιέστερη πρίζα του σπιτιού, αν ψήνετε στην εξοχή μην αγοράσετε ούτε μοτέρ ούτε μπαλαντέζα, μανιβέλα και Άγιος ο θεός !!!!

Μεγάλη Πέμπτη: Ημέρα προσευχής αλλά και ημέρα που πρέπει να αγοράσουμε τα κάρβουνα 20 κιλά κάρβουνα είναι αρκετά, θα σας μείνουν να ψήσετε και 3 φορές μπιφτεκάκια. Πάρτε και καμία μπύρα μην τα αφήνετε όλα για την τελευταία στιγμή. Το απόγευμα βάζουμε τα καλά μας και σαν καλοί χριστιανοί πηγαίνουμε στην ενορία μας να προσευχηθούμε. Πολλαπλασιάζουμε λοιπόν τα ευαγγέλια επί 3 και τα κάνουμε 12 σαν λαός της υπερβολής, και γινόμαστε μάρτυρες της σταύρωσης του Θεανθρώπου.

Μεγάλη Παρασκευή: Νηστεία, προσευχή, και προσκύνημα του επιτάφιου. Το απόγευμα ακλουθούμε την περιφορά του επιτάφιου.

Μεγάλο Σάββατο: Το μεγάλο Σάββατο αφού ξυπνήσουμε από την κραιπάλη της μεγάλης Παρασκευής, (είμαστε ίσως ο μόνος λαός που γλεντάμε τον θάνατο του Ιησού Χριστού, δυστυχώς!), πίνουμε ένα καφέ να ανοίξει το μάτι μας , λέμε και δυο μαλακιές με τους δικούς μας να περάσει λίγο η ώρα και ξεκινάμε. Καθαρίζουμε προσεκτικά και με μεγάλη επιμέλεια τη σούβλα για το αρνί και τις σούβλες για το κοκορέτσι, ας είναι καινούργια θέλουν καλό καθάρισμα ίσως και κάψιμο, τοποθετούμε την ψησταριά στη θέση της και πηγαίνουμε με χαρά και γεμάτη την τσέπη στο χασάπικο να παραλάβουμε το αρνί η το κατσικάκι μας. Άντε πάλι για καφέ και μαλακία ώσπου να περάσει η ώρα να βάλουμε ότι πιο καλό έχουμε να πάμε 15 λεπτά σαν καλοί χριστιανοί στην εκκλησία να ακούσουμε το δεύτε λάβετε φως, να μας κάνει το μαλα….νο του γείτονα χάλια με την λαμπάδα του την power ranger και να μας γεμίσουν οι θείτσες κραγιόν στο μάγουλο ανταλλάσοντας το φιλί της χαράς.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ: Αφού ξυπνήσουμε κατά τις 8 το αργότερο, λέμε καλημέρα ανταλλάσουμε ευχές, με όποιον είναι ξύπνιος, και ξεκινάμε. Βάζουμε τον οβελία μας πάνω σε ένα πάγκο η ένα τραπέζι, του ανοίγουμε τα πίσω πόδια, παίρνουμε τη σούβλα (καλό θα ήταν να υπάρχει βοήθεια εδώ από 2ο άτομο)την περνάμε στον πισινό του και με μια ευθύβολη γρήγορη και δυνατή κίνηση την περνάμε και από το λαιμό μέχρι να βγει από το στόμα ,και να καρφωθούν τα πίσω μπούτια τις δαγκάνες της σούβλας. Με τους σφικτήρες που αγοράσαμε θα δέσουμε την ραχοκοκαλιά του αρνιού πάνω στη σούβλα (καλό σφίξιμο σε τουλάχιστον δυο μεριές με απόσταση μιας παλάμης μεταξύ τους). Παίρνουμε ένα μεγάλο μαχαίρι, κάνουμε τρύπες ανάμεσα από τα μπροστινά πόδια και τα πλευρά και στα μπούτια των πίσω ποδιών. Στις τρύπες αυτές αλλά και στην κοιλία ρίχνουμε το αλατοπίπερο* (για αρνί έως 10 κιλά περίπου μια χούφτα στην κάθε τρύπα). Όταν τελειώσει το αλάτισμα παίρνουμε κλώστη και βελόνι και ράβουμε την κοιλία του αρνιού για να μην φύγει το αλάτι. Δένουμε με το σύρμα τα μπροστινά μπούτια, τα πίσω πόδια, το λαιμό και το κεφάλι. O οβελίας είναι έτοιμος για την φωτιά . για να ανάψουμε την φωτιά βάζουμε τα προσανάμματα σε δυο μεριές πάνω στην ψησταριά ούτος ώστε αυτή να είναι μόνο στα μπούτια (πίσω) και στην πλάτη (μπροστά). Βάζουμε τα κάρβουνα από πάνω ρίχνουμε και λίγο οινόπνευμα και με ένα σπίρτο και πολύ προσοχή ανάβουμε τη φωτιά. Βάζουμε την μπαλαντέζα στην πρίζα και το μοτέρ σε σταθερό σημείο πάνω στη ψησταριά, όταν η φωτιά πέσει (δεν έχει πολύ φλόγα) βάζουμε το αρνί πάνω στην ψησταριά (ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ). Φροντίζουμε να είναι πάντα ανάμενα τα κάρβουνα αλλά να μην έχουν φλόγα. Μετά από 4-5 ώρες το ψητό πλέον θα είναι έτοιμο. Βγάλτε το από την ψησταριά περιμένετε 15 λεπτά να κρυώσει λίγο και μετά ξεκινήστε τον τεμαχισμό (τα υπόλοιπα τα ξέρετε).

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ !!!

ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΛΟΨΗΜΕΝΟ ΑΡΝΑΚΙ !!!

by Θ.Μ.

 

Πηγή : http://bonitsapress.blogspot.com

Προηγούμενο άρθροΠορτραίτα της Λευκάδας
Επόμενο άρθροΗ φωτογραφία της Πρέβεζας